Back to search results

2.25.39 Inventaris van het archief van de Bedrijfsvereniging voor de Metaalnijverheid, (1949) 1950-1997

Het bevat een overzicht van vergaderingen van zowel de ledenraad het bestuur en de verschillende commissies die deel uit maken van deze BV
Enter a search query
PreviousNext

Archief

Titel

2.25.39
Inventaris van het archief van de Bedrijfsvereniging voor de Metaalnijverheid, (1949) 1950-1997

Auteur

Mehmet Bilgen, R. Reens

Copyright

Nationaal Archief, Den Haag
2009 cc0

Beschrijving van het archief

Naam archiefblok

Bedrijfsvereniging voor de Klein Metaal
BV Metaal

Periodisering

archiefvorming: 1950-1997
oudste stuk - jongste stuk: 1949-1997

Archiefbloknummer

P38

Omvang

; 66 inventarisnummer(s) 2,40 meter

Taal van het archiefmateriaal

Het merendeel der stukken is in het.
Nederlands

Soort archiefmateriaal

Normale geschreven, getypte en gedrukte documenten, geen bijzondere handschriften.

Archiefdienst

Nationaal Archief

Locatie

Den Haag

Archiefvormers

Bedrijfsvereniging voor de Klein Metaal

Samenvatting van de inhoud van het archief

Het bevat een overzicht van vergaderingen van zowel de ledenraad het bestuur en de verschillende commissies die deel uit maken van deze BV

Archiefvorming

Geschiedenis van de archiefvormer
De Bedrijfsvereniging voor de Metaalnijverheid, ook genoemd BV 11, is in 1952 officieel opgericht, nadat de eerste verkennende gesprekken in 1949 over de oprichting van de BV zijn gevoerd. Zij is voortgekomen uit de bedrijfsverenigingen ‘Metaalambachten’. Bedrijfsvereniging voor ziekengeldverzekering (1931), de Bedrijfsvereniging van Loodgieters en Fitterpatroons in Nederland, de Bedrijfsvereniging voor ziekengeldverzekering voor het Loodgieters -, Fitters-, Smeden- en Installatiebedrijf en Aanverwante Bedrijven, en de Bedrijfsvereniging voor ziekengeldverzekering voor de Centrale Verwarmingsindustrie en Aanverwante Bedrijven (1930-1949).
Het ontstaan van bedrijfsverenigingen zoals de Bedrijfsvereniging voor de Metaalnijverheid vond plaats in het kader van de in 1952 tot stand gekomen Organisatiewet Sociale Verzekering. Deze wet droeg met ingang van 1953 de uitvoering van de wettelijke sociale verzekeringen tegen ongevallen, invaliditeit, ziekte en werkloosheid, evenals de uitvoering van de Kinderbijslagwet op aan (toen) 26 bedrijfsverenigingen, ingedeeld naar sectoren van het bedrijfs- en beroepsleven. In de praktijk kwam de uitvoering van de verzekeringen tegen ongevallen en invaliditeit pas in 1967 bij de bedrijfsverenigingen te berusten, terwijl de Kinderbijslagwet vanaf 1963 door de Raden van Arbeid werd uitgevoerd.
Vrijwel alle bedrijfsverenigingen kwamen voort uit al bestaande organisaties met een beperkter takenpakket (zie hierboven), meestal de uitvoering van één verzekering. De nieuwe gevormde bedrijfsverenigingen waren gebaseerd op wettelijke voorschriften betreffende de uitvoering van de wetten op de sociale zekerheid en op de nadere afspraken in het overleg tussen werkgevers en werknemers. De bedrijfsverenigingen kenden een verplicht lidmaatschap van werkgevers en in het bestuur van de bedrijfsverenigingen waren organisaties van werkgevers en werknemers gelijkelijk (paritair) vertegenwoordigd.
Net als de andere bedrijfsverenigingen heeft de bedrijfsvereniging een ledenraad waarvan de status formeel van aard was, aangezien er geen invloed uitgeoefend kon worden op de samenstelling van de belangrijkste organen van de bedrijfsvereniging, nl. het bestuur het dagelijks bestuur en de kleine commissie.
Zoals de meeste bedrijfsverenigingen heeft ook de Bedrijfsvereniging voor de Metaalnijverheid zowel de administratie van leden en verzekerden als de administratie m.b.t. de uitvoering van de sociale verzekeringswetten opgedragen aan het eveneens in 1952 opgerichte Gemeenschappelijk Administratiekantoor (GAK). In een door het bestuur van een bedrijfsvereniging ingestelde Kleine Commissie werden overigens wel besluiten genomen ten aanzien van specifieke gevallen met betrekking tot de uitvoering van de sociale verzekeringswetten. In 1997 werden de bedrijfsverenigingen opgeheven. Hun taken zijn overgenomen door het Landelijk Instituut voor Sociale Verzekeringen (LISV).
Geschiedenis van het archiefbeheer
Het archief van de Bedrijfsvereniging voor de Metaalnijverheid werd in 1999 samen met archieven van andere bedrijfsverenigingen overgebracht naar het IISG. Naderhand bleek er nog een gedeelte van het bedrijfsverenigingsarchief te staan in de kelder van het voormalig Gemeenschappelijk Administratie Kantoor (GAK).
De verwerving van het archief
Het archief is krachtens bepalingen van de Archiefwet overgebracht.

