Back to search results

2.05.344 Inventaris van het archief van het Nederlandse Consulaat-Generaal te São Paulo (Brazilië), 1955-1964

Enter a search query
PreviousNext

Archief

Titel

2.05.344
Inventaris van het archief van het Nederlandse Consulaat-Generaal te São Paulo (Brazilië), 1955-1964

Auteur

PWAA

Copyright

Nationaal Archief, Den Haag
2011 cc0

Beschrijving van het archief

Naam archiefblok

Nederlands Consulaat-Generaal te São Paulo (Brazilië)
Consulaat-Generaal São Paulo

Periodisering

oudste stuk - jongste stuk: 1955-1964

Archiefbloknummer

Z265

Omvang

; 167 inventarisnummer(s) 1,60 meter

Taal van het archiefmateriaal

Het merendeel van de stukken is in het. Een deel is in het.
Nederlands
Portugees

Soort archiefmateriaal

Overheid

Archiefdienst

Nationaal Archief

Locatie

Den Haag

Archiefvormers

Nederlands Consulaat-Generaal te São Paulo (Brazilië), , 1955-1964

Samenvatting van de inhoud van het archief

Het archief bevat stukken betreffende de organisatie van de post, protocollaire zaken en over de ontwikkelingen in Brazilië op het gebied van juridische en sociale zaken, economie, cultuur, onderwijs en wetenschap, zoals het bezoek van Prins Bernhard aan Brazilië in 1959, smokkel door Nederlandse koopvaardijschepen, handelscontracten voor Nederlandse bedrijven in Brazilië en de Nederlandse kolonies in Brazilië.

Archiefvorming

Geschiedenis van de archiefvormer
Het Nederlandse consulaat-generaal in São Paulo behartigt de belangen van de Nederlandse regering. Daartoe onderhoudt het consulaat-generaal contacten met diverse instanties tot op het hoogste niveau van de regering. De kerntaken van het Nederlandse consulaat-generaal in Brazilië liggen op het gebied van politiek, economie en handel, ontwikkelingssamenwerking, consulaire zaken en pers- en culturele zaken. De bescherming en behartiging van de belangen van Nederlanders, die voor kortere of langere tijd in Brazilië verblijven, behoren ook tot de taken van het consulaat-generaal. In de periode 1955-1964 zijn de volgende consuls-generaal aangesteld geweest: J.L. Voute (1952-1957), mr. S. Baron van Heemstra (1957-1960), M.W.H. Baron van Collot d’Escury (1960-1963) en drs. Tj.A. Meurs (vanaf 1964).
Geschiedenis van het archiefbeheer
Het archief van het consulaat-generaal te São Paulo over de jaren 1955-1964 werd in 1979 overgebracht naar het ministerie van Buitenlandse Zaken. Het betrof een hoeveelheid van ongeveer 3 meter archiefbescheiden en daarnaast een verzameling agendaboeken, kasboeken, accusatiekaarten en een uitgebreid kaartsysteem. Het archief werd in 1981 door drs. R.T.G. Bos van het ministerie van Buitenlandse Zaken bewerkt.
De verwerving van het archief
Het archief is in 2011 door Ministerie van Buitenlandse Zaken overgebracht naar het Nationaal Archief, krachtens artikel 12 van de Archiefwet 1995
Het archief is krachtens bepalingen van de Archiefwet overgebracht.

