Nationaal Archief. Collectie, tentoonstellingen en activiteiten

Gebruik

De index Vrij van  Slavernij is een index op de manumissies van slaven op het eiland Curaçao. Deze manumissies zijn afkomstig uit het Oud-Archief van Curaçao tot 1828, het Nieuw-Archief van Curaçao van 1828-1845 en het het Archief van het Ministerie van Koloniën van 1814-1863.

Welke gegevens vind ik in deze index?

In de treffers vindt u de namen van de vrijgelatene en eventueel namen van familieleden, de naam van de slaveneigenaar en de datum waarop de vrijlating heeft plaatsgevonden. Soms vindt u ook wat er voor de vrijlating is betaald.

Hoe kan ik zoeken in deze index?

In de index kunt u zoeken op naam van de vrijgelaten slaaf. In de periode tot 1832 zult u op de voornaam moeten zoeken. Pas in 1832 werd een voor- en achternaam voor vrijgelaten slaven verplicht. Daarbij werden alleen in Nederland gebruikelijke voornamen toegestaan en mocht de vrijgelaten slaaf niet de achternaam van zijn voormalige meester aannemen. 

Wat doe ik als ik de juiste persoon heb gevonden?

Wanneer u de juiste manumissie heeft gevonden kunt u er op klikken voor meer informatie. U ziet dan in welk archief de gezochte manumissie zicht bevindt en in welk inventarisnummer. Let op: de manumissies zijn niet digitaal beschikbaar. U kunt deze alleen inzien in de studiezaal van het Nationaal Archief. Wanneer u klikt op de bronverwijzing kunt u een scan van het betreffende stuk bestellen of het reserveren voor u volgende bezoek aan het Nationaal Archief.

Waarom heb ik de juiste persoon niet gevonden?

In deze database zijn alleen manumissies opgenomen van slaven die vóór 1863 op Curaçao zijn vrijgelaten. Op de Surinaamse manumissies is een aparte index gemaakt. Weet u zeker dat de door u gezochte persoon in deze index te vinden moet zijn? Probeert u dan nog eens een aantal spellingsvarianten op de naam. Het kan zijn dat de naam anders werd gespeld of dat er een spelfout is gemaakt. Nog steeds niet gevonden wat u zocht? Dan is de door u gezochte manumissie niet aanwezig bij het Nationaal Archief.

Reacties

Nieuwe reactie inzenden
Velden gemarkeerd met een sterretje (*) zijn verplicht
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.
  • Adressen van webpagina's en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Toegelaten HTML-tags: <p> <a> <em> <strong> <br> <abbr> <span>
  • Zet HTML-elementen in hoofdletters om naar kleine letters.
Uitgebreid
Zoek in collecties
Zoek in