Back to search results

2.05.353 Inventaris van het archief van het Bureau Administratie Duitsland van het Ministerie van Buitenlandse Zaken (1945) 1946-1948 (1949)

Het archief bevat stukken betreffende aanstellingen, overplaatsingen, processen-verbaal, klachten en rapporten over het (dis)functioneren van militair personeel, werkzaam in Duitsland.
Enter a search query
PreviousNext

Archief

Titel

2.05.353
Inventaris van het archief van het Bureau Administratie Duitsland van het Ministerie van Buitenlandse Zaken (1945) 1946-1948 (1949)

Auteur

PWAA

Versie

15-10-2018

Copyright

Nationaal Archief, Den Haag
2011 cc0

Beschrijving van het archief

Naam archiefblok

Ministerie van Buitenlandse Zaken; Bureau Administratie Duitsland
BuZa / Bur. Administratie Duitsland

Periodisering

archiefvorming: 1946-1948
oudste stuk - jongste stuk: 1945-1949

Archiefbloknummer

Z274

Omvang

; 10 inventarisnummer(s) 0,10 meter

Taal van het archiefmateriaal

Het merendeel der stukken is in heten.
Nederlands
Duits

Soort archiefmateriaal

Normale geschreven, getypte en gedrukte documenten, geen bijzondere handschriften.

Archiefdienst

Nationaal Archief

Locatie

Den Haag

Archiefvormers

Ministerie van Buitenlandse Zaken / Bureau Administratie Duitsland, , (1945) 1946 - 1948 (1949)

Samenvatting van de inhoud van het archief

Het archief bevat stukken betreffende aanstellingen, overplaatsingen, processen-verbaal, klachten en rapporten over het (dis)functioneren van militair personeel, werkzaam in Duitsland.

Archiefvorming

Geschiedenis van de archiefvormer
Na de val van het Derde Rijk bestond Duitsland niet meer als soevereine staat. Maar voor Nederland waren officiële contacten met het achterland van groot belang. Daarom was Den Haag vanaf augustus 1945 door middel van de Nederlandse Militaire Missie (NMM) in Berlijn bij de Geallieerde Bestuursraad vertegenwoordigd. Deze missie stond aanvankelijk onder leiding van vice-admiraal L.A.C.M. Doorman en vanaf februari 1948 van vice-admiraal J.M. de Booy. Na de oprichting van de Bondsrepubliek Duitsland (BRD) werden de betrekkingen hersteld en richtte de Nederlandse regering in 1949 een Nederlandse Missie (NM) in bij de Geallieerde Hoge Commissie in Bonn. In 1951 werd de NM verheven tot Nederlandse Ambassade in Bonn.
In Berlijn bleef de NMM gehandhaafd en omvatte tevens het Consulaat-generaal (sinds 1947) met aan het hoofd consul-generaal kolonel A. Millenaar, die na de oprichting van de NM in Bonn tevens de leiding overnam van de NMM in Berlijn omdat door de Russische autoriteiten alleen de NMM werd erkend. Het ambtsgebied van de NMM en het Consulaat-generaal omvatte de stad Berlijn onder geallieerd militair bestuur.
Op 1 mei 1948 trad het BAD/NMM, gevestigd aan de Korte Vijverberg 5 te Den Haag, niet meer op als orgaan van deze missie maar werd het administratief rechtstreeks onder het ministerie van Buitenlandse Zaken geplaatst. Het bureau kreeg de naam Bureau Administratie Duitsland en bleef aan de Korte Vijverberg onder leiding staan van majoor V.R. Los. De afdeling Inlichtingen werd opgeheven, de telefoondienst op Berlijn ging over naar de afdeling Verbindingen en Beveiliging en de werkzaamheden op gebied van reisdocumentatie (permits, visa, railwaywarrants) gingen naar Bureau Visa en Reiswezen. Het BAD/NMM hield zich hierna alleen nog bezig met de financiële administratie en de transporten/logistieke verzorging.
Geschiedenis van het archiefbeheer
Het archief is in 1983 door het ministerie van Buitenlandse Zaken bewerkt. De dossiers zijn beschreven op de wijze waarop zij in oorspronkelijke vorm zijn aangeleverd: verschillende dossiers per map.
De verwerving van het archief
Het archief is in 2011 door Ministerie van Buitenlandse Zaken overgebracht naar het Nationaal Archief, krachtens artikel 12 van de Archiefwet 1995
Het archief is krachtens bepalingen van de Archiefwet overgebracht.

