Back to search results

2.25.57 Inventaris van het archief van de Nieuwe Algemene Bedrijfsvereniging (NAB), (1949) 1950-1997

Het archief bevat de neerslag van de handelingen van de Nieuwe Algemene Bedrijfsvereniging (NAB) in het kader van de uitvoering van de Nederlandse sociale zekerheidswetgeving. Het archief bestaat voornamelijk uit vergaderstukken en correspondentie. Daarnaast zijn jaarverslagen en statuten aanwezig.
Enter a search query
PreviousNext

Archief

Titel

2.25.57
Inventaris van het archief van de Nieuwe Algemene Bedrijfsvereniging (NAB), (1949) 1950-1997

Auteur

W. Leendertse, J. Kaak

Copyright

Nationaal Archief, Den Haag
2008 cc0

Beschrijving van het archief

Naam archiefblok

Nieuwe Algemene Bedrijfsvereniging (NAB)
Bedrijfsvereniging, Nieuwe Algemene

Periodisering

archiefvorming: 1950-1997
oudste stuk - jongste stuk: 1949-1997

Archiefbloknummer

S21

Omvang

; 568 inventarisnummer(s) 36,90 meter

Taal van het archiefmateriaal

Het merendeel der stukken is in het.
Nederlands

Soort archiefmateriaal

Normale geschreven, getypte en gedrukte documenten, geen bijzondere handschriften.Microfiches

Archiefdienst

Nationaal Archief

Locatie

Den Haag

Archiefvormers

Nieuwe Algemene Bedrijfsvereniging (NAB)

Samenvatting van de inhoud van het archief

Het archief bevat de neerslag van de handelingen van de Nieuwe Algemene Bedrijfsvereniging (NAB) in het kader van de uitvoering van de Nederlandse sociale zekerheidswetgeving. Het archief bestaat voornamelijk uit vergaderstukken en correspondentie. Daarnaast zijn jaarverslagen en statuten aanwezig.

