Nationaal Archief. Collectie, tentoonstellingen en activiteiten

Andere groepen

Geschiedenis van de archiefvormer: 

Verreweg de meeste Molukkers die naar Nederland zijn gekomen, waren oud-militairen van het Koninklijk Nederlands-Indische Leger (KNIL). Zij kwamen in 1951 met hun gezinnen naar hier als opvarenden van twaalf georganiseerde scheepstransporten. Het verhaal van die groep vindt u in het onderdeel Tijdelijk naar Nederland.

Daarnaast waren er op de twaalf transporten kleine groepen Molukkers die niet de KNIL-achtergrond van de hoofdgroep hadden. Ze behoorden tot de Koninklijke Marine of de politie van de deelstaat Oost-Indonesië. Ook een aantal burgers kwam met de schepen mee.

Ten slotte waren er kleine groepjes Molukkers die op andere tijdstippen naar Holland zijn gekomen, onder andere omstandigheden en op een andere manier.

Hier leggen we al deze groepen onder het vergrootglas. Alles bij elkaar gaat het om enkele honderden mensen. In een aantal gevallen is hun historische rol belangrijk geweest. Maar hoe dan ook heeft elke groep zijn eigen veelzeggende verhaal.

Let wel: de personen behorend tot de (kleine) groepen Molukkers die hier worden genoemd, staan nog niet allemaal vermeld in de Molukse database die u op deze website kunt raadplegen. Kijkt u hiervoor in de onderwerpen onder Colofon.

Reacties

Nieuwe reactie inzenden
Velden gemarkeerd met een sterretje (*) zijn verplicht
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.
  • Adressen van webpagina's en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Toegelaten HTML-tags: <p> <a> <em> <strong> <br> <abbr> <span>
  • Zet HTML-elementen in hoofdletters om naar kleine letters.
Uitgebreid
Zoek in collecties
Zoek in