Back to search results

3.18.21 Inventaris van het archief van het klooster van Onze Lieve Vrouw in Nazareth te Rijswijk

Het archief van het klooster bevat voornamelijk stukken met betrekking tot het beheer van de goederen met onder meer eigendomsbewijzen en rentebrieven.
Enter a search query
PreviousNext

Archief

Titel

3.18.21
Inventaris van het archief van het klooster van Onze Lieve Vrouw in Nazareth te Rijswijk

Auteur

J.M. Sernée, S.W.A. Drossaers, W.G. Feith

Versie

08-12-2020

Copyright

Nationaal Archief, Den Haag
1920 cc0

Beschrijving van het archief

Naam archiefblok

Klooster Delfland Onze-Lieve-Vrouwe in Nazareth te Rijswijk
Klooster Delfland OLV Nazareth

Periodisering

oudste stuk - jongste stuk: 1400-1566

Archiefbloknummer

36020

Omvang

; 84 inventarisnummer(s) 0,10 meter

Taal van het archiefmateriaal

Het merendeel der stukken is in het.
Nederlands

Soort archiefmateriaal

Normale geschreven en gedrukte teksten. De Nederlandstalige stukken van vóór ca. 1700 zijn geschreven in het gotische cursiefschrift, met name in de oud-Hollandse klerkencursief. De Duitse stukken zijn grotendeels in het Kurrentenschrift geschreven.

Archiefdienst

Nationaal Archief

Locatie

Den Haag

Archiefvormers

Klooster van Onze Lieve Vrouw in Nazareth

Samenvatting van de inhoud van het archief

Het archief van het klooster bevat voornamelijk stukken met betrekking tot het beheer van de goederen met onder meer eigendomsbewijzen en rentebrieven.

Archiefvorming

Geschiedenis van de archiefvormer
Inleiding 1920
Voor de geschiedenis van dit klooster is men aangewezen op de weinige charters, die het Algemeen Rijksarchief er van bezit. Het stond op de plaats, waar later de buitenplaats Leeuwendaal kwam, dus in de hoek, gevormd door de weg naar Delft en die naar Voorburg ( Zie Haagsch jaarboekje 1889 blz. 97. ) . Het stichtingsjaar is niet bekend; de oudste akte, waarin van het klooster sprake is, is van 1471 ( In Bijdr. Bisd. Haarlem XVI, bldz. 174. In XXIII, bl. 132 dierzelfde Bijdr. spreekt S. Bleeker van een huurbrief van "prior en convent van Rijswijk" d.d. 12 Juli 1409, welke op het gemeentearchief te 's-Gravenhage zou zijn. Bij onderzoek bleek het stuk daar evenwel niet aanwezig. ) . Blijkens regest no. 31 woonden de zusters aanvankelijk te Vlaardingen, vanwaar zij naar Rijswijk waren verhuisd uit verlangen naar een rustiger omgeving. In 1465 - nog tijdens hun verblijf te Vlaardingen - waren zij van de derde orde van Sint Franciscus overgegaan tot de orde der Augustijnen, een overgang, die wel in één lijn is met de behoefte aan een nog rustiger omgeving dan Vlaardingen bood, en waarop dus waarschijnlijk de verhuizing spoedig gevolgd zal zijn. ( Tot de verhuizing kan ook hebben meegewerkt het feit, dat in 1467 te Vlaardingen de pest heerste, tengevolge waarvan vele inwoners de stad verlieten (zie L. van Ollefen, De Nederl. Stad en Dorpsbeschrijver II). ) In ieder geval moet de stichting van het klooster te Rijswijk plaats gehad hebben tussen de jaren 1465 en 1471, tenzij er reeds een klooster bestond en de Vlaardingse zusters zich slechts bij die te Rijswijk voegden ( Een dergelijke uittocht had plaats in 1557 toen de zusters uit het Caecilia-klooster te Vlaardingen zich wegens armoede in het klooster Nazareth te Leiden lieten opnemen (zie Mr. J. C. Overvoorde, Archieven der Kloosters I, 56). ) . De bewoordingen van reg. no. 31 maken dat evenwel niet waarschijnlijk.
Bij haar overgang tot de Augustijner orde stelde bisschop David van Bourgondië het klooster onder de visitatie van de priors resp. pater van de kloosters Sion bij Delft, Bethanië te 's-Gravenzande en Sint Anna te Delft.
In 1500 kreeg het klooster van deken en kapittel in den Haag vergunning tot het bouwen van een eigen kerk en kerkhof. Bij de Hervorming werden de goederen geannoteerd en schijnt het gebouw gesloopt te zijn.
Inleiding Supplement
Na het afdrukken van de inventaris van de archieven der klooster en andere stichtingen in Delfland werden in een doos met buitenlandse stukken de hier volgende charters van het klooster Nazareth gevonden
Nieuw aangaande de geschiedenis van het klooster geven alleen de inv.nrs. 1 en 1a (nu 1A en 1B). Daaruit blijkt namelijk dat het in 1466 gesticht is in een bestaande particuliere woning door de zusters van het klooster St. Cecilia te Vlaardingen, die het op last van bisschop David van Bourgondië Nazareth noemden ( Aangezien de bisschop bij zijn toestemming tot de verhuizing als voorwaarde stelde, dat hetkerkhof te Vlaardingen niet voor profane doeleinden gebruikt zou worden , moet men aannemen, dat het klooster bij deze gelegenheid geheel ontruimd is, doch daar in 1557 wederom zusters van St. Cecilia verhuisden, deze keer naar Leiden, moeten nieuwe bewoonsters de oude zijn opgevolgd. )
Behalve het klooster St. Cecilia blijkt ook dat van St. Margriet, eveneens te Vlaardingen, tot de bevolking te hebben bijgedragen. Aangezien Philips de Goede in zijn "sauvegarde" voor deze zusters bij haar vertrek naar Rijswijk een jaar vroeger, niet zo in bijzonderheden treedt als de bisschop in zijn brief is het niet bekend of zij de zuster van St. Cecilia in dezelfde woning zijn voorgegaan dan wel of zij eerst elders gewoond hebben en later bij deze zijn ingetrokken. Zij verlieten Vlaardingen, omdat zij er ziek werden van de rheumatiek en aan de zusters van St. cecilia schrijft de bisschop gehoord te hebben dat haar nieuwe huis op een schone, bloem- en bosrijke plaats ligt; beiden schijnen dus Vlaardingen als woonplaats een te luguber oord gevonden te hebben.
Geschiedenis van het archiefbeheer
De verwerving van het archief
De rechtstitel is (nog) onbekend

