Back to search results

2.19.210 Inventaris van de archieven van de Rijksarchiefschool en de Stichting Archiefschool, (1924) 1969-2008 (2009)

Het archief bevat stukken over het onderwijs aan aspirant-archivarissen, de verzelfstandiging van rijksinstelling tot stichting en over kennisoverdracht en -uitwisseling door cursussen, training en internationale samenwerking.
Enter a search query
PreviousNext

Archief

Titel

2.19.210
Inventaris van de archieven van de Rijksarchiefschool en de Stichting Archiefschool, (1924) 1969-2008 (2009)

Auteur

P. Kruijssen

Versie

06-04-2023

Copyright

Nationaal Archief, Den Haag
2010 (c)

Beschrijving van het archief

Naam archiefblok

Stichting Archiefschool en taakvoorganger Rijksarchiefschool
Archiefschool

Periodisering

archiefvorming: 1969-2008
oudste stuk - jongste stuk: 1924-2009

Archiefbloknummer

I98

Omvang

; 501 inventarisnummer(s) 9,40 meter

Taal van het archiefmateriaal

Het merendeel der stukken is in het.
Nederlands

Soort archiefmateriaal

Normale geschreven, getypte en gedrukte documenten, geen bijzondere handschriften.

Archiefdienst

Nationaal Archief

Locatie

Den Haag

Archiefvormers

Rijksarchiefschool, 1955-1996 Stichting Archiefverzorging, 1988-1992 Stichting Post-initieel Archiefonderwijs, 1992-1996 Stichting Archiefschool, 1996-2008 Adviescommissie Opleidingen, 1995-2008 Commissie belast met het afnemen van de archiefexamens, 1924-2001 College van beroep voor de examens archivistiek A en B, 1996-2001

Samenvatting van de inhoud van het archief

Het archief bevat stukken over het onderwijs aan aspirant-archivarissen, de verzelfstandiging van rijksinstelling tot stichting en over kennisoverdracht en -uitwisseling door cursussen, training en internationale samenwerking.

Archiefvorming

Geschiedenis van het archiefbeheer
Van 1919 tot 1924 en van augustus 1955 tot november 1969 was de algemene rijksarchivaris directeur van de Rijksarchiefschool. De schriftelijke neerslag van de uitoefening deze functie is te vinden in het archief van het Algemeen Rijksarchief. Toen per 1 november een adjunct-directeur werd benoemd, begon de vorming van het archief van de Rijksarchiefschool, geheel los van dat van het Algemeen Rijksarchief. De verplaatsing van de Rijksarchiefschool naar het gebouw van het Rijksarchief in Utrecht maakte dit ook onvermijdelijk.
De directeur was verantwoordelijk voor het archiefbeheer. Het archief is aanvankelijk, vanaf 1969, gevormd in Utrecht, en in 1980 verhuisd naar de vestiging in Den Haag, het nieuwe gebouw van het Algemeen Rijksarchief. In 1998 verhuisde de Stichting Archiefschool van Den Haag naar de Hogeschool van Amsterdam. Aldaar werd een archiefruimte ingericht waar het archief, documentatie, archiefinventarissen, lesmateriaal en andere materialen ongescheiden bijeen lagen. In 2004 is een telling uitgevoerd van de globale strekkende meters: het archief met documentatie en lesmateriaal had toen een omvang van ongeveer 75 strekkende meter. Er is nimmer een registratuurplan opgesteld, dat als basis voor de archiefvorming kon dienen.
De verwerving van het archief
Het archief is in oktober 2010 overgebracht naar het Nationaal Archief. Het gedeelte afkomstig van de Rijksarchiefschool is overgebracht krachtens de bepalingen van de Archieftwet, de archiefdelen gevormd door de stichtingen zijn geschonken door de Hogeschool van Amsterdam.
Het archief is krachtens bepalingen van de Archiefwet overgebracht.

