Nationaal Archief. Collectie, tentoonstellingen en activiteiten

Aanvullende lijsten

Accountability: 

Bij de opzet van de database is ook rekening gehouden met aangekomen Molukkers, behorend tot andere groepen dan zij die op de passagierslijsten van 1951 staan.

Vele namen die niet op die lijsten voorkomen, zijn aangetroffen in de Molukse administratie van het CAZ. De namen die betrekking hadden op buiten Nederland geboren personen zijn genoteerd in aparte cahiers.

Die personen konden echter nog niet in de database worden opgenomen, omdat hun aankomstgegevens onbekend waren. Daarom is in archieven gezocht naar aanvullende passagierslijsten en lijsten van aangekomen personen.

Lijsten zijn gevonden in het CAZ-archief en in het archief van het ministerie van Koloniën, beide in het Nationaal Archief. Ook is materiaal aangetroffen in het Centraal Archievendepot van het ministerie van Defensie. Maar er zijn bijvoorbeeld ook gegevens gevonden in het archief van het Opvangcentrum De Kruisberg te Doetinchem, dat zich bevindt in het Gelders Archief in Arnhem.

Al dit archiefmateriaal betrof de bemoeienis van de overheid met de aankomst en eerste opvang van groepen Molukkers. Op basis van de aanvullende lijsten was het mogelijk de database volgens plan aan te vullen.

Een aantal namen uit de CAZ-administratie (genoteerd in cahiers) is nog niet gekoppeld aan een archiefbron die vertelt hoe en wanneer deze mensen precies in Nederland zijn aangekomen.

Het historisch onderzoek is nog gaande. Van tijd tot tijd zal een nieuwe lijst opduiken en kunnen de gegevens van de desbetreffende personen in de database worden ingevoerd.

Daarnaast wordt betrokkenen en hun nabestaanden de gelegenheid geboden om met gegevens te komen waardoor nieuwe namen aan de database kunnen worden toegevoegd.

Leest u in dit verband de paragraaf: Uitbreiding van de database.

Reacties

Nieuwe reactie inzenden
Velden gemarkeerd met een sterretje (*) zijn verplicht
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.
  • Adressen van webpagina's en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Toegelaten HTML-tags: <p> <a> <em> <strong> <br> <abbr> <span>
  • Zet HTML-elementen in hoofdletters om naar kleine letters.
Uitgebreid
Zoek in collecties
Zoek in