Nationaal Archief. Collectie, tentoonstellingen en activiteiten

Gebruik

De POP-gids is een index gemaakt op een zeer groot deel van de archieven die u bij het Nationaal Archief kunt vinden. Bij de samenstelling zijn al deze archieven doorzocht op de aanwezigheid van persoonsgebonden informatie. Dit kon een bepaalde beroepsgroep zijn, aanhangers van een bepaalde religieuze stroming, misdadigers of mensen met een bepaalde nationaliteit. Alle aangetroffen informatie is in deze index ondergebracht.

Let op: de POP-gids is samengesteld in 1996. De gids is daarna niet meer gewijzigd. De kans bestaat dat de door u gevonden informatie is verouderd.

Wat vind ik in deze index?

Deze index is onderverdeeld in twee delen. U kunt zoeken op bron of op trefwoord. Wanneer u op een trefwoord heeft gezocht, verwijst dit trefwoord u naar de bronnen waarin u kunt zoeken. Bij de bronnen vindt u de volgende gegevens.

  • Titel van de bron
  • Periode
  • Omvang
  • Aantal personen in het bestand
  • Categorie
  • Archief
  • Indexnummer
  • Inventarisnummer
  • Bronverwijzing

Het indexnummer is het volgnummer dat deze bron in de papieren POP-gids toebedeeld heeft gekregen. Dit nummer is heden ten dage niet belangrijk voor uw onderzoek.

Hoe kan ik zoeken in deze index?

U kunt beginnen met het zoeken op trefwoorden. Hier kunt u een trefwoord invullen in het zoekveld. Dit trefwoord kan bijvoorbeeld een plaatsnaam zijn, maar ook een persoons- of beroepsgroep. U kunt de periode waarbinnen u zoekt beperken. Vervolgens klikt u op de knop Zoeken.

In het onderstaande veld verschijnen de resultaten van uw zoekopdracht. Wanneer u klikt op een treffer, verschijnt op het volgende scherm het trefwoord en de broepsgroep waarop u heeft gezocht. Daarbij vindt u één of meer verwijzingen naar bronnen. Wanneer u op een dergelijke bron klikt, vindt u meer informatie over de bron.

Wanneer u al weet in wat voor bron u wilt zoeken, kunt u er ook voor kiezen om meteen naar de bron te zoeken. Bij het beginscherm kiest u dan voor zoeken in Bronnen. U kunt in het zoekveld een trefwoord uit de titel van de bron invullen. Het is ook mogelijk uitgebreid te zoeken door titel, periode, categorie en omvang in te vullen in de daarvoor bestemde zoekvelden. Daarbij kunt u uw zoekresultaten filteren met behulp van de filters aan de rechterkant van uw scherm. Dit is vooral handig wanneer uw zoektocht veel resultaten heeft opgeleverd.

Wat doe ik als ik heb gevonden wat ik zocht?

Heeft u een bron gevonden waar u graag gebruik van wilt maken? Dan is vooral de bronverwijzing voor u van belang. Deze bronverwijzing geeft aan in welk archief en onder welk inventarisnummer het stuk te vinden is. U vindt de bronverwijzing aan het einde van het rijtje gegevens die u heeft aangetroffen. De bronverwijzing wordt weergegeven als een link. Wanneer u op de link klikt, komt u terecht in de archiefinventaris. Vanaf hier kunt u het stuk reserveren voor uw volgende bezoek aan het Nationaal Archief. De stukken zijn niet digitaal beschikbaar.

Waarom heb ik niet gevonden wat ik zocht?

De POP-gids geeft een uitgebreid overzicht voor iedereen die iets wil weten over een bepaalde persoons- of beroepsgroep. Wanneer u op zoek bent naar één bepaalde persoon, kunt u beter gebruik maken van de onderzoeksgidsen over het zoeken naar personen. Deze gidsen vindt u hier: Ik zoek een persoon.

Nog niet gevonden wat u zocht? Stel u vraag via de onderstaande contactknop.

Uitgebreid
Zoek in collecties
Zoek in