Back to search results

2.08.51 Inventaris van het archief van het Ministerie van Financiën: Generale Thesaurie: Directie Buitenlands Betalingsverkeer, (1950) 1953-1979

Enter a search query
PreviousNext

Archief

Titel

2.08.51
Inventaris van het archief van het Ministerie van Financiën: Generale Thesaurie: Directie Buitenlands Betalingsverkeer, (1950) 1953-1979

Auteur

G.J. Lamfers, PWAA

Versie

25-01-2022

Copyright

Nationaal Archief, Den Haag
1993 cc0

Beschrijving van het archief

Naam archiefblok

Ministerie van Financiën: Generale Thesaurie: Directie Buitenlands Betalingsverkeer
Financiën / Buitenlands Betalingsverkeer, 1953-1965

Periodisering

archiefvorming: 1953-1979
oudste stuk - jongste stuk: 1950-1979

Archiefbloknummer

F28067

Omvang

; 142 inventarisnummer(s) 2,80 meter

Taal van het archiefmateriaal

Het merendeel der stukken is in het.
Nederlands

Soort archiefmateriaal

Normale geschreven, getypte en gedrukte documenten, geen bijzondere handschriften.

Archiefdienst

Nationaal Archief

Locatie

Den Haag

Archiefvormers

Ministerie van Financiën / Generale Thesaurie / Directie Buitenlands Betalings Verkeer

Samenvatting van de inhoud van het archief

De Directie Buitenlands Betalings Verkeer is sinds 1949 een zelfstandige afdeling van de Generale Thesaurie van het Ministerie van Financiën. Het heeft de volgende taken: buitenlandse financiële betrekkingen; internationaal betalingsverkeer; monetaire akkoorden; buitenlandse leningen en kredieten; deviezenbeleid; prognoses betalingsbalans; uitvoering van de overeenkomsten van Bretton Woods en herstelbetalingen.
Het archief bevat stukken betreffende: de International Monetary Fund; Benelux; de Internationale Ontwikkelingsassociatie; de vorming van de Benelux, de Europese Betalings Unie en de Europese Economische Gemeenschap, en diverse onderwerpen zoals: de Tin Overeenkomst van 1954, de grensgeldregeling en de Japanse herstelbetalingen aan Indonesië.

Archiefvorming

Geschiedenis van de archiefvormer
Na de Tweede Wereldoorlog werd er bij het ministerie van Financiën een Afdeling Geldwezen ingesteld die op 1 juli 1946 werd opgesplitst in een afdeling binnen- en een afdeling buitenland. Per 1-3-1949 werd de afdeling Buitenlands Betalingsverkeer gewijzigd in de Directie Buitenlands Betalingsverkeer. Deze directie werd belast met de volgende taken: buitenlandse financiële betrekkingen; internationaal betalingsverkeer; monetaire akkoorden; buitenlandse leningen en kredieten; deviezenbeleid; prognoses betalingsbalans; uitvoering van de overeenkomsten van Bretton Woods; herstelbetalingen.
De Directie Buitenlands Betalings Verkeer was belast met de volgende taken:
  • buitenlandse financiële betrekkingen;
  • internationaal betalingsverkeer;
  • monetaire akkoorden;
  • buitenlandse leningen en kredieten;
  • deviezenbeleid;
  • prognoses betalingsbalans;
  • uitvoering van de overeenkomsten van Bretton Woods;
  • herstelbetalingen.
Per 24 september 1953 werd de indeling van de Directie gewijzigd in:
  • afdeling Algemene Zaken en Betalingsbalansen;
  • afdeling Multilaterale Zaken;
  • afdeling Noord- en Zuid-Amerika;
  • afdeling Duitsland;
  • afdeling Europa;
  • afdeling Indonesië en Overzeese Rijksdelen.
Per 27 januari 1955 volgde nogmaals een wijziging in:afdeling Algemene Zaken;
  • afdeling Multilaterale Zaken;
  • afdeling Bilaterale Zaken;
  • afdeling Duitsland;
  • afdeling Indonesië en Overzeese Rijksdelen.
Bij Besluit van de Minister van Financiën van 8 april 1971 werd de benaming van de Directie Buitenlands Betalingsverkeer gewijzigd in Directie Buitenlandse Financiële Betrekkingen. Vanaf 1973 kreeg de directie de volgende afdelingen: Internationale Monetaire Zaken, Internationale Organisaties en Ontwikkelingshulp, Exportkredietverzekering en Investeringsgaranties.
Thans houdt de Directie Buitenlandse Financiële Betrekkingen zich bezig met het voorbereiden en coördineren van het beleid van het Ministerie van Financiën betreffende de financiële relaties van Nederland met het buitenland en de (her)verzekering van exportkredieten en investeringsgaranties.
Geschiedenis van het archiefbeheer
Per 1 mei 1953 werd het rubriekenstelsel verlaten en overgegaan op het dossierstelsel.
Het archief is in 2001 overgdragen aan het Algemeen Rijksarchief. In 2008 is een aanvulling overgedragen, krachtens artikel 23 van de Archiefwet 1995.
De verwerving van het archief
Het archief is krachtens bepalingen van de Archiefwet overgebracht.