Inhoud en structuur van het archief

Inhoud
Stukken betreffende werkzaamheden in Duitsland op militair-administratief terrein met de nadruk op personele aangelegenheden. Te vinden is correspondentie tussen het hoofd van BAD/NMM in Duitsland en het hoofd van het bureau NMM in Den Haag inzake aanstellingen, overplaatsingen, processen-verbaal, klachten en rapporten over het (dis)functioneren van militair personeel. Voorts brieven en rapporten over o.a. de overgang van het bureau (als orgaan van de missie in Duitsland) naar plaatsing onder het ministerie van Buitenlandse Zaken in 1948, alsmede instructies over inrichting en gebruik van het wagenpark.
Selectie en vernietiging
Het archief van het BAD/NMM is al door het ministerie van Buitenlandse Zaken geselecteerd in 1983. Met het NA is afgesproken dat er geen aanvullende selectie plaats zal vinden. Het archiefbestand zal in zijn geheel worden overgebracht naar het NA. Met het NA is afgesproken om geen koppeling te maken met handelingen uit de Basis Selectiedocumenten.
Aanvullingen
Voor dit archief worden geen aanvullingen verwacht.
Verantwoording van de bewerking
De inventaris is op dezelfde manier gestructureerd als tijdens de eerdere bewerking. De voorliggende inventaris is een herbewerking van de oude toegang; deze is als archiefstuk opgenomen in de inventaris en te vinden onder inv.nr. 10.
Alle stukken zijn van nietjes, plakband en overige hechtmiddelen ontdaan en verpakt in zuurvrije omslagen en zuurvrije archiefdozen. Ze zijn daarna genummerd volgens de inventaris. De omslagen en dozen zijn voorzien van etiketten. Van de te vernietigen stukken zijn vernietigingslijsten opgesteld en deze zijn aan het ministerie van Buitenlandse Zaken overgedragen.
Ordening van het archief
Het archief is primair geordend op onderwerp, daarbinnen op naam en jaar.

Aanwijzingen voor de gebruiker

Openbaarheidsbeperkingen
Volledig openbaar.
Beperkingen aan het gebruik
Reproductie van originele bescheiden uit dit archief is, behoudens de algemene regels die gelden voor het kopiëren van stukken, niet aan beperkingen onderhevig. Er zijn geen beperkingen krachtens het Auteursrecht.
Materiële beperkingen
Het archief kent geen beperkingen voor het raadplegen van stukken als gevolg van slechte materiële staat.
Aanvraaginstructie
Openbare archiefstukken kunnen online worden aangevraagd en gereserveerd. U kunt dit ook via de terminals in de studiezaal van het Nationaal Archief doen. Om te kunnen reserveren dient u de volgende stappen te volgen:
  1. Creëer een account of log in.
  2. Selecteer in de archiefinventaris een archiefstuk.
  3. Klik op ‘Reserveer’ en kies een tijdstip van inzage.
Citeerinstructie
Bij het citeren in annotatie en verantwoording dient het archief tenminste éénmaal volledig en zonder afkortingen te worden vermeld. Daarna kan worden volstaan met verkorte aanhaling.
VOLLEDIG:
Nationaal Archief, Den Haag, Ministerie van Buitenlandse Zaken; Bureau Administratie Duitsland, nummer toegang 2.05.353, inventarisnummer ...
VERKORT:
NL-HaNA, BuZa / Bur. Administratie Duitsland, 2.05.353, inv.nr. ...

Verwant materiaal

Beschikbaarheid van kopieën
Inventarisnummers van dit archief zijn niet in kopievorm beschikbaar
Verwante archieven
Het bureau van de NMM in Duitsland was onderverdeeld in zeven secties. De archieven van sectie IV (Restitutie- en Reparatiezaken) en VI (Consulaire Aangelegenheden) en het archief van de Ambassade/NMM over de periode 1945-1955 zijn al eerder bewerkt en overgedragen aan het Nationaal Archief.
  • 2.05.55 Inventaris van de archieven van de Ambassade in de Bondsrepubliek Duitsland te Bonn, en van de Nederlandse Militaire Missie bij de Geallieerde Bestuursraad Berlijn, 1945-1955
  • 2.05.113 Inventaris van het archief Sectie VI (Consulaire Aangelegenheden) van de Nederlandse Missie bij de Geallieerde Bestuursraad te Berlijn, 1945-1957 (1969)
  • 2.05.24 Inventaris van het archief van Sectie IV (Restitutie- en Repatriatiezaken) van de Nederlandse Missie bij de Geallieerde Bestuursraad te Berlijn, 1945-1950