Back to search results

2.05.335 Inventaris van het archief van het Nederlandse Gezantschap in Cuba (Havana), (1894) 1931-1954

Enter a search query
PreviousNext

Archief

Titel

2.05.335
Inventaris van het archief van het Nederlandse Gezantschap in Cuba (Havana), (1894) 1931-1954

Auteur

PWAA

Copyright

Nationaal Archief, Den Haag
2010 cc0

Beschrijving van het archief

Naam archiefblok

Nederlands Gezantschap in Cuba (Havana)
Gezantschap Cuba

Periodisering

archiefvorming: 1931-1954
oudste stuk - jongste stuk: 1894-1954

Archiefbloknummer

Z256

Omvang

; 335 inventarisnummer(s) 3,80 meter

Taal van het archiefmateriaal

Het merendeel der stukken is in het,,.
Nederlands
Engels
Spaans

Soort archiefmateriaal

Normale geschreven, getypte en gedrukte documenten, geen bijzondere handschriften.

Archiefdienst

Nationaal Archief

Locatie

Den Haag

Archiefvormers

Nederlands Gezantschap Cuba (Havana), , 1931-1954

Samenvatting van de inhoud van het archief

Het archief bevat stukken betreffende de organisatie van de post, protocollaire zaken, en dossiers over de ontwikkelingen in Cuba op het gebied van juridische en sociale zaken, economie, cultuur, onderwijs en wetenschap. Te vinden zijn brieven en rapporten over onderwerpen als de suikerhandel met Nederland, het rookgenot van Prins Bernhard, het plan uit 1947 voor immigratie van boeren uit Europa naar Cuba, de vestiging van Europese joden in de Dominicaanse Republiek, rapportages over de politieke onrust in het Caraïbisch gebied rond 1950 en de betrokkenheid van Fidel Castro bij de mislukte staatsgreep van 1952. Daarnaast zijn er ook stukken aangetroffen van de onder NGC ressorterende consulaten in Haïti en de Dominicaanse Republiek.

Archiefvorming

Geschiedenis van de archiefvormer
Tot 1931 werden de Nederlandse diplomatieke belangen in Cuba vertegenwoordigd door het gezantschap te Washington. Op aandringen van handels- en scheepvaartkringen, teneinde een handelsverdrag tot stand te kunnen brengen en omdat Cuba al sinds 1926 door een gezant in Nederland was vertegenwoordigd, werden in 1931 stappen ondernomen om de diplomatieke betrekkingen met Cuba wat nauwer aan te halen.
Mr. C.H.J. Schuller tot Peursum werd verbonden aan het gezantschap te Washington, maar had zijn standplaats in Havana in de kwaliteit van zaakgelastigde. De post Havana, met jurisdictie over Cuba, Haïti en de Dominicaanse Republiek, was slechts een kort leven beschoren. In december 1932 werd de post weer opgeheven. Cuba, Haïti en de Dominicaanse Republiek gingen weer tot het ressort van Washington behoren.
In 1944 werd te Havana een gezantschap opgericht. Eerste gezant was J.I. Noest (1944-1948). Hij had jurisdictie over de landen Cuba, Haïti en de Dominicaanse Republiek. Noest werd in 1948 opgevolgd door J.C. Brons, welke al spoedig werd teruggeroepen naar aanleiding van diplomatieke moeilijkheden rond zijn geloofsbrieven. H. Daniels was gezant van 1949-1952. In 1952 werd het ressort van de post Havana aanzienlijk uitgebreid omdat de post Guatemala werd opgeheven. Het ressort van die post, Guatemala, Costa Rica, Panama, El Salvador, Honduras en Nicaragua, werd aan dat van Havana toegevoegd. Derhalve was de nieuwe gezant, W.E. van Panhuys (1952-1955), bij liefst negen landen geaccrediteerd.
Geschiedenis van het archiefbeheer
Het archief van het gezantschap Havana over de periode 1945-1954 bestond eigenlijk uit drie afzonderlijke archieven: het archief over de jaren 1945-1948, het archief over de jaren 1946-1951 en het archief over de jaren 1952-1954. Het archief 1945-1948 werd in 1958 naar het ministerie van Buitenlandse Zaken overgebracht. Het archief besloeg 20 archiefdozen en was voorzien van een inhoudsopgave. Het archief bleek ook stukken te bevatten over de periode 1931-1932, de tijd dat mr. Schuller tot Peursum tijdelijk als zaakgelastigde in Havana was gevestigd. Ook werden stukken aangetroffen van de consulaten Aux Cayes (Haïti) 1940-1944, Cap Haïtien 1934-1944 en Sanchez (Dominicaanse Republiek) 1934-1936. Het archief 1946-1951 was bij aankomst in Nederland reeds geschoond en besloeg vier archiefdozen. De stukken hebben betrekking op de landen Cuba, Haïti en de Dominicaanse Republiek. Het archief 1952-1954 omvatte, na een eerste schoning op de post, negen archiefdozen. In het archief bevonden zich stukken met betrekking tot de negen landen die sinds 1952 ressorteerden onder het gezantschap Havana: Cuba, Haïti, Dominicaanse Republiek, Costa Rica, Nicaragua, Panama, Honduras, Guatemala en El Salvador. Samen met deze drie archieven werden de agendaboeken over de jaren 1931-1932 en 1945-1954 naar Nederland gezonden.
Bij de inventarisatie van 1979 is besloten om de verschillende delen van het archief in hun eigen opzet te handhaven. Ook de bestaande dossierindeling is gehandhaafd. De agendaboeken zijn bij het archief gevoegd.
De verwerving van het archief
Het archief is in 2010 door Ministerie van Buitenlandse Zaken overgebracht naar het Nationaal Archief, krachtens artikel 12 van de Archiefwet 1995
Het archief is krachtens bepalingen van de Archiefwet overgebracht.