Inhoud en structuur van het archief

Selectie en vernietiging
Het archief is voor een deel geselecteerd op te bewaren en te vernietigen stukken aan de hand van de volgende basisselectielijsten:
  • 062 Hoger beroepsonderwijs 1968-1998 (Stcrt. 2000)
  • 092 Overheidsinformatievoorziening (Stcrt. 2003)
  • 125 Cultuurbeheer 1945-2000 (Stcrt. 2004) en
  • 143 Organisatie van de Rijksoverheid 1945-1996 (Stcrt. 2005)
Bij de selectie van het archief van de Stichting Archiefschool en taakvoorganger Rijksarchiefschool is in een aantal gevallen echter geen gebruik worden gemaakt van basisselectiedocumenten. Een deel van het archief bestaat uit archiefbescheiden die op grond van hun cultuurhistorische waarde van vernietiging zijn uitgezonderd. Vernietigd zijn de volgende categorieën bescheiden:
  • toelating of niet-toelating van leerlingen en studenten (bevatten geen gegevens over stageplaats, noch over het behalen van een diploma)
  • werkstukken van studenten
  • cursusadministratie
  • boekhouding
  • personeelsadministratie
  • correspondentie met collega-instellingen
  • ter kennisneming toegezonden stukken
  • concepten van stukken
De totale omvang van het vernietigde archiefmateriaal bedraagt 38 strekkende meter.
Aanvullingen
Van de Hogeschool van Amsterdam en van de Universiteit van Amsterdam kan nog enig archiefmateriaal worden verwacht, met name wat in 2009 is meegenomen, omdat men het nog niet kon missen.
Verantwoording van de bewerking
De inventarisatie van het archief van de Rijksarchiefschool heeft in twee rondes plaats gehad. De eerste ronde in 2006, verzorgd door Loek Nijholt Archiefservice BV te Odijk, leverde een voorlopige inventaris. Van dit voorlopige resultaat is bij de definitieve afwerking uiteraard gebruik gemaakt. De definitieve bewerking is geschied door het Stadsarchief Amsterdam, in opdracht van de Hogeschool van Amsterdam.
Inleiding en archiefbeschrijvingen werden waar nodig aangepast. Ook is de indeling van de inventaris aangepast. Deze bestaat nu uit het archief van de Rijksarchiefschool en twee gedeponeerde archieven, van de Stichting Post-initieel Archiefonderwijs en de Stichting Archiefverzorging. Het aanwezige archief van de Stichting werd aangevuld met archiefmateriaal materiaal van de voormalige voorzitter.
Van het reeds geïnventariseerde archief werd opnieuw beoordeeld welke dossiers in aanmerking komen voor blijvende bewaring. Dit had tot gevolg dat een aanzienlijk deel van de dossiers alsnog werd afgevoerd. Hierbij gaat het met name om de intakedossiers van aangenomen studenten, die geen informatie bleken te bevatten over de studievoortgang. De namen van deze studenten en hun stageprojecten zijn wel opgenomen in het jaarverslag van de Rijksarchiefschool.
Naast het reeds geïnventariseerde deel was er ook een aanzienlijk deel aangemerkt als te vernietigen. Omdat bleek dat in dit deel dossiers opgenomen waren die in het te bewaren deel duidelijk misten, is het gehele te vernietigen deel nogmaals doorgenomen. Materiaal over de leerplanontwikkeling werd alsnog opgenomen.
Het archief van de Stichting Archiefschool was niet eerder bewerkt. De bewerking van dit archief is overeenkomstig die van de Rijksarchiefschool uitgevoerd.
Als laatste is het archief van de Examencommissie bewerkt en toegevoegd. Het betrof hier materiaal dat afkomstig was van de administratie van de Archiefschool, die, vanaf mei 1990, ook de administratie van de Examencommissie heeft gevoerd.
Ordening van het archief
Het gehele archiefconglomeraat, afkomstig van de Archiefschool is primair ingedeeld naar archiefvormer. Waar de hoeveelheid beschrijvingen daartoe aanleiding gaf, zijn deze onderverdeeld in twee hoofdseries stukken van algemene aard en stukken betreffende afzonderlijke onderwerpen. Deze series zijn nader onderverdeeld, hetzij naar soort stukken, hetzij naar onderwerpen. Voor de beschrijvingen van de stukken naar onderwerp is de traditionele indeling gevolgd: organisatie - personeel - taakuitoefening. De taakuitoefening van de Archiefschool was kennisoverdracht en uitwisseling.

Aanwijzingen voor de gebruiker

Openbaarheidsbeperkingen
Deels openbaar, deels beperkt openbaar (A).
Beperkingen aan het gebruik
Reproductie van originele bescheiden uit dit archief is, behoudens de algemene regels die gelden voor het kopiëren van stukken, niet aan beperkingen onderhevig. Er zijn geen beperkingen krachtens het auteursrecht.
Materiële beperkingen
Het archief kent geen beperkingen voor het raadplegen van stukken als gevolg van slechte materiële staat.
Aanvraaginstructie
Openbare archiefstukken kunnen online worden aangevraagd en gereserveerd. U kunt dit ook via de terminals in de studiezaal van het Nationaal Archief doen. Om te kunnen reserveren dient u de volgende stappen te volgen:
  1. Creëer een account of log in.
  2. Selecteer in de archiefinventaris een archiefstuk.
  3. Klik op ‘Reserveer’ en kies een tijdstip van inzage.
Citeerinstructie
Bij het citeren in annotatie en verantwoording dient het archief tenminste éénmaal volledig en zonder afkortingen te worden vermeld. Daarna kan worden volstaan met verkorte aanhaling.
VOLLEDIG:
Nationaal Archief, Den Haag, Stichting Archiefschool en taakvoorganger Rijksarchiefschool, nummer toegang 2.19.210, inventarisnummer ...
VERKORT:
NL-HaNA, Archiefschool, 2.19.210, inv.nr. ...

Verwant materiaal

Beschikbaarheid van kopieën
Inventarisnummers van dit archief zijn niet in kopievorm beschikbaar
Afgescheiden archiefmateriaal
Dossiers en stukken, welke na de opheffing van de Stichting Archiefschool nog nodig waren voor het onderwijs en onderzoek aan de Hogeschool Amsterdam en aan de Universiteit van Amsterdam zijn aan deze instellingen overgedragen.
Verwante archieven
Het archief van de Archiefschool uit de periode 1919-1924 en 1955-1969 bevindt zich in het archief van het Algemeen Rijksarchief (archiefinventaris 2.14.03).
Het archief van de particuliere archiefschool uit de periode 1950-1953 bevindt zich in het archief van J.L. van der Gouw (archiefinventaris 2.21.322) en in dat van C. Bloemen. Dat laatste berust in het Regionaal Historisch Centrum Limburg te Maastricht.
Publicaties F.C.J. Ketelaar, De Archiefschool 1919-1969, in: Nederlandsch archievenblad : orgaan van de Vereeniging van Archivarissen in Nederland , vol. 74 (1970), pag. 120-137. Verslag en bijdragen ... / Rijksarchiefschool over de cursusjaren 1969/1970 - 1990-1991, 's-Gravenhage, 1971-1992

Inventories