Aanwijzingen voor de gebruiker

Openbaarheidsbeperkingen
Volledig openbaar.
Beperkingen aan het gebruik
Reproductie van originele bescheiden uit dit archief is, behoudens de algemene regels die gelden voor het kopiëren van stukken, niet aan beperkingen onderhevig. Er zijn geen beperkingen krachtens het auteursrecht.
Materiële beperkingen
Het archief kent geen beperkingen voor het raadplegen van stukken als gevolg van slechte materiële staat.
Aanvraaginstructie
Openbare archiefstukken kunnen online worden aangevraagd en gereserveerd. U kunt dit ook via de terminals in de studiezaal van het Nationaal Archief doen. Om te kunnen reserveren dient u de volgende stappen te volgen:
  1. Creëer een account of log in.
  2. Selecteer in de archiefinventaris een archiefstuk.
  3. Klik op ‘Reserveer’ en kies een tijdstip van inzage.
Citeerinstructie
Bij het citeren in annotatie en verantwoording dient het archief tenminste éénmaal volledig en zonder afkortingen te worden vermeld. Daarna kan worden volstaan met verkorte aanhaling.
VOLLEDIG:
Nationaal Archief, Den Haag, Klooster Delfland Onze-Lieve-Vrouwe in Nazareth te Rijswijk, nummer toegang 3.18.21, inventarisnummer ...
VERKORT:
NL-HaNA, Klooster Delfland OLV Nazareth, 3.18.21, inv.nr. ...

Verwant materiaal

Beschikbaarheid van kopieën
Inventarisnummers van dit archief zijn in kopievorm beschikbaar

Inventories

    • 31 1500 December 1

      Deken en kapittel van de kapel van de H. Maagd Maria in Haga veroorloven de Regularissen, eertijds wonende te Vlaerdinck, vanwaar zij naar Rijswijck wenschten te verhuizen, om eene kerk met klok en altaar te bouwen en een kerkhof aan te leggen, mits er niet meer dan 60 conventualen en 2 commensalen in het klooster opgenomen zullen worden, en omschrijven de bevoegdheid van den rector ten opzichte der parochianen, die aan deken en kapittel een gouden leeuw voor eene begrafenis zullen betalen.

      Datum anno Domini millesimo quingentesimo prima die Decembris.

      Oorspr. ( Inv. no. 2 ). Met het geschonden zegel van het kapittel in rode was.

      reg. no. 31

        • reg. no. suppl. 5, 6, 8, en 9

          • Suppl. 5 1468 Mei 24

            Herper Claeszoon Utenbroeck verkoopt aan het convent der Regularissen van O.V. klooster, genaamd In Nazareth te Rijswijck, een huis ten westen van het klooster

            Opten XXIIIIsten dach in Meye int jair ons Heren Mo CCCCo acht ende sestich.

            Oorspr. ( Inv. no. 4A.1 ). Met de zegels van de oorkonder Willem Pijn Aelbrechts zoon (geschonden) en Dammas Zijsman Pieters zoon in groene was.

            In dorso staat: vant lant daer wy op sitten.

            Reg.no.Suppl. 5.

          • Suppl. 6 1468 Mei 24

            Herper Claeszoon Utenbroeck verkoopt aan het convent der Regularissen van O.V. klooster, genaamd In Nazareth te Rijswijck, de woning waar zij nu op wonen, met 8 hont land ten oostern ervan in Voerburchr

            Opten XXIIIIsten dach in Meye int jair ons Heren Mo CCCCo acht ende sestich.

            Oorspr. ( Inv. no. 4A.2 ). Met de zegels van de oorkonder Willem Pijn Aelbrechts zoon en Dammas Zijsman Pieters zoon (beide geschonden) in groene was.

            Reg.no.Suppl. 6.

          • Suppl. 8 1468 Maart 18

            Heynrick Heynricx zoon verklaart geen aanspraken meer te hebben op de helft van de woning met 8 morgen en 8 hont land, die Herper Utenbroock Claeszoon verkocht heeft aan het convent der zusters te Rijswijc.

            Opten XVIIIen dach in Maire int jair ons Heren MCCCC twee ende tseventich na beloop 't sHoofs van Hollant.

            Oorspr. ( Inv. no. 4A.3 ). Met het zegel van Dammas Zijsman Pieters zoon, burgemeester van Deflt, in groene was.

            Reg.no.Suppl. 8.

          • Suppl. 9 1473 Maart 20.

            Herper Claeszoon Utenbroeck doet afstand van het gebruik dat hem levenslang gegund was op d e8 hont land aan de vaart, die hij eertijds verkocht heeft aan de Regulierissen te Nazareth in Rijswijck.

            Int jaer ons Heren dusent vierhondert drie ende tseventich opten twintichsten dach in Maert.

            Oorspr. ( Inv. no. 4A.4 ). Met de zegels van de oorkonder en Dammas Cijsmans zoon, burgemeester van Delft, in groene was.

            Reg.no.Suppl. 9.

        • reg. no. suppl. 7A, 12A, 35A

          • Suppl. 35A 1556 Juli 9.

            Philips Dircksz. en Jan Dircksz., gezworenen in het ambacht Rijswijk, oorkonden dat Fuy van Noorden Pietersz., wonende te Delft, aan pater, priorin en gemeen convent van de Regularissen van het OLV klooster te Nazareth in Rijswijk de acen overdraagt, waardoor deze gestoken is, met alle rechten daarin vervat (vgl. reg. nrs. Suppl 7A en 12A) en betaling daarvan heeft ontvangen.

            Actum den negenden Juliau anno XVc zes ende vijftig .

            Oorspr. ( Inv. no. 4B.1 ). Met zegel van Geerlof van Vliet, schout van Rijkswijk, in rode was (geschonden), tevens de handtekeningen van de schout, de twee gezworenen en de secretaris van Rijswijk

            Reg. no. Suppl. 35A

          • Suppl. 12A 1478 Juli 18.

            Pieter Jansz. van Noortich en Jan Willemsz de Bruyn, schepenen in Leiden, oorkonden dat Hynrick Willemsz. overgaf aan Machttilt Phillips van Noorden wed. een acte, waardoor deze gestoken is, die Heynric voornoemd was aangekomen door zijn huwelijk met Katrijn Jansdr. Jan Janszoons weduwe (vgl. reg nr. Suppl 7A).

            Int jaer ons Heeren duysent vierhondert acht ende tseventich upten achttienden dach in Julio.

            Oorspr. ( Inv. no. 4B.2 ). Met de geschonden zegels van de schepenen in groene was.

            Reg. no. Suppl. 12A

          • Suppl. 7A 1469 Juli 12.

            Applonia Jansdochter, priorin, en gemeen convent van de Regularissen van het OLV klooster te Nazareth in het ambacht Rijswijk verklaren drie morgen land "luttel min of meer" in voornoemd ambacht te hebben gehuurd van Katrij Jansdochter Jan Jansz. weduwe voor 10 pond Hollands per jaar.

            Int jaer ons Heeren duysent vierhondert negen ende tsestich opten twaalfden dach in Julio.

            Oorspr. ( Inv. no. 4B.3 ). Met het conventszegel in groene was. Hieraan twee transfixen, zie reg. nor. 12A en 35A

            Reg. no. Suppl. 7A

        • reg. nos. 8 en 11 en Suppl. 10.

