Back to search results

3.18.18 Inventaris van het archief van de abdij Loosduinen, 1256-1598

Het archief bevat grotendeels stukken betreffende het beheer der goederen, waaronder veel eigendomsbewijzen en rentebrieven. Daarnaast bevat het enige stukken betreffende de benoeming van de abdis, de verhouding tot de landsheer en een kaartboek van de landerijen waarvoor de opmetingen in 1569 in opdracht van de abdis werden verricht.
Enter a search query
PreviousNext

Archief

Titel

3.18.18
Inventaris van het archief van de abdij Loosduinen, 1256-1598

Auteur

J.M. Sernée, S.W.A. Drossaers, W.G. Feith

Versie

08-12-2020

Copyright

Nationaal Archief, Den Haag
1920 cc0

Beschrijving van het archief

Naam archiefblok

Abdij van Loosduinen
Abdij Loosduinen

Periodisering

oudste stuk - jongste stuk: 1256-1598

Archiefbloknummer

36018

Omvang

; 105 inventarisnummer(s) 0,10 meter

Taal van het archiefmateriaal

Het merendeel der stukken is in het.
Nederlands

Soort archiefmateriaal

Normale geschreven en gedrukte teksten. De Nederlandstalige stukken van vóór ca. 1700 zijn geschreven in het gotische cursiefschrift, met name in de oud-Hollandse klerkencursief.

Archiefdienst

Nationaal Archief

Locatie

Den Haag

Archiefvormers

Abdij Loosduinen

Samenvatting van de inhoud van het archief

Het archief bevat grotendeels stukken betreffende het beheer der goederen, waaronder veel eigendomsbewijzen en rentebrieven. Daarnaast bevat het enige stukken betreffende de benoeming van de abdis, de verhouding tot de landsheer en een kaartboek van de landerijen waarvoor de opmetingen in 1569 in opdracht van de abdis werden verricht.

Archiefvorming

Geschiedenis van de archiefvormer
De Abdij Loosduinen ( Met enkele wijzigingen overgenomen uit het Verslag van 's Rijks oude archieven 1916. Zie over de stichting en de verdere geschiedenis der abdij het artikel Loosduinen voor de Hervorming door A. Driessen in Bijdragen voor de geschiedenis van het bisdom Haarlem, dl. XXIX en eenige bezwaren tegen dat artikel in dl. XXXVII van hetzelfde tijdschrift. ) : dit nonnenklooster, welks mater abdis werd genoemd, werd niet lang voor 1231 gesticht door Floris IV en Machteld van Brabant, zijn gemalin, op hun eigen terrein in de nabijheid van een lusthof, die de graven van Holland daar reeds vanouds bezaten. In 1231 werden het klooster en de kapel door bisschop Wilbrand van Utrecht in bescherming genomen en kreeg het het recht een eigen kerkhof en eigen priesters te hebben; in 1233 werd het opgenomen in de orde der Cisterciensers. Vader-abt van het klooster, en als zoodanig belast met de visitatie, was de abt van ter Doest bij Brugge; het oudste bewijs hiervoor is een akte van 1299 ( Zie De Navorscher 1917, blz. 523. ) . Afwisselend met deze komen ook de priors van Onze Lieve Vrouwen berg bij IJsselstein en van Aldekamp bij Rijnberk als visitators voor. Bij voortduring mocht het klooster zich verheugen in de gunstbewijzen der grafelijke familie, waartoe zal hebben bijgedragen, dat de bewoonsters doorgaans van adel waren.
In de jaren 1573-1575 werd het klooster gaandeweg afgebroken, nadat de nonnen waarschijnlijk in 's-Gravenhage een onderkomen hadden gevonden. De goederen werden in 1573 door de Staten geannoteerd en onder het beheer van een afzonderlijken ontvanger gesteld, van wie de nonnen sinds 1573 alimentatie ontvingen. De kerk werd in 1580 met het kloosterterrein aan de Hervormden afgestaan.
Uit een kaart in inv.no. 5, waaruit men een duidelijk overzicht krijgt van de ligging der kloostergebouwen in 1572, blijkt, dat het kloostererf, ook wat indeling betreft, geheel overeenkomstig is aan het terrein, waarop nu de kerk der Nederduitsch Hervormde gemeente staat. Een deel dezer kerk met de toren is het laatste overblijfsel van het klooster.
Geschiedenis van het archiefbeheer
De stukken in deze inventaris opgenomen bevonden zich vanouds in het Algemeen Rijksarchief.
Tot de zoek geraakte stukken van dit kloosterarchief behoort o.a. een cartularium, waarvan een niet volledige copie in de bibliotheek der Maatschappij van Letterkunde berust, gemaakt door P. Bondam en gepubliceerd in De Navorscher van 1917, blz. 513 en vlg.
Slechts vijf van de in dat cartularium opgenomen akten zijn in originali aanwezig.
De verwerving van het archief
De rechtstitel is (nog) onbekend

Aanwijzingen voor de gebruiker

Openbaarheidsbeperkingen
Volledig openbaar.
Beperkingen aan het gebruik
Reproductie van originele bescheiden uit dit archief is, behoudens de algemene regels die gelden voor het kopiëren van stukken, niet aan beperkingen onderhevig. Er zijn geen beperkingen krachtens het auteursrecht.
Materiële beperkingen
Het archief kent geen beperkingen voor het raadplegen van stukken als gevolg van slechte materiële staat.
Aanvraaginstructie
Openbare archiefstukken kunnen online worden aangevraagd en gereserveerd. U kunt dit ook via de terminals in de studiezaal van het Nationaal Archief doen. Om te kunnen reserveren dient u de volgende stappen te volgen:
  1. Creëer een account of log in.
  2. Selecteer in de archiefinventaris een archiefstuk.
  3. Klik op ‘Reserveer’ en kies een tijdstip van inzage.
Citeerinstructie
Bij het citeren in annotatie en verantwoording dient het archief tenminste éénmaal volledig en zonder afkortingen te worden vermeld. Daarna kan worden volstaan met verkorte aanhaling.
VOLLEDIG:
Nationaal Archief, Den Haag, Abdij van Loosduinen, nummer toegang 3.18.18, inventarisnummer ...
VERKORT:
NL-HaNA, Abdij Loosduinen, 3.18.18, inv.nr. ...

Verwant materiaal

Beschikbaarheid van kopieën
Inventarisnummers van dit archief zijn in kopievorm beschikbaar

Inventories

      • 18 1406 Juli 6

        Willem, paltsgraaf op den Rijn, hertog in Beyeren enz., neemt het klooster van Lausduunen in zijn bijzondere bescherming en bevestigt de privilegies, die het van zijn voorvaderen heeft ontvangen.

        Ghegheven in den Hage opten zesten dach in Julio int jaer ons Heeren dusent vierhondert ende zesse.

        Oorspr. ( Inv. no. 1 ). Het zegel van den oorkonde verloren.

        Dit stuk is beschadigd.

        (reg. no, 18).

      • 12 1345 September 4

        Clemens, paus, draagt aan den abt van het klooster van S. Aubertus te Cameracum de bescherming op van de kloosters der Cisterciënser orde.

