Back to search results

1.10.09 Inventaris van het archief van A. Bogaers: Klerk ter Secretarie van de Raad van State [levensjaren 1722-1809], 1559-1794

Het archief bevat repertoria van resoluties van de Raad van State, stukken betreffende de bemoeienis van de Raad van State met de generaliteitsfinanciën en met militaire zaken en stukken betreffende de jurisdictie van de Raad van State.
Enter a search query
PreviousNext

Archief

Titel

1.10.09
Inventaris van het archief van A. Bogaers: Klerk ter Secretarie van de Raad van State [levensjaren 1722-1809], 1559-1794

Auteur

F. van Dijk

Versie

20-05-2021

Copyright

Nationaal Archief, Den Haag
1984 cc0

Beschrijving van het archief

Naam archiefblok

Archief Adriaan Bogaers
Bogaers

Periodisering

oudste stuk - jongste stuk: 1559-1794

Archiefbloknummer

1131

Omvang

; 95 inventarisnummer(s) 1,22 meter

Taal van het archiefmateriaal

Het merendeel der stukken is in het.
Nederlands

Soort archiefmateriaal

Normale geschreven, getypte en gedrukte documenten, geen bijzondere handschriften.

Archiefdienst

Nationaal Archief

Locatie

Den Haag

Archiefvormers

Bogaers, Adriaan (1722-1809)

Samenvatting van de inhoud van het archief

Het archief bevat repertoria van resoluties van de Raad van State, stukken betreffende de bemoeienis van de Raad van State met de generaliteitsfinanciën en met militaire zaken en stukken betreffende de jurisdictie van de Raad van State.

Archiefvorming

Geschiedenis van de archiefvormer
Adriaan Bogaers werd op 14 maart 1722 in Geldrop geboren als zoon van Frans Bogaers en Catherina Mathijsdr. Booms. Het gezin Bogaers trok in de jaren veertig naar Den Haag ( J.G. Gleichman, Het leven van mr. Adriaan Bogaers (1795-1870), Amsterdam 1875, p. 2 (hierna aan te duiden als: Gleichman). ) . Op 1 oktober 1749 kreeg Adriaan een aanstelling als ordinaris klerk ter secretarie van de Raad van State ( Commissieboek Raad van State 1749-1766, inv. nr. 1539, folio 21. ) . Volgens een staat van traktement uit 1669 werkten er zeven commiezen van de financie, vijf klerken van de Raad en één klerk van de financie op de secretarie van de Raad van State. In de tijd van Bogaers zal de personeelsbezetting niet veel groter geweest zijn ( A.Th. van Deursen, De Raad van State onder de Republiek van 1588-1795, in: Raad van State 450 jaar, Den Haag 1981, p. 61. ) . Een instruktie voor de secretarie-klerken is niet voorhanden; de invulling van hun taak werd waarschijnlijk overgelaten aan hun direkte baas, de secretaris. Hun voornaamste taken waren: het opzoeken en afschrijven van retroacta, benodigd voor de behandeling van zaken in de vergaderingen van de Raad; het in het net schrijven van resoluties, akten, brieven, etc.; het opstellen van eenvoudige memoranda; het kopieëren van oude registers van resoluties, generale petities en staten van oorlog; het vervaardigen van repertoria op de resoluties van de Raad; archiefzorg. Twee zoons van Bogaers, Jan en Frans, hebben in het laatste kwart van de 18e eeuw als respektievelijk kamerbewaarder en nouvelleschrijver bij de Raad gewerkt ( Jan's aanstelling d.d. 19 november 1782 in: Commissieboek Raad van State 1782-1792, inv. nr. 1541, folio 25 verso. Frans' aanstelling in een resolutie van de Raad van State, d.d. 7 september 1786, inv. nr. 360, folio 1400. ) . Op 4 maart 1795 werd de Raad van State opgeheven en vervangen door het Comité tot de algemene zaken van het bondgenootschap te lande. Bogaers, inmiddels opgeklommen tot eerste en expediërende klerk, bleef net als de meeste van zijn kollega's op zijn post gehandhaafd ( Gleichman, p. 4. ) ; de kontinuïteit tussen de beide lichamen diende gewaarborgd te blijven ( A.M. Elias, Van Raad van State, Comité te lande en Staatsraad (1795-1810), in: Raad van State 450 jaar, p. 118. ) . In 1798 hield Bogaers het verder voor gezien en hem werd een jaarlijks pensioen toegelegd. Op 30 januari 1809, inmiddels 86 jaar oud, overleed hij in Den Haag ( Gleichman, p. 3 en 4. ) .
Geschiedenis van het archiefbeheer
Via Adriaan Bogaers' zoon Frans en diens zoon Adriaan kwam het archief terecht bij Johanna Bogaers, dochter van de laatste.
Op het Rijksarchief, waar het bestemmingsbeginsel nog geen opgeld deed, werd het archief in verschillende bestanddelen opgesplitst. De archivalia uit de Aanwinst 1870 (twee repertoria en een register) werden ingevoegd in de archieven van de Raad van State en de Staten-Generaal. De Aanwinst 1877, globaal beschreven door Leupe, werd in drieën gesplitst. Het eerste deel werd toegevoegd aan het archief van de Raad van State. Nog voor de 2e W.O. werden deze stukken weer gelicht en gingen nu een zelfstandig bestaan leiden onder de benaming 'Collectie Bogaers'.
Een tweede deel van de Aanwinst 1877 bleef als zodanig (Aanwinst 1877 A XIII) bestaan. Verder werd een derde deel (een repertorium) ingevoegd in de Collectie Bisdom.
In 1870 schonk Johanna Bogaers, een achterkleindochter van Adriaan, een gedeelte van het archief aan het Rijksarchief (= Aanwinst 1870 A VIII) en via het Rotterdamsch Leeskabinet kwam in 1877 het andere gedeelte binnen (= Aanwinst 1877 A XIII). Het totale archief werd ook al eens in 1814 door zijn zoon Frans aangeboden, maar onduidelijk is of er toen ook werkelijk stukken zijn overgedragen ( Volgens: R.C. Bakhuizen van den Brink, Overzigt van het Nederlandsche Rijks-Archief, 's-Gravenhage 1854, p. 32 en 33, werden in 1814 enige indices en andere stukken 'den staat van oorlog rakende' .... 'met het Rijks-Archief vereenigd'. ) .
De verwerving van het archief
Het archief is door schenking verworven.

