gahetNA in the National Archives

Nederland en de Eerste Wereldoorlog

Week: 31 | 
28 July 2014 - 03 August 2014

Op 28 juli 1914 ondertekent Franz Joseph, de keizer van Oostenrijk-Hongarije, de verklaring waarmee hij Servië de oorlog verklaart. Daarmee is de Eerste Wereldoorlog een feit.

Op tal van plaatsen en manieren wordt ‘de Grote Oorlog’ herdacht, vooral door de oorlogvoerende partijen. Nederland was neutraal tijdens de Eerste Wereldoorlog. Maar dat betekent niet dat de oorlog ook aan ons land voorbij ging. Een webexpo op deze website laat zien op welke wijze de Nederlandse bevolking direct en indirect te maken kreeg met de oorlogshandelingen. Deze webexpo concentreert zich op 3 thema’s: de Nederlandse neutraliteit en mobilisatie, de Belgische vluchtelingen en de distributiemaatregelen die in Nederland genomen worden als gevolg van de oorlogshandelingen.

Bekijk de webexpo Eerste Wereldoorlog.

Nationaal Archief

In de fotocollectie van het Nationaal Archief is nog een groot aantal beelden van de Eerste Wereldoorlog online te bekijken.

De tentoonstelling Het geheugenpaleis - met je hoofd in de archieven besteedt in het verhaal 'Oorlog in de diplomatenwijk' aandacht aan de moeilijkheden waarvoor Nederlandse diplomaten in Peking zich tijdens de Eerste Wereldoorlog gesteld zagen.

gahetNA is a website of the Society for the Nationaal Archief in cooperation with the Nationaal Archief and Spaarnestad Photo.
Advanced
Search in collections
Search in: