Back to search results

2.27.18 Inventaris van het archief van de Veterinaire Hoofd-Inspectie en de Veterinaire Regionale Inspectie Zuid-Holland van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, (1920) 1950-1989

Dit archief bevat de neerslag van de met name uitvoerende taken van de Veterinaire Hoofdinspectie en de Regionale Inspectie in Zuid-Holland.
Enter a search query
PreviousNext

Archief

Titel

2.27.18
Inventaris van het archief van de Veterinaire Hoofd-Inspectie en de Veterinaire Regionale Inspectie Zuid-Holland van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, (1920) 1950-1989

Auteur

PWAA

Copyright

Nationaal Archief, Den Haag
2008 cc0

Beschrijving van het archief

Naam archiefblok

Ministerie van Volksgezondheid: Veterinaire Hoofd-Inspectie en Veterinaire Regionale Inspectie Zuid-Holland
VWS / Veterinaire Inspectie

Periodisering

archiefvorming: 1950-1989
oudste stuk - jongste stuk: 1920-1989

Archiefbloknummer

X10

Omvang

; 544 inventarisnummer(s) 17,40 meter

Taal van het archiefmateriaal

Het merendeel der stukken is in het.
Nederlands

Soort archiefmateriaal

Normale geschreven, getypte en gedrukte documenten. Geen bijzondere handschriften.

Archiefdienst

Nationaal Archief

Locatie

Den Haag

Archiefvormers

Veterinaire Inspectie, Ministerie van VWS, , 1920-1989

Samenvatting van de inhoud van het archief

Dit archief bevat de neerslag van de met name uitvoerende taken van de Veterinaire Hoofdinspectie en de Regionale Inspectie in Zuid-Holland.

Archiefvorming

Geschiedenis van de archiefvormer
Deze inventaris betreft het archief van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport: Veterinaire Hoofdinspectie (hierna: VHI) en de Veterinaire Regionale Inspectie Zuid-Holland. De Veterinaire Inspectie (hierna: VI) werd ingesteld in 1920 (Stb. 1920, 11) om toezicht te houden op de naleving van de Vleeskeuringswet van 1919.
De VI vormde samen met enkele andere inspecties het Staatstoezicht op de Volksgezondheid. Het beleidsterrein Volksgezondheid viel in de loop der jaren onder de verantwoordelijkheid van verschillende departementen. Van 1918 tot 1932 viel de Afdeling Volksgezondheid onder het Ministerie van Arbeid. Tussen 1932 en 1933 viel Volksgezondheid onder het departement Binnenlandse Zaken. Toen in 1933 het departement Sociale Zaken werd ingesteld, werd Volksgezondheid daar onder geschaard. Onder invloed van een grotere overheidsbemoeienis op het gebied van de volksgezondheid, veranderde de naam van dit departement in 1951 in Sociale Zaken en Volksgezondheid. De jaren zestig lieten een toenemende aandacht voor gezondheidsbescherming zien. Dit leidde in 1971 tot de instelling van een nieuw ministerie: Volksgezondheid en Milieuhygiëne. Dit ministerie werd in 1982 gesplitst en Volksgezondheid werd ondergebracht bij het ministerie van Welzijn, Volksgezondheid en Cultuur. In 1994 werden de beleidsterreinen opnieuw verdeeld in het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport.
De veterinaire zorg voor de volksgezondheid betreft een groot deel de gezondheid van dierproducten, welke afkomstig zijn van de veestapel. Daarmee hangt ook de gezondheidstoestand van de dieren zelf samen. Het is daarom dat de Veterinaire hoofdinspecteur tevens de functie vervulde van directeur van de Veeartsenijkundige Dienst (vanaf 1978 de Veterinaire Dienst geheten.) Deze viel onder de minister van Landbouw. De 'personele unie' van de VI en de VD in de periode 1925-1984 bestond echter niet alleen uit de dubbele functie van de Veterinaire Hoofdinspecteur.
Ook de overige inspecteurs hadden een soort dubbelbenoeming: een aanstelling in een hoofdfunctie bij het ene ministerie betekende een onbezoldigde nevenfunctie bij het andere ministerie. De keuring en controle op vee en vlees ten behoeve van de binnenlandse consumptie was geregeld in de Vleeskeuringswet en viel onder de verantwoordelijkheid van de minister van Volksgezondheid.
De uitvoering van deze taken lag in handen van de gemeenten, die beschikten over eigen keuringsdiensten. Deze keuringsdiensten vielen onder het toezicht van de VI. Keuringen ten behoeve van export en wering van dierziekten waren geregeld in de Veewet, en vielen onder de minister van Landbouw. De rijkskeuringen werden uitgevoerd door de VD. Na de Tweede Wereldoorlog werd het takenpakket van de VI en de VD (vanaf 1978 Veterinaire Dienst) aanzienlijk verbreed door uitbreiding van de wet- en regelgeving. In dit verband kunnen worden genoemd de Destructiewet (1957), de Antibioticawet (1964) en de Wet op de Dierproeven (1977.) Vanaf de jaren 1970 werd het terrein van activiteiten uitgestrekt tot de hele productieketen van de voedingsmiddelen van dierlijke oorsprong, voor zover het de volksgezondheid betrof. Het werkterrein van de VI omvatte verder de preventie van biologische en chemische contaminanten, het levende dier en zijn milieu, zoönozen, wetenschappelijke instellingen en laboratoria met betrekking tot proefdierkunde en de uitvoering van de "Good Laboratory Practice" (GLP.)
De twee verschillende soorten keuringen van de VI en VD raakten steeds meer verweven. Dit was aanleiding voor een ingrijpende reorganisatie van de keuringsdiensten, met het doel alle keuringen onder te brengen bij het ministerie van Landbouw en Visserij. Alleen keuringen die betrekking hadden op de volksgezondheid, bleven onder het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport vallen.
In 1984 werden de gemeentelijke keuringsdiensten opgeheven en met ingang van 1 januari 1985 werd de Rijksdienst voor de Keuring van Vee en Vlees opgericht, een dienst van het ministerie van Landbouw, Natuurbeheer en Visserij. De verregaande samenwerking tussen de VI en VD stopte in 1984. Voor het optimaal functioneren van de VHI was de informatie van de regionale inspecteurs (VRI) van groot belang. Zij gaven de beleidsrelevante signalen door. Er waren zes ambtsgebieden met elk een regionale Veterinaire Inspecteur van de Volksgezondheid aan het hoofd. De inspecteurs hadden taken op het gebied van de keuring van vlees, het onderzoek van vleeswaren en destructie. Zij waren tevens belast met het toezicht op de Vleeskeuringswet en de opsporing van overtredingen van de voorschriften gesteld bij of krachtens de Vleeskeuringswet en de Destructiewet, die als economisch delict worden aangemerkt. Verder adviseerden zij de minister van Volksgezondheid en lagere overheden inzake vergunningen en ontheffingen.
Geschiedenis van het archiefbeheer
Het archief is gevormd bij de uitvoering van de werkzaamheden van de Veterinaire Hoofdinspectie en de Veterinaire Regionale Inspectie Zuid Holland. De neerslag dateert uit 1920 tot 1989 (zowel te bewaren als te vernietigen materiaal). De archiefbescheiden van het gedeponeerde VRI Zuid Holland archief dateren grotendeels voor 1945 en zijn onder artikel 5 lid e van het archiefbesluit 1995 bewaard.
Het archief heeft door reorganisaties en verhuizingen diverse opslagplaatsen gekend. Zowel het archief van de VHI als de VRI stond opgeslagen in het depot aan de Dinteloordseweg 28 te Steenbergen, in verrijdbare stellingkasten. Het archief is gestructureerd volgens de Basis Archief Code en de uitgewerkte versie daarvan voor de Volkgezondheid. De dossiers werden overgedragen aan het semi-statische archief met behulp van afvoerlijsten. Deze afvoerlijsten konden niet als basis dienen bij het opstellen van deze inventaris omdat zij alleen het aantal dozen vermeld. De afvoerfrequentie was afhankelijk van de grootte van het archief en de aanwas van afgesloten dossiers.
De archiefonderdelen zijn in maart 2006 door het Gemeentearchief te Rotterdam (GAR) op ongedierte en schimmels gecontroleerd, waarbij geen onregelmatigheden op deze punten werden geconstateerd. In februari 2007 is er nog een controle op schimmel en ongedierte uitgevoerd door de firma Hoogduin, waarbij evenmin onregelmatigheden op deze punten werden geconstateerd. Ongerechtigheden, zoals ijzer waren nog wel aanwezig. De stukken zaten soms los in de dozen. Het archief verkeerde in redelijke staat. Een klein gedeelte van de dozen verkeerde in slechte staat. Eind 2007 werd het archief overgebracht naar het Project Wegwerken Archiefachterstanden voor bewerking. Totdat het archief overgedragen werd aan het Nationaal Archief, werd het bewaard in het depot van het Gemeentearchief Rotterdam.
De verwerving van het archief
Het archief is in 2008 door Ministerie van VWS overgebracht naar het Nationaal Archief, krachtens artikel 23 van de Archiefwet 1995.
De verwerving van het archief
Overbrenging van een overheidsarchief

Inhoud en structuur van het archief

Inhoud
Het archiefblok heeft betrekking op de taakstelling en uitvoering van de VI. Er bevindt zich neerslag met betrekking tot:
  • vleeskeuring;
  • destructie;
  • zoönosen en voedselvergiftiging;
  • milieuhygiëne en residuen;
  • invoer van vlees;
  • diergeneesmiddelen;
  • dierproeven;
  • Goede Laboratorium Praktijk (GLP).
Het archief bestaat voornamelijk uit papieren documenten, is van uitvoerende aard en bevat veel documentatiemateriaal. De inhoud van de stukken loopt uiteen van vergaderstukken van commissies tot rapporten en adviezen. Hiaten bevinden zich met name in de jaarverslagen, waarvan enkele jaren missen. Het onderdeel VRI Zuid Holland bevat voornamelijk archiefbescheiden van voor 1945.
Selectie en vernietiging
Het archief is geselecteerd aan de hand van de volgende Basis Selectie Documenten:
  • 015 Beheer van de Rijksbegroting, 1945-2000 (Stcrt. 31 maart 2005, nr. 62);
  • 045 Rijkshuisvesting, vanaf 1945 (Stcrt. 26 juli 2007, nr. 142);
  • 072 Overheidspersoneel, arbeidsverhoudingen bij de overheid, 1945-1995 (1997) (Stcrt. 16 oktober 2001, nr. 200);
  • 073 Overheidspersoneel, Arbeidsvoorwaarden rijkspersoneel, 1945-1996 (Stcrt. 16 oktober 2001, nr. 200);
  • 075 Overheidspersoneel, Formatiebeleid, arbeidsmarktbeleid en personeelsontwikkeling en mobiliteit, 1945-1996 (Stcrt. 17 oktober 2001, nr. 201);
  • 076 Overheidspersoneel, arbeidsomstandigheden bij de overheid, 1945-1996 (Stcrt. 17 oktober 2001, nr. 201);
  • 077 Overheidspersoneel, personeelsinformatievoorziening en administratie, 1945-1996 (Stcrt. 17 oktober 2001, nr. 201);
  • 092 Overheidsinformatievoorziening, 1945-1999 (Stcrt. 20 oktober 2003, nr. 202);
  • 107 Gezondheid en welzijn van dieren, vanaf 1945 (Stcrt. 5 juni 2007, nr. 105);
  • 115 Internationale volksgezondheid, vanaf 1945 (Stcrt. 5 november 2007, nr. 214);
  • 117 Voedings- en Productveiligheid, vanaf 1945 (Stcrt. 7 maart 2007, nr. 47);
  • 143 Organisatie van de Rijksoverheid, 1945-1999 (Stcrt. 16 december 2005, nr. 245)
  • 969 P-direct is mens en werk, vanaf 1945 (Stcrt. 20 novermber 2007, nr. 225).
Aanvullingen
Er worden mogelijke aanvullingen verwacht op dit archief van de opvolgende periode na 1989.
Verantwoording van de bewerking
Onderhavig archiefblok is begin 2008 geselecteerd en in de loop van 2008 bewerkt door het Project Wegwerken Archief Achterstanden (hierna PWAA). In de volgende verantwoording wordt uitgelegd welke selectiecriteria voor de bewaar- en vernietigingstermijn zijn gebruikt.
Er is voornamelijk gebruik gemaakt van BSD 117, Voedings- en productveiligheid, omdat de VI zich bezighoudt met de kwaliteit van de veterinaire volksgezondheid. Tevens is er geregeld gebruik gemaakt van BSD 107, Gezondheid en welzijn van dieren, omdat ook het welzijn van dieren een rol speelde binnen de werkzaamheden van de VI. De overige BSD's zijn gebruikt voor jaarverslagen, jaarvergaderingen, personeelszaken, informatievoorziening en reorganisaties.
De te vernietigen dossiers bestonden voornamelijk uit (personeels) administratie, werkoverleg en enkele uitvoerende handelingen.
Het archiefblok besloeg in totaal ongeveer 206 meter van zowel de hoofdinspectie als de regionale inspecties. Na selectie bleef circa 17 meter te bewaren over en kwam 186,375 meter in aanmerking voor vernietiging. De resterende bescheiden zijn overgedragen aan het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport en zullen op termijn worden vernietigd.
Bovenstaande wijze van bewerken heeft tot gevolg gehad dat de bescheiden van alle Regionale Inspecties in aanmerking kwamen voor vernietiging. Hiervan uitgezonderd zijn de archiefbescheiden van de Regionale Veterinaire Inspectie Noord Holland. Deze bescheiden zijn overgedragen aan het Noord Hollands Archief te Haarlem.
Alle stukken zijn van nietjes, plakband en overige hechtmiddelen ontdaan en verpakt in zuurvrije omslagen en zuurvrije archiefdozen. Ze zijn daarna genummerd volgens de inventaris. De omslagen en dozen zijn voorzien van etiketten. Van de te vernietigen stukken zijn vernietigingslijsten opgesteld en deze zijn aan het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport overgedragen.
Ordening van het archief
Om te komen tot een helder, duidelijk overzicht van de te bewaren documenten is de inventaris als volgt geordend: primair op archiefvormer, Waarbij VRI en VHI duidelijk van elkaar zijn gescheiden, secundair op rubriek, tertiair op onderwerp en quartair chronologisch.

