Nationaal Archief. Collectie, tentoonstellingen en activiteiten

Colofon

Maak de Surinaamse slavenregisters openbaar

Het project ‘Maak de Surinaamse slavenregisters openbaar’ was een gecombineerde crowdfunding- en crowdsourcingcampagne met als doel om de slavenregisters van Suriname te digitaliseren, de inhoud te beschrijven en online beschikbaar te stellen voor publiek en wetenschappelijk onderzoek. De crowdfunding werd gehouden in de winter van 2017, de scans werden getranscribeerd door vrijwilligers tussen 20 juni en 1 oktober 2017. Het initiatief voor het project lag bij Coen van Galen en Maurits Hassankhan.

Het project is uitgevoerd in samenwerking met de Radboud Universiteit Nijmegen, de Anton de Kom Universiteit van Suriname, de Nationale Archieven van Nederland en Suriname, de Stichting Surinaamse Genealogie, twintig Surinaamse en Nederlandse studenten en meer dan 600 vrijwilligers.

De uiteindelijke database is samengesteld door Coen van Galen en Maartje A.B. van de Radboud Universiteit en is de basis geweest van de nadere toegang zoals deze nu gepresenteerd wordt op de website van het Nationaal Archief.

De rechten op de database liggen bij de Stichting Historische Database Suriname. De stichting heeft de database ter beschikking gesteld onder de CC-BY-SA NL licentie.

Maak de Surinaamse slavenregisters openbaar

Een woord van dank

De initiatiefnemers van ‘Maak de Surinaamse slavenregisters openbaar’ willen iedereen bijzonder bedanken die dit project mogelijk hebben gemaakt met organisatorische steun, door geld te doneren, of door als vrijwilliger mee te helpen met de invoer van de slavenregisters.

‘Maak de Surinaamse slavenregisters openbaar’ kon een succes worden door de steun en hulp van vele collega’s van de Radboud Universiteit en de Anton de Kom Universiteit, het Nationaal Archief Suriname, het Nationaal Archief in Nederland, de Stichting Surinaamse Genealogie, NiNsee, Noraly Beyer, het Bijlmer Parktheater, Mavis Carilho, Katja van Galen, het Haags Historisch Museum, Huub van Helvoort, Maria Karg, Paul Koulen, Livingpast.nu, Ger Loeffen, Facila Nanhekhan, de Openbare Bibliotheek Amsterdam, Ton van Raaij, Matthias Rosenbaum-Feldbrügge, Eveline Sint Nicolaas, Ank de Vogel en de meer dan meer dan 600 mensen die meegeholpen hebben om de slavenregisters te transcriberen. De initiatiefnemers willen de Surinaamse overheid bedanken voor de toestemming om de slavenregisters te mogen digitaliseren.

Het project is financieel mogelijk gemaakt met steun van het Prins Bernhard Cultuurfonds, het Pronk Visser Fonds, de Stichting Democratie en Media, CLARIAH, Stichting Triskontakten, het instituut HLCS en de afdeling Geschiedenis van de Radboud Universiteit Nijmegen en bijna 400 mensen die gedoneerd hebben voor de crowdfundingcampagne ‘Help mee! Maak de Surinaamse slavenregisters openbaar’.

Uitgebreid
Zoek in collecties
Zoek in