Back to search results

2.16.121 Inventaris van het archief van het project Uitbreiding Gemaal Gouda van het Ministerie van Verkeer en Waterstaat, Bouwdienst Rijkswaterstaat, 1999-2007

Het archief bevat de neerslag van het project Uitbreiden Gemaal Gouda. Het bestaat uit nota's, rapporten, programma's van eisen en plannen met bijbehorende tekeningen, welke gebruikt zijn bij de besluitvorming rond het project.
Enter a search query
PreviousNext

Archief

Titel

2.16.121
Inventaris van het archief van het project Uitbreiding Gemaal Gouda van het Ministerie van Verkeer en Waterstaat, Bouwdienst Rijkswaterstaat, 1999-2007

Auteur

Bruil Archief Advisering

Versie

20-09-2019

Copyright

Nationaal Archief, Den Haag
2009 (c)

Beschrijving van het archief

Naam archiefblok

Ministerie van Verkeer en Waterstaat: Bouwdienst Rijkswaterstaat: Project Uitbreiding Gemaal Gouda
VW / Uitbreiding Gemaal Gouda

Periodisering

oudste stuk - jongste stuk: 1999-2007

Archiefbloknummer

W30

Omvang

; 76 inventarisnummer(s) 0,75 meter

Taal van het archiefmateriaal

Het merendeel der stukken is in het
Nederlands

Archiefdienst

Nationaal Archief

Locatie

Den Haag

Archiefvormers

Bouwdienst Rijkswaterstaat / Ministerie van Verkeer en Waterstaat

Samenvatting van de inhoud van het archief

Het archief bevat de neerslag van het project Uitbreiden Gemaal Gouda. Het bestaat uit nota's, rapporten, programma's van eisen en plannen met bijbehorende tekeningen, welke gebruikt zijn bij de besluitvorming rond het project.

Archiefvorming

Geschiedenis van de archiefvormer
Voorgeschiedenis
In de jaren 1854-1856 werd een dam bij Gouda in de rivier gelegd met daarin een spuisluis en een schutsluis. De dam met het sluizencomplex vormde de scheiding tussen het getijdengedeelte van de Hollandsche IJssel en de gekanaliseerde Hollandsche IJssel. De schutsluis in het complex had vier paar puntdeuren, namelijk in beide sluishoofden een paar ebdeuren en een paar vloeddeuren. Door deze constructie kon zowel tijdens hoogwater als tijdens laagwater geschut worden. In het tussenhoofd bevonden zich de waaierdeuren. Aan de waaierdeuren heeft de Waaiersluis zijn naam te danken.
In de periode 1999-2007 is het sluizencomplex met een gemaal uitgebreid. De noodzaak van deze uitbreiding werd duidelijk tijdens de wateroverlast in 1998. De spuisluis kon door de getijdenwerking op de Hollandsche IJssel niet onder alle omstandigheden water spuien. Om de capaciteit van de waterafvoer te kunnen verhogen, was de bouw van een gemaal noodzakelijk. Het nieuwe gemaal is helemaal ingepast in de historische omgeving.
Instelling en taken
De projectorganisatie werd in 1999 ingesteld door de Bouwdienst van Rijkswaterstaat en had als taak het begeleiden en uitvoeren van het contract van de uitbreiding gemaal Gouda, genaamd: de directie UAV taken (UAV = Uniforme Administratieve Voorwaarden).
Dit project werd in opdracht van de directie Noord-Holland van Rijkswaterstaat uitgevoerd door de Bouwdienst Rijkswaterstaat.
De projectorganisatie bestond uit een projectleider en een aantal projectbegeleiders. Tevens was een aantal medewerkers actief in financiële administratie, centraal aanspreekpunt, ondersteuning van het management en huishoudelijke ondersteuning.
De organisatie was verantwoordelijk voor de dagelijkse controle op de bouwwerkzaamheden evenals voor de aansturing van de aannemers die het reconstructiewerk volgens contract hadden aangenomen.
De organisatie was gemachtigd om verplichtingen van meer en minder werk aan te gaan en was tevens gemachtigd om prestatieverklaringen af te geven.
Ook kon de organisatie boetes en kortingen opleggen bij het niet conform het contract uitvoeren van de opdracht. De organisatie stelde ook betalingstermijnen beschikbaar voor de volgens contract uitgevoerde werkzaamheden.
Geschiedenis van het archiefbeheer
Het archief dat voor bewerking in aanmerking kwam is gevormd door de Bouwdienst van Rijkswaterstaat en heeft gefunctioneerd in de periode 1999-2007. Het archief was grotendeels ondergebracht aan de Noordersluisweg 20 te IJmuiden. Het ging in totaal om ongeveer 5,5 strekkende meter te bewerken archief.
Het archief is na selectie en beschrijving in 2009 aan het Nationaal Archief overgedragen.
De verwerving van het archief
Het archief is krachtens bepalingen van de Archiefwet overgebracht.

