Back to search results

2.25.40 Inventaris van het archief van de Bedrijfsvereniging voor de Gezondheid, Geestelijke en Maatschappelijke belangen (BVG), Uitvoeringsorganisatie sociale verzekeringswetten, 1973-1990

Enter a search query
PreviousNext

Archief

Titel

2.25.40
Inventaris van het archief van de Bedrijfsvereniging voor de Gezondheid, Geestelijke en Maatschappelijke belangen (BVG), Uitvoeringsorganisatie sociale verzekeringswetten, 1973-1990

Auteur

J. Kaak

Versie

17-06-2020

Copyright

Nationaal Archief, Den Haag
2010 cc0

Beschrijving van het archief

Naam archiefblok

Bedrijfsvereniging voor de Gezondheid, Geestelijke en Maatschappelijke Belangen, Uitvoeringsorganisatie Sociale Verzekeringswetten
BV Gezondheid / Uitvoeringsorganisatie

Periodisering

archiefvorming: 1973-1990
oudste stuk - jongste stuk: 1973-1990

Archiefbloknummer

P39

Omvang

; 72 inventarisnummer(s) 4,20 meter

Taal van het archiefmateriaal

Het merendeel der stukken is in het.
Nederlands

Soort archiefmateriaal

Normale geschreven, getypte en gedrukte documenten, geen bijzondere handschriften.

Archiefdienst

Nationaal Archief

Locatie

Den Haag

Archiefvormers

Bedrijfsvereniging voor de Gezondheid, Geestelijke en Maatschappelijke belangen (BVG)

Samenvatting van de inhoud van het archief

Het archief bevat de neerslag van de handelingen van de BVG uitvoeringsorganisatie sociale verzekeringswetten in het kader van de uitvoering van de Nederlandse sociale zekerheidswetgeving over de periode 1973-1990. Hoewel de Bedrijfsvereniging BVG en een eigen Uitvoerings-organisatie sinds 1966 naast elkaar hebben bestaan zijn van de Uitvoeringsorganisatie alleen stukken vanaf 1973 aangetroffen. Het hiaat over de periode 1966-1972 is te verklaren door het feit dat de gehele administratie- en bedrijfsvoering van de bedrijfsvereniging en de uitvoeringsorganisatie een zeer complex geheel vormde. Het archief van de uitvoeringsorganisatie bestaat voornamelijk uit vergaderstukken en correspondentie. Daarnaast zijn jaarverslagen en dossiers op onderwerp aanwezig. Vanwege het feit dat de Erfgoedinspectie tijdens een inspectie in 2010 constateerde dat UWV achterstanden had met betrekking tot het overdragen van statische archieven van haar rechtsvoorgangers aan het Nationaal Archief, waaronder de BVG uitvoeringsorganisatie, is dit archief met voorrang bewerkt.
Nadat de raad van bestuur van UWV had bepaald dat de achterstanden van de archieven van haar rechtsvoorgangers t/m 1990 eind 2010 moesten zijn geïnventariseerd is in overleg met het Nationaal Archief overeengekomen het archief van het BVG in twee blokken over te dragen. En wel een blok met stukken tot en met 1990 en een blok met stukken van 1991 tot en met 1996.