        Datum Avinione II nonas Septembris pontificatus nostri anno quarto.

        Geïnsereerd in den brief d.d. 1461 November 8 (reg. no. 49).

        "Waarschijnlijk is Clemens VI bedoeld; Clemens V, die 5 Juni 1305 paus werd, vestigde zich eerst in Maart 1309 te Avignon."

        49 1451 November 8

        Johannes, abt van het klooster van S. Aubertus te Cameracum, draagt aan Guilliermus Bont, deken van de kerk van S. Petrus te Lovanium, de uitvoering op van de bescherming, door paus Clemens verleend aan de kloosters der Cisterciënser orde volgens diens bul d.d. 1345 September 4, hierin geïnsereerd (reg. no. 12).

        Datum et actum Cameraci in dicto monasterio nostro anno Domini millesimo quadringestesimo quinquagesimo primo indictione quintadecima secundum modum scribendi in civitate et diocesi Cameracensi die vero Lune octava mensis Novembris pontificatus sanctissimi in Christo patris ac domini nostri domini Nicolai divina providencia pape quinti anno quinto.

        Geïnsereerd in den brief d.d. 1451 November 26 (reg. no. 50).

        50 1451 November 26

        Wilhelmus Bont, deken van S. Petrus te Lovanium, gemachtigd door Johannes, abt van het klooster van S. Aubertus van de orde van S. Augustinus te Cameracum, neemt het klooster Lausdunum in bescherming op verzoek van Luthgardis, abdis, en het klooster, onder aanhaling van den brief d.d. 1451 November 8 (reg. no. 49), hem door het klooster vertoond.

        Datum et actum Lovanii in domo habitationis nostre sub anno a nativitate Domini millesimo quadringentesimo quinquagesimo primo indictione quarta decima die vero vicesima sexta mensis Novembris pontificatus prefati domini nostri domini Nicolai divina providencia pape quinti anno quinto.

        Oorspr. ( Inv. no. 2 ). Met signatuur van den notaris Johannes Boels de Kempener.

        58 1464 Juni 23

        Jacob Bossaert van Belle verkoopt aan Dammas Zijsman Pieters zoon 4½ morgen land te Monster.

        Opten drie ende twintichsten dach van Junio int jaer ons Heren MCCCC vier ende tsestich.

        Oorspr. ( Inv. no. 2 ). Met de zegels van Geryt Bairtout van Eemskerck, baljuw van Delfland, en Jan Duycker in groene was.

        (reg. nos. 12, 49 en 50).

      • (reg. nos. 95 en 96).

        • 95 1509 Mei 17

          Broeder Johannes, abt van het klooster Campus, door Jacobus, abt van Cistercium, belast met de visitatie van het klooster Lausdunum, oorkondt, dat Katharina de Dussen, in tegenwoordigheid van de priors van de kloosters Mons Domine nostre in Yselsteyn en Vetus Campus, tot abdis van Lausdunum is gekozen wegens overlijden der abdis Eva de Aa.

          Acta sunt hec in monasterio Lausdunensi anno mense die quibus supra (anno Domini millesimo quingentesimo nono septima decima die mensis Mai).

          Oorspr. ( Inv. no. 3.1 ). De zegels van broeder Johannes, den prior van IJselstein en het klooster Loesduinon verloren. Met (verbroken) transfix d.d. 1510 Maart 7 (zie reg. no. 96).

          (reg.no. 95)

        • 96 1510 Maart 7

          Broeder Petrus, prior van Cistercium, vicaris, bevestigt, gemachtigd door Jacobus, abt aldaar, de keuze van Katherina de Dussen tot abdis van het klooster te Lausdunum, vermeld in den brief d.d. 1509 Mei 17, waardoor deze gestoken is (reg. no. 95).

          Datum Cistercii .... die septima mensis Marcii anno Domini millesimo quingentesimo nono.

          Oorspr. ( Inv. no. 3.2 ). Het conventszegel verloren.

          (reg.no. 96)

      • 1 1256 Januari 10

        Paus Alexander geeft het klooster Loesdunen vergunning de goederen der nonnen te aanvaarden.

        Datum Laterani IIII idus Januarii pontificatus nostri anno secundo.

        Gevidimeerd in den brief d.d. 1323 Januari 14.(zie reg. no. 8).

        Gedrukt bij v. d. Bergh, Oorkbk. I no. 624.

        8 1323 Januari 14

        Arnoldus de Valewijc, proost van het. klooster Campus Regis, en Hugo de Scaldia, cureit van de parochiekerk in Haga, geven vidimus van den brief d.d. 1256 Januari 10 ((zie reg. no. 1).

        Anno mense et die primodictis (anno a navitate Domini M°CCC° vicesimo tercio mensis Januarii die decima quarta.

        Oorspr. ( Inv. no. 4 ). Met de zegels der beide oorkonders in groene was, waarvan het eerste weinig, het tweede zeer geschonden.

        (reg. nos. 1 en 8).

      • Het boek, in een perkamenten omslag, bevat 45 groote vellen perkament (oblong) met waterverfteekeningen van verschillende teekenaars. Het voorblad heeft het opschrift, waarboven het wapen der abdis, Frederyke van der Dussen. Er is slechts ééne teekening van Jan Potter en wel op fol. 36 verso en 37 van landerijen te Schipluyden, d.d. 1569 April 20. Op fol. II cene teekening van 1571 door Jacob Coenraedts zoon, landmeter. In verso van het voorblad een teekening van de ligging der kloostergebouwen van 1572. De fol. XXXVIII-XL bevatten teekeningen van Jacob Coenraedts zoon van 1580 in opdracht van den ontvanger Joost van Leeuwen; fol. II verso-XXXI verso teekeningen van 1595-1598 door Floris Jacobs zoon, landmeter; fol. XXXII-XXXVI zijn onbeschreven, fol. XLIII en XLIIII ontbreken.
        Ontbreekt
        Voorheen bekend als inv.nr. 6

      • Zie ook Inv. no. 18 en 38.

        • 5 1316 Maart 2

          Schepenen van den Haghe oorkonden, dat Jhan van der Wateringhe aan Ynwin Heyen den eigendom van een perceel land heeft gegeven in Hetscamp, welk land deze vervolgens aan het klooster Loesdunen heeft gegeven.

          Ghegheven in den jare ons Heren als men screef dusent driehondert ende zestiene des Dinxendaghes na Grote Vastenavont.

          Oorspr. ( Inv. no. 9 ). Met een rest van het gemeene schepenzegel in groene was.

          In dorso staat: Haegh, XIX margen, III vierendeel honts mijn comende van Jan Omeloops. - Gedrukt in De Navorscher 1918 blz. 37.

          (reg. no. 5).

        • 19 1407 October 16

          Pieter en Willem Dircs zoons van den Veen verkoopen aan heer Pieter van den Zande, proost van Condeyt, 8 hont land in het Westambacht van der Haghe.

          Ghescreven op sinte Gallen dach int jaer ons Heren dusent vierhondert ende seven.

