Nationaal Archief. Collectie, tentoonstellingen en activiteiten

Administratie CAZ

Accountability: 

Als controle op (en ter aanvulling van) de gegevens op de passagierslijsten van 1951 is de oude Molukse persoonsregistratie van het voormalige Commissariaat voor Ambonezenzorg (CAZ) gebruikt.

Het CAZ was belast met de opvang van de Molukkers in de woonoorden. Aanvankelijk diende de CAZ-registratie zelfs als bevolkingsadministratie, want de Molukkers in de woonoorden zijn pas in 1958 in de plaatselijke registers van de Burgerlijke Stand ingeschreven.

De Molukse bevolkingsadministratie van het CAZ bestaat uit een register (boek) en een bestand persoonskaarten. Het register bevat ongeveer dezelfde categorieën gegevens als de passagierslijsten.

Op de persoonskaarten staat veel meer informatie, waaronder bijzondere gegevens. De CAZ-administratie kan om die reden (ook in het Nationaal Archief) niet vrijelijk worden geraadpleegd. Maar met de Molukse database zijn nu gelukkig de niet-gevoelige gegevens van de Molukse bevolkingsadministratie van het CAZ wel beschikbaar.

Nadat het CAZ in 1970 was opgeheven, is de oude Molukse registratie nog vaak gebruikt door de overheid, vooral in verband met de uitvoering van diverse regelingen op het gebied van het welzijnsbeleid voor Molukkers.

Dat is inmiddels verleden tijd en de oude CAZ-registratie is daarmee beschikbaar voor de collectie van het Nationaal Archief. Want daar is sinds 2000 al de rest van het CAZ-archief te vinden.

Reacties

Nieuwe reactie inzenden
Velden gemarkeerd met een sterretje (*) zijn verplicht
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.
  • Adressen van webpagina's en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Toegelaten HTML-tags: <p> <a> <em> <strong> <br> <abbr> <span>
  • Zet HTML-elementen in hoofdletters om naar kleine letters.
Uitgebreid
Zoek in collecties
Zoek in