          • 8 1432 September 20

            Adriaen Jacobs zoon en Harper Dircs zoon verkoopen aan Pieter Groen de helft van 10 morgen land, waarvan er 4½ in het ambacht van Vlaerdinghe en 5½ in het ambacht van der Harghe liggen.

            Int jaer ons Heren dusent vierhondert ende twee ende dertich op sinte Mattheus' avont.

            Oorspr. ( Inv. no. 5.2 ). Met de zegels van Jacob van Praet, baljuw van Naaldwijk, en Harper Dircs zoon in groene was. Met transfix d.d. 1443 November 19 (zie reg. no. 11):

          • 11 1443 November 19

            Pieter Groen Willems zoon verkoopt aan mr. Phillip Martijns zoon, doctor in de medicijnen, de helft van 10 morgen land, vermeld in den brief d.d. 1432 September 20, waardoor deze gestoken is (zie reg. no. 8).

            Int jair ons Heren MCCCC ende drienviertich op sinte Lijsbetten dach in die winter.

            Oorspr. ( Inv. no. 5.1 ). Met de zegels van den oorkonder en van heer Jacob Claes' zoon van den Zijtdwijn, provisor en deken van Delfland, in groene was.

            In dorso staat: Van vijf morgen in Vlaerdinc.

          • 11 1474 April 1

            Bartholomeeus Andries zoon, confessor, Apollonia Jans dochter, priorin, en het convent der Regulierissen van OLV te Nazareht in Rijswijck, verklaren ontvangen te hebben de door Jonkvrouwe Katherijn, mr. Philips weduwe, aan hen nagelaten 5 morgen land in Spaelant en Vlaerdingher ambacht, waarvoor zij beloven enige missen te zullen doen

            Int jair ons Heren duysent vierhonder vier ende seventich opten iersten dach in Aprille.

            Oorspr. ( Inv. no. 5 ). Met de geschonden zegels van convent van van Henric Jans zoon,zwager van de erflaatster, in groene was.

            In dorso staat dat dit land afkomstig is van mr. Philips Maertijns zoon.

        • reg. nos. 7 en 13.

          • 1 1400 Juni 12

            Aernt van Oesterwijcé verkoopt aan Allaert Jan Hughen zoons zoon ¼ van 14 morgen land in Tedigher brooc.

            Int jair ons Horen dusent ende vierhondert op sinte Odulfus' dach.

            Oorspr. ( Inv. no. 6.2 ). Met het geschonden zegel van den oorkonder in groene was. Met transfix d.d. 1449 Juli 20 (zie reg. no. 13).

          • 13 1449 Juli 20

            Claes Allairts zoon verkoopt aan Jan Andries' zoon het land, vermeld in den brief d.d. 1400 Juni 12, waardoor deze gestoken is (zie reg. no. 1).

            ... opten XXen dach in Julio int jair ons Heren MCCCC negen ende viertich.

            Oorspr. ( Inv. no. 6.1 ). Met het zegel van Lubbrant Allairts zoon, broeder van den oorkonder, in groene was.

            In dorso staat: Van viertien morgen lants in Jan Arysz. woninc.

        • reg. nos. 3-7, 9, 10 en 14.

        • 17 1460 Januari 14

          Jan Scout Buser Gheryts zoon verkoopt aan Pieter Dircx zoon de helft van den zoogenaamden Korten Morgen in Voirburch op de Burch.

          In den jair ons Heren dusent vierhondert ende tsestich op sinte Ponciaens dach in Januario.

          Oorspr. ( Inv. no. 8 ). Met het zegel van Willem Dircx zoon (Drappenier!), schout vanVoorburg, in groene was.

          reg. no. 17.

        • reg. nos. Suppl. 13 en 15.

          • Suppl. 13 1485 Februari 25.

            Pieter Jans zoon verkoopt aan het convent der Regularissen OLV in Nazareth te Rijswijck een jaarlijkse rente van 2 pond Hollands, gaande uit zijn huis met 8 hont land in Voerburch aan de Haghevaart.

            Int jaer ons Heren dusent vierhondert vijf ende tachtich opten vijf ende twintichsten dach in Februario.

            Oorspr. ( Inv. no. 9A.1 ). Met het zegel van Phillips Florys zoon, schout van Voorburg, in groene was.

          • Suppl. 15 1486 Maart 25.

            Pieter Jans zoon verkoopt aan het convent der Regularissen van OLV in Nazareth te Rijswijkck 8 hont land met een huis tussen de Haghevaert en de Brede weg.

            Int jair ons Heeren dusent vierhondert ses ende tachtich opten vijf ende tintichsten dach in Marcio.

            Oorspr. ( Inv. no. 9A.2 ). Met de geschonden zegels van Jacob Cruesinc, raad van Holland en meester van de Rekeninghe, en Phillips Willem Scouten zoon in rode was.

        • reg. nos. 12 en 24.

          • 12 1446 Juli 4

            Dirck Aernts zoon verkoopt aan IJsbrandt Phillips' zoon ½ morgen land met ½ voorhoofd ten oosten van de Vroensloot in Voirburch, welke verkoop door zijn zoons Willem en Jacob wordt bevestigd.

            Opten vierden dach in Julio int jair ons Heeren dusent vierhondert ses ende viertich.

            Oorspr. ( Inv. no. 9.2 ). De zegels van Airndt Hugen zoon, schout van Rijswijk, en Harper van den Werve verloren. Met transfix d.d. 1484 Mei 31 (zie reg. no. 24).

          • 24 1484 Mei 31

            Dirck Dircks zoon van der Spett verkoopt aan Dirck Jans zoon het land, vermeld in den brief d.d. 1446 Juli 4, waardoor deze gestoken is (zie reg. no. 12).

            Int jair ons Heeren duysent vierhondert ende vier ende tachtich opten lesten dach in Meye.

            Oorspr. ( Inv. no. 9.1 ). Met het zegel van Pieter Kerstants zoon van der Burch in groene was.

        • reg. no. 26. en Suppl 1 en 2

          • Suppl. 2 1423 Augustus 9

            Ministra en convent der zusters van het Sinte Aechten huis binnen Delf verkopen aan Katriin Wouters dochter ten behoeve der zusters van het Sinte Margrieten huis - ten heyligen lande - buiten Leyden , de 4 pond 's-jaars vermeld in de brief d.d. 1420 februari 5, waardoor deze gestoken is (reg. no. Suppl. 1) .

            Int jaer ons Heren dusent vierhondert drie ende twintich op Sinte Louwerijs avont.

            Oorspr. ( Inv. no. 11.1 ). Met het geschonden conventszegel in groene was.

          • Suppl. 1 1420 Februari 5.

            Claes UtenBroec ontvangt in erfhuur van de zusters van Sinte Aechten te Delf 8 hont land, gelegen in het ambacht van Voerburch, tegen 4 pond Hollands 's-jaars .

            Int jaer ons Heren dusent vierhondert ende twintich op Sinte Agathen dach.

            Oorspr. ( Inv. no. 11.2 ). Met het geschonden zegel van de oorkonder in groene was.