          Oorspr. ( Inv. no. 10 ). De zegels van Kerstant Roelen zoon en Pieter Potter Pieters zoon verloren.

          (reg. no. 19).

        • 37 1434 April 5

          Dirc Jan Casus' zoon verkoopt aan het klooster Lausduynen 5 morgen land in het Westambacht van der Hage, waaronder 8 hont land, geheeten de Knoopstock, die hij in erfhuur had van de grafelijkheid van Holland.

          Int jaer ons Heeren dusent vierhondert ende vier ende dertich opten vijften dach in April.

          Oorspr. ( Inv. no. 11 ). Met het zegel van den oorkonder in groene was.

          (reg. no. 37).

        • (reg. nos. 52 en 53).

          • 53 1455 September 9

            Geryt Dirx zoon. barbier, verkoopt aan het klooster van Lausdunen 1½ morgen land, vermeld in den brief d.d. 1455 Augustus 28, waardoor deze gestoken is (reg. no. 52).

            Opten negenden dach in Septembri int jair ons Heren dusent vierhondert vijf ende vijftich.

            Oorspr. ( Inv. no. 12.1 ). Het zegel van den oorkonder verloren.

          • 52 1455 Augustus 28

            Schepenen in den Hage oorkonden, dat Kerstijn Pieters dochter met Geryt Dircx zoon 1½ morgen land in het Westambacht van der Hage in Etscamp heeft geruild tegen 1/3 van een woning.

            Gescreven opten XXVIIIsten dach in Augusto int jair ons Heren MCCCC vijf ende vijftich.

            Oorspr. ( Inv. no. 12.2 ). Met geschonden gemeen schepenzegel in groene was. Met transfix d.d. 1455 September 9 (zie reg. no. 53).

        • 78 1494 Januari 24

          Schepenen in den Hage oorkonden, dat Pieter Bertouts zoon verkoopt aan den confessor te Loosduynen 3/5 van 5 morgen land in het Westambacht aldaar.

          Gescreven opten XXIIIsten dach in Januari int jair ons Heren dusent vierhondert vier ende tneghentich.

          Oorspr. ( Inv. no. 13 ). Met gemeen schepenzegel in groene was.

          106 1568 Juli 8

          Jacob van Dorp en Adriaen van de Velde, schepenen in den Hage, oorkonden, dat pater, priorin en sub-priorin van het klooster van St. Agnyet te Delft verkoopen aan het klooster Loosduynen 1 morgen land in het ambacht van der Hage in West-Escamp.

          Opten achtsten dach Juli anno XVc acht ende tzestich.

          Oorspr. ( Inv. no. 13 ). De zegels der beide schepenen verloren.

          (reg. no. 79).

        • (reg. nos. 91 en 92).

          • 91 1505 Juni 24

            Phillips, koning van Castillen enz., verkoopt aan het klooster te Losduynen, bij advies van den Grooten Raad der ridders van het Gulden Vlies, den tresorier-generaal en andere luiden der financiën, een erfhuur van 36 schellingen jaarlijks uit een perceel land, geheeten de Knokstock en het klooster toebehoorende, 2½ morgen 57 roeden land, gelegen op de voornoemde Knockstock, en een erfhuur van 2 pond 2 schellingen 10 penningen, die het klooster hem schuldig is uit 2 perceelen land in het Oude en Nieuwe landt te sGravesandt, alles met recht van wederinkoop.

            Ghegheven in ons leegher voor Aernhem den XXIIIIen dach in Junio int jaer ons Heren duyst vijfhondert ende vive ende van ons rijck deerste.

            Oorspr. ( Inv. no. 14.1 ). Het zegel van den koning verloren.

            In dorso het interinement van den tresorier-generaal der domeinen en financiën en van de Rekenkamer in den Hage, d.d. 1505 Juni 25.

          • 92 1505 Juni 30

            Symon Longin, raad en ontvanger-generaal der financiën van den koning van Castille, erkent ontvangen te hebben van het klooster te Loosduynen 200 pond 19 schellingen 7 penningen Vlaamsch, als koopsom voor zekere erfhuren.

            Le dernier jour de juing l'an mil Vc et cincq.

            Oorspr. ( Inv. no. 14.2 ). Het opgedrukt signet van financiën verloren. Met de handtekeningen van J. Lauweryn en S. Longin en de door deze gestelde ondertekening des konings.

        • (reg. no. 105).

      • Zie Inv. no. 18.

        • 7 1320 Augustus 20

          Willem, graaf van Henegouwen enz., geeft het klooster te Lausdunen een stuk veengrond aan de Zijtwinde tot brandstof.

          Ghegheven in den Haghe des Wonsdaghes na onzer Vrouwen dach alf Oeste int jaer ons Heren M°CCC° ende twintich.

          Gevidimeerd in den brief d.d. 1362 Mei 14 (zie reg. no.14).

          14 1362 Mei 14

          Jan van Dordrecht, pastoor van Monster, en Heinrïc Hannaert, pastoor in den Haghe, geven vidimus van den brief d.d. 1320 Augustus 20 (zie reg. no. 7).

          Ghegheven int jaer ons Heren dusent driehondert tsestich ende twee des Saterdaghes na sente Servacius' dach in Meye.

          Oorspr. ( Inv. no. 37 ). De zegels der beide oorkonders verloren.

          In dorso staat: Copia van XXVII morgen IV hont op die Nyewe veen. Gedrukt in De Navorscher 1918 blz. 42.

          60 1465 April 25

          Het Hof van Hollant handhaaft het klooster van Loosduynen in het gebruik van een stuk veengrond, daaraan geschonken door graaf Willem van Henegouwen in 1320, welk gebruik de hertog van Bourgongiën, graaf van Hollant, het wil ontnemen.

          Opten XXVen dach van Aprille int jaer duysent CCCC vijf ende tsestich nae Paesschen.

          Oorspr. ( Inv. no. 37 ). Het zegel verloren.

          (reg. nos. 7, 14 en 60).

        • 21 1421 Februari 22

          Lijsbet Willems dochter verkoopt aan heer Gheryt van Zeyst al het land, dat zij van haar moeder geërfd heeft.

          Int jaer ons Heren dusent vierhondert ende een ende twintich op sinte Pieters dach ad catedram.

          Oorspr. ( Inv. no. 38 ). De zegels van heer Heynric Jans zoon, priester, en Jan van Oodshoern verloren,

          In dorso staat: Voorburch.

          29 1429 April 18

          Notaris Heynricus Robbertus' zoon instrumenteert, dat heer Gherardus genaamd Zeist, kapelaan te Lausdunen, aan het klooster aldaar vermaakt zijn huis met erf te Voerburch, 2 morgen land te Zoeterwoude en 7 hont land in Aetscamp in Haghe ambacht en al zijn roerende goederen behalve zijn kleeren, die voor de armen zijn, op voorwaarde, dat het klooster voor hem en zijn ouders jaarlijks memorie en jaargetijde doen zal.

