Back to search results

2.05.349 Inventaris van het archief van de Nederlandse Consulaten in Peru, 1922-1969

Het archief bevat voornamelijk brieven en rapporten over de handelsbetrekkingen tussen Nederland en Peru.
Enter a search query
PreviousNext

Archief

Titel

2.05.349
Inventaris van het archief van de Nederlandse Consulaten in Peru, 1922-1969

Auteur

Haagse Vestiging Archiefbewerking

Copyright

Nationaal Archief, Den Haag
2011 cc0

Beschrijving van het archief

Naam archiefblok

Nederlandse Consulaten in Peru
Consulaten Peru

Periodisering

oudste stuk - jongste stuk: 1922-1969

Archiefbloknummer

Z270

Omvang

; 71 inventarisnummer(s) 0,50 meter

Taal van het archiefmateriaal

Het merendeel der stukken is in het..
Nederlands, Engels, Spaans,

Soort archiefmateriaal

Normale geschreven, getypte en gedrukte documenten, geen bijzondere handschriften.

Archiefdienst

Nationaal Archief

Locatie

Den Haag

Archiefvormers

Consulaat-generaal Lima Vice-consulaat Paita Vice-consulaat Arequipa Vice-consulaat Chiclayo, , 1940-1966, , 1922-1969, , 1937-1964, , 1959-1964

Samenvatting van de inhoud van het archief

Het archief bevat voornamelijk brieven en rapporten over de handelsbetrekkingen tussen Nederland en Peru.

Archiefvorming

Geschiedenis van de archiefvormer
In de gehele periode van het archief (1940-1966) was Henri van Ginhoven de Nederlandse consulaire vertegenwoordiger in Lima. Sinds 1927 was hij honorair vice-consul en in 1933 werd hij bevorderd tot honorair consul. Hij was directeur van de in Lima gevestigde NV Luis Guillermo Ostolaza Nationale Houtzaag Fabriek. De taken van de consul hadden vooral betrekking op de Nederlandse handelsbelangen in Peru. Naast bemiddeling had hij zijn handen vol aan de vaak omvangrijke zaken met betrekking tot betalingsproblemen of afzetmoeilijkheden. In 1956 werd hij bevorderd tot honorair consul-generaal. Hij bleef dat tot zijn pensioen in 1971.
Het vice-consulaat te Paita werd ingesteld in 1880. Paita was een kleine havenplaats in het noorden van Peru. De stad was niet van groot belang, maar het was de eerste haven die schepen vanuit het noorden komend in Peru konden aandoen. De post hield zich vooral bezig met handelsaangelegenheden. Eind jaren zestig van de vorige eeuw bleek dat er nauwelijks meer een beroep werd gedaan op het vice-consulaat te Paita, en in 1969 werd het door de Nederlandse regering gesloten.
Het vice-consulaat te Arequipa werd opgericht in 1878. De reden hiervoor was dat in het zuiden van Peru Nederlanders woonden, die door de slechte verbindingen geen gebruik konden maken van het consulaat te Lima. Bovendien lag Arequipa op een kruispunt van spoorlijnen. Nederlanders die van Peru naar Bolivia of vice versa reisden moesten daarbij Arequipa aandoen. In 1964 werd de post officieel verheven tot consulaat.
In de jaren vijftig van de vorige eeuw was Chiclayo een jonge stad in opkomst met goede lucht- en wegverbindingen met andere delen van Peru. De stad had al handelsbetrekkingen met Nederland (Philips en de KNSM). Reden voor de Nederlandse overheid om in 1958 een vice-consulaat in Chiclayo te openen.
Geschiedenis van het archiefbeheer
In 1972 is het consulaat-generaal te Lima ondergebracht bij de ambassade. De archieven van het Consulaat-generaal zijn in het archief van de ambassade gevoegd. Het bestand met correspondentie inzake handelsbetrekkingen is in 1972 wel naar het ministerie van Buitenlandse Zaken overgebracht. In 1985 is het bewerkt door A.L.M. van Zeeland van het ministerie van Buitenlandse Zaken.
Hoewel het vice-consulaat vice-consulaat te Paita al in 1880 werd opgericht, werd pas in 1922 begonnen met het aanleggen van een archief. In 1971 werd het naar Nederland overgebracht. Na bewerking in 1981 door drs. P.R. Post van hetministerie van Buitenlandse Zaken, is er één archiefdoos met bescheiden overgebleven.
Het archief van het vice-consulaat te Arequipa is in 1971 overgebracht naar het ministerie van Buitenlandse Zaken. Het heeft betrekking op de periode 1937-1964. Het is niet bekend wat er is gebeurd met het archief van vóór die periode. Gegevens hierover zijn niet teruggevonden. Na bewerking in 1985 door H.B. Kossen van het ministerie van Buitenlandse Zaken, is er één archiefdoos met bescheiden overgebleven.
Het archief van het vice-consulaat te Chiclayo dat in 1970 werd overgedragen aan het ministerie van Buitenlandse Zaken bestond uit slechts één archiefdoos. Deze is in 1985 bewerkt door H.B. Kossen van het ministerie.
De verwerving van het archief
Het archief is in 2011 door Ministerie van Buitenlandse Zaken overgebracht naar het Nationaal Archief, krachtens artikel 12 van de Archiefwet 1995
Het archief is krachtens bepalingen van de Archiefwet overgebracht.