            Met transfix d.d. 1423 augustus 9.

          • 26 1492 Februari 7

            Baerte Bartouts dochter, ministra, en het convent der zusters van Sint Margriet op Rodenburch buiten Leyden van de orde van Sint Franciscus verkoopen aan het convent der Regulierissen te Nazareth, gelegen in het ambacht Rijswijck bij den Hage, de 8 hont land, in het ambacht Voerburch, die deze van hen in erfhuur hadden.

            Int jaer ons Heren dusent vierhondert twee ende tnegentich opten sevenden dach in Februario.

            Oorspr. ( Inv. no. 11 ). Met het geschonden conventszegel in groene was.

        • Suppl. 18 1492 Juni 7.

          Dirc Goverts zoon en Wolfairt Jans zoon verkopen aan het convent van Nazareth te Rijswijck 3 hont land te Voirburch

          Gescreven opten VII dach in Junio int jair ons Heeren duysent vierhondert twee ende tnegentich.

          Oorspr. ( Inv. no. 11A ). Met de zegels van Dammaes Sijsman Pieters zoon en Danel Geryt Colijns zoon in groene was.

          reg. no. Suppl. 18

        • reg. no. 3-7, 9, 10, 14 25 en Suppl. 21 en 23

          • 3 1408 December 7

            Coen van Oesterwijc verkoopt aan jonkvrouw (Elizabeth) van den Zijl, zijne schoonzuster, 4 morgen land bij der Tollen brug.

            Int jaer ons Heren dusent vierhondert ende achte des Vrydaghes na sinte Nyclaes' dach.

            Oorspr. ( Inv. no. 7.1 ). Met het geschonden zegel van den oorkonder in groene was.

            In dorso staat: van vier mergen lants in Jan Arysz. woninck.

          • 4 1424 November 2

            Jan, Willem, Jacob, Philips, Jutte en Balu, Claes Willem Moers zoons kinderen, verkoopen aan Andries Jans zoon en Machtelt Jan Dirx zoons weduwe een morgen land in Voirburch tusschen de Heerstraat en de Vliet.

            Int jair ons Heren dusent vierhondert vier ende twintich op den anderen dach in Novembri.

            Oorspr. ( Inv. no. 7.2 ). Met het geschonden zegel van Geryt van Stienvoirden, schout van Voorburg, in groene was.

            In dorso staat: van een huys, staende by die Tolbrugge, ende is Jan Arysz. woninc.

          • 5 1428 Januari 14

            Aernt Andries' zoon verkoopt aan Andries Jans zoon wat hem is aangekomen van Dirc Dammaes' zoon, zijn schoonvader, en gelegen is in Teghelrebroeck voor de Tolbregghe in Otten weer.

            ... Ghedaen inden jair ons Heren MCCCC acht ende twintich op sinte Ponciaens dach.

            Oorspr. ( Inv. no. 7.3 ). Het zegel van Lubbrant Allairts zoon verloren.

            In dorso staat: Een quijtschellinc van Jan Arysz. woninc.

          • 6 1430 Juni 12

            Jan Soet verkoopt aan Andries Jans zoon 4 morgen land in Tedigher broec bij de Tollbregghe in Otten weer..

            Int jaer ons Heren MCCCC ende Gode te eren dertich op sinte Odulfs dach.

            Oorspr. ( Inv. no. 7.4 ). Met het zegel van den oorkonder in groene was.

            In dorso staat: Van vier mergen in Jan Arysz. woninc.

          • 7 1430 Juli 13

            Heer Jacob Claes' zoon, priester, en Gheryd Arnds zoon verkoopen aan Andries Jans zoon 13 hont land in Tedigher broec bij de Tollbregghe in Otten weer.

            Int jaer ons Heren MCCCC ende Gode te eren XXX op sinte Margrieten dach.

            Oorspr. ( Inv. no. 7.5 ). Met de zegels van Aelbrecht Bokels zoon en Claes Florys Harts zoon in groene was.

            In dorso staat: Van dertien hont lands in die woninck.

          • 9 1440 Maart 12

            Claes Andries' zoon verkoopt aan zijn broeder Jan het huis en erf, dat hij van zijn vader heeft geërfd, de geest (grond) en zijn aandeel in 6 morgen land in Tedigher broock bij de Tolbregghe in Otten weer.

            Int jair ons Heren dusent vierhondert ende viertich opten twalefsten dach in Mairt.

            Oorspr. ( Inv. no. 7.6 ). Met het zegel van Jan Smit Dircx zoon Uutenbreock, schout te Voorburg, in groene was.

            In dorso staat: Een quijtscheldine van Jan Arysz.

          • 10 1440 December 6

            Claes Andries' zoon verkoopt aan zijn broeder Jan het huis en erf, dat hij geërfd heeft in Voorburch en zijn aandeel in de erfenis van zijn broeder Willem, bestaande uit land in Otten weer.

            Int jair ons Heren duysent vierhondert ende viertich op sinte Nyclaes' dach.

            Oorspr. ( Inv. no. 7.7 ). Met het zegel van Jan Smyt Dircx zoon Utenbroock in groene was.

            In dorso staat: Quijtscheldine van Jan Arysz. en zijn brueders.

          • 14 1451 April 19

            Dirck Andries' zoon verkoopt aan zijn broeder Jan alles, vrat hij geerfd heeft van zijne ouders, zuster en broeder.

            ... Opten negentiensten dach in Aprille int jair ons Heren dusent vierhondert een ende vijftich.

            Oorspr. ( Inv. no. 7.8 ) Met de zegels van Phillips van Bergen, schout van Voorburg, en Aernt Hugen zoon, schout van Rijswijk, in groene was.

            In dorso staat: Quijtscheldinghe van Jan Arysz. en zijn brueders.

          • 25 1491 Juni 8

            Dirck Phillips' zoon verkoopt aan Dirck Jans zoon, bakker, de helft van een morgen land in Voirburch op den Burch.

            Aldus ghedaen opten derden dach in Junio int jair ons Heren duysent vierhondert een ende tneghentich.

            Oorspr. ( Inv. no. 10 ). Met het geschonden zegel van Dirck Reyers, schout van Voorburg, in groene was.

            reg. no. 25.

          • Suppl. 23 1495 april 9.

            Dirc Jan zoon Backer verkoopt met Gouwe, zijn echtgenote, aan het convent der Regulierissen van OLV klooster te Nazareth in Rijswijck een woning in Voirburch met bijbehorend land aan de Vlyet, namelijk 1 morgen Burchland aan de Breden wech, 4 a 5 hont geestgrond aan de Molenlaan, 2 halve morgens aldaar en op de Burch en een weer land in Tegelderbroeck aan de Vlyetwech

            Gedaen int jair ons Heren dusent vierhondert vijf ende tnegentich opten negenssten dach in Aprille.

            Oorspr. ( Inv. no. 11B.1 ). Met de zegels van Pieter Zuys, schoot van Rijswijk, Jorys van Hondepijl en Pieter Kersten zoon (geschonden) in groene was.