Inhoud en structuur van het archief

Inhoud
Hoofdzakelijk de vergaderstukken zoals notulen en agenda’s zoals beschreven in de Verantwoording van de bewerking van het archief.
Selectie en vernietiging
Bewerking vond plaats op grond van het Basisselectiedocument sociale verzekeringen. (selectielijst neerslag handelingen Uitvoeringsinstituut
Werknemersverzekeringen beleidsterrein Sociale verzekeringen over de periode [1940] 1997-2003, Staatscourant 12 januari 2006, nr. 9 /pag.12)
Verantwoording van de bewerking
Het archief is in 2000 op het Internationaal Instituut voor Sociale Geschiedenis geïnventariseerd volgens het schema Algemeen-Bijzonder. Er bleek echter nog een gedeelte van het bedrijfsverenigingsarchief in de kelder van het voormalig Gemeenschappelijk Administratie Kantoor (GAK) te staan, welk deel uiteindelijk in 2009 is geïnventariseerd door het UWV.
Omdat zowel de administratie van leden en verzekerden als de administratie m.b.t. de uitvoering van de sociale verzekeringswetten was opgedragen aan het GAK bevat het archief van de Bedrijfsvereniging voor de Metaalnijverheid voornamelijk stukken van algemene aard, vooral vergaderstukken, correspondentie en jaarverslagen (het z.g. ‘beleidsarchief’). De series notulen van vergaderingen en de serie besluitenlijsten, die aanvankelijk deel uitmaakten van de serie agenda’s met bijlagen van vergaderingen, zijn daarvan afgescheiden en apart beschreven. Zij kunnen als nadere toegang dienen op deze nogal omvangrijke serie. De geanonimiseerde stukken van de Kleine Commissie zijn echter onder bijzonder geplaatst. Deze stukken vormen immers de neerslag van de taakuitvoering van de Bedrijfsvereniging voor de Metaalnijverheid.

Aanwijzingen voor de gebruiker

Openbaarheidsbeperkingen
Volledig openbaar.
Beperkingen aan het gebruik
Reproductie van originele archiefbescheiden uit dit archief is, behoudens de algemene regels die gelden voor het kopiëren van stukken, niet aan beperkingen onderhevig. Er zijn geen beperkingen krachtens het auteursrecht.
Materiële beperkingen
Het archief kent geen beperkingen voor het raadplegen van stukken als gevolg van slechte materiële staat.
Aanvraaginstructie
Openbare archiefstukken kunnen online worden aangevraagd en gereserveerd. U kunt dit ook via de terminals in de studiezaal van het Nationaal Archief doen. Om te kunnen reserveren dient u de volgende stappen te volgen:
  1. Creëer een account of log in.
  2. Selecteer in de archiefinventaris een archiefstuk.
  3. Klik op ‘Reserveer’ en kies een tijdstip van inzage.
Citeerinstructie
Bij het citeren in annotatie en verantwoording dient het archief tenminste éénmaal volledig en zonder afkortingen te worden vermeld. Daarna kan worden volstaan met verkorte aanhaling.
VOLLEDIG:
Nationaal Archief, Den Haag, Bedrijfsvereniging voor de Klein Metaal, nummer toegang 2.25.39, inventarisnummer ...
VERKORT:
NL-HaNA, BV Metaal, 2.25.39, inv.nr. ...

Verwant materiaal

Beschikbaarheid van kopieën
Inventarisnummers van dit archief zijn niet in kopievorm beschikbaar