Inhoud en structuur van het archief

Aanvullingen
Enige repertoria (inv. nrs. 3-5 en 10-12) en een register (inv. nr. 13) zijn op papier herenigd met het archief Bogaers, maar (nog) niet in materiële zin.
Verantwoording van de bewerking
Het doel van mijn inventarisatie was het reconstrueren van het oorspronkelijke archief Bogaers dat, zoals eerder vermeld, in vier delen opgesplitst was. Het archief is door Bogaers grotendeels gevormd in zijn funktie van klerk ter secretarie van de Raad van State. De door mij aangebrachte ordening is voornamelijk een ordening naar funkties (van de Raad van State).
De van Bogaers afkomstige stukken die in 1870 en 1877 aan het Rijksarchief zijn overgedragen, bestonden uit:
  1. stukken door hemzelf geconcipieerd en geschreven, vanwege opdrachten daartoe en om zichzelf te dokumenteren (deze kategorieën zijn niet van elkaar te onderscheiden daar de lastgevingen meestal ontbreken).
  2. stukken door hem gelicht uit het archief van de Raad van State.
  3. stukken door hem gelicht uit het archief van het Comité te lande.
  4. stukken door hem verzameld uit overgebleven papieren van de Generaliteits-finantiekamer ( J. Wagenaar, Hedendaagsche historie of tegenwoordige staat der Verenigde Nederlanden, 1e deel, Amsterdam 1739, p. 334-336. )en (vermoedelijk) van vroegere secretarissen en klerken van de Raad van State.
De stukken onder 1 en 4 (die niet in enig archief zijn onder te brengen) vormen het eigenlijke archief Bogaers en zijn beschreven in de afdeling I: Archief Adriaan Bogaers. Hieronder bevinden zich enige repertoria (inv. nrs. 3-5 en 10-12) en een register (inv. nr. 13) die op papier herenigd zijn met het archief Bogaers, maar (nog) niet in materiële zin.
De stukken onder 2 zijn, in afwachting van overbrenging naar het Archief Raad van State, ondergebracht in afdeling II: Naar archief Raad van State over te brengen stukken.
De stukken onder 3 zijn overgebracht naar het archief van het Comité te lande.
Bij de beschrijving van de stukken door Bogaers vervaardigd, heb ik volstaan met de datering van de handelingen ('over de jaren...). Stukken, vervaardigd door Bogaers en op geen enkele wijze gedateerd èn stukken door anderen dan Bogaers vervaardigd, heb ik voorzien van een datering van het stuk zelf.

Aanwijzingen voor de gebruiker

Openbaarheidsbeperkingen
Volledig openbaar.
Beperkingen aan het gebruik
Reproductie van originele bescheiden uit dit archief is, behoudens de algemene regels die gelden voor het kopiëren van stukken, niet aan beperkingen onderhevig. Er zijn geen beperkingen krachtens het auteursrecht.
Materiële beperkingen
Het archief kent geen beperkingen voor het raadplegen van stukken als gevolg van slechte materiële staat.
Andere toegang
Zie voor Index inventaris Raad van State (1.01.19)
Aanvraaginstructie
Openbare archiefstukken kunnen online worden aangevraagd en gereserveerd. U kunt dit ook via de terminals in de studiezaal van het Nationaal Archief doen. Om te kunnen reserveren dient u de volgende stappen te volgen:
  1. Creëer een account of log in.
  2. Selecteer in de archiefinventaris een archiefstuk.
  3. Klik op ‘Reserveer’ en kies een tijdstip van inzage.
Citeerinstructie
Bij het citeren in annotatie en verantwoording dient het archief tenminste éénmaal volledig en zonder afkortingen te worden vermeld. Daarna kan worden volstaan met verkorte aanhaling.
VOLLEDIG:
Nationaal Archief, Den Haag, Archief Adriaan Bogaers, nummer toegang 1.10.09, inventarisnummer ...
VERKORT:
NL-HaNA, Bogaers, 1.10.09, inv.nr. ...