            In dorso staat: item tot die coep van dit land is gheghaen Digne Pieters dochter erf C C Rijnsge, dat onse pater Aelbrecht vercoecht heeft in Brabant int iaer van XCV.

            reg. no. Suppl. 23.

          • Suppl. 23 1499 Juli 26.

            Dirck Pieter Buysers zoon doet afstand van zijn aanspraken op de goederen die zijn stiefvader Diric Philipszoon aan het convent der Regulierissen van OLV klooster te Nazareth in Rijswijck verkocht heef.

            Int jair ons Heren dusent vierhondert negen ende tnegentich op ses ende twintichtsten dach in Julio.

            Oorspr. ( Inv. no. 11B.2 ). Met het zegel van Dirc Reyers zoon, schout van Voorburg, in groene was.

            reg. no. Suppl. 23.

        • Suppl. 25 1504 Januari 14.

          Dirc Jans zoon verkoopt aan het convent der Regulierissen van OLV klooster te Nazareth in Rijswijck 5 hont land in Voerburch aan de Broocwatering.

          Int jaer ons Heren dusent vijfhonder ende drie na beloop 's-Hoofs van Hollant opten viertiensten dach in Januario.

          Oorspr. ( Inv. no. 11C ). Met het zegel van Dirc Reyers zoon, schout van Voorburg, in groene was.

          In dorso staat: van V hont lant ghelegen over die bregghe in Voerburch

          reg. no. Suppl. 25

        • reg. nos. 20, 22 en 32.

          • 20 1467 Mei 30

            Jan Gerytdijns verkoopt aan zijn zwager Louwerys Jacops zoon 3 en 2 hont Burchland in Voirburch.

            Gescreven opten XXXen dach in Meye int jair ons Heeren dusent vierhondert zeven ende tsestich.

            Oorspr. ( Inv. no. 12.1 ). Met het zegel van Jan Jan Heynricx zoon van Groenewege in groene wan.

          • 22 1470 Juli 18

            Geryt, Frans, Jonge Jan en Hase, kinderen van Jan Gerytdijns zoon scheiden aan hunne grootmoeder Geertruyt, weduwe van Louwerys Jacops zoon toe, uit hetgeen deze nagelaten heeft, de helft van 9 morgen 2½ hont land in het ambacht Rijswijck, de helft van 8½ morgen aldaar, 5 hont Burchland te Voirburch en eene rente van 4 pond 12 schellingen Hollandsch 's jaars te Delff.

            ... opten XVIIIen dach in Julio int jair ons Heeren MCCCC ende tseventich.

            Oorspr. ( Inv. no. 12.2 ). Met de zegels van Heynric Jans zoon (van Bosch) en Pieter Aernt Rutgairts zoon (van Spangen) in groene was.

          • 32 1506 December 16

            Ludowijck Poes, heer van der Binckhorst, gunt aan het convent van Onze Lieve Vrouwe der Regularissen te Nazareth in het ambacht Rijswijck den vrijen eigendom van 5 hont land in het ambacht Voerburch op den Burch, door het convent gekocht van Huych Bouwen zoon, wonende te Leiden, die het van hem in leen hield.

            Anno dusent vijfhondert ende sesse opten sestiensten dach van December.

            Oorspr. ( Inv. no. 12.3 ). Met het geschonden zegel van den oorkonder in rode was.

        • 33 1515 Augustus 21

          Aem Willems zoon, wonende in het ambacht Voerburch, huurt van het convent der Regularissen in het ambacht Rijswijck 4 hont land in het ambacht Voerburch voor 4 pond Hollandsch 's jaars.

          Int jair ons Heren dusent vijfhondert ende vijftien opten XXIsten dach in Augusto.

          Oorspr. ( Inv. no. 13 ). Met het geschonden zegel van Jan Cornelis' zoon, schout van Voorburg, in groene was.

          reg. no. 33.

        • 34 1515 November 3

          Phillips Hubrechs zoon, wonende in het ambacht Voerburch, huurt van het klooster der Regularissen te Nazareth in het ambacht Rijswijck 6 of 7 hont land in het ambacht Voirburch voor 6 pond Hollandsch 's jaars.

          Anno ons Heren vijftienhondert ende vijftien opten derden dach in Novembri.

          Oorspr. ( Inv. no. 14 ). Met het geschonden zegel van Jan Cornelis' zoon, schout van Voorburg, in groene was.

          reg. no. 34.

        • reg. nos. 2 en 19.

          • 2 1405 Maart 20

            Heynric Willems zoon van Oosten en Clemeyns Dircs dochter verkospen aan Aernt Jacobs zoon van Dunen de helft van 4½ morgen land in Zoeterwoude.

            Ghescreven des Vridaghes na sinte Gheertruden dach int jaer ons Heren dusent vierhondert ende vive.

            Oorspr. ( Inv. no. 15.2 ). Met het geschonden zegel van Dirc Pijl in groene was. Met transfix d.d. 1467 Februari 19 (zie reg. no. 19).

          • 19 1467 Februari 19

            Zyburch Lubbrant Allaerts zoons weduwe verkoopt aan Jan Andries' zoon het land, vermeld in den brief d.d. 1405 Maart 20, waardoor deze gestoken is (zie reg. no. 2).

            Opten XIXen dach in Februario int jaer ons Heren MCCCC zess ende tsestich nae beloop sHoofs van Hollant.

            Oorspr. ( Inv. no. 15.1 ). Met het zegel van Jan Jan Heinrics zoon van Groenewege in groene was hoewel in de oorkonde Michiel Pieters zoon als zegelaar genoemd wordt.

        • Suppl. 24 1503 november 24.

          Bruyninck Spruyt, Heynryck Florys zoon van der Helst en mr. Heynric Jans zoon de Jonge verkopen aan de Regulairissen en convent te Rijswijck een kamp land in Bertholmees Otter weer in Tegelbrouck in het ambacht Soeterwoude.

          Int jair ons Heren duysent vijfhondert ende drie upten vier ende twintichsten dach in Novembri.

          Oorspr. ( Inv. no. 15A ). Met de zegels van de beide eerste oorkonders en Clais Hugen zoon in groene was.

          In dorso staat: Van V hont lant ghelegen over die bregghe in Voerburch.

          reg. no. Suppl. 24

      • Suppl. 16 1492 Februari 25.

        Dirc Phillips zoon verkoopt aan het convent der Regulierissen van OLV klooster in Nazareth te Rijswijck een jaarlijkse rente van 4 pond Hollands, gaande uit verschillende percelen land op den Burch en aan de Vlyet.

        Int jair ons Heren MCCC twee ende tnegentich opten vijf ende twintichsten dach in Februario.

        Oorspr. ( Inv. no. 15B ). Met het zegel van Gheryt Philips zoon die Bloet, schout te Rijswijk, in groene was.

        reg. no. Suppl. 16

      • Suppl. 19 1492 Februari 25.