Aanwijzingen voor de gebruiker

Openbaarheidsbeperkingen
Volledig openbaar.
Beperkingen aan het gebruik
Reproductie van originele bescheiden uit dit archief is, behoudens de algemene regels die gelden voor het kopiëren van stukken, niet aan beperkingen onderhevig. Er zijn geen beperkingen krachtens auteursrecht.
Materiële beperkingen
Het archief kent geen beperkingen voor het raadplegen van stukken als gevolg van slechte materiële staat.
Aanvraaginstructie
Openbare archiefstukken kunnen online worden aangevraagd en gereserveerd. U kunt dit ook via de terminals in de studiezaal van het Nationaal Archief doen. Om te kunnen reserveren dient u de volgende stappen te volgen:
  1. Creëer een account of log in.
  2. Selecteer in de archiefinventaris een archiefstuk.
  3. Klik op ‘Reserveer’ en kies een tijdstip van inzage.
Citeerinstructie
Bij het citeren in annotatie en verantwoording dient het archief tenminste éénmaal volledig en zonder afkortingen te worden vermeld. Daarna kan worden volstaan met verkorte aanhaling.
VOLLEDIG:
Nationaal Archief, Den Haag, Ministerie van Volksgezondheid: Veterinaire Hoofd-Inspectie en Veterinaire Regionale Inspectie Zuid-Holland, nummer toegang 2.27.18, inventarisnummer ...
VERKORT:
NL-HaNA, VWS / Veterinaire Inspectie, 2.27.18, inv.nr. ...

Verwant materiaal

Bewaarplaats van originelen
Onderhavig archief wordt bewaard bij het Nationaal Archief te Den Haag. Het archief van de Regionale Veterinaire Inspectie Noord Holland wordt bewaard bij het Noord Hollands Archief.
Beschikbaarheid van kopieën
Inventarisnummers van dit archief zijn niet in kopievorm beschikbaar
Verwante archieven
  • 2.15.37 - Inventaris van het archief van het Ministerie van Arbeid: Afdeling Volksgezondheid; Ministerie van Binnenlandse Zakken: Afdeling Volksgezondheid; Ministerie van Sociale Zaken: Afdeling Volksgezondheid, (1902) 1918-1950 (1976).
  • 2.11.51 - Inventaris van het archief van de Veterinaire Dienst van het Ministerie van Landbouw, Natuurbeheer en Visserij, 1971-1995.
  • Het archief van de Regionale Veterinaire Inspectie Noord Holland wordt bewaard door het Noord Hollands Archief te Haarlem.

Inventories