Nationaal Archief. Collectie, tentoonstellingen en activiteiten

Achtergrond

Deze index verwijst naar de zogenaamde Collectie Binnenlandse Strijdkrachten in het archief van het  Ministerie van Defensie: Ordedienst/Bevelhebber der Nederlandse Strijdkrachten en Binnenlandse Strijdkrachten 2.13.137. De beschrijvingen betreffen de inventarisnummers 469-846.

De collectie Binnenlandse Strijdkrachten

Deze collectie bestaat uit archiefbescheiden, foto's, krantenknipsels en fotokopieën van documenten, welke als documentatie bij elkaar zijn gebracht. Tijdens de bewerking in 1947 werden de stukken voorzien van een nummer en in een losbladig register ingeschreven onder verzameltrefwoorden. De stukken kregen een "registratienummer" en een korte omschrijving van de inhoud. Deze verzameltrefwoorden zijn nu opgenomen in deze digitale index. 

Geschiedenis van de archiefvormer: 

De Ordedienst

De Collectie Binnenlandse Strijdkrachten maakt deel uit van het archief Ministerie van Defensie: Ordedienst/Bevelhebber der Nederlandse Strijdkrachten en Binnenlandse Strijdkrachten 2.13.137. De Ordedienst werd in 1940 opgericht om te voorkomen dat er, na een snel vertrek van de Duitse bezetter, een machtsvacuüm zou ontstaan. De organisatie werd op militaire leest geschoeid en de meeste leden waren militair of oud-militair. Toen bleek dat de bezetter niet snel zou vertrekken werd de Ordedienst een illegale verzetsorganisatie.

De Binnenlandse Strijdkrachten

Na de bevrijding van Zuid Nederland in september 1944 werd er gewerkt aan het samenvoegen van de verschillende verzetsorganisaties die in Nederland tijdens de oorlog waren ontstaan. Dat resulteerde in oktober in de oprichting van de Binnenlandse Strijdkrachten. Met die oprichting werd de Ordedienst opgeheven.

Het archief van de Ordedienst en de Binnenlandse Strijdkrachten 

In het archief Ministerie van Defensie: Ordedienst/Bevelhebber der Nederlandse Strijdkrachten en Binnenlandse Strijdkrachten 2.13.137 bevindt zich naar de Collectie Binnenlandse Strijdkrachten, ook de Collectie Ordedienst, het overgebleven archief van de Ordedienst, van de Binnenlandse Strijdkrachten en van een aantal onderdelen hiervan, de archieven van de afwikkeling van de Binnenlandse Strijdkrachten en tenslotte de, incomplete, personeelsdossiers van de Binnenlandse Strijdkrachten. Op deze andere onderdelen bestaan geen indexen.

Uitgebreid
Zoek in collecties
Zoek in