Back to search results

2.25.43 Inventaris van het archief van de Bedrijfsvereniging voor de Gezondheid, Geestelijk en Maatschappelijke Belangen, 1950-1996

Het archief bevat een overzicht van de werkzaamheden van de BVG Een deel van het archief bestaat uit microfiches, deze bevatten over het algemeen de agenda’s en de notulen van de vergaderingen. De bijlagen en besluitenlijsten van de verschillende vergaderingen staan ook op deze fiches.
Enter a search query
PreviousNext

Archief

Titel

2.25.43
Inventaris van het archief van de Bedrijfsvereniging voor de Gezondheid, Geestelijk en Maatschappelijke Belangen, 1950-1996

Auteur

R. Reens

Versie

28-06-2020

Copyright

Nationaal Archief, Den Haag
2009 cc0

Beschrijving van het archief

Naam archiefblok

Bedrijfsvereniging voor de Gezondheid, Geestelijke en Maatschappelijke Belangen
BV Gezondheid

Periodisering

archiefvorming: 1950-1996
oudste stuk - jongste stuk: 1950-1996

Archiefbloknummer

P42

Omvang

; 158 inventarisnummer(s) 9,20 meter

Taal van het archiefmateriaal

Het merendeel der stukken is in het.
Nederlands

Soort archiefmateriaal

Normale geschreven, getypte en gedrukte documenten, geen bijzondere handschriften.Microfiches

Archiefdienst

Nationaal Archief

Locatie

Den Haag

Archiefvormers

BV Gezondheid Geestelijk en Maatschappelijke Belangen (BVG)

Samenvatting van de inhoud van het archief

Het archief bevat een overzicht van de werkzaamheden van de BVG Een deel van het archief bestaat uit microfiches, deze bevatten over het algemeen de agenda’s en de notulen van de vergaderingen. De bijlagen en besluitenlijsten van de verschillende vergaderingen staan ook op deze fiches.