Inhoud en structuur van het archief

Inhoud
Het archief bevat stukken betreffende de organisatie van de post, protocollaire zaken, en dossiers over de ontwikkelingen in Cuba op het gebied van juridische en sociale zaken, economie, cultuur, onderwijs en wetenschap. Te vinden zijn brieven en rapporten over onderwerpen als de suikerhandel met Nederland, het rookgenot van Prins Bernhard, het plan uit 1947 voor immigratie van boeren uit Europa naar Cuba, de vestiging van Europese joden in de Dominicaanse Republiek, rapportages over de politieke onrust in het Caraïbisch gebied rond 1950 en de betrokkenheid van Fidel Castro bij de mislukte staatsgreep van 1952. Daarnaast zijn er ook stukken aangetroffen van de onder Gezantschap Cuba ressorterende consulaten in Haïti en de Dominicaanse Republiek.
Selectie en vernietiging
Het archief van het Nederlandse Gezantschap in Cuba (Havana) is in 1979 aan de hand van de vernietigingslijst van het ministerie van Buitenlandse Zaken uit 1960 geselecteerd door J. Poulisse van het ministerie. De omvang is teruggebracht tot 3 meter. Met het Nationaal Archief (NA) is afgesproken dat er tijdens de herbewerking van het archief in 2010 geen aanvullende selectie plaats zal vinden. Alle bescheiden die tot dit archief behoren, zijn aangemerkt als te bewaren. Met het NA is afgesproken geen koppeling te maken met handelingen uit de Basis Selectiedocumenten.
Aanvullingen
Voor dit archief worden geen aanvullingen verwacht.
Verantwoording van de bewerking
De inventaris is op dezelfde manier gestructureerd als tijdens de eerdere bewerking door het ministerie van Buitenlandse Zaken. De inventaris van de eerdere bewerking is opgenomen in het archief en te vinden onder de Rubriek Oude Toegang inv.nr. 335. De bestaande ordening is aan gehouden. In de bijlage is de namen- en onderwerpenklapper opgenomen.
Alle stukken zijn van nietjes, plakband en overige hechtmiddelen ontdaan en verpakt in zuurvrije omslagen en zuurvrije archiefdozen. Ze zijn daarna genummerd volgens de inventaris. De omslagen en dozen zijn voorzien van etiketten. Van de te vernietigen stukken zijn vernietigingslijsten opgesteld en deze zijn aan het ministerie van Buitenlandse Zaken overgedragen.
Ordening van het archief
Tot 1952 maakte men gebruik van een lettercode. Aan elke letter werd een rubriek toegekend. In 1952 is men overgegaan tot het gebruik van de decimale code van het ministerie van Buitenlandse Zaken. De indeling van het archief is gebaseerd op de archiefcode van het ministerie van Buitenlandse Zaken zoals deze in 1978 is vastgesteld. Deze archiefcode bestaat uit 9 hoofdrubrieken met een nadere onderverdeling. De hoofdindeling beslaat de volgende onderwerpen:
code 0
Algemeen
code 1
Organisatie
code 2
Protocol
code 3
Juridische aangelegenheden
code 4
Aangelegenheden van openbare orde, openbare zedelijkheid, openbare gezondheidszorg, openbare veiligheid, volkshuisvesting, leefmilieu
code 5
Waterstaat, verkeer en vervoer, verbindingen en elektronica
code 6
Economie, migratie, arbeid
code 7
Sociale aangelegenheden
code 8
Culturele en wetenschappelijke aangelegenheden, voorlichting
code 9
Staatkunde, landsverdediging, internationale organisaties
De benamingen van deze rubrieken met bijbehorende nummers zijn voor zover daar stukken van werden aangetroffen, overgenomen in deze nieuwe toegang. Dit impliceert dat de nummering van de rubrieken niet numeriek oplopend hoeft te zijn, maar kan verspringen. Wel is gekeken bij rubrieken of de daaraan gekoppelde archiefstukken ook alle genoemde onderwerpen uit de rubrieksnaam besloegen. Waar dit niet het geval was, is de rubrieksnaam aangepast.
Het codenummer is feitelijk een onderwerpsnummer. Dit betekent dat onder één onderwerp meerdere dossiers kunnen vallen die hetzelfde codenummer hebben. Voor het bepalen van de plaats van een archiefstuk binnen de inventaris is gekeken naar de code welke oorspronkelijk aan het archiefstuk is gegeven. Op basis van die code is het archiefstuk onder een rubriek geplaatst. Alleen in die gevallen waarin de gegeven code niet overeenkwam met de inhoud van het dossier, is deze code losgelaten en zijn de stukken geplaatst in de rubriek waar ze inhoudelijk thuis horen.