          Acta sunt hec in ecclesia collegiata sancti Adriani parochie de Naeldwijc sub anno indictione mense die hora et pontificatu quibus supra.(anno millesimo quadringentesimo vicesimo nono indictione septima mensis Aprilis die decima octava hora vesperarum vel quasi pontificatus sanctissimi in Christo patris ac domini nostri domini Martini pape quinti anno suo duodecimo).

          Oorspr. ( Inv. no. 38 ). Met signatuur van den notaris. Het zegel van Gherardus Albertus' zoon van Naaldwijk verloren.

          (reg. nos. 21 en 29).

        • 2 1273 Januari 15

          Gerardus de Wateringe, ridder, geeft het klooster te Lausdunum, volgens testament van Machtildis, zijn vrouw, en wegens schulden al het land, dat zij bezaten in Oerskampe, waarvan de opbrengst voor pitantie zal worden uitgedeeld op den verjaardag der overledene.

          Datum anno Domini M°CC°LXX° tercio in crastino Pontiani martyris.

          Oorspr. ( Inv. no. 39 ). Het zegel van den oorkonder verloren.

          In dorso staat: In Wateringhe in Oerscamp. - Gedrukt bij v. d. Bergh, Oorkbk. II no. 261.

          (reg. no. 2).

        • (reg. nos. 22 en 23).

          • 22 1421 Maart 25

            Phillips Phillips' zoon verkoopt aan Jan Heynric Dolen zoon 1 morgen 75 gaarden land in Wateringhe.

            Int jaer ons Heren dusent vierhondert ende eenentwintich op onser Vrouwen dach annunciacio.

            Oorspr. ( Inv. no. 40 ). Het zegel van Claes Uten Broec verloren.

          • 23 1422 Februari 24

            Lijsbeth Jan Heynrics zoons weduwe verkoopt aan Dirc Aelbaernts zoon 1 morgen 75 gaarden land in Wateringhe.

            Int jair ons Heren dusent vierhondert ende twee ende twintich op sinte Mathijs' dach apostel.

            Oorspr. ( Inv. no. 40.1 ). Met het zegel van Willem Claes' zoon in groene was.

        • 27 1426 Juni 6

          Heynric Jan Heynrix Dolen zoons zoon verkoopt als voogd van zijn broeder en zusters aan vrouw Baloghe van der Does, non te Lausdunen, 1 morgen land in Wateringhe.

          Int jaer ons Heren dusent vierhondert ende ses ende twintich op den sesten dach in der maent van Junio.

          Oorspr. ( Inv. no. 41 ). Met het zegel van Willem Claes' zoon in groene was.

          (reg. no. 27).

        • 30 1430 Maart 19

          Aelwijn Dirx zoon verkoopt aan Aechte van Oestgheest, non te Lausdunen, 16 hont land in Wateringhe, eertijds aan zijn vrouw Alijt Jans dochter in huwelijk meegegeven.

          Int jaer ons Heren dusent vierhondert ende Gode ter eren dertich op den neghentienden dach der maent van Maerte.

          Oorspr. ( Inv. no. 42 ). De zegels van Willem Claes' zoon van der Wateringhe en Jan van Kranenburch verloren.

          (reg. no. 30).

        • 34 1432 September 10

          Jan, Jacob en Katrijn, Pieters kinderen, verkoopen aan Willem en Ghijsbrecht Jans zoons 8 hont 10 gaarden land in Wateringhe.

          Int jaer ons Heren dusent vierhondert ende twe ende dertich des Woensdaghes na onser Vrouwen dach nativitas.

          Oorspr. ( Inv. no. 43 ). Met het zegel van Willem Claes heer Jans zoons zoon van der Wateringhe, schout aldaar, in groene was.

          (reg. no. 34).

        • 35 1433 Juni 12

          Willem Florys' zoon geheeten Meyer verkoopt aan vrouwe Baloghe van der Does, priorin te Lausdunen, ½ morgen land in Wateringhe.

          Int jaer ons Heren dusent vierhondert ende drie ende dertich op den twalefsten dach in Junio.

          Oorspr. ( Inv. no. 44 ). Met het zegel van Willem Claes' zoon, schout van Wateringen, in groene was.

          (reg. no. 35).

      • Zie ook Inv. no. 38.

        • 85 1500 December 14

          Baerte Jan Hugen zoons weduwe verkoopt aan het klooster van Lausdunen 2 morgen land in Zueterwoude in Tegelrebrooc.

          Gedaen den viertienden dage in Decembri in den jare ons Heren dusent vijfhondert.

          Oorspr. ( Inv. no. 45 ). Met het zegel van Willem Jans zoon van Bergen, schout van Nieuw veen, in groene was.

          (reg. no. 85).

        • 71 1482 Juli 20

          Jacop Suys, pastoor van Voirburch. en Geertruyt Jacops dochter verkoopen aan Aernt die Bruyn 6 morgen land in Zueterwoude in Tegelre brooc tusschen de Vliet en de Goe.

          Gedaen den XXen dach in Julio int jair ons Heeren MCCCC twee ende tachtich.

          Oorspr. ( Inv. no. 46 ). Met de zegels van Dammaes Sijsman Pieters zoon en Willem Storm Geryts zoon in groene was.

          (reg. no. 71).

        • (reg. nos. 76, 85 en 86).

          • 76 1491 April 16

            Ewout Geryts zoon verkoopt aan Pieter Cornelys' zoon 1 morgen land in Tedingerbrouck tusschen den Vlyetwech en de Goe.

            Opten XVIen dach in April int jair ons Heeren duysent vierhondert een ende tnegentich.

            Oorspr. ( Inv. no. 47.1 ). Met de geschonden zegels van Claes Jacoppijns zoon en Louwerys Henrycx zoon in groene was.

          • 84 1500 April 25

            Willem Jans zoon van Bergen oorkondt, dat Geerlof Symons zoon verkoopt aan Pieter Cornelys' zoon 1 morgen land in Zoeterwoude in den Broock tusschen de Vlyet en de Goede.

            Int jaer ons Heren dusent vijffhondert den XXVsten dach in Apryl.

            Oorspr. ( Inv. no. 47 ). Het zegel van Willem Jans zoon van Bergen, schout van Nieuweveen, verloren.

            86 1501 Maart 10

            Ewout Jans zoon verkoopt aan Peter Cornelis' zoon 2 morgen land in Zoeterwoude in Tegelrebroec tusschen den Vlyetwech en de Goe.

            Gedaen den thienden dach in Marte in den jaer ons Heren dusent vijfhondert ende

            Oorspr. ( Inv. no. 47 ). Het zegel van Willem Jans zoon van Bergen, schout van Nieuweveen, verloren.

      • (reg. nos. 59, 98 en 99).

        • 59 1465 Februari 26

          Schepenen in den Hage oorkonden, dat Jan Aems zoon verkoopt aan Cornelys Aems zoon 20 schellingen Hollandsch 's jaars, gaande uit 9 morgen land in den Zechbroeck.

          Gescreven opten XXVIsten dach in Februario int jaer ons Heeren MCCCC vijf ende tsestich.

