Nationaal Archief. Collectie, tentoonstellingen en activiteiten

Gebreken van de lijsten

Accountability: 

De passagierslijsten van 1951 geven niet van alle personen evenveel informatie. Van veel vrouwen en kinderen zijn de gegevens te summier om de personen te identificeren.

Daarnaast zijn de gegevens soms onbetrouwbaar. De lijsten werden onder moeilijke omstandigheden in een uitzonderlijke situatie opgesteld.

Ook is de spelling van de namen op de lijsten vaak onderling afwijkend en niet overeenkomstig de huidige schrijfwijze. In een aantal gevallen gaat het daarbij om registratiefouten, als gevolg van de hectiek rond het vertrek.

Maar verschillen zijn ook veroorzaakt doordat sommige klanken in Nederland anders werden geschreven dan in Indonesië. Pas bij de inschrijving van de Molukkers in de woonoorden in de Burgerlijke Stand (in 1958) kwam de spelling van de familienamen vast te liggen.

Bij publicatie van (historische) persoonsgegevens moet duidelijk zijn op wie de gegevens betrekking hebben. Ook dient aan de correctheid van afzonderlijke gegevens grote zorg te worden besteed.

Daarnaast is het onwenselijk dat er verschillen zijn tussen personen wat betreft aard en omvang van de geboden informatie. Bovendien moet het bestand in kwestie goed raadpleegbaar zijn, wat alleen kan als correcte naamgegevens aanwezig zijn.

Met het oog daarop is een tweede archiefbron geraadpleegd, ter controle op en ter aanvulling van de passagierslijsten.

Reacties

Nieuwe reactie inzenden
Velden gemarkeerd met een sterretje (*) zijn verplicht
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.
  • Adressen van webpagina's en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Toegelaten HTML-tags: <p> <a> <em> <strong> <br> <abbr> <span>
  • Zet HTML-elementen in hoofdletters om naar kleine letters.
Uitgebreid
Zoek in collecties
Zoek in