Geschiedenis van de archiefvormer
Als gevolg van de werkloosheidswet van 1949, werd de BVG in 1950 opgericht en nam op zich om onder geleide van de Organisatiewet Sociale Verzekeringen en de WW haar wettelijke taken uit te voeren. De voorlopers van de bedrijfsvereniging voor de gezondheid geestelijk en maatschappelijke belangen (BVG) zijn de Vereniging voor Ziekte- en invaliditeitsverzekering ten behoeve van personen in dienst van de Katholieke- Maatschappelijke instellingen (1931-1966) en Invaliditeit- Coöperatie Vereniging van maatschappelijk werkers tegen ziekte en invaliditeit (….-1966).
Nadat in 1930 de Ziektewet in werking was getreden konden werkgevers kiezen, of de uitvoering aan de publiekrechtelijke Raden van Arbeid toevertrouwen of aan de privaatrechtelijke bedrijfsvereniging.
Aan die bedrijfsverenigingen werd echter wel de eis gesteld dat deze gezamenlijk door de werkgevers en werknemers werd opgericht. Reeds bestaande bedrijfsverenigingen werden als onvolwaardige bedrijfsvereniging erkend, 7 agrarische bedrijfsverenigingen kregen in 1930 de erkenning van volwaardige bedrijfsvereniging, welke in 1909 waren ontstaan , maar sinds 1929 belast waren met de uitvoering van de land en tuinbouw ongevallenwet.
De centrale organisaties van werkgevers en werknemers richten in 1929 de Federatie van Bedrijfsverenigingen voor de Ziekengeldverzekering op (FBZ) de bedrijfsverenigingen werkten hierin samen.
De uitvoering van de kinderbijslag werd in 1941 aan de bedrijfsvereniging opgedragen. De Organisatiewet Sociale Verzekeringen van 1952 gaf de bedrijfsverenigingen voor het eerst een wettelijke basis.
Deze wet was bedoeld om het Sociale zekerheidsstelsel te vereenvoudigen, zij leidde tot een hergroepering van bedrijfsverenigingen in bedrijfstakken. Na enkele jaren werd de verdeling als volgt; de bedrijfsverenigingen bleven de werknemersverzekeringen zoals de WW, ZW en later de WAO uitvoeren; de Sociale Verzekeringsbank en de Raden van Arbeid voerden de volksverzekeringen uit.
De bedrijfsverenigingen kenden een ledenraad die voor de helft bestond uit vertegenwoordigers van de werkgeversverenigingen, en de andere helft bestond uit vertegenwoordigers uit de vakbeweging.
Deze ledenraad was van formele aard en had geen invloed op de samenstelling van de belangrijkste organen van de bedrijfsvereniging, het bestuur, het dagelijks bestuur en de kleine commissies. De leden werden door de leden van respectievelijk de werkgevers en werknemersvakverenigingen aangewezen. Er was een voorzitter en een tweede voorzitter welke functies bij toerbeurt werden vervuld door een vertegenwoordiger van werkgevers en werknemerszijde.
Een belangrijk onderwerp waarover het bestuur moest besluiten, was, hoe de administratie te regelen. Een mogelijkheid was om middels de Organisatiewet Sociale Verzekeringen de opdracht uit te voeren. Een ontwerp van de wet tot herziening van de uitvoeringsorganisatie der Sociale Verzekering werd op 14 juni 1950 bij de Staten-Generaal ingediend, de daarmee samenhangende ontwerpen tot wijziging van de Ziektewet en de Kinderbijslagwet werden gelijk ingediend. Dit ontwerp voorzag in de instelling van bedrijfsverenigingen met een verplicht lidmaatschap, aan wie de uitvoering van de verschillende sociale verzekeringen zou worden toevertrouwd (ongevallen-, ziekte-, kinderbijslag-, invaliditeits-, wachtgeld en werkloosheids- ouderdomsverzekering).
De NASZW waarover melding wordt gemaakt in de inventaris, was een nieuw automatiseringssysteem voor de ziektewet dat in 1981-1982 in gebruik werd genomen. Er waren in eerste instantie enige problemen met de nieuwe software maar deze werden op een adequate wijze opgelost.
Oprichting van de bedrijfsvereniging en de vaststelling van de statuten op 1 oktober 1950 met de medewerking van de volgende werkgeversorganisaties:
  1. Nederlandse Vereniging voor Maatschappelijk Werk
  2. Vereniging van Katholieke Ziekenhuizen
  3. Bond van Protestants Christelijke Ziekenhuisinrichtingen
  4. Vereniging van Ziekenhuizen in Nederland
  5. Vereniging van Krankzinnigengestichten in Nederland
  6. Gereformeerde Bond van Verenigingen en Stichtingen van Barmhartigheid
  7. Algemene Nederlandse Vereniging “Het Groene Kruis”
  8. Nationale Federatie “Het Witgele Kruis”
  9. Bond van Protestants Christelijke Verenigingen van Wijkverpleging in Nederland
  10. Nederlandse Centrale Vereniging tot Bestrijding der Tuberculose
  11. Vereniging van RK. Gestichten en Inrichtingen voor Krankzinnigen en Zwakzinnigen, p.a. dhr. T.M. Kortenhorst, psychiatrische inrichting Coudewater, Rosmalen
Plus de medewerking van de volgende organisaties van Werknemers:
  1. Algemene Bond van Ambtenaren
  2. Katholieke Bond van Overheidspersoneel
  3. Nederlandse Christelijke Bond van Overheidspersoneel
  4. Algemene Apothekersassistentenbond
  5. Nederlandse Katholieke Apothekersassistentenbond “St.Lucas”
  6. Nederlandse Christelijke Vereniging van Apothekersassistenten
  7. Algemene Personeelsbond Bad- en Zweminrichtingen
De taken van de bedrijfsverenigingen bestonden uit drie zaken:
  1. Uitkeringsverzorging plus vaststelling premies werkgevers
  2. Beheersing van uitkeringsvolume en het verzekerde risico
  3. Handhaving
Het eerste punt omvatte de claimbeoordeling. Punt twee was gericht op het voorkomen dat verzekerden een beroep doen op een uitkering, en tegelijkertijd het begeleiden en bevorderen van de uitkeringsgerechtigden naar het arbeidsproces. Punt drie had als kerntaak oneigenlijk gebruik en misbruik van uitkeringen te voorkomen, en had daar een groot aantal instrumenten voor ter beschikking.
In de periode 1902-1952 voerden de bedrijfsverenigingen de volgende sociale verzekeringen uit: de ongevallenwet (1901-1921), de ziektewet (1913-19129) en de kinderbijslagwet (1939)
De organisatiewet Sociale Verzekeringen (1952) liet de uitvoering van de sociale verzekeringen over aan de bedrijfsverenigingen, met name de werknemersverzekeringen, met als uiteindelijk resultaat dat de bedrijfsvereniging in 1967 de Ziektewet (1929) , Werkloosheidswet (1949) en de Wet op de arbeidsongeschiktheid (1966) uitvoerden.
Geschiedenis van het archiefbeheer
Het archief van de Grafische Bedrijfsvereniging werd in 1999 samen met archieven van andere bedrijfsverenigingen overgebracht naar het IISG. Het archief is daar in 2000 geïnventariseerd volgens het schema Algemeen-Bijzonder. Het archief van de Grafische Bedrijfsvereniging bevat voornamelijk stukken van algemene aard, met name vergaderstukken, correspondentie en jaarverslagen (het z.g. ‘beleidsarchief’).
Het originele archief van de BV 8 werd in 1997 van haar secretariaat overgebracht naar het Landelijk instituut voor sociale verzekeringen (Lisv) te Amsterdam Buitenveldert en van daar eind 2003 naar de UWV-vestiging West aan de Tooropstraat te Amsterdam. Het archief is geïnventariseerd volgens het schema Algemeen-Bijzonder.
Dit archiefdeel van de BV 8 bevat naast stukken van algemene aard, met name vergaderstukken, correspondentie en jaarverslagen (het z.g. ‘beleidsarchief’) ook een bescheiden verzameling stukken betreffende de beleidsbepaling en uitvoering van de sociale zekerheidswetten. De series notulen van vergaderingen en de serie besluitenlijsten, die aanvankelijk deel uitmaakten van de serie agenda’s met bijlagen van vergaderingen, zijn daarvan afgescheiden en apart beschreven. Zij kunnen als nadere toegang dienen op deze serie.
Het archief van de BVG bevond zich in Zeist. Na opheffing van de bedrijfsverenigingen in 1997 word het overgebracht naar de locatie van haar rechtsopvolger Landelijk Instituut voor Sociale Verzekeringen te Amsterdam Buitenveldert. Nadat het Uitvoeringsinstituut werknemers verzekeringen was opgericht werd deze tevens zorgdrager. In het archief van de uitvoeringsinstelling Cadans ( welke was voortgekomen uit de fusie van de BVG en de Detam in 1996) waarvan UWV in 2002 ook rechtsopvolger werd zijn ook nog wat BVG archiefbescheiden aangetroffen.
Het BVG archief is in 2009 (2010) door UWV bewerkt en geïnventariseerd. Buiten de hardcopy in de vorm van papier is er ook een deel dat bestaat uit microfiches. Hoewel opgericht in 1950 zijn er enkele agenda’s en notulen voor 1966, maar feitelijk beginnen we vanaf 1966 met de inventarisatie van de agenda’s en de notulen van het algemeen bestuur en het dagelijks bestuur.
De verwerving van het archief
Het archief is krachtens bepalingen van de Archiefwet overgebracht.

