Nationaal Archief. Collectie, tentoonstellingen en activiteiten

Totstandkoming van de archiefgids

Totstandkoming en begeleiding

Voor de begeleiding van de bewerker van de gids was een commissie actief, bestaande uit vertegenwoordigers van het Nationaal Archief, het Nederland-Rusland Centrum, het Huygens Instituut voor Nederlandse geschiedenis en de Universiteit van Leuven. De commissie stelde onder meer het geografisch bereik voor de gids vast: dit betekende dat informatie over gebieden die tegenwoordig Pools of Wit-Russisch enz. zijn, maar die vroeger tot Rusland (of de Sovjet-Unie) behoorden, is opgenomen. Documenten jonger dan 1991 zijn vanwege de openbaarheidstermijnen niet opgenomen. In totaal zijn meer dan 70 Nederlandse archiefinstellingen geraadpleegd.

 Gedurende dit project heeft de bewerker, drs. M. Stoeten van het Nederland-Rusland Centrum,  gewerkt met een database voor de invoer van alle relevante archiefstukken in Nederlandse archieven.

Ingevoerde gegevens

De volgende gegevens zijn ingevoerd in de database.

*Op het niveau van archiefblokken betrof het de naam van het archiefblok, archieftoegangsnummer, titel van de inventaris, periode, omvang, talen, toegankelijkheid, aanwezigheid van kopieën, archiefvormers, samenvatting, korte omschrijving, verwante archieven, publicaties, overige opmerkingen en de geschiedenis van zowel archiefbeheer als archiefvormers. De gids omvat ca. 2000 archiefblokken.

*Op het niveau van de archiefstukken werd de volgende data genoteerd: inventarisnummer, beschrijving, datering, materiële eenheid, of het kopieën of scans betrof en openbaarheid.

Van te voren was er een lijst van trefwoorden opgesteld. Het betreft geografische namen, persoonsnamen, organisaties en termen. Elk trefwoord met zijn varianten is op de site van een bepaalde archiefinstelling in een zoekveld ingevoerd. De relevante treffers werden een voor een opgenomen in de database. Alle informatie werd op die manier in de overeenkomstige invoervelden ingevoerd.

 

Uitgebreid
Zoek in collecties
Zoek in