          Oorspr. ( Inv. no. 48.3 ). Het gemeen schepenzegel verloren. Met twee transfixen d.d. 1524 April 8 (reg. nos. 98 en 09).

          In dorso staat: Dit hout van die renten tot Heyckenduynen in Pieter van Bosch woninck.

        • 98 1524 April 8

          Bouwijn Jans zoon, schout van Wassenair en Zuydwijck, oorkondt, dat de kerkmeesters: Aernt Boenen zoon, Heynrick Ghijsbrechs zoon van Veen, oude Aernt Gerits zoon op Haesbroock en Jan Dirck Gerits zoon hebben geruild met het klooster Loosduynen de rente, vermeld in den brief d.d. 1465 Februari 26, waardoor deze gestoken is (reg. no. 59).

          Gedaen int jaer ons Heren duysent vijffhondert vier ende twintich opten achtsten dach in April nae Paeschen dit jaer.

          Oorspr. ( Inv. no. 48.2 ). Met geschonden zegel van den oorkonder in groene was. Met transfix d.d. 1524 April 8 (reg. no. 99).

        • 99 1524 April 8

          Jacob Dirx zoon, pastoor van Wassenaer, geeft de kerk aldaar toestemming tot den ruil, vermeld in den brief d.d. 1524 April 8, waardoor deze gestoken is (reg. no. 98).

          In den jaer ons Heren duysent vijffhondert vier ende twintich opten achsten dach in April nae Paeschen dit jaer.

          Oorspr. ( Inv. no. 48.1 ). Met geschonden zegel van den oorkonder in groene was.

      • 104 1540 Juli 26

        Adriaen Claes' zoon, schout van den Hooghen Veen, verkoopt aan Ariaen Jacops zoon en Pieter Jans zoon een lijfrente van 3 carolusguldens 's jaars, gaande uit zijn woning met toebehooren aldaar.

        Gedaen op sessentwintichsten dach van Julius int jair ons Heeren duysent vijffhondert ende veertich.

        Oorspr. ( Inv. no. 49 ). Het zegel van den oorkonder verloren.

        (reg. no. 103).

      • 15 1381 April 2

        Schepenen van Monster oorkonden, dat Gheryt Voircoep verkoopt aan Aernt Hughe zoon een rente van 40 schellingen jaarlijks, verzekerd op zijn huis en drie perceelen land.

        Int jaer ons Heren dusent driehondert een ende tachtich op den anderden dach in April.

        Gevidimeerd in den brief d.d. 1470 Februari 20 (zie reg. no. 63).

        16 1381 Juli 10

        Schepenen van Monster oorkonden, dat Aernt Hughe zoon verkoopt aan vrouw Ghonde, non te Lausdunen, de rente, vermeld in den brief, waardoor deze gestoken is.

        Int jaer ons Heren dusent driehondert een ende tachtich des Woensdaghes nae sinte Martijns daghe translatio.

        1. Oorspr. ( Inv. no. 50 ).Het gemeen schepenzegel verloren.

        2. Gevidimeerd in den brief d.d. 1470 Februari 20 (zie reg. no. 63).

        Deze brief, welke dus oorspronkelijk door den thans verloren brief d.d. 1381 April 2 (zie reg. no. 15) was gestoken, is nu aan het vidimus (zie reg. no. 63) vastgehecht.

        63 1470 Februari 20

        Schepenen van Monster geven vidimus van de brieven d.d. 1381 April 2 en 1381 Juli 10 (reg. nos. 15 en 16).

        Int jaer ons Heren dusent vierhondert ende tseventich op den twintichsten dach in Februario.

        Oorspr. ( Inv. no. 50 ). Het gemeen schepenzegel verloren. Hieraan is vastgehecht de brief d.d. 1381 Juli 10 (reg. no. 16).

        (reg. nos. 15, 16 en 63).

      • 17 1404 Augustus 10

        Haedwy Jans dochter vermaakt aan het klooster van Lausdunen een rente van 50 schellingen jaarlijks uit11 hont land te Monster en haar inboedel, welke de erfgenamen met 12 pond Hollandsch kunnen lossen, voor welke schenking het klooster na haar dood eeuwig een memorie zal doen voor haar ziel.

        Ghegheven int jair ons Heren dusent vierhondert ende vier op sinte Lauwerens' dach.

        Oorspr. ( Inv. no. 51 ). Met het zegel van Pieter van der Zande, proost van Condé, in groene was.

        (reg. no. 17).

      • 24 1424 September 17

        Dirc Colijns zoon verklaart schuldig te zijn aan Pieter Claes 'zoon een rente van 6 pond jaarlijks uit 9 morgen land in Monster.

        Int jair ons Heren M°CCCC° vier ende twintich op sinte Lambrechts dach.

        Oorspr. ( Inv. no. 52 ). De zegels van Aernt van Camp en Jan Spiegel verloren.

        (reg. no. 24).

      • 25 1425 Maart 24

        Dirc Colijns zoon verkoopt aan Aernt Claes' zoon een rente van 1 pond Hollandsch jaarlijks uit 6½ morgen land in Monster.

        Int jair ons Heren dusent vierhondert ende vive ende twintich op onser Vrouwen avont annunciacio.

        Oorspr. ( Inv. no. 53 ). Met geschonden zegel van Aernt van den Kamp in groene was.

        Gedrukt in De Navorscher 1918 blz. 146.

        (reg. no. 25).

      • (reg. nos. 32 en 33).

        • 32 1431 Februari 2

          Geryt Puyers zoon verklaart schuldig te zijn aan Heinric, zijn broeder, een rente van 16 pond Hollandsch jaarlijks uit zijn woning te Monster en uit zijn ouderlijk erfdeel.

          Gegeven op onser Vrouwen dach purificatio int jaer ons Heren dusent vierhondert een ende dertich.

          Oorspr. ( Inv. no. 54.2 ). De zegels van Jan van Yselstein en van Claes van Dyepenburch, baljuw in den Haag, verloren. Met transfix d.d. 1431 Juni 8 (zie reg. no. 33).

        • 33 1431 Juni 8

          Florys Bruuyns zoon en Kerstant Copperts zoon verkoopen aan Willem Jans zoon de rente, vermeld in den brief d.d. 1431 Februari 2, waardoor deze gestoken is (zie reg. no. 32), welke rente door hun schoonvader Heynric Puyers aan zijn dochters is meegegeven.

          Int jaer ons Heren dusent vierhondert ende een ende dertich des Vridaghes na sinte Bonifacius' dach.

          Oorspr. ( Inv. no. 54.1 ). Met het zegel van Aernt. van Kamp in groene was, dat van Jan van Kranenburch verloren.

      • 66 1477 December 3

        Schepenen van Monster pachten het klooster van Lausdunen 4 pond 3 schellingen 5 penningen Hollandsen jaarlijks toe, verzekerd op 5 morgen 5 hont land aldaar, wegens achterstallige rente.

        Gescreven ende gepacht op den derden dach in December int jaer ons Heren duysent vierhondert seven ende tseventich.

        Oorspr. ( Inv. no. 55 ). Het gemeen schepenzegel verloren.