Archiefvorming

Geschiedenis van de archiefvormer
Volgens de indeling van het bedrijfs- en beroepsleven werden er oorspronkelijk 25 vakbedrijfsverenigingen opgericht. Daarnaast werd nog één algemene bedrijfsvereniging opgericht, de Nieuwe Algemene Bedrijfsvereniging (NAB). Hieronder vielen bedrijven die niet bij een overige verenigingen waren onder te brengen. Onder de NAB ressorteerden onder andere de branches archieven, bibliotheken, musea, film-, beeldhouw- en schilderkunst, letterkundigen, circus-, kermis-, opera-, toneel- en variétégezelschappen, radio, casino’s, bewakings- en beveiligingsbedrijven, exploitatie van begraafplaatsen, dierenasielen, maneges, fietsenstallingen en parkeerplaatsen, kunststofverwerkende, rayon-, stro- en vlasindustrie. Met ingang van 1959 kwamen daar de uitleenbedrijven bij en in 1966 de uitzendbureaus. Met ingang van 1991, toen de Nieuwe Industriële Bedrijfsvereniging (NIBv) werd opgericht, vielen ook de industriële bedrijfstakken papier-, karton-, kleding-, leder-, rubber-verwerkende en medisch/farmaceutische industrie en diverse delfstoffen in deze categorie.
Op verzoek van de groepen Diamantindustrie en Strocartonfabricage besloot het Bestuur in 1953 tot de vorming van afzonderlijke besturen voor deze bedrijfsgroepen. De Diamantindustrie werd met ingang van 1960 ingedeeld bij de Bedrijfsvereniging voor de Metaalnijverheid. De Strocartonfabricage, vanaf 1954 Strokartonindustrie, werd met ingang van 1975 als zelfstandige groep binnen de NAB opgeheven.
Onderwijsinstellingen werden met ingang van 1955 ingedeeld bij de Bedrijfsvereniging voor de Gezondheid, Geestelijke en Maatschappelijke Belangen. De uitvoering van de akkoorden uit 1956 met West-Duitsland en het Verenigd Koninkrijk betreffende werkloosheidsuitkeringen en de EEG-verordening inzake de sociale zekerheid van grensarbeiders uit 1964 waren ook opgedragen aan de NAB. Tevens waren de vroeggehandicapten aangesloten bij de NAB. In 1985 besloot het Bestuur van de Bedrijfsvereniging voor het Kledingbedrijf (BVK) om de minister te vragen om de erkenning van de BVK in te trekken, waardoor de leden van de BVK op grond van de indelingsbeschikking aangesloten werden bij de groep Overige bedrijfstakken van de NAB. Hetzelfde gebeurde in 1987 met de Bedrijfsvereniging voor de Leder- en Lederverwerkende Industrie (BVL).
Het bestuur van de NAB benoemde een gedelegeerde aan wie een deel van de bevoegdheden werd overgedragen. Het bestuur behield de verantwoordelijkheid en kon de door de gedelegeerde genomen besluiten intrekken of herzien. Om de betrokkenheid van het Bestuur bij de beleidsvorming te verbeteren werd in 1975 het Dagelijks Bestuur opgeheven. Het dagelijks reilen en zeilen van de bedrijfsvereniging werd vanaf dat jaar door het Bestuur geregeld. Tijdens de algemene leden-vergaderingen kwamen alle aangesloten leden bijeen, waarbij het Bestuur verantwoording aflegde voor haar functioneren en er tevens een koers werd uitgezet voor de komende periode. In een door het bestuur van een bedrijfsvereniging ingestelde Kleine Commissie werden besluiten genomen ten aanzien van individuele gevallen met betrekking tot de uitvoering van de sociale verzekeringswetten. De Kleine Commissie besloot vanwege de toevloed van de gevallen zich met ingang van 1987 op te splitsen in een Kleine Commissie Algemene Zaken (kc-az), de volledige commissie die alleen beleidszaken behandelde, en een Kleine Commissie Gevalsbehan-deling (kc-gb), die met ingang van 1989 uit twee deel-commissies bestond. Er werd samengewerkt met het Algemeen Werkloosheidsfonds, de Federatie van Bedrijfsverenigingen, de Gemeenschappelijke Medische Dienst (GMD) en het toezichthoudend orgaan, de Sociale Verzekeringsraad (SVr).
In 1995 werd het noodzakelijk geacht, mede met het oog op de op stapel staande draconische ingrepen op het gebied van de sociale zekerheid, de functie van consulent voor zowel werkgevers als werknemers te creëren. Deze consulenten begonnen hun werk in 1996.
Nadere informatie aangaande de NAB en de historie van de sociale zekerheid is te vinden in de ‘Onderzoeksgids Sociale Zekerheid 1890-1967’ op de site van het Instituut voor Nederlandse Geschiedenis (ING). Op 1 maart 1997 zijn de bedrijfsverenigingen opgeheven. Hun taken zijn overgenomen door het Landelijk Instituut voor Sociale Verzekeringen (LISV). Op haar beurt is het LISV op 1 januari 2002 opgeheven en opgegaan in het Uitvoeringsinstituut Werknemersverzekeringen (UWV).
Geschiedenis van het archiefbeheer
Het archief van de NAB werd in 1999 samen met archieven van andere bedrijfsverenigingen en het archief van de Federatie van Bedrijfsverenigingen overgebracht naar het Internationaal Instituut voor Sociale Geschiedenis (IISG) en is geïnventariseerd over de periode tot en met 1986.
De administratie van leden en verzekerden en de administratie m.b.t. de uitvoering van de sociale verzekeringswetten werd door het in 1952 opgerichte Gemeenschappelijk Administratiekantoor (GAK) gedaan. Hierdoor bevat het archief voornamelijk stukken van algemene aard, met name vergaderstukken, correspondentie en jaarverslagen. De series notulen van vergaderingen en de serie besluitenlijsten, die aanvankelijk deel uitmaakten van de serie agenda’s met bijlagen van vergaderingen, zijn daarvan afgescheiden en apart beschreven. Zij kunnen als nadere toegangen dienen op de grotere series. De verslagen van de vergaderingen van de Kleine Commissie zijn onder Bijzonder geplaatst. Deze verslagen vormen immers de neerslag van de taakuitvoering van de NAB.
De omvang van het door het IISG geïnventariseerde gedeelte van het NAB-archief, lopend tot en met 1986, bedraagt 8,91 m. Het restant van het archief van de NAB werd van het IISG naar het LISV getransporteerd en, na opheffing van het LISV, overgedragen aan zijn rechtsopvolger UWV. Het archief is geïnventariseerd over de periode 1987 tot en met 1997. De omvang van het archief van 1987 tot en met 1997 bedraagt 14,88 m.
De verwerving van het archief
Het archief is krachtens bepalingen van de Archiefwet overgebracht.

Inhoud en structuur van het archief

Verantwoording van de bewerking
Het archief bestaat alleen uit jaarverslagen en de daarbij behorende statistieken van de bedrijfsvereniging
Het totale archief is geïnventariseerd volgens het schema Algemeen-Bijzonder. Bewerkingen vonden plaats op grond van het Basisselectiedocument sociale verzekeringen 1945-1997.
Het archief bestond oorspronkelijk uit jaarverslagen, statistische bijlagen, wat losse documentatie, personeelsbladen ect. Het archief is geselecteerd op bewaren en vernietigen. Het te bewaren gedeelte is geordend op datum. Het archiefmateriaal is volgens de gebruikelijke richtlijnen materieel verzorgd.