Inhoud en structuur van het archief

Inhoud
Het archief bevat stukken betreffende de organisatie van de post, protocollaire zaken en dossiers over de ontwikkelingen in Brazilie op het gebied van juridische en sociale zaken, economie, cultuur, onderwijs en wetenschap. Te vinden zijn brieven en rapporten over onderwerpen als het bezoek van Prins Bernhard aan Brazilië in 1959, smokkel door Nederlandse koopvaardijschepen, handelscontracten voor Nederlandse bedrijven in Brazilië en aangelegenheden betreffende Nederlandse kolonies in Brazilië.
Selectie en vernietiging
Het archief van het consulaat-generaal in Brazilië is in 1981 geselecteerd door het ministerie van Buitenlandse Zaken, waarna 1 meter archiefbescheiden en voor de agendaboeken, accusatiekaarten en het kaartsysteem ongeveer 1,5 meter resteerde. De vernietiging heeft plaatsgevonden op basis van de vernietigingslijst van het ministerie van Buitenlandse Zaken uit 1960. Met het Nationaal Archief (NA) is afgesproken dat er tijdens de herbewerking van het archief in 2011 geen aanvullende selectie plaats zal vinden. Alle bescheiden die tot dit archief behoren, zijn aangemerkt als te bewaren. Met het NA is afgesproken geen koppeling te maken met handelingen uit de Basis Selectiedocumenten.
Aanvullingen
Voor dit archief worden geen aanvullingen verwacht.
Verantwoording van de bewerking
De inventaris is op dezelfde manier gestructureerd als tijdens de eerdere bewerking door het ministerie van Buitenlandse Zaken. De inventaris van de eerdere bewerking is opgenomen in het archief en te vinden onder de Rubriek Oude toegang (inv. nr. 146).
Alle stukken zijn van nietjes, plakband en overige hechtmiddelen ontdaan en verpakt in zuurvrije omslagen en zuurvrije archiefdozen. Ze zijn daarna genummerd volgens de inventaris. De omslagen en dozen zijn voorzien van etiketten. Van de te vernietigen stukken zijn vernietigingslijsten opgesteld en deze zijn aan het ministerie van Buitenlandse Zaken overgedragen.
Ordening van het archief
De indeling van het archief is gebaseerd op de archiefcode van het ministerie van Buitenlandse Zaken zoals deze in 1978 is vastgesteld. Deze archiefcode bestaat uit 9 hoofdrubrieken met een nadere onderverdeling. De hoofdindeling beslaat de volgende onderwerpen:
code 0
Algemeen
code 1
Organisatie
code 2
Protocol
code 3
Juridische aangelegenheden
code 4
Aangelegenheden van openbare orde, openbare zedelijkheid, openbare gezondheidszorg, openbare veiligheid, volkshuisvesting, leefmilieu
code 5
Waterstaat, verkeer en vervoer, verbindingen en elektronica
code 6
Economie, migratie, arbeid
code 7
Sociale aangelegenheden
code 8
Culturele en wetenschappelijke aangelegenheden, voorlichting
code 9
Staatkunde, landsverdediging, internationale organisaties
De benamingen van deze rubrieken met bijbehorende nummers zijn voor zover daar stukken van werden aangetroffen, overgenomen in deze nieuwe toegang. Dit impliceert dat de nummering van de rubrieken niet numeriek oplopend hoeft te zijn, maar kan verspringen. Wel is gekeken bij rubrieken of de daaraan gekoppelde archiefstukken ook alle genoemde onderwerpen uit de rubrieksnaam besloegen. Waar dit niet het geval was, is de rubrieksnaam aangepast.
Het codenummer is feitelijk een onderwerpsnummer. Dit betekent dat onder één onderwerp meerdere dossiers kunnen vallen die hetzelfde codenummer hebben. Voor het bepalen van de plaats van een archiefstuk binnen de inventaris is gekeken naar de code welke oorspronkelijk aan het archiefstuk is gegeven. Op basis van die code is het archiefstuk onder een rubriek geplaatst. Alleen in die gevallen waarin de gegeven code niet overeenkwam met de inhoud van het dossier, is deze code losgelaten en zijn de stukken geplaatst in de rubriek waar ze inhoudelijk thuis horen.

Aanwijzingen voor de gebruiker

Openbaarheidsbeperkingen
Volledig openbaar.
Beperkingen aan het gebruik
Reproductie van originele bescheiden uit dit archief is, behoudens de algemene regels die gelden voor het kopiëren van stukken, niet aan beperkingen onderhevig. Er zijn geen beperkingen krachtens het auteursrecht.
Materiële beperkingen
Het archief kent geen beperkingen voor het raadplegen van stukken als gevolg van slechte materiële staat.
Aanvraaginstructie
Openbare archiefstukken kunnen online worden aangevraagd en gereserveerd. U kunt dit ook via de terminals in de studiezaal van het Nationaal Archief doen. Om te kunnen reserveren dient u de volgende stappen te volgen:
  1. Creëer een account of log in.
  2. Selecteer in de archiefinventaris een archiefstuk.
  3. Klik op ‘Reserveer’ en kies een tijdstip van inzage.
Citeerinstructie
Bij het citeren in annotatie en verantwoording dient het archief tenminste éénmaal volledig en zonder afkortingen te worden vermeld. Daarna kan worden volstaan met verkorte aanhaling.
VOLLEDIG:
Nationaal Archief, Den Haag, Nederlands Consulaat-Generaal te São Paulo (Brazilië), nummer toegang 2.05.344, inventarisnummer ...
VERKORT:
NL-HaNA, Consulaat-Generaal São Paulo, 2.05.344, inv.nr. ...

Verwant materiaal

Beschikbaarheid van kopieën
Inventarisnummers van dit archief zijn niet in kopievorm beschikbaar
Verwante archieven
Het archief is verwant aan het archief van het ministerie van Buitenlandse Zaken: Nederlandse Ambassade later Consulaat-Generaal Brazilië te Rio de Janeiro en te Sao Paulo, 1955-1974. Het Sao Paulo archief heeft betrekking op de periode vanaf 1965.

Inventories