        In dorso staat, dat jonkvrouw Lycle Borchgrave deze rente van het klooster gekocht heeft tegen eenige ziel missen. Het zegel van Beatrix van der Stale, abdis, bedoeld voor het in dorso geschrevene, verloren.

        (reg. no. 66).

      • 43 1441 December 26

        Aerndt van den Camp verkoopt aan Heynric van Groesbeeck een rente van 5 pond Hollandsch jaarlijks uit 5 morgen land in Monster.

        Gescreven op sinte Stevens dach deerste martelair int jaer ons Heren dusent vierhondert een ende viertich.

        Oorspr. ( Inv. no. 56 ). Met do zegels van Aerndt van den Camp, Harper Uten Broec en Aernt Hugen zoon in groene was, waarvan de twee laatste geschonden.

        (reg. no. 43).

      • 69 1480 Augustus 3

        Aernt Jacobs zoon, koster te Monster, verklaart schuldig te zijn aan het klooster van Lausdunen 26 schellingen 8 penningen Hollandsch jaarlijks uit zijn huis met erf te Monster.

        Int jaer ons Heren dusent vierhondert ende tachtich op den derden dach in Augusto.

        Oorspr. ( Inv. no. 57 ). Met de zegels van Pieter Geryts zoon en Jan Duker in groene was.

        In dorso staat: Mechtelt van der Boechorst reyntebrief.

        (reg. no. 69).

      • 74 1487 Mei 28

        Claes Airents zoon verkoopt aan Adriaen Geryts zoon een rente van 1/5 Rijnschen gulden jaarlijks uit 8 hont land in Monster.

        In den jair doen men schreef MCCCC ende LXXXVII den XXVIII dach in Meye.

        Oorspr. ( Inv. no. 58 ). Met de zegels van Pieter Geryts zoon en Jan Duyker in groene was, waarvan het eerste geschonden.

        (reg. no. 74).

      • (reg. nos. 57, 83 en 87).

        • 57 1464 April 18

          Cornelys Gheryts zoon verkoopt aan Mouwerin Jans zoon een rente van 2 pond Hollandsch jaarlijks uit 4½ morgen land in Monster, losbaar met den penning 10.

          Int jaer ons Heeren duysent vierhondert vier ende tsestich opten achtiensten dach in April.

          Oorspr. ( Inv. no. 59.3 ). Met het zegel van Willem Pieters zoon in groene was. Met transfix d.d. 1499 Februari 13 (zie reg. no. 83).

        • 83 1499 Februari 13

          Schepenen van Monster pachten Zybrant Roelen zoon als gemachtigde van Myselair toe, wegens zekere achterstallige penningen, 7 stuivers jaarlijks, verzekerd op het land, vermeld in den brief d.d. 1464 April 18, waardoor deze gestoken is (reg. no. 57).

          Int jair ons Heren duyssent vierhondert negen ende tnegentich opten XIIIen dach in Februario.

          Oorspr. ( Inv. no. 59.2 ). Met geschonden gemeen schepenzegel in groene was. Met transfix d.d. 1501 April 14 (reg. no. 87).

        • 87 1501 April 14

          Schepenen van Monster oorkonden, dat Pieter Cornelis' zoon verkoopt aan IJsbrant Roelen zoon als gemachtigde van Myselair een rente van 8 stuivers jaarlijks uit het land, vermeld in den brief d.d. 1499 Februari 13, waardoor deze gestoken is (reg. no. 83).

          Int jair ons Heren duysent vijffhondert ende een opten XIIIten dach in Aprili.

          Oorspr. ( Inv. no. 59.1 ). Met geschonden schepenzegel in groene was.

      • (reg. nos. 62, 68, 100 en 101).

        • 62 1468 April 6

          Schepenen van Monster oorkonden, dat Kerstant Bertelmees' zoon in erfhuur heeft gegeven aan Claes Harmans zoon 6 morgen land aldaar tegen 4½ pond jaarlijks.

          Int jaer ons Heren MCCCC achtentsestich opten sesten dach in April.

          Oorspr. ( Inv. no. 60.3 ). Het gemeen schepenzegel verloren. Met twee transfixen d.d. 1524 April 8 (zie reg. nos. 100 en 101), waardoor aan dezen brief is vastgemaakt een brief d.d. 1480 Maart 1 (zie reg. no. 68).

        • 68 1480 Maart 1

          Schepenen van Monster oorkonden, dat Katherijn Bartholomees' zoons weduwe in erfhuur heeft gegeven aan Claes Harmans zoon de helft van 6 morgen land tegen 2 pond 5 schellingen jaarlijks, van welk land genoemde Claes de andere helft bezit.

          Int jaer ons Heren dusent vierhondert ende tachtich op den eersten dach in Maerte.

          Oorspr. ( Inv. no. 60.4 ). Het gemeen schepenzegel verloren. Door twee brieven d.d. 1524 April 8 (zie reg. nos. 100 en 101) is deze brief vastgemaakt aan dien d.d. 1468 April 6 (zie reg. no. 6).

        • 100 1524 April 8

          Bouwijn Jans zoon, schout van Wassenaer en Zuydwijck, oorkondt, dat de kerkmeesters aldaar met het klooster van Loosduynen hebben geruild de rente van 25 ½ stuiver jaarlijks uit de woning met land van Claes Harmans zoon, vermeld in de brieven d.d. 1468 April 6 en 1480 Maart 1, waardoor deze gestoken is (reg. nos. 62 en 68), tegen een perceel land in Zuydwijck.

          In den jaere ons Heren duysent vijffhondert vier ende twintich opten achsten dach in April na Paesschen dit jaer.

          Oorspr. ( Inv. no. 60.2 ). Met geschonden zegel van den schout in groene was.

        • 101 1524 April 8

          Jacob Dirks zoon, pastoor te Wassenaer, geeft de kerk van Wassenaer toestemming tot den ruil van de renten, vermeld in den brief d.d. 1524 April 8, waardoor deze gestoken is (zie reg. no. 100), te weten 1 pond 14 schellingen Hollandsch.

          In den jaere ons Heren duysent vijffhondert vier ende twintich opten achten dach in April nae Paesschen dit jaer.

          Oorspr. ( Inv. no. 60.1 ). Met geschonden zegel van den pastoor in groene was.

      • 102 1539 September 30

        Schepenen van Monster oorkonden, dat Ewoutgen, weduwe van Robbrecht Huygen zoon en vrouw van Pieter Dircks zoon, verkoopt aan het klooster van Loesduynen een rente van 2 pond Hollandsch jaarlijks, waarvoor zij verbindt 16 morgen land en een huis met erf aldaar.

        Int jaer ons Heren XVc negen ende dertich den laatsten dach van September.

        Oorspr. ( Inv. no. 61 ). Het ambtachtszegel verloren.

        (reg. no. 102).

      • 48 1449 Augustus 23

        Phillips die Bloot Odzier Hughen zoon verklaart schuldig te zijn aan het klooster van Lausdunen een rente van 9 schellingen Hollandsch jaarlijks uit 5 morgen land in Rijswijc.

        Int jaer ons Heren MCCCC ende XLIX op sinte Bertelmees' avont apostel.

        Oorspr. ( Inv. no. 62 ). Met het zegel van den oorkonder in groene was.

        (reg. no. 48).

      • 88 1502 Februari 10

        Hubrecht Philips' zoon verkoopt aan het klooster te Lausdunen een rente van 4 pond Hollandsch jaarlijks uit 5 morgen land in Voirburch.

        Opten thienden dach in Februario in den jare ons Heren dusent vijfhondert ende twee nae scriven sHoofs van Utrecht.

        Oorspr. ( Inv. no. 63 ). Met het zegel van Dierick Reyers zoon, schout van Voorburg, in groene was.

        (reg. no. 88).

      • (reg. nos. 54 en 93).

        • 54 1457 Januari 14

          De schout van Voirburch oorkondt, dat Aelwijn Phillips' zoon schuldig is aan het klooster van Lausduynen een rente van 4 pond Hollandsch jaarlijks, waarvoor hij een huis en erf te Voirburch verbindt.

          Gegeven op sinte Ponciaens dach int jair ons Heren duysent vierhondert zeven ende vijftich.

          Oorspr. ( Inv. no. 64 ). Met het zegel van Philips van Berge, schout, in groene was. Met transfix d.d. 1505 Juli 20 (zie reg. no. 93).

        • 93 1505 Juli 20

          Jacob Jacobszoon verkoopt aan het klooster van Lausdunen een rente van 1 pond Hollandsch jaarlijks, verzekerd op zijn woning, omdat de rente, vermeld in den brief d.d. 1457 Januari 14, waardoor deze gestoken is (zie reg. no. 54), zoozeer is opgeloopen, dat hij haar niet meer betalen kan.

          Opten twintichsten dach in Julio int jaer ons Heren dusent vijfhondert ende vijff.

          Oorspr. ( Inv. no. 64 ). Met het zegel van heer Philips Henrics zoon, pastoor te Voorburg, in groene was.

      • 28 1428 Juli 13

        Symon Hubrechts zoon, Aernt Gheryts zoon en Jan Jacobs zoon, godshuismeesters van de kerk te Wateringhe, en Claes Symons zoon en Jan Jans zoon, Heilige-Geestmeesters aldaar, verkoopen aan Aernt Claes' zoon een rente van 8 schellingen Hollandsch jaarlijks, die zij hadden uit diens land.

        Int jair ons Heren MCCCC acht ende twintich op sinte Margrieten dach.

        "Oorspr. ( Inv. no. 65 ). Met het zegel van Ghijsbrecht Meynaerts zoon, cureit, in groene was; dat van Willem Claes' zoon verloren."

        In dorso staat: Erfrente in Wateringhe. - Gedrukt in De Navorscher 1918 blz. 144.

        (reg. no. 28).

      • 45 1448 Maart 2

        Lijsbet Pieter Druuts dochter verklaart schuldig te zijn aan het klooster van Lausdunen een rente van 40 schellingen Hollandsch jaarlijks uit het land, dat zij bezit in Wateringhe.

        Int jaer ons Heren dusent vierhondert ende acht ende viertich op den derden dach der maent van Maerte.

        Oorspr. ( Inv. no. 66 ). Met geschonden zegel van Aernt van den Kamp in groene was.

        (reg. no. 45).

      • 75 1491 Maart 6

        Jan Symons zoon, Jan Ghijsbrechs zoon en Claes Gheryts zoon, kerkmeesters van de kerk te sGravensande, verkoopen aan de abdis van het klooster van Loosduynen een rente van 21 groot jaarlijks uit 2 morgen land en een van 9 uit 8 hont 10 gaarden, alles gelegen te Waterynghe en toebehoorende aan de abdis.

        Opten sesten dach in Maerte in den jaere ons Heeren dusent vierhondert een ende tneghentich.

        Oorspr. ( Inv. no. 67 ). Met geschonden stadszegel in groene was.

        (reg. no. 75).

      • 55 1458 Juli 6

        (Jan Schoelte en Walraiven Drake) oorkonden, dat (Margriet Blockschoenmakers) te Antwerpen aan het klooster te Lausduynen een rente van 2 pond jaarlijks heeft geschonken, die Cornelye Peter Claus' dochter gedurende haar leven gebruiken mag, wanneer zij non in dat klooster wordt, met de bepaling, dat de schenkster of haar nakomelingen de rente kunnen aflossen met den penning 16.

        Int jair ons Heren als men screef MCCCC ende achtenvijftich sesse daghe in Julio.

        Oorspr. ( Inv. no. 68 ). Met de twee schepenzegels in groene was.

        "Het stuk is zeer beschadigd; de namen van de oorkonders zijn bekend uit de zegels, terwijl de naam der schenkster is overgenomen uit Inv. Ontv. no. 6. In dorso staat, dat ½ pond van de rente afgelost is."

        (reg. no. 55).

      • 89 1503 April 30

        Deken en kapittel van de St. Gillis' kerk te Abbenbrouck verklaren schuldig te zijn aan het klooster van Loosduynen een erfrente van 15 schellingen Vlaamsch jaarlijks.

        Gedaen int jaer ons Heren duuysent vijffhondert ende drie den (lesten dach in) Aprili.

        Oorspr. ( Inv. no. 69 ). Met geschonden zegel van het kapittel in roode was.

        Het stuk is zeer beschadigd en de tusschen ( ) geplaatste woorden zijn ingevuld uit Inv. Ontv. no. 6.

        (reg. no. 89).

      • 90 1504 September 28

        Het Hof van Holland verleent akte van willige condemnatie aan mr. Jacop van Almonde, raad in genoemd Hof, voor de lijfrente van 20 pond jaarlijks, sprekende op de stad Alcmair, die hij heeft getransporteerd op zijn dochter Marijtgen, non in het klooster te Loosduynen.

        Int jair ons Heeren duysent vijffhondert ende vier (opten XXVIIIen dach) in Septembri.

        Oorspr. ( Inv. no. 70 ). Met het zegel van het Hof in roode was.

        Het stuk is zeer beschadigd en de tusschen ( ) geplaatste woorden zijn ingev21d uit Inv. Ontv. no. 6.

        (reg. no. 90).

      • 105 1557 September 20

        Notaris Cornelis van der Capellen in den Haege instrumenteert, dat heer Jan Floris' zoon van Colster, priester, aan zijn zuster Agnese, non in het klooster van Loesduyne, een lijfrente van 4 pond Vlaamsen jaarlijks heeft geschonken.

        In den jaere indictie maent pausdoms ende keyserijck als boven (in den jaere duysent vijffhondert zevenenvijftich in die vijfthienste indictie des Maendaechs den twintigsten dach van der maent van September spausdoms onser allerheylichste vaeder in Gode onzen heer heer Paulus die vierde Roomsche paeus van die naam int derde jaer zijnder coronatie regierende onsen goedertierenste heere Caerle die vijfde Roomsche keyser van dien naem int negenentwintichste jair sijnder coronatie.

        Oorspr. ( Inv. no. 71 ). Met signatuur van de notaris.