Archiefvorming

Geschiedenis van de archiefvormer
De voorgeschiedenis van het BVG uitvoeringsorgaan is voornamelijk die van de Bedrijfsvereniging voor de Gezondheid, Geestelijke en Maatschappelijke belangen. Aangezien zowel de voornoemde bedrijfsvereniging als het uitvoeringsorgaan de afkorting BVG hanteerde is vaak extra aandacht vereist ten einde vast te kunnen stellen welke organisatie in de stukken met de BVG wordt bedoeld. Zoals de schrijver Peet, welke uitgebreid onderzoek heeft gedaan naar de BVG en haar geschiedenis, desgevraagd aangaf handelt het om twee aparte entiteiten, welke in de periode 1966-1985 naast elkaar hebben bestaan.
De een gericht op branchevertegenwoordiging, de ander zuiver gericht op de uitvoering van de sociale verzekeringswetten. Vanaf 1986 kwam er na fusering voor de BVG uitvoeringsorganisatie ook de uitvoering van de sociale verzekeringswetten voor het aandachtsgebied van de inmiddels opgeheven Bedrijfsvereniging Detailhandel, ambachten en huisvrouwen (DETAM) bij.
Tot 1966 droeg de BVG bedrijfsvereniging de uitvoering van de sociale zekerheidswetten op aan het GAK. Met ingang van 1966 werd de BVG zelfadministrerend, m.a.w.: de Bedrijfsvereniging BVG en een eigen Uitvoeringsorganisatie bestonden naast elkaar. Aangezien bij het vertrek uit het GAK niet alle archiefstukken werden meegenomen kan thans niet meer exact worden nagegaan welke motieven aan deze beslissing ten grondslag hebben gelegen. Als belangrijkste argument kan echter worden aangevoerd dat op deze wijze de organisaties van werkgevers en werknemers werkzaam op het terrein waarvoor de BVG als bedrijfsvereniging is aangewezen, hun verantwoordelijkheid voor de uitvoering van de sociale verzekeringswetten tot uitdrukking konden brengen. Door de uitvoering in eigen beheer te houden beschikte de BVG over ruimere mogelijkheden om, waar dat gewenst was, een eigen op de specifieke
Sector afgestemd beleid te voeren.
De voornaamste taken van het BVG waren de uitkeringsverzorging en het administreren van de Werkloosheidswet, Wet Arbeidongeschiktheid en de Ziektewet voor de werkgevers en werknemers die onder de bedrijfsverenigingen Detam en de BVG vielen. Tevens behoorden de beheersing van het uitkeringsvolume en de handhaving tot het takenpakket
Het BVG uitvoeringsorgaan sociale verzekeringswetten nieuwe stijl is voortgekomen uit de fusie van de bedrijfsvereniging voor de Gezondheid, Geestelijke en Maatschappelijke belangen (verder in de tekst met de BVG aangeduid) en de bedrijfsvereniging voor de Detailhandel, Ambachten en huisvrouwen (Detam) en in 1986 opgericht.
Voor deze laatste structuur was gekozen nadat zowel de bedrijfsvereniging en de Uitvoeringsorganisatie het onderwerp waren van een zeer kritisch SVR rapport over het functioneren en bestuurbaarheid van beide eind januari 1985.
Mede als gevolg van de Parlementaire Enquête naar het landelijk functioneren van de sociale verzekeringen in 1993 werd BVG als uitvoeringsorgaan eind 1996 opgeheven en werd de uitvoeringsinstelling CADANS opgericht welke de meeste taken van het BVG overnam.
Geschiedenis van het archiefbeheer
Het beleidsarchief van de BVG uitvoeringsorganisatie bevond zich in Zeist. Eind 1996 werd het BVG als uitvoeringsorgaan opgeheven en werd als opvolger de uitvoeringsinstelling CADANS opgericht. Toen deze op haar beurt op 1 januari 2002 werd opgeheven is het complete CADANS archief inclusief het BVG uitvoeringsorganisatiegedeelte naar het hoofdkantoor van zijn rechtsopvolger UWV te Amsterdam Sloterdijk overgebracht. Nadat het Uitvoeringsinstituut werknemers verzekeringen was opgericht werd deze tevens zorgdrager.
Het BVG archief is in 2010 door UWV bewerkt en geïnventariseerd.
De verwerving van het archief
Het archief is krachtens bepalingen van de Archiefwet overgebracht.

Aanwijzingen voor de gebruiker

Openbaarheidsbeperkingen
Volledig openbaar.
Beperkingen aan het gebruik
Reproductie van originele archiefbescheiden uit dit archief is, behoudens de algemene regels die gelden voor het kopiëren van stukken, niet aan beperkingen onderhevig. Er zijn geen beperkingen krachtens het auteursrecht.
Materiële beperkingen
Het archief kent geen beperkingen voor het raadplegen van stukken als gevolg van slechte materiële staat.
Aanvraaginstructie
Openbare archiefstukken kunnen online worden aangevraagd en gereserveerd. U kunt dit ook via de terminals in de studiezaal van het Nationaal Archief doen. Om te kunnen reserveren dient u de volgende stappen te volgen:
  1. Creëer een account of log in.
  2. Selecteer in de archiefinventaris een archiefstuk.
  3. Klik op ‘Reserveer’ en kies een tijdstip van inzage.
Citeerinstructie
Bij het citeren in annotatie en verantwoording dient het archief tenminste éénmaal volledig en zonder afkortingen te worden vermeld. Daarna kan worden volstaan met verkorte aanhaling.
VOLLEDIG:
Nationaal Archief, Den Haag, Bedrijfsvereniging voor de Gezondheid, Geestelijke en Maatschappelijke Belangen, Uitvoeringsorganisatie Sociale Verzekeringswetten, nummer toegang 2.25.40, inventarisnummer ...
VERKORT:
NL-HaNA, BV Gezondheid / Uitvoeringsorganisatie, 2.25.40, inv.nr. ...

Verwant materiaal

Beschikbaarheid van kopieën
Inventarisnummers van dit archief zijn niet in kopievorm beschikbaar

Inventories