Nationaal Archief. Collectie, tentoonstellingen en activiteiten

Koninklijke Marine

Geschiedenis van de archiefvormer: 

Molukkers bij de Marine is de slepende ontslagkwestie bespaard gebleven, die de Molukse ex-KNIL-militairen zoveel parten heeft gespeeld.

Er was in Nederlands-Indië namelijk geen aparte koloniale marine, zoals er wel een aparte koloniale landmacht was (het KNIL). De bemanning van de Nederlandse vloot in Nederlands-Indië was gewoon onderdeel van de Koninklijke Marine.

Molukse marinemannen in het Marine Opleidingskamp te Hilversum 
Molukse marinemannen in het Marine Opleidingskamp te Hilversum. (Foto: MuMa)
Staand van links naar rechts P. Tapiheru, B. Latuheru, W. Ledux de Fretes, J. Pattiasina, Ch. Kramer, P. Leunora, U. Latuny, J.J. Hoogendoorn, H. Kapoh, D. Parinussa, B. Kukupessy, J. Luhulima, E. Souhoka, L. Maitimu; zittend van links naar rechts U. Tomasowa, A. Karanelan, E. Paais, A. Rumahruson, D. Rikumahu, O. da Costa, M. Malaihollo en P. Adriaansz.

Bij de soevereiniteitsoverdracht van Indonesië werd de Nederlandse vloot aldaar niet opgeheven, maar slechts teruggetrokken.

Aan 'inheemse schepelingen', waaronder Molukkers, werd geadviseerd om óf over te gaan naar de Indonesische marine, óf te demobiliseren. Maar anders dan bij KNIL-militairen was deze keuze niet dwingend.

Molukse marinemensen konden dus gewoon in Nederlandse militaire dienst blijven. Zij die daarvoor kozen werden na de soevereiniteitsoverdracht met hun gezinnen overgeplaatst naar Nederland, de Nederlandse Antillen of naar Nederlands Nieuw-Guinea.

Met de boottransporten van 1951 kwamen 67 marine-Molukkers en circa 300 gezinsleden naar Nederland. Nog 32 anderen kwamen op andere wijze hierheen. In Nederland werden ze eerst opgevangen in voormalige werkkampen en marinepensions in Medemblik, Klundert, Arnhem en Doorn.

Later werden ze normaal gehuisvest in de omgeving van marinekampen: in Den Helder, Amsterdam en Loosdrecht. De meeste marine-Molukkers zijn tot aan hun pensioen in dienst gebleven.

Publicaties: 
  • Herman Keppy, De laatste inlandse schepelingen. Molukkers in dienst van de Koninklijke Marine 1915-1965, Amsterdam 1994.

Reacties

een mooi indrukwekkend stuk over de marine molukkers mijn vader is ook een van hen helaas kan ik niet veel van hem terug halen ik weet alleen dat hij in 1947 in Nederland kwam als iemand iets meer hier over kan vertellen graag loop na al die jaren met een hoop vragen rond die ik helaas aan niemand meer kan vragen

Uitgebreid
Zoek in collecties
Zoek in