Nationaal Archief. Collectie, tentoonstellingen en activiteiten

Van Nederland naar Australië

Geschiedenis van de archiefvormer: 

Na de Tweede Wereldoorlog neemt het aantal Nederlandse emigranten naar Australië fors toe. De slechte economische vooruitzichten in het naoorlogse Nederland vormen voor veel inwoners een belangrijk motief om elders een toekomst op te bouwen. Velen kiezen voor Australië, waar op dat moment een grote behoefte aan arbeidskrachten in de landbouw en metaalindustrie is. De Nederlandse overheid stimuleert deze behoefte tot emigratie in deze jaren actief vanwege problemen in de agrarische sector en een toenemende bevolkingsdruk.

 vertrek van de honderdduizendste Nederlandse emigrant naar Australië
Het vertrek van de honderdduizendste Nederlandse emigrant naar Australië, september 1958

Om de emigratie in goede banen te leiden zijn in Nederland een groot aantal overheidsinstanties en particuliere instellingen actief waar de toekomstige emigrant zich kan aanmelden. Deze emigratiecentrales geven de emigrant tevens informatie over het land van bestemming. Vanwege de kerkelijke achtergrond van een aantal van deze emigratiecentrales wordt de emigrant vaak ook geadviseerd over de kerkelijke situatie in het nieuwe vaderland.

Nadat de emigrant is aangemeld volgen een gesprek en een medische keuring aan het immigratiekantoor. Wanneer een uiteindelijke goedkeuring voor de migratie volgt kan de reis geboekt worden. Dit is echter eind jaren ’40 niet eenvoudig. Een groot tekort aan scheepscapaciteit maakt dat het soms maanden duurt voordat de emigrant uiteindelijk kan vertrekken. Vervolgens is de emigrant vaak meer dan een maand aan boord van een schip voordat Australië wordt bereikt. In de beginjaren ’50 neemt deze reistijd als gevolg van een geregelde luchtverbinding tussen beide landen af tot 74 uur.

Wanneer de migrant in Australië arriveert zijn er diverse instellingen die behulpzaam kunnen zijn. Door de Australische overheid wordt een deel van de immigranten gehuisvest in opvangkampen, en in de jaren ’50 worden commissies gevormd om de integratie van de immigranten te bevorderen. Naast de overheid vervullen ook de Nederlandse kerken een belangrijke rol bij de opvang van de immigranten door het bieden van onderdak en het opzetten van een sociaal netwerk.

Vandaag de dag zijn de invloeden van de Nederlandse migratie naar Australië nog steeds merkbaar. Naast een hoeveelheid aan Nederlandse verenigingen verschijnt nog steeds een Nederlandse krant en vormen de Nederlanders vooral in de grote steden een hechte gemeenschap.

Reacties

Nieuwe reactie inzenden
Velden gemarkeerd met een sterretje (*) zijn verplicht
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.
  • Adressen van webpagina's en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Toegelaten HTML-tags: <p> <a> <em> <strong> <br> <abbr> <span>
  • Zet HTML-elementen in hoofdletters om naar kleine letters.
CAPTCHA
Deze vraag is om te testen of u een menselijke bezoeker bent en om geautomatiseerde spam te voorkomen.
Uitgebreid
Zoek in collecties
Zoek in