Aanwijzingen voor de gebruiker

Openbaarheidsbeperkingen
Volledig openbaar.
Beperkingen aan het gebruik
Reproductie van originele bescheiden uit dit archief is, behoudens de algemene regels die gelden voor het kopiëren van stukken, niet aan beperkingen onderhevig. Er zijn geen beperkingen krachtens het auteursrecht.
Materiële beperkingen
Het archief kent geen beperkingen voor het raadplegen van stukken als gevolg van slechte materiële staat.
Aanvraaginstructie
Openbare archiefstukken kunnen online worden aangevraagd en gereserveerd. U kunt dit ook via de terminals in de studiezaal van het Nationaal Archief doen. Om te kunnen reserveren dient u de volgende stappen te volgen:
  1. Creëer een account of log in.
  2. Selecteer in de archiefinventaris een archiefstuk.
  3. Klik op ‘Reserveer’ en kies een tijdstip van inzage.
Citeerinstructie
Bij het citeren in annotatie en verantwoording dient het archief tenminste éénmaal volledig en zonder afkortingen te worden vermeld. Daarna kan worden volstaan met verkorte aanhaling.
VOLLEDIG:
Nationaal Archief, Den Haag, Nederlands Gezantschap in Cuba (Havana), nummer toegang 2.05.335, inventarisnummer ...
VERKORT:
NL-HaNA, Gezantschap Cuba, 2.05.335, inv.nr. ...

Verwant materiaal

Beschikbaarheid van kopieën
Inventarisnummers van dit archief zijn niet in kopievorm beschikbaar
Verwante archieven
Dit archief is aan aanvulling op de bij het Nationaal Archief aanwezige archief: 2.05.169 Inventaris van het archief van het Nederlandse Gezantschap, later de Ambassade in Cuba, 1955-1964

Inventories