Nationaal Archief. Collectie, tentoonstellingen en activiteiten

Persoonsgegevens laten verwijderen

De Molukse database is mede bedoeld als eerbetoon aan diegenen waarmee de Molukse gemeenschap in Nederland begon - een monument dat hun namen levend zal houden en dat jongere generaties de kans geeft op zoek te gaan naar hun 'roots'.

Toch kan het zijn dat iemand niet vermeld wil worden op deze website. Op grond van de Wet bescherming persoonsgegevens (Wbp) heeft iemand het recht om zijn of haar persoonsgegevens uit de website te laten verwijderen.

Wilt u weten hoe bij het verwerken en beheren van gegevens voor de Molukse database rekening is en wordt gehouden met de Wbp, leest u dan het Colofon op deze website.

Wie kan gegevens laten verwijderen?

Het recht van verwijdering geldt alleen voor iemands eigen gegevens. Iemand kan dus niet de gegevens van iemand anders laten verwijderen. Gegevens van inmiddels overleden personen kunnen dan ook in geen geval worden verwijderd.

Wat houdt verwijdering in?

Al uw persoonsgegevens worden verwijderd uit het raadpleegbare gedeelte van de database. Dat betekent dat ze niet meer op de website De Aankomst voorkomen. Bij raadpleging van de Molukse database door een internetbezoeker (of wat voor gebruiker dan ook) levert uw naam geen treffer meer op.

Ook zijn uw gegevens niet langer mede zichtbaar bij het tonen van de resultaten van een andere zoekactie, bijvoorbeeld naar een persoon die bij aankomst in Nederland deel uitmaakte van hetzelfde gezin als u.

Wat houdt verwijdering níet in?

Uw gegevens kunnen niet worden verwijderd uit de  archiefstukken die voor het maken van de database zijn gebruikt. Die archiefstukken maken deel uit van een bestaand archief dat intact moet blijven.

Wat betreft de openbaarheid van deze archiefstukken geldt een wisselend regiem. Dat heeft te maken met de gevoeligheid van de gegevens. De passagierslijsten zijn in Museum Maluku in te zien. Maar de Molukse bevolkingsadministratie van het CAZ (bron voor de juistheid van de gegevens in de database) is vooralsnog een niet-openbaar archiefbestand.

Uw gegevens zijn ook nog aanwezig in de database. Ze kunnen echter alleen door de beheerder (Nationaal Archief) en de informatiebeheerder van Museum Maluku worden gezien. De achtergrond  daarvan wordt uitgelegd in het Colofon, in de paragraaf Beheer.

Hoe laat u uw persoonsgegevens verwijderen?

Stap 1: reageren

U klikt op de detailpagina waar uw gegevens staan op de knop 'reactieformulier'. Op het formulier hoeft u alleen uw e-mailadres in te typen. Bij Soort reactie kiest u 'Wet bescherming persoonsgegevens'. Bij 'Betreft' selecteert u uw eigen naam. Ten slotte plaatst u een vinkje in het hokje bij de tekst 'Op basis van de Wet bescherming persoonsgegevens wil ik dat mijn persoonsgegevens uit deze website worden verwijderd'.

Stap 2: bekrachtigen

Als u het reactieformulier heeft verzonden, wordt naar het door u op gegeven e-mailadres een bericht verstuurd. Dat bestaat uit een standaardtekst.

U print de ontvangen e-mail uit. Ter bevestiging van uw verzoek ondertekent u de print op de aangewezen plaats, onder dagtekening.

U voegt daarbij een duidelijke fotokopie van uw paspoort of ander geldig identiteitsbewijs. Op die fotokopie mag u uw eigen gegevens onleesbaar maken, behalve uw naam, geboortedatum en handtekening. De gegevens over datum van afgifte en verlopen moeten ook leesbaar zijn.

U verstuurt de bevestiging plus de fotokopie naar:

Museum Maluku
t.a.v. de informatiebeheerder
Postbus 13379
3507 LJ Utrecht.

onder vermelding op de envelop van: Wbp.

Stap 3: uitvoering

Is uw verzoek in orde, dan worden uw gegevens zo snel mogelijk uit het voor gebruikers toegankelijke gedeelte van de database verwijderd.

Dit feit wordt genoteerd in een deel van de database dat alleen is in te zien door de informatiebeheerder van Museum Maluku en de beheerder bij het Nationaal Archief. Van de verwijdering krijgt u weer een e-mailbericht.

Tot slot

Ten aanzien van uw verzoek wordt uw privacy in acht genomen. Uw reactie wordt vertrouwelijk behandeld door de informatiebeheerder van Museum Maluku. Zo wordt niets aan derden kenbaar gemaakt waaruit zou kunnen blijken dat u uw verzoek hebt gedaan. Door u opgestuurde stukken worden direct na verwijdering van uw gegevens vernietigd.

Reacties

Nieuwe reactie inzenden
Velden gemarkeerd met een sterretje (*) zijn verplicht
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.
  • Adressen van webpagina's en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Toegelaten HTML-tags: <p> <a> <em> <strong> <br> <abbr> <span>
  • Zet HTML-elementen in hoofdletters om naar kleine letters.
Uitgebreid
Zoek in collecties
Zoek in