        Wolfairt Jans zoon verkoopt aan het convent der Regulierissen in Rijswijck een jaarlijkse rente van 5 pond Hollands, gaande uit een vierde deel van 9 morgen 2 1/2 hont lant in de Scaepswyede aldaar aan de Vlyetwech.

        Gedaen opten twintichtsten dach van Julio int jair ons Heeren MCCCC twee ende tnegentich.

        Oorspr. ( Inv. no. 15C ). Met de zegels van Dammaes Cijsman en Pieter Arnt Rutgairt zoon (van Spangen) in groene was.

        reg. no. Suppl. 19

      • 27 1493 Maart 11

        Clais Herpers zoon en Dirc Hugen zoon, Heilige-Geestmeesters te Rijswijck, verkoopen aan de zusters te Rijswijck eene jaarlijksche erfrente van 2 pond 's jaars, gaande uit 4 morgen lands aldaar, geheeten de Oude Steenplaats.

        Gedaen upten XIen dach in Mairte int jair ons Heren M CCCC drie ende tnegentich.

        Oorspr. ( Inv. no. 16 ). Met de geschonden zegels van mr. Thielman Heynricx zoon, provisor en deken van Delfland, en Geryt Phillips' zoon die Bloot, schout van Rijswijk, in groene was.

        reg. no. 27.

      • 37 1543 Mei 27

        Aan het convent van de Regularissen, genaamd Nazareth in Rijswijck wordt gegund de eigendom van 3 rentebrieven, de eene groot 2 Rijnsche guldens 's jaars, gaande uit Jacop Hollants woning in het ambacht van Rijswijck, de tweede 2 ½ pond Hollandsch 's jaars, gaande uit Vincent Arijs huis aldaar, de derde ½ pond Hollandsch 's jaars, gaande uit een huis in den Hage in de Veenstraet, voor welke gift het convent moet bidden voor den schenker en jaarlijks op St. Gregorius' dag in de vasten verdeelen onder de conventualen verschillende giften, bij verzuim waarvan de rentebrieven zullen vervallen aan het convent van tSyon.

        Actum anno XVc XLIII den XXVII dach in Mey.

        Oorspr. ( Inv. no. 17 ). Met het geschonden priorszegel van Syon in groene was.

        In dorso staat: littera consensus prioris de Syon.

        reg. no. 37.

      • 15 1458 April 10

        Gerytdijn Andries' zoon verkoopt aan zijn broeder Jan eene rente van 4 pond 5 schellingen Hollandsch jaarlijks, waarvan 2 pond verzekerd zijn op land in het weer voor de Tollbrugge en 35 schellingen (sic) op ½ morgen land in Voirburch.

        Gegeven opten tyenden dach in Aprill int jair ons Heren dusent vierhondert acht ende vijftich.

        Oorspr. ( Inv. no. 18 ). Met het zegel van Heinric van Groesbeeck in groene was.

        reg. no. 15.

      • 21 1469 Mei 13

        Jan Mathijs' zoon verkoopt aan Pieter en Dirc Dircs zoons ¼ van eene rente van 5 pond Hollandsch jaarlijks, gaande uit 7 hont land in Voirburch aan de Vliet.

        Ghedaen in den jair ons Heren MCCCC ende LXIX op sinte Servaes' dach in Meye.

        "Oorspr. ( Inv. no. 19 ). Met het zegel van den oorkonder in groene was; dat van Willem Dircs zoon verloren."

        reg. no. 21.

      • reg. nos. Suppl. 11 en 14

        • Suppl. 11 1475 Mei 6.

          Colijn Jacobs zoon bewijst zijn zoon Jacob als moederlijk erfdeel een rente van 2 pond Hollands jaarlijks gaande uit een huis en erf te Voirburch.

          Gedaen int jair ons Heeren dusent vierhondert vijf ende tseventich op Sinte Jans dach voir Latijnse poort.

          Oorspr. ( Inv. no. 19A.2 ). Met het zegel van Geryt van der Burch . Met transfix d.d. 1485 juni 6.

        • Suppl. 14 1485 Juni 6.

          Jan Colen verkoopt aan het klooste rvan Nazareth te Rijswijck de rente, vermeld in de brief d.d. 1475 juli 6, waardoor deze gestoken is

          Int jair ons Heren dusent vierhondert ende LXXXV o den VI dach in Junio.

          Oorspr. ( Inv. no. 19A.1 ). Met het geschonden zegel van Philips Florisz., schout van Voorburg in groene was.

      • Suppl. 17 1492 Februari 2t.

        Dirc Reyners zoon, schout van Voirburch, oorkondt , dat Huybrecht Phillips zoon en Jan Moewerys zoon, Heilige Geestmeesters aldaar, aan de zusters te Rijswijck een jaarlijkse rente van 10 schellingen Hollands aflossen gaande uit land, dat thans aan het klooster behoort.

        Gedaen opten sesende twintichsten dach in Februario int jair ons Heren MCCCC twe ende tnegentich.

        Oorspr. ( Inv. no. 19B ). Met het geschonden zegel van de oorkonder in groene was.

        reg. no. Suppl. 17

      • Suppl. 20 1494 Juni 12.

        Marytgen Dirc Buysers weduwe geeft met haar dochter aan het convent van OLV der Regulierissen in Rijswijck de rente van 3 pond Hollands 's-jaars door haar en haar echtgenoot aan het klooster verkocht, gaande uit de helft van 7 a 8 hont land aan de Vlyet en van een half morgen op den Burch en 4 hont tussen de Binckhorstlaan en de Bredeweg.

        Int jair ons Heeren MCCCC vier ende tnegentich opten XIIsten dach van Junio.

        Oorspr. ( Inv. no. 19C ). Met het geschonden zegel van Huych van Berch Pouwels zoon in groene was.

        reg. no. Suppl. 20

      • 30 1494 October 1

        Dirc Jans zoon verkoopt aan het convent der Regulierissen van Onzer Lieven Vrouwen klooster te Rijswijck eene jaarlijksche rente van 1 pond Hollandsch en 3 schellingen, gaande uit ¼ van de 7 hont lands in het ambacht Voirburch, in gebruik bij genoemd convent.

        Int jair ons Heeren dusent vierhondert vier ende tnegentich opten eersten dach van October.

        Oorspr. ( Inv. no. 20 ). Met het geschonden zegel van Pieter Kersten zoon (van der Burch) in groene was.

        reg. no. 30.

      • Suppl. 22 1495 Juni 13.

        Arnt, Symon, Gheryt en Coppijn Jacop zoons, lange Jan Jansz. Bergen en Jacop Jan Zoon verkoopen aan het convent der Regulierissen van OLV klooster in Nazareth in Rijswijck een jaarlijkse rente van 5 pond Hollands, gaande uit een half morgen land op den Burch aan de Vlyet en uit een half morgen land met een half voorhoofd ("Voerhoeft") [strekkende] aan de Broecksloot, beide in Voerburch.

        Int jair ons Heeren dusent vierhondert vijf ende tnegentich opten dertiensten dach in Junio.

