Nationaal Archief. Collectie, tentoonstellingen en activiteiten

Ruslandgids, Geschiedenis archiefvormer: De familie Röell Van de oorspronkelijk uit Duitsland afkomstige familie Röell hebben diverse leden een vooraanstaande rol in het Nederlandse openbare leven gespeeld. Van een aantal van hen zijn de archivalia in deze inventaris beschreven. Jonkheer Herman Hendrik Röell, geboren in 1806, studeerde rechten te Leiden waar hij in 1831 promoveerde. In 1842 werd hij benoemd tot griffier van Provinciale Staten in Noord-Holland welke functie hij in 1858 verwisselde voor die van Commissaris des Konings in Utrecht. In 1860 keerde hij echter weer naar Noord-Holland terug om daar tot 1879 als Commissaris des Konings te resideren. In 1874 werd hem de titel baron bij eerstgeboorte verleend. Hij overleed in 1883 te Amsterdam. Uit zijn huwelijk met Elisabeth van de Poll had hij vier zonen en twee dochters. Zijn derde zoon, jonkheer Jacob Alexander Röell, geboren in 1838, koos voor een carrière bij de marine waar hij uiteindelijk de rang van vice-admiraal bereikte. Na zijn officiersopleiding voerde hij het commando over verschillende oorlogsbodems tot hij in 1891 werd benoemd tot Commandant der Zeemacht Nederlands-Indië welke functie hij tot 1894 bekleedde. Van 1898 tot 1901 was hij minister van Marine in het kabinet-Pierson. Daarnaast was hij vanaf 1876 adjudant in gewone resp. buitengewone dienst van achtereenvolgens Prins Hendrik, Koning Willem III en Koningin Wilhelmina. Hij overleed in 1924 te Den Haag. In 1867 was hij getrouwd met Wilhelmina Adolphina van Wickevoort Crommelin; uit dit huwelijk werden drie zonen en twee dochters geboren. Zijn jongste zoon, jonkheer Willem Röell, werd geboren in 1873 en volgde eveneens een militaire loopbaan, zij het bij de landmacht waar hij tot luitenant-generaal opklom. In 1932 werd hij benoemd tot commandant van het Veldleger en van de Vesting Holland en tevens tot gouverneur van de Residentie. In 1937 werd hij gepensioneerd. Gedurende de bezetting was hij actief in het Verzet als oprichter van de Ordedienst. Hij overleed in 1958 te Den Haag. Hij huwde Maria Suzanne Beels, bij wie hij twee zonen had.

Meer resultaten

Geschiedenis archiefvormer De familie Röell
Van de oorspronkelijk uit Duitsland afkomstige familie Röell hebben diverse leden een vooraanstaande rol in het Nederlandse openbare leven gespeeld. Van een aantal van hen zijn de archivalia in deze inventaris beschreven.

Jonkheer Herman Hendrik Röell, geboren in 1806, studeerde rechten te Leiden waar hij in 1831 promoveerde. In 1842 werd hij benoemd tot griffier van Provinciale Staten in Noord-Holland welke functie hij in 1858 verwisselde voor die van Commissaris des Konings in Utrecht. In 1860 keerde hij echter weer naar Noord-Holland terug om daar tot 1879 als Commissaris des Konings te resideren. In 1874 werd hem de titel baron bij eerstgeboorte verleend. Hij overleed in 1883 te Amsterdam. Uit zijn huwelijk met Elisabeth van de Poll had hij vier zonen en twee dochters.

Zijn derde zoon, jonkheer Jacob Alexander Röell, geboren in 1838, koos voor een carrière bij de marine waar hij uiteindelijk de rang van vice-admiraal bereikte. Na zijn officiersopleiding voerde hij het commando over verschillende oorlogsbodems tot hij in 1891 werd benoemd tot Commandant der Zeemacht Nederlands-Indië welke functie hij tot 1894 bekleedde. Van 1898 tot 1901 was hij minister van Marine in het kabinet-Pierson.

Daarnaast was hij vanaf 1876 adjudant in gewone resp. buitengewone dienst van achtereenvolgens Prins Hendrik, Koning Willem III en Koningin Wilhelmina. Hij overleed in 1924 te Den Haag.

In 1867 was hij getrouwd met Wilhelmina Adolphina van Wickevoort Crommelin; uit dit huwelijk werden drie zonen en twee dochters geboren.

Zijn jongste zoon, jonkheer Willem Röell, werd geboren in 1873 en volgde eveneens een militaire loopbaan, zij het bij de landmacht waar hij tot luitenant-generaal opklom. In 1932 werd hij benoemd tot commandant van het Veldleger en van de Vesting Holland en tevens tot gouverneur van de Residentie. In 1937 werd hij gepensioneerd. Gedurende de bezetting was hij actief in het Verzet als oprichter van de Ordedienst. Hij overleed in 1958 te Den Haag. Hij huwde Maria Suzanne Beels, bij wie hij twee zonen had.

Reacties

Nieuwe reactie inzenden
Velden gemarkeerd met een sterretje (*) zijn verplicht
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.
  • Adressen van webpagina's en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Toegelaten HTML-tags: <p> <a> <em> <strong> <br> <abbr> <span>
  • Zet HTML-elementen in hoofdletters om naar kleine letters.
Uitgebreid
Zoek in collecties
Zoek in