Aanwijzingen voor de gebruiker

Openbaarheidsbeperkingen
Deels openbaar, deels beperkt openbaar (A).
Beperkingen aan het gebruik
Reproductie van originele archiefbescheiden uit dit archief is, behoudens de algemene regels die gelden voor het kopiëren van stukken, niet aan beperkingen onderhevig. Er zijn geen beperkingen krachtens het auteursrecht.
Materiële beperkingen
Het archief kent geen beperkingen voor het raadplegen van stukken als gevolg van slechte materiële staat.
Aanvraaginstructie
Openbare archiefstukken kunnen online worden aangevraagd en gereserveerd. U kunt dit ook via de terminals in de studiezaal van het Nationaal Archief doen. Om te kunnen reserveren dient u de volgende stappen te volgen:
  1. Creëer een account of log in.
  2. Selecteer in de archiefinventaris een archiefstuk.
  3. Klik op ‘Reserveer’ en kies een tijdstip van inzage.
Citeerinstructie
Bij het citeren in annotatie en verantwoording dient het archief tenminste éénmaal volledig en zonder afkortingen te worden vermeld. Daarna kan worden volstaan met verkorte aanhaling.
VOLLEDIG:
Nationaal Archief, Den Haag, Nieuwe Algemene Bedrijfsvereniging (NAB), nummer toegang 2.25.57, inventarisnummer ...
VERKORT:
NL-HaNA, Bedrijfsvereniging, Nieuwe Algemene, 2.25.57, inv.nr. ...

Verwant materiaal

Beschikbaarheid van kopieën
Inventarisnummers van dit archief zijn niet in kopievorm beschikbaar

Bijlagen

Lijst met gebruikte afkortingen
AAW Algemene Wet Arbeidsongeschiktheid
ABU Algemene Bond van Uitzondbureaus
Akers Afdelingskassen
AWF Algemeen Werkloosheidsfonds
BV Bedrijfsvereniging
BV 26 Nieuwe Algemene Bedrijfsvereniging
BVK Bedrijfsvereniging voor het Kledingbedrijf
BVL Bedrijfsvereniging voor Leder- en lederverwerkende industrie
CSV Coördinatiewet Sociale Verzekeringen
FBV Federatie van Bedrijfsverenigingen
GAB Gewestelijk Arbeidsbureau
GAK Gemeenschappelijk Administratiekantoor
GMD Gemeenschappelijke Medische Dienst
IISG Internationaal Instituut voor Sociale Geschiedenis
KBW Kinderbijslagwet
LISV Landelijk instituut sociale verzekeringen
NAB Nieuwe Algemene Bedrijfsvereniging
NIBV Nieuwe Industriële Bedrijfsvereniging
OSV Organisatiewet Sociale Verzekeringen
SVR Sociale Verzekeringsraad
UWV Uitvoeringsinstituut Werknemersverzekeringen
WAO Wet Arbeidsongeschiktheid
WKA Wet Ketenaansprakelijkheid
WW Werkloosheidswet
Nummers met beperkingen openbaarheid.
Ter beoordeling aan de beheerder van het Nationaal Archief mogen de archiefbescheiden, waarvan de openbaarheid is beperkt, slechts worden geraadpleegd door de verzoeker, die schriftelijk verklaart te voldoen aan de gestelde voorwaarden van het Nationaal Archief, dat deze door het gebruik van gegevens welke zijn ontleend aan bedoelde archiefbescheiden geen inbreuk zal plegen op de eerbiediging van de persoonlijke levenssfeer van de in de archiefbescheiden genoemde personen.
Krachtens artikel 15, lid 1, van de Archiefwet 1995 is de openbaarheid van de volgende inventarisnummers beperkt:
224 2059
228 2050
225 2060
229 2060
226 2061
230 2061
227 2062
231 2062
479 2063
480 2063
481 2063
482 2064
483 2064
384 2065
485 2065
486 2065
487 2066
488 2066
489 2067
490 2067
491 2067
492 2067
437 2068
438 2068
493 2068
494 2068
495 2069
496 2070
497 2070
498 2070
499 2071
500 2072
501 2072
502 2072
503 2072
504 2072
505 2072
506 2072
507 2072
508 2072
509 2072
510 2072
511 2072
512 2072
513 2072
514 2072
515 2072
516 2072
517 2072
518 2072
519 2072
520 2072
521 2072
522 2072
523 2072
524 2072
525 2072
526 2072
527 2072
528 2072
529 2072
530 2072
531 2072
532 2072
533 2072
534 2072
535 2072
536 2072

Inventories