Verwant materiaal

Beschikbaarheid van kopieën
Inventarisnummers van dit archief zijn niet in kopievorm beschikbaar
Geraadpleegde literatuur Fockema Andreae, S.J., De Nederlandse staat onder de Republiek , Amsterdam 1961. Fontaine, P.F.M., De Raad van State. Zijn taak, organisatie en werkzaamheden in de jaren 1588-1590 , Groningen/Djakarta 1955. Kann, H.J., De militie en het militair bestuur 1579-1795 , Leiden 1874. Merkus, P.W.N., Schets van het beheer der algemene geldmiddelen in Nederland tot het jaar 1810 , Arnhem 1863. Raa, T.J.G. ten, F. de Bas, Het Staatsche leger 1568-1795 , Breda 1911-1964. Raad van State 450 jaar , Den Haag 1981. Schulten, C.M., J.W.M. Schulten, Het leger in de zeventiende eeuw , Bussum 1969. Slingelandt, S. van, Staatkundige geschriften , Amsterdam 1784. Wagenaar, J., Hedendaagsche historie of tegenwoordige staat der Verenigde Nederlanden , 1e deel, Amsterdam 1739.

Bijlagen

Concordans
Over de eerste kolom van 'Van oude naar nieuwe nummering' dient opgemerkt te worden dat de eerste zeven vermeldingen (liggende streepjes) alle afkomstig zijn uit de Aanwinst 1870 A VIII. De rest is Aanwinst 1877 A XIII, met de nummering van Leupe (c. 1880).
Betekenis van de gebruikte afkortingen:
Aw.
Aanwinst
CBI
Collectie Bisdom
CBO
Collectie Bogaers (inventaris Van Zoeren, c. 1950, gebaseerd op Leupe)
RVS
Raad van State (inventaris Van Oijen, 1902)
SG
Staten-Generaal (inventaris Japikse, 1962)
SGD
Staten-Generaal 'dubbelen' (c. 1901)
SGO
Staten-Generaal 'oud' (inventaris Morren, 1901)
Van oude naar nieuwe nummering
- RVS 514 RVS 514 3
- RVS 515 RVS 515 4
- RVS 516 RVS 516 5
- SGO 337 SG 3708 10
- SGO 338 SG 3709 11
- SGO 339 SG 3710 12
- SGD 348 SGD 348 13
1 RVS 2194 CBO (1.)1 15,16,42,51-55,67,77,84
2 RVS 2194 CBO (1.)2 68
3 RVS 2194 CBO (1.)3 33,59,75-78,80
4 RVS 2194 CBO (1.)4 83
5 RVS 2194 CBO (1.)5 59,82
6 RVS 2195 CBO (2.)6 59,65
7 RVS 2195 CBO (2.)7 72
8 RVS 2195 CBO (2.)8 59,68,81
9 RVS 2195 CBO (2.)9 79
10 RVS 2195 CBO (2.)10 44,48,66
11 RVS 2195 CBO (2.)11 49,50
12 RVS 2195 CBO (2.)12 49,68,77
13 RVS 2195 CBO (2.)13 69,85,86
14 RVS 2196 CBO (3.)14 14,100
15 RVS 2196 CBO (3.)15 63,95
16 RVS 2196 CBO (3.)16 22,23,47
17 RVS 2196 CBO (3.)17 39-41,43,56,59
18 RVS 2197 CBO (4.)18 45,60
19 RVS 2197 CBO (4.)19 61,73,74,81
20 RVS 2197 CBO (4.)20 17
21 RVS 2197 CBO (4.)21 31
22 RVS 2197 CBO (4.)22 16,18,29,31,32,87,90
23 RVS 2197 CBO (4.)23 20,21,24,26,98
24 RVS 2197 CBO (4.)24 46,56,57,62
25 RVS 2197 CBO (4.)25 64
26 RVS 2198 CBO (5.)26 58
27 RVS 2199 CBO (6.)27 -
28 RVS 2199 CBO (6.)28 71,92,97
A RVS 2199 CBO (6.)28A 25,27,28
B Aw. 1877 A XIII1 Aw. 1877 A XIII1 7,37,38
C Aw. 1877 A XIII4 Aw. 1877 A XIII4 2
D Aw. 1877 A XIII2+3 Aw. 1877 A XIII2+3 1,6
E Aw. 1877 A XIII1 Aw. 1877 A XIII1 9
F - - -
G1 RVS 2199 CBO (6.)28G1 29,30,36,70
G2 RVS 2199 CBO (6.)28G2 35,94
G3 RVS 2199 CBO (6.)28G3 87-89,93
G4a RVS 2199 CBO (6.)28G4 34
G4b RVS 2199 CBO (6.)28G4 99
G4c RVS 2199 CBO (6.)28G4 96
G4c CBI 41 CBI 41 8
- Aw. 1877 A XIII2 Aw. 1877 A XIII2 91
- Aw. 1877 A XIII5 Aw. 1877 A XIII5 19

Inventories