Nationaal Archief. Collectie, tentoonstellingen en activiteiten

Kerkelijk initiatief

Geschiedenis van de archiefvormer: 

Ruim 50 procent van de Nederlandse emigranten naar Australië behoort tot een kerkgenootschap. Wanneer zij in Australië arriveren, ontdekken zij dat daar nauwelijks organisaties op confessionele basis bestaan. Dit met uitzondering van het onderwijs. De immigrant moet er voor kiezen om de eigen godsdienst binnen Australische structuren te belijden, of om eigen organisaties en verenigingen op te richten.

Gedrukte brief geschreven door C. Bregman 
Gedrukte brief geschreven door C. Bregman één van de geestelijke verzorgers aan boord van het passagiersschip Sibajak van de Koninklijke Rotterdamsche Lloyd

Vanuit de katholieke kerk in Australië wordt druk uitgeoefend op de Katholieke immigrant om zich binnen de bestaande structuur in te passen. Slechts met tegenzin en onder supervisie van lokale kerkelijke autoriteiten wordt Nederlandse priesters toegestaan om Nederlandse katholieke immigranten te begeleiden na aankomst. Een van de bekendste Nederlandse priesters in Australië die zich bezig houdt met opvang van Nederlandse immigranten is pater Maas. Deze Nederlandse pater zet zich voornamelijk in voor boeren. Met zijn hulp worden Nederlandse boeren na hun aankomst anderhalf jaar bij Australische boeren ondergebracht om zo kennis van de taal en landbouw op te doen. Na deze periode kunnen de Nederlandse boeren zich met hun opgedane kennis zelfstandig vestigen.

Naast de opvang van boeren verleent Maas ook hulp aan andere katholieke immigranten. In 1951 richt hij nabij Melbourne een opvanghuis voor jonge vrijgezellen op dat onderdak biedt aan 60 personen. Meer dan 3000 mannen vinden hier tot de sluiting in 1973 hun eerste opvang. Vanaf 1969 worden de katholieke immigranten ook gesteund door de Catholic Dutch Migrant Association. Deze instelling, met vestigingen in de grote steden, biedt hulp bij de opvang van de immigranten door sociaal werk te verrichten.

Een deel van de gereformeerde immigranten voelt zich weinig aangetrokken tot Australische kerken. Deze leden kiezen ervoor om eigen organisaties op te richten. Op verschillende plaatsen in Australië worden ‘Reformed Churches’ en scholen gevestigd. De gereformeerde kerken in Nederland zenden ter ondersteuning eigen predikanten uit.

De hervormde immigranten krijgen van de Nederlandse hervormde kerk het advies zich aan te sluiten bij de Presbyterian Church of Australia. Wel worden vanaf 1951 Nederlandse predikanten aangesteld die op diverse plaatsen in gemeenten van de Presbyterian Church in het Nederlands preken. Sydney heeft sinds 1954 een Nederlandse gemeente binnen de Presbyterian Church met een eigen kerkenraad, lidmatenregister en een eigen maandblad.

Reacties

Nieuwe reactie inzenden
Velden gemarkeerd met een sterretje (*) zijn verplicht
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.
  • Adressen van webpagina's en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Toegelaten HTML-tags: <p> <a> <em> <strong> <br> <abbr> <span>
  • Zet HTML-elementen in hoofdletters om naar kleine letters.
Uitgebreid
Zoek in collecties
Zoek in