Nationaal Archief. Collectie, tentoonstellingen en activiteiten

Gebruik

Deze index verwijst naar het archief van het Ministerie van Buitenlandse Zaken: Emigratiekaarten Australië 1946-1991 (2.05.159). Dit archief bevat een alfabetisch-lexicografisch ingericht kaartsysteem houdende informatie over geëmigreerde Nederlanders naar Australië, ingericht per consulaat, te weten Brisbane, Melbourne, New South Wales, Queensland en Sydney. In het kaartsysteem is alleen informatie te vinden over gezinshoofden van gezinnen die contact hadden met één van die consulaten in de periode 1946-1991. Deze index mag alleen worden gebruikt voor historisch onderzoek. Meer informatie daarover vindt u onder Openbaarheid en Privacy

Wat vind ik in deze index?

De Australische emigratiekaarten zijn, per gezin, gemaakt op naam van het gezinshoofd. In deze index zijn van dit gezinshoofd de volgende gegevens opgenomen:

 • Initialen
 • Achternaam
 • Geboortedatum
 • Transportmiddel
 • Naam van het transportmiddel
 • Vertrekdatum
 • Aankomstdatum
 • Kaartenbak

Hoe kan ik zoeken in deze index?

In deze index kunt u zowel snel zoeken via de homepage. Hieronder vindt u, per methode, uitgelegd hoe dat werkt.

Het zoekresultaat bevat alle personen die aan uw zoekvraag voldoen, in alfabetische volgorde. Door op de naam van de persoon te klikken, gaat u naar de detailpagina voor deze persoon.

Als er veel resultaten zijn, zijn deze over meerdere pagina's verdeeld. Onderaan de pagina met zoekresultaten kunt u zien hoeveel pagina's er zijn. Om naar een andere pagina te gaan klikt u op het betreffende paginanummer. U kunt ook bladeren door middel van de 'vorige' en 'volgende' hyperlinks naast de lijst met paginanummers.

Snel zoeken via de startpagina

Op de startpagina van Van Nederland naar Australië, kunt u zoeken op de achternaam van de persoon die u zoekt. Als u de naam niet zeker weet, kunt u ook een deel van die naam intypen. U hoeft geen speciale tekens zoals sterretjes of vraagtekens te gebruiken. Voorvoegsels zoals "de" hoeft u niet in te vullen.

Voorbeeld 1: U zoekt een persoon die Janssen heet. U weet niet of die persoon als "Jansen" of "Janssen" voorkomt. U typt de naam "Jans" in en klikt op "Snel zoeken".

Voorbeeld 2: U zoekt een persoon die "van Doorn" heet. Voorvoegsels hoeft u niet in te voeren, u zoekt dus op "Doorn".

Let op: In de database zijn alleen de namen opgenomen van het 'hoofd' van het reisgezelschap/gezin. Op de emigratiekaarten zelf staan ook namen van de overige gezinsleden. Op die namen kan niet gezocht worden.

Uitgebreid zoeken

Uitgebreid zoeken biedt u meer mogelijkheden om te zoeken. U kunt op achternaam zoeken, zoals hierboven beschreven staat bij 'Snel zoeken'. Maar ook als u de naam niet precies weet zijn er genoeg mogelijkheden. U kunt bijvoorbeeld zoeken op geboortedatum. Als u weet met welk vervoer de gezochte persoon naar Australië is vertrokken, kunt u de naam van het schip of de vliegtuigmaatschappij selecteren. Ook kunt u zoeken op het jaar of een periode van aankomst in Australië. Bij de periode van aankomst kunt u alleen het jaartal 'vanaf' of 'tot en met' invullen. Bij de geboortedatum kunt u ook alleen op een deel van de datum, zoals alleen een dag, maand of jaar zoeken. Tenslotte kunt u zoeken op de bron van de kaart; het consulaat waar de emigratiekaart in de kaartenbak stond (Sydney, Melbourne of Brisbane).

Wilt u zien welke mensen allemaal Naar Australië geëmigreerd zijn? Kiest u dan voor Bladeren in het alfabetische namenoverzicht van alle emigranten.

Waarom heb ik niet gevonden wat ik zocht?

In het kaartsysteem is alleen informatie te vinden over gezinshoofden van gezinnen die in contact stonden met één van de Nederlandse consulaten in Australië in de periode 1946-1991. Wanneer de persoon die u zoekt niet in de index voorkomt, is deze wellicht niet het gezinshoofd of heeft hij of zij niet in verbinding gestaan met één van de consulaten. Weet u zeker dat u een gezinshoofd zoekt en dat deze persoon contact had met één van de consulaten? Probeer dan eens één van de volgende manieren:

 • Zoek op een deel van de naam die u zoekt in plaats van de hele naam. De naam kan in de database verkeerd gespeld zijn.
 • Maak gebruik van de extra mogelijkheden die bij uitgebreid zoeken beschikbaar zijn zoals zoeken op vervoer of geboortejaar. U hoeft niet alle gegevens in te vullen.
 • Blader door de lijst met alle emigranten, beschikbaar in de pagina 'uitgebreid zoeken'.

Mocht u ondanks deze zoekmogelijkheden de gezochte persoon niet kunnen vinden, dan is het mogelijk dat deze persoon niet in de database voorkomt. U zou verder kunnen zoeken in de Australische administratie van binnengekomen migranten. Raadpleeg hiervoor de website van de National Archives of Australia.

Kan ik een reproductie van een emigratiekaart bestellen?

Voor het beschikbaar stellen van reproducties van de emigratiekaarten met daarop alle informatie (ook de privacygevoelige) wordt aangesloten bij de procedures zoals die er zijn voor raadpleging en reproductie van beperkt openbaar archiefmateriaal dat betrekking heeft op nog levende personen.

Dit houdt in dat een reproductie van een emigratiekaart van een personen die nog in leven is, alleen verstrekt wordt aan de betreffende persoon zelf. Aan anderen wordt alleen een reproductie verstrekt als ze daarvoor de expliciete toestemming van de persoon op de kaart hebben. Een reproductie kan ook verstrekt worden als de aanvrager kan aantonen dat de persoon op de emigratiekaart overleden is. U kunt het verzoek indienen via info@nationaalarchief.nl.

Reacties

Nieuwe reactie inzenden
Velden gemarkeerd met een sterretje (*) zijn verplicht
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.
 • Adressen van webpagina's en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
 • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
 • Toegelaten HTML-tags: <p> <a> <em> <strong> <br> <abbr> <span>
 • Zet HTML-elementen in hoofdletters om naar kleine letters.
Uitgebreid
Zoek in collecties
Zoek in