Inhoud en structuur van het archief

Inhoud
Het archief bevat voornamelijk brieven en rapporten over de handelsbetrekkingen tussen Nederland en Peru.
Selectie en vernietiging
De vier archieven van de consulaire vertegenwoordiging in Peru zijn eerder geselecteerd door het ministerie van Buitenlandse Zaken: Lima , Arequipa, Chiclayo in 1985 en Paita in 1981. Met het Nationaal Archief (NA) is afgesproken dat er tijdens de herbewerking van het archief in 2010 geen aanvullende selectie plaats zal vinden. Alle bescheiden die tot dit archief behoren zijn aangemerkt als te bewaren. Met het NA is afgesproken geen koppeling te maken met handelingen uit de Basis Selectiedocumenten.
Aanvullingen
Voor dit archief worden geen aanvullingen verwacht.
Verantwoording van de bewerking
De inventaris is op dezelfde manier gestructureerd als tijdens de eerdere bewerking door het ministerie van Buitenlandse Zaken. De inventarissen van de eerdere bewerking zijn opgenomen in het archief en te vinden onder de inv. nrs. 68-71. In deze inventarissen zijn klappers op namen en onderwerpen te vinden.
Alle stukken zijn van nietjes, plakband en overige hechtmiddelen ontdaan en verpakt in zuurvrije omslagen en zuurvrije archiefdozen. Ze zijn daarna genummerd volgens de inventaris. De omslagen en dozen zijn voorzien van etiketten.
Ordening van het archief
De archieven van de Nederlandse consulaire vertegenwoordiging in Lima, Arequipa en Chiclayo zijn geordend op basis van de archiefcode van het ministerie van Buitenlandse Zaken, zoals deze in 1978 is vastgesteld. Deze archiefcode bestaat uit 9 hoofdrubrieken met een nadere onderverdeling. De hoofdindeling beslaat de volgende onderwerpen:
code 0
Algemeen
code 1
Organisatie
code 2
Protocol
code 3
Juridische aangelegenheden
code 4
Aangelegenheden van openbare orde, openbare zedelijkheid, openbare gezondheidszorg, openbare veiligheid, volkshuisvesting, leefmilieu
code 5
Waterstaat, verkeer en vervoer, verbindingen en elektronica
code 6
Economie, migratie, arbeid
code 7
Sociale aangelegenheden
code 8
Culturele en wetenschappelijke aangelegenheden, voorlichting
code 9
Staatkunde, landsverdediging, internationale organisaties
De benamingen van deze rubrieken met bijbehorende nummers zijn voor zover daar stukken van werden aangetroffen, overgenomen in deze nieuwe toegang. Dit impliceert dat de nummering van de rubrieken niet numeriek oplopend hoeft te zijn, maar kan verspringen. Wel is gekeken bij rubrieken of de daaraan gekoppelde archiefstukken ook alle genoemde onderwerpen uit de rubrieksnaam besloegen. Waar dit niet het geval was, is de rubrieksnaam aangepast.
Het codenummer is feitelijk een onderwerpsnummer. Dit betekent dat onder één onderwerp meerdere dossiers kunnen vallen die hetzelfde codenummer hebben. Voor het bepalen van de plaats van een archiefstuk binnen de inventaris is gekeken naar de code welke oorspronkelijk aan het archiefstuk is gegeven. Op basis van die code is het archiefstuk onder een rubriek geplaatst. Alleen in die gevallen waarin de gegeven code niet overeenkwam met de inhoud van het dossier, is deze code losgelaten en zijn de stukken geplaatst in de rubriek waar ze inhoudelijk thuis horen.
Het archief van het vice-consulaat van Paita bevat alleen correspondentie geordend op onderwerp.

Aanwijzingen voor de gebruiker

Openbaarheidsbeperkingen
Volledig openbaar.
Beperkingen aan het gebruik
Reproductie van originele bescheiden uit dit archief is, behoudens de algemene regels die gelden voor het kopiëren van stukken, niet aan beperkingen onderhevig. Er zijn geen beperkingen krachtens het auteursrecht.
Materiële beperkingen
Het archief kent geen beperkingen voor het raadplegen van stukken als gevolg van slechte materiële staat.
Aanvraaginstructie
Openbare archiefstukken kunnen online worden aangevraagd en gereserveerd. U kunt dit ook via de terminals in de studiezaal van het Nationaal Archief doen. Om te kunnen reserveren dient u de volgende stappen te volgen:
  1. Creëer een account of log in.
  2. Selecteer in de archiefinventaris een archiefstuk.
  3. Klik op ‘Reserveer’ en kies een tijdstip van inzage.
Citeerinstructie
Bij het citeren in annotatie en verantwoording dient het archief tenminste éénmaal volledig en zonder afkortingen te worden vermeld. Daarna kan worden volstaan met verkorte aanhaling.
VOLLEDIG:
Nationaal Archief, Den Haag, Nederlandse Consulaten in Peru, nummer toegang 2.05.349, inventarisnummer ...
VERKORT:
NL-HaNA, Consulaten Peru, 2.05.349, inv.nr. ...

Verwant materiaal

Beschikbaarheid van kopieën
Inventarisnummers van dit archief zijn niet in kopievorm beschikbaar