Nationaal Archief. Collectie, tentoonstellingen en activiteiten

Overtocht

Geschiedenis van de archiefvormer: 

Na de Tweede Wereldoorlog is er een groot tekort aan schepen die ingezet kunnen worden voor het vervoer van emigranten. Het gevolg is dat de emigranten soms maanden moeten wachten op hun overtocht. In 1948 zijn de Volendam en de Sibajak de eerste schepen die emigranten naar hun nieuwe vaderland vervoeren. Vanwege de geringe capaciteit worden in de jaren 50 in opdracht van de Nederlandse regering schepen die tijdens de oorlog zijn ingezet voor het transport van troepen omgebouwd tot passagiersschip. Aan boord van deze schepen is ruimte voor 800 emigranten. De omstandigheden aan boord zijn verre van optimaal en staan in geen verhouding tot de luxe aan boord van de passagiersschepen waarmee de emigranten vanaf midden jaren 50 vertrekken.

 tekening schip Oranje
Tekening van het schip Oranje, later omgedoopt tot Angelina Lauro


Hoewel de geregelde scheepvaartverbinding tussen Nederland en Australië tot 1968 blijft bestaan, kiezen steeds meer emigranten voor het snellere en comfortabeler luchtvervoer. De geregelde luchtverbinding tussen beide landen die in 1938 tot stand is gebracht, wordt na de oorlog in december 1951 heropend. In 1952 vervoert de KLM ruim 4000 personen naar Australië, bijna 20 procent van het totaal aantal emigranten dat naar dit continent vertrekt. De reistijd per vliegtuig is met 74 uur aanzienlijk korter dan de ruime maand die de overtocht per boot kost.

Wanneer de KLM in 1961 straalvliegtuigen introduceert op de dienst naar Australië wordt de reistijd verder teruggebracht naar 34 uur, waarvan 28 uur vliegtijd. Vanaf 1972 wordt de dienst naar Sydney doorgetrokken naar Brisbane, en worden beide steden 2 maal per week door de KLM aangedaan. Vanaf 1967 onderhoudt de grootste luchtvaartmaatschappij van Australië, Qantas, een wekelijkse lijndienst op Amsterdam. Met de komst van de Boeing 747 in 1973 neemt niet alleen de capaciteit

Reacties

Nieuwe reactie inzenden
Velden gemarkeerd met een sterretje (*) zijn verplicht
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.
  • Adressen van webpagina's en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Toegelaten HTML-tags: <p> <a> <em> <strong> <br> <abbr> <span>
  • Zet HTML-elementen in hoofdletters om naar kleine letters.
Uitgebreid
Zoek in collecties
Zoek in