        Oorspr. ( Inv. no. 20A ). Met het zegel van Dirck Reyers zoon, schout te Voorburg, in groene was.

        reg. no. Suppl. 22

      • Suppl. 26 1505 April 20

        Baef Danels dochter, weduwe van Bertelmees Hughe zoon, belooft het klooser Nazareth te Rijswijck, waarin haar dochter zuster is, tot uitkoop van het kooster uit de erfenissen van haar man, haarzelf en haar kinderen een lijfrente van 3 pond jaarlijks, uit een woning te Wassenaer ten lijve van haar dochter, 25 pon Vlaams te betalen binnen 2 jaar en 50 pond Hollands na haar (Baefs) dood, terwijl het klooster behouden zal de 4 Rijnse guldens jaarlijks, doorBartelmees Hughez. daaraan vermaakt, waarvan 3 ten laste van de stad Dordrecht en 1 uit land te Watering.

        Ghedaen anno vijftine hondert ende fijf opten twintichsten dach van April.

        Oorspr. ( Inv. no. 20B ). Met het zegel van Jacob van Ende in groene was; dat van Dammas Symons zoon verloren.

        In dorso kwitering van de 25 pond Vlaams van 1507 februari 7.

        reg. no. Suppl. 26

      • Suppl. 2A 1446 April 30.

        Harmen Aerntszn, verklaart aan Huyge Jansz. die Verwer of de houder van deze akte een jaarrente van acht pond te hebben verkocht verzekerd op zijn woning in Wateringen en op nader genoemde voorwaarden.

        Int jaer ons Heeren duysent vierhondert zes ende veertich opten Meye avondt.

        Oorspr. ( Inv. no. 20C ). Geïnsereerd in de akte van 23 Februari 1524 (reg.no. 27A).

        Suppl. 27A 1524 Februari 23.

        Claes Claesz. en Frans Geryt Doenz., schepenen in Leyden, oorkonden, dat juffr. Alijde Pieter de Grebbers weduwe bekende een rentebrief onder zich te hebben van acht pond per jaar, afkomstig van Huyge Jansz, die Verwer en rustende op Harman Aerentszoons woning in Londen in Wateringen (zie reg. no. 2A) en tevens verklaarde, dat daarvoor een jaarlijks bedrag van één pond, zes schellingen en acht penningen toekwam aan het convent te Rijswijk sinds Aelten Bertholmees Huych Janszoons dochter daar zuster was geworden.

        Upten drie ende twintichtse dach in Februario int jaer ons Heeren duysent vijfhondert vier ende twintich naer scrijven der kercke van Uuyrecht ende de voirs. steede.

        Oorspr. ( Inv. no. 20C ). Met het geschonden zegel van de eerste oorkonder in groene was; die van de tweede oorkonder nagenoeg verloren.

        In dorso: "Item van die lamp tot oly opstal"

        reg nos. Suppl. 2A en 27A

        Aanwinsten Algemeen Rijksarchief, Derde Afdeling 1959 III nr. 18.

      • reg. nos. Suppl. 28, 29 en 30

        • Suppl. 29 1526 Februari 10.

          Broeder Frans, pater van het convent te Rijswijck, verklaart voldaan te zijn van al hetgeen het klooser toekwam uit de nalatenschap van Evertken Pouwels dochter, weduwe van meester Jan Stalpart, volgens de overeenkomst gesloten bij brief dd. 1526 februari 7, waardoor deze gestoken is.

          Upten thiensten dach van Februario anno XVc zes ende twintich na gemeen scryven.

          Oorspr. ( Inv. no. 20D.1 ). Het conventszegel verloren. Met transfix dd. 1526 februari 7, waardoor deze zelf tevens is gestoken.

        • Suppl. 28 1526 Februari 7 .

          Broeder Frans, pater van het convent te Rijswijck, maakt met de erfgenamen van Adriaen Dierick Deymen dochter, een scheiding van het erfdeel, Heyltken Diericks dochter, non, aangekomen bij het overlijden van Evertken Pouwels dochter, weduwe van meester Jan Stalpart, zodat het klooster, zolang Heyltken in voornoemd convent zal s wezen, zal ontvangen 3 pond Vlaams, waarvan na haar dood de helft zal komen aan haar broeders en zusters en de andere helft als losrente ter penning 16 aan het klooster .

          Gedaen upten zevensten dach in Februario int jaer duysent vijffhondert zes ende twintich na gemeen scryven.

          Oorspr. ( Inv. no. 20D.2 ). Met het zeer geschonden zegel van Jacob Stalpart van der Wijele in rode was; dat van Dierick Deym Jans zoon in groene was. Met transfix d.d. 1526 februari 10.

        • Suppl. 30 1532 Juni 12.

          Jacop van der Wyele Adriaens zoon beslist als abiter in het geschil tussen Cornelys Jorys zoon, pater, en het convent te Rijswijck enerzijds, en van Jan Willem Jans zoon voor zich en andere erfgenamen van Evergen Stalpaerts anderszijds over een rente van 3 pond Vlaams jaarlijks, waarvan de ene helft erfelijk, de andere gedurende het leven van Heyltgen Dircxs dochter, conventuale, aan het klooster toebehoort, dat het klooster de gehele rente zal blijven ontvangen, todat gebleken zal zijn dat Heyltgen overleden is, waarna de helft op Jan Willem Jans zoon zal vererven en dat het klooster Heyltgen weer zal opnemen, wanneer zij zich daartoe ooit mocht komen aanmelden

          Gedaen den XIIen dach in Junio anno vijftienhondert twee ende dertich.

          Oorspr. ( Inv. no. 20D.3 ). Met het conventszegel in groene was en de handtekening van de pater en Jan Willem Janszoon.

      • 36 1543 Februari 26

        Kors Pieters zoon van der Beeck en Huych Adriaens zoon van der Velde, schepenen van den Hage, oorkonden, dat Phijtgen Heynricxs dochter, weduwe van Aelbrecht Adriaens zoon te Delft, verkoopt aan het convent tot Nazareth in het ambacht Rijswijck tot het houden van een jaarlijkschen maaltijd in genoemd convent op St. Nicolaas' dag en tot het houden van eene zielmis voor haar zelve eene jaarlijksche rente van 2 pond Hollandsch.

        ... opten XXVIen dach Februarii anno XVc drie ende veertich nae gemeen scriven.

        Oorspr. ( Inv. no. 21 ). De beide schepenzegels verloren.

        reg. no. 36.

      • Suppl. 31A 1542 Oktober 6.

        Jacob Barentz. en Aem Jacopz., kerkmeesters van Voorburg verklaren dat het toekomende rente op het huis van Govert Jansz. te Voorburg door het convent gelost is

        Actum den zesten dach in Octobri vijftienhondert twee ende veertich.

        Oorspr. ( Inv. no. 21A ). Met de zwaar geschonden zegels van Symon Cornelisz. en Jan Willemz van Berghen in groene was.

        reg. no. Suppl. 31A

      • Suppl. 27 1523 augustus 6.

