Nationaal Archief. Collectie, tentoonstellingen en activiteiten

Achtergrond

Deze index verwijst naar het Journaal van kerkegerechtigheid wegens begraven uit het Oud-Archief van de Burgerlijk Stand van Curaçao. Dit journaal is te vinden in het Archief van Curaçao, Bonaire en Aruba 1707-1828, archiefinventaris 1.05.12.01, in inventarisnummer 1487. Dit specifieke journaal beslaat alleen de periode 1792-1831, al zijn er oudere inschrijvingen te vinden. In deze index zijn alleen de inschrijvingen tot en met 1806 opgenomen.

Begraafgelden

Voordat de registratie van de burgerlijke stand door de overheid ter hand werd genomen, hielden kerkgemeenschappen al de geboortes, huwelijken en sterfgevallen in hun gemeentes bij. De registratie van begraafgelden was één van de manieren waarop overledenen werden geregistreerd. Men betaalde deze gelden aan de kerk om de overledene te kunnen op een kerkelijke begraafplaats te kunnen begraven.

In het Oud-Archief van de Burgerlijke Stand van Curaçao, Bonaire en Aruba zijn een aantal van deze kerkelijke registraties samengebracht. Ook het Journaal van kerkgerechtigheid wegens begraven. Het journaal bestaat uit drie delen. Op het laatste deel, over de periode 1792-1831, in deze index gemaakt. Let op: de inschrijvingen zijn overgenomen tot en met 1806. Voor de periode erna zult u het inventarisnummer op microfilm in de studiezaal moeten raadplegen.

Geschiedenis van de archiefvormer: 

De oud-archieven van Curaçao, Bonaire en Aruba zijn samengesteld door vele archiefvormers die actief waren op het bestuurlijk (politiek, militair, juridisch en religieus) terrein van deze eilanden. 

Het archief kent een serie Oud-Archief van de Burgerlijke Stand. Hierin zijn een aantal kerkelijke registraties van geboortes, huwelijken en sterfgevallen samengebracht. 

Uitgebreid
Zoek in collecties
Zoek in