Inhoud en structuur van het archief

Selectie en vernietiging
Het BVG archief is in 2009 (2010) door UWV bewerkt en geïnventariseerd.

Aanwijzingen voor de gebruiker

Openbaarheidsbeperkingen
Deels openbaar, deels beperkt openbaar (A).
Beperkingen aan het gebruik
Reproductie van originele bescheiden uit dit archief is, behoudens de algemene regels die gelden voor het kopiëren van stukken, niet aan beperkingen onderhevig. Er zijn geen beperkingen krachtens het auteursrecht.
Materiële beperkingen
Het archief kent geen beperkingen voor het raadplegen van stukken als gevolg van slechte materiële staat.
Aanvraaginstructie
Openbare archiefstukken kunnen online worden aangevraagd en gereserveerd. U kunt dit ook via de terminals in de studiezaal van het Nationaal Archief doen. Om te kunnen reserveren dient u de volgende stappen te volgen:
  1. Creëer een account of log in.
  2. Selecteer in de archiefinventaris een archiefstuk.
  3. Klik op ‘Reserveer’ en kies een tijdstip van inzage.
Citeerinstructie
Bij het citeren in annotatie en verantwoording dient het archief tenminste éénmaal volledig en zonder afkortingen te worden vermeld. Daarna kan worden volstaan met verkorte aanhaling.
VOLLEDIG:
Nationaal Archief, Den Haag, Bedrijfsvereniging voor de Gezondheid, Geestelijke en Maatschappelijke Belangen, nummer toegang 2.25.43, inventarisnummer ...
VERKORT:
NL-HaNA, BV Gezondheid, 2.25.43, inv.nr. ...

Verwant materiaal

Beschikbaarheid van kopieën
Inventarisnummers van dit archief zijn niet in kopievorm beschikbaar

Bijlagen

Lijst met gebruikte afkortingen
AB Algemeen Bestuur
AAW Algemene Arbeidsongeschiktheidswet
BVG Bedrijfsvereniging voor de Gezondheid Geestelijk en Maatschappelijk Belang
CCOZ Stichting Coördinatie van Communicatie m.b.t. gegevens voor Onderzoek inzake Ziekteverzuim
DB Dagelijks Bestuur
DETAM Bedrijfsvereniging voor de detailhandel, ambachten en huisvrouwen
DV Directievergadering
FBV Federatie van Bedrijfsverenigingen
GAK Gemeenschapelijk Administratiekantoor
LTP Lange termijnplan
NASZW Nieuw automatiseringssysteem Ziektewet
NASWW Nieuw automatiseringssysteem Werkloosheidswet
N.Z.R. Nationale Ziekenhuisraad
PGGM Pensioenfonds voor Gezondheidszorg, Geestelijke en Maatschappelijke Belang
USZO Uitvoeringsinstelling Sociale Zekerheid voor Overheid en Onderwijs
VGCN Vereniging Gezondheidscentrum Coöperatief Nederland UA
VZVZ Verzekeringsmaatschappij VoorZorgVoorZiekte
WAO Wet Arbeidsongeschiktheidsverzekering
WW Werkloosheidswet
ZW Ziektewet

Inventories