        Frans Pieter zoon, rector, en Jannegen Pieters dochter, priorin, en het convent van OLV in Nazareth te Rijswijc, belooft Pieter Symons dochter voor een som van 16 pond Vlaams een eeuwige Zondagse mis te doen voor haar ouders.

        Zoo is dit geschiet int jaer ons Heren XVc drie ende twintich upten sesten dach van Augusto.

        Oorspr. ( Inv. no. 22A ). Met het geschonden conventszegel in groene was.

        reg. no. Suppl. 27

      • Suppl. 36 1566 Januari 26.

        Claes Willems zoon en Maerten de Joede Gerits zoon, schepenen van Rotterdamme, oorkonden , dat Gerit Bras Gerits zoon, metselaar, erkent schuldig te zijn aan pater, mater en conventualen van Nazareth te Rijswijck, 22 ponden vlaamsch voor alimentatie van zijn zuster Adriana, conventuale.

        Upten ses ende twintichsten dach in Januario XVc ses ende tsestich naer ghemeen schryven .

        Oorspr. ( Inv. no. 22B ). De zegels van de oorkonders zijn verloren.

        reg. no. Suppl. 36

      • 23 1472 Mei 9

        Burgemeesters en schepenen van de stad Delff oorkonden, dat de Heilige-Geestmeesters aldaar verkoopen aan het convent der Regularissen van Nazareth te Rijswijck eene jaarlijksche rente van 18 pond, die de Heilige Geest had uit het land, waarop genoemd convent staat.

        ... opten negensten dach van Meye int jaire ons Heren M CCCC twie ende tseventich.

        Oorspr. ( Inv. no. 22* ). Met het geschonden stadszegel in groene was.

        In dorso staat: Deze heeft gelost Jan Ruychroc ende wy moeten daervoer doen II missen per weeck ende alle maents vigilie met licht.

        reg. no. 23.
        Ontbreekt
        Voorheen bekend als inv.nr. 22*

      • 35 1580 September 18

        Notaris Adam instrumenteert, dat heer Cornelis Jorys' zoon, pater, en Maria Wolferts dochter van Carrenbrock, priorin, en bet convent der Regularissen van Onser Liever Vrouwen tot Nazereth in het ambacht van Rijswijck bij tsGravenhagen belooven voortaan te zullen zorgen voor het levensonderhoud van Gheertruyt Pieters dochter van Stompijck.

        Dit ijs geschiet inden cloester ende convent van Nazareth tot Rijswijck ... in den jare indictie maent dach uuyere ende paeusdom ende des keyserlijcx majestaets als boven elck int syne verclaert ende gespecificeert (in den jaren der geboerten desselts ons Heeren duysent vijffhondert ende ter eeren Gods dertich den XVIIIden dach des maents van September ter IIIden indictie omtrent ten drien uuyren nae den noene des paeusdoms ons alre heylichste vader in Christo ons heeren heeren Clemens by der godlicker graciën die seevende van die naeme inne syner seevende jaere regneerende die alredoerluychstede zeer excellenste ende machtiste prince Karole bij der godlicker ghuedertyrenheyt ghecroent keyser van Roemen die vijfde van dyen name altyt vermeerers tsrijcx van Romen in sijn eersten jaere sijns coronatiën coninck catholiker van Spangen etc. onsen oversten ende geboren heere).

        Afschr. ( Inv. no. 23 ). Gecollationneerd door heer Heynrick Jans zoon, priester te Wilsveen.

        Het oorspronkelijk was op 23 September gezegeld met het conventszegel.

        reg. no. 35.

        Deze akte bevindt zich in het kaartboek van het klooster Bethanië (Inv. no. 7), waarin het zal geraakt zijn, doordat Dirk Tromper van beide kloosters rentmeester is geweest.

      • 31 1536 Februari 17

        Adriean Ghijsbrechs zoen, rector, Martgen Henrix dochter, priorin, Martgen Wolfarts dochter, suppriorin, Jannetken Pieters dochter, procuratrix en de capitularen van he tconvent der Regularissen van OLV klooster te Nazareth in Rijswijck, verkopen aan heer Jan Jacobs zoon, priester te Delft, een jaarlijkse losrente van 10 schellingen Vlaams, gaande uit 10 morgen land naast het klooster.

        Anno XVc vijf ende dartich den XVIIen dach Februarii na tscrivens tHoff van Hollant.

        Oorspr. ( Inv. no. 25 ). Met het geschonden conventszegel in groene was.

        De akte is gecancelleerd. In dorso staat een verklaring van notaris Jo. Pott dd. 1538 februari 15, dat gen. heer Johannes Jacobs zoon dit half pond Vlaams vermaakt heeft aan zijn dienstmaagd Katharina Heynerus dochter en na haar dood aan het klooster.

        reg. no. Suppl. 31

      • reg. no. Suppl. 32 en 33.

        • 32 1550 Februari 18

          Pater en priorin met het convent der Regularissen van Nazareth in Rijswijck verkopen met toestemming van hun generaal-prior van Zyon buiten Delff tot reparatie van hun kerk aan Hubrecht Jans zoon Sijl, pastoor van den Hage, een rente van 3 Carolusguldens 's-jaars, gaande uit 8 hont land in voirburch tusschen de Haechse vaar en de Vliet

          Aldus geschiet anno vijfthienhondert ende vijftich den achtiensen dach Februarii nae gemeen scryvens des bisdoms van Utrecht.

          Oorspr. ( Inv. no. 26.2 ). Met de geschonden zegels van het convent en de generaal-prior in groene was.

          Door deze is gestoken de brieff dd. 1551 januari 12.

        • 33 1551 januari 12.

          Heer Hubrecht Jans zoon Bijl schenkt het convent van Nazareth binnen Rijswijck tot eeuwige memorie voor heer Jan Jacops zoon, elect prelaat van Middelburch en proost van Suetendael, de rente van 3 Carolusgulden 's-jaars, vermeld in de brief, waardoor deze gestoken is.

          Anno XVc ende een ende vijfftich den twaalfsten dach Januarii stilo communi

          Oorspr. ( Inv. no. 26.1 ). Het zegel van de oorkonder is verloren.

      • 34 1554 april 23

        Pater, Priorin, suppriorin, procuratrix en convent der Regularissen, genaamd Nazareth binnen Rijswijck, belove de door hen aan Trijn Bartholomeeus dochter verkochte losrente van 32 schellingen, 11 penningen Vlaams 's-jaars, gaande uit 2 morgen land bij het klooster, ingevolge de uiterste wil van Bartholemeeus van de My zullen besteden voor nader omschreven doeleinden..

        Geschiet den drie ende twintichste Aprill anno XVc ende vier ende vijftich

        Oorspr. ( Inv. no. 27 ). Met de geschonden zegels van het convent en de generaal-prior, visitator, de prior van Syon in groene was.

        reg. no. Suppl. 34

      • reg. no. Suppl. 35.