Inhoud en structuur van het archief

Selectie en vernietiging
Van de archieven van de Directie Buitenlands Betalings Verkeer werd een groot gedeelte ter vernietiging voorgedragen, terwijl een restant van circa 20m' met een chronologische plaatsingslijst werd geretourneerd.
Dit gedeelte moest nader bewerkt worden, zowel wat betreft selectie, als het bij elkaar brengen van archiefbescheiden betreffende eenzelfde onderwerp.
Tijdens de bewerkingen heeft vernietiging plaatsgevonden conform de lijst van te vernietigen archiefbescheiden van het Ministerie van Financiën, vastgesteld bij de beschikking van de minister van Welzijn, Volksgezondheid en Cultuur en de minister van Financiën d.d. 20-9-1983, kenmerk M.M.A./Ar-6301 II.
In 2006 is een aanvulling van het archief door het ministerie van Financiën ter bewerking is aangeboden aan PWAA (Project wegwerken archiefachterstanden) te Rotterdam.
De selectie heeft plaats gevonden aan de hand van de Basis Selectie Documenten (BSD) Internationaal Monetair en Financieel beleid (Rio 126) (Stscrt. 2007 nr. 75) en Buitenlandse economische betrekkingen (Rio 145, Stcrt 2006 nr. 197).
Het archief beslaat na de bewerkingen 2,86 m'.
Verantwoording van de bewerking
Bij aanvang van de bewerking door PWAA bedroeg de omvang van het archief 1,75 meter. Het nader te bewerken gedeelte is in zijn geheel op onderwerp beschreven en toegankelijk gemaakt. Bij de bewerking van de aanvulling is de structuur van de bestaande toegang gehandhaafd. Er zijn zeven rubrieken toegevoegd. In de aanvulling wordt begonnen met inventarisnummer 67.
Alle stukken zijn van nietjes, plakband en overige hechtmiddelen ontdaan en verpakt in zuurvrije omslagen en zuurvrije archiefdozen. Ze zijn daarna genummerd volgens de inventaris. De omslagen en dozen zijn voorzien van etiketten. Van de te vernietigen stukken zijn vernietigingslijsten opgesteld en deze zijn aan het ministerie van Financiën overgedragen.

Aanwijzingen voor de gebruiker

Openbaarheidsbeperkingen
Volledig openbaar.
Beperkingen aan het gebruik
Reproductie van originele bescheiden uit dit archief is, behoudens de algemene regels die gelden voor het kopiëren van stukken, niet aan beperkingen onderhevig. Er zijn geen beperkingen krachtens het auteursrecht.
Materiële beperkingen
Het archief kent geen beperkingen voor het raadplegen van stukken als gevolg van slechte materiële staat.
Aanvraaginstructie
Openbare archiefstukken kunnen online worden aangevraagd en gereserveerd. U kunt dit ook via de terminals in de studiezaal van het Nationaal Archief doen. Om te kunnen reserveren dient u de volgende stappen te volgen:
  1. Creëer een account of log in.
  2. Selecteer in de archiefinventaris een archiefstuk.
  3. Klik op ‘Reserveer’ en kies een tijdstip van inzage.
Citeerinstructie
Bij het citeren in annotatie en verantwoording dient het archief tenminste éénmaal volledig en zonder afkortingen te worden vermeld. Daarna kan worden volstaan met verkorte aanhaling.
VOLLEDIG:
Nationaal Archief, Den Haag, Ministerie van Financiën: Generale Thesaurie: Directie Buitenlands Betalingsverkeer, nummer toegang 2.08.51, inventarisnummer ...
VERKORT:
NL-HaNA, Financiën / Buitenlands Betalingsverkeer, 1953-1965, 2.08.51, inv.nr. ...

Verwant materiaal

Beschikbaarheid van kopieën
Inventarisnummers van dit archief zijn niet in kopievorm beschikbaar
Verwante archieven
Voor het voorafgaande zie:
2.08.50 - Ministerie van Financiën: Generale Thesaurie: Directie Buitenlands Betalingsverkeer, 1941-1954

Inventories