        (reg. no. 105).

      • 13 1355 Juni 30

        Hertog Willem van Beyeren, graaf van Holland enz., herhaalt deschènking van een stoop wijn per week tot zangwijn, door zijn vader aan het klooster Loesdunen gedaan, met de bepaling dat, wanneer de wijn om eenige reden niet gegeven kan worden, het klooster daarvoor 12 penningen Hollandsch zal ontvangen.

        Ghegheven in den Haghe des Dinxendaghes na sinte Pieters ende Pouwels dach int jaer ons Heren MCCC vive ende vijftich.

        Oorspr. ( Inv. no. 72 ). Met geschonden zegel van den oorkonder in groene was.

        (reg. no. 13).

      • 77 1492 Juli 26

        Notaris Cornelius Cornelius' zoon instrumenteert, dat Elizabeth van der Oorn afstand doet van de rechten, haar door het klooster Loosduynen toegekend volgens een contract, waarbij zij van dat klooster den eeuwigen kost koopt.

        Acta sunt hec in Haga Comitis in domo habitationis Johannis mitten Kynderen sub anno indictione mense die hora loco et pontificatu quibus supra (anno a nativitate Eiusdem millesimo quadryngentesymo nonagesimo secundo indictione decima die vero vicesima sexta mensis Julii hora septima vel quasi potificatus sanctissimi in Christo patris ac domini nostri Innocentii divina providencia pape octavi anno octavo).

        Oorspr. ( Inv. no. 73 ). Met signatuur van den notaris Cornelis Cupere de Goeree.

        In dorso staat: Quijtsceldinge Lijsbeths van der Haer.

        (reg. no. 77).

    • 64 1474 September 20

      De officiaal van den aartsdiaken ten Dom te Trajectum admitteert Egidius Wouterus zoon tot de vaceerende kapelanie in het klooster te Lausdunum, gesticht door Johannes Ommeloop, volgens voordracht van jonkvrouw Beatrice van der Stale, abdis van genoemd klooster en patrones der kapelanie.

      Datum anno Domini millesimo quadringentesimo septuagesimo quarto feria tercia post festum sancti Lamberti.

      Oorspr. ( Inv. no. 74 ). Met het dienstzegel van den provisor en deken van Delfland in groene was, dat van den officiaal verloren.

      Het stuk is zeer beschadigd, zoodat de aanhef van den brief is aangevuld uit Inv. Ontv. no. 6.

      (reg. no. 64.)

      Deze kapelanie is gesticht door Johannes Ommeloop, blijkens reg. no. 58. Wanneer dit dezelfde persoon is, als vermeld wordt in reg. no. 5, is de kapelanie c. 1316 gesticht.

    • (reg. nos. 81 en 82).

      • 81 1497 Maart 7

        Notaris Adrianus Johannes' zoon de Heyda instrumenteert, dat Ludowicus Willemair de wegens overlijden van Hugo de Ruven vaceerende vicarie, waarvan de abdis van Lausdunen collactrix is, en waarop hij aanspraak maakt krachtens een begiftiging door keizer Maximiliaan, aanneemt met de verklaring, dat, wanneer de vicarie hem niet rechtens blijkt toe te komen, zijn recht tot het vervullen van andere vicarieën onverkort blijft.

        Acta sunt hec acceptatio scilicet et protestatio in choro circa summum altare monasterii seu cenobii antedicti, insinuatio vero et inhibitio in camera collocutionis huiusmodi monasterii sub anno indictione mense die hora pontificatu quibus supra (anno a nativitate Eiusdem millesimo quadringentesimo nonagesimo septimo indictione decima quinta die vera septima mensis Martii hora missarum vel quasi pontificatus sanctissimi in Cristo patris ac domini Alexandri divina providentia pape sexti anno suo quinto).

        Oorspr. ( Inv. no. 75.1 ). Met signatuur van den notaris.

      • 82 1497 Juni 22

        Notaris Cornelius Aulmus' zoon de Beverwijck instrumenteert, dat Jacobus Merman en Ludovicus Willemeir hun geschil over de door overlijden van Hugo de Ruven vaceerende vicarie, welke geïncorporeerd is in het klooster St. Agnes te Haga, ter beslissing hebben opgedragen aan Martinus de Brielis, decretorum doctor, en Johannes Wilhelmus' zoon, rector van het klooster St. Anna te Delff, als arbiters, welke uitspraak doen ten gunste van eerstgenoemde met de bepaling, dat aan Ludovicus Willemeir 5 pond Vlaamsch gegeven zal worden door de kloosters Lausdunen en St. Agnes te Haga.

        Acta sunt hec in oppido Delffensi in domo habitationis rectoris domus Sancte Anne predicte sub anno indictione mense die hora et pontificatu quibus supra (anno a nativitate eiusdem Domini millesimo quadringentesimo nonagesimo septimo indictione decima quinta mensis vero Junii die vicesima secunda hora vesperarum vel quasi pontificatus sanctissimi in Christo patris et domini nostri domini Alexandri divina providentia pape sexti anno quinto).

        Oorspr. ( Inv. no. 75.1 ). Met signatuur van den notaris.

    • (reg. nos. 9 en 10).

      • 9 1327 Maart 20

        Hughe Uten Dale voegt bij de 6 pond jaarlijks, die Machtelt Dirx dochter van Tetroden, in leven zijn vrouw, schonk voor een kapelrie en verzekerd op het land oostwaarts van hun woning, nog 6 pond, verzekerd op zijn woning er erf.

        Ghegheven int jaer ons Heren dertienhondert ende zeven ende twintich des Vridaghes na sente Gheerden dach in Marte.

        Oorspr. ( Inv. no. 76.2 ). Met de zegels van heer Heynric, pastoor van Monster, en Janne van Poyllanen in groene was, waarvan het eerste zeer, het tweede weinig geschonden. Met transfix d.d. 1330 October 12 (zie reg. no. 10).

      • 10 1330 October 12

        Johannes, bisschop van Trajectum, keurt de schenking, vermeld in den brief d.d. 1327 Maart 20 (zie reg. no. 9) goed.

        Datum anno Domini Mmo CCCmo tricesimo feria sexta post beati Victoris.

        Oorspr. ( Inv. no. 76.1 ). Het zegel van den bisschop verloren.

        In dorso staat: XII tb tot een capelrye te Monster.

    • Gedrukt: Kruisheer, Oorkondenboek vna Holland en Zeeland, deel V, nr. 2637, p. 63-64.

    • 36 1433

      Broeder Georgius, confessor van het klooster Lausdunen, doet getuigenis van een visioen, dat hij gehad heeft.

      1433.

      Oorspr. ( Inv. no. 77 ).

      In dorso staat, dat Heylwigis de Leck, twaalfde abdis van het klooster, in 1431 Augustus 14, en Arnoldus Petrus' zoon Catwijc, confessor, 26 Mei 1510 is overleden. Gedrukt in Bijdr. tot de Gesch. van het bisd. Haarlem, dl. XXXVI, bldz. 39.

      (reg. no. 36).