Inhoud en structuur van het archief

Inhoud
De inhoud van het archief bestaat uit projectplannen, programma's van eisen, (ontwerp)nota's, (ontwerp)tekeningen, notities, rapportages, briefwisselingen, beslisdocumenten, opdrachten, contractformulieren, overeenkomsten, processen-verbaal, gunningsdocumenten, protocollen, bouwverslagen en documentatie.
Het archief is zoveel mogelijk opgebouwd volgens de hieronder aangeduide fasering:
  1. oriëntatiefase (prospectdossier);
  2. definitiefase (programma van eisen) (tijdens het hele traject bijgesteld);
  3. voorontwerpfase;
  4. ontwerpfase;
  5. voorbereidingsfase (bestek en inkoopstrategie);
  6. uitvoeringsfase;
  7. nazorgfase.
De materiële verzorging vond plaats volgens de geldende "Regeling duurzaamheid archiefbescheiden." (Stcrt. 18 september 2001, nr. 180).
Selectie en vernietiging
Het archief is bewerkt conform de selectiebeslissingen die zijn vastgelegd in het rapport nummer 28 Waterstaat, vastgesteld 11 februari 1999 (Stcrt. 4 maart 1999, nr. 44).
De voor vernietiging bestemde neerslag is tijdens de bewerking bij Bruil Archief Advisering uit het archief verwijderd.
Verantwoording van de bewerking
Het archief bestond bij het begin van de bewerking uit drie gedeelten.
  1. Het projectbeheersings- en technisch dossier. Dit dossier was voorzien van een registratielijst op documentniveau.
  2. Het uitvoeringsdossier. Dit dossier was voorzien van een registratielijst op doosniveau.
  3. Het contractendossier.
Het te bewaren archiefmateriaal is volgens de gebruikelijke richtlijnen materieel verzorgd. Alle stukken zijn van nietjes, plakband en overige hechtmiddelen ontdaan en verpakt in zuurvrije omslagen en zuurvrije archiefdozen. Ze zijn daarna genummerd volgens de inventaris. De omslagen en dozen zijn voorzien van etiketten.
Bij de aanvang van de bewerking besloeg het archief 5,5 strekkende meter, waar van na selectie 0,75 strekkende meter archief voor bewaring werd aangemerkt.
Van de te vernietigen stukken zijn vernietigingslijsten opgesteld. Deze worden aan de Bouwdienst van Rijkswaterstaat overgedragen.
Ordening van het archief
Om te komen tot een helder, duidelijk overzicht van de te bewaren documenten is gekozen voor een ordening van algemeen naar bijzonder.

Aanwijzingen voor de gebruiker

Openbaarheidsbeperkingen
Volledig openbaar.
Beperkingen aan het gebruik
Reproductie van originele bescheiden uit dit archief is, behoudens de algemene regels die gelden voor het kopiëren van stukken, niet aan beperkingen onderhevig. Er zijn geen beperkingen krachtens het auteursrecht.
Materiële beperkingen
Het archief kent geen beperkingen voor het raadplegen van stukken als gevolg van slechte materiële staat.
Aanvraaginstructie
Openbare archiefstukken kunnen online worden aangevraagd en gereserveerd. U kunt dit ook via de terminals in de studiezaal van het Nationaal Archief doen. Om te kunnen reserveren dient u de volgende stappen te volgen:
  1. Creëer een account of log in.
  2. Selecteer in de archiefinventaris een archiefstuk.
  3. Klik op ‘Reserveer’ en kies een tijdstip van inzage.
Citeerinstructie
Bij het citeren in annotatie en verantwoording dient het archief tenminste éénmaal volledig en zonder afkortingen te worden vermeld. Daarna kan worden volstaan met verkorte aanhaling.
VOLLEDIG:
Nationaal Archief, Den Haag, Ministerie van Verkeer en Waterstaat: Bouwdienst Rijkswaterstaat: Project Uitbreiding Gemaal Gouda, nummer toegang 2.16.121, inventarisnummer ...
VERKORT:
NL-HaNA, VW / Uitbreiding Gemaal Gouda, 2.16.121, inv.nr. ...

Verwant materiaal

Bewaarplaats van originelen
Buiten dit archief (vindplaats Nationaal Archief) zijn elders geen originelen opgeslagen.
Beschikbaarheid van kopieën
Inventarisnummers van dit archief zijn niet in kopievorm beschikbaar
Verwante archieven
  • 2.16.94 - Bouwdienst Rijkswaterstaat renovatie Zuider- en kleine Sluis IJmuiden, 1993-2004
  • 2.16.122 - Bouwdienst Rijkswaterstaat Project aanpassen Veerhavens Den Helder - Texel, 2003-2007
  • 2.16.120 - Bouwdienst Rijkswaterstaat Project uitbreiding gemaal IJmuiden, (1966) 1999-2007
Publicaties
Literatuur Ministerie van Verkeer en Waterstaat, Unie van waterschappen, Interprovinciaal Overleg, 'Nota Aanpak Wateroverlast' , februari 1999.