Nationaal Archief. Collectie, tentoonstellingen en activiteiten

Herinneringen

Geschiedenis van de archiefvormer: 

Anno 2005 zijn de gevolgen van de grote naoorlogse Nederlandse immigratiestroom nog goed merkbaar in de Australische samenleving. Ongeveer 70.000 Nederlanders en meer dan 200.000 Australiërs van Nederlandse afkomst verblijven in het land. Het grootste deel van deze Nederlandse gemeenschap woont in grote steden als Sydney (circa 45.000) en Melbourne (circa 40.000).

De minister van Sociale Zaken en Volksgezondheid, G.M.J. Veldkamp
De minister van Sociale Zaken en Volksgezondheid, G.M.J. Veldkamp, vertrekt naar Nieuw-Zeeland en Australië om een bezoek te brengen aan Nederlandse emigranten, februari 1964

De Nederlanders hebben zich georganiseerd in clubs en verenigingen. Deze zijn ontstaan na 1956, het hoogtepunt van de Nederlandse emigratie naar Australië. In 1971 zijn ongeveer 90 van deze organisaties verspreid over het hele land actief. Midden jaren ’80 is dit aantal toegenomen tot 150. Dit is het hoogtepunt van het Nederlandse verenigingsleven. Als gevolg van vergrijzing en het geringe aantal nieuwe Nederlandse immigranten neemt het aantal Nederlandse organisaties nu gestaag af.

In de grote steden is er nog steeds een grote verscheidenheid aan Nederlandse clubs en verenigingen. Dit zijn voornamelijk lokale verenigingen met een ontspanningsfunctie, zoals klaverjasverenigingen en carnavalsverenigingen. Nederlandse verenigingen met een landelijk bereik zijn er in Australië, met uitzondering van de religieuze organisaties en de Netherlands Ex Servicemen & Women’s Association, nauwelijks.

Vanaf begin jaren ’50 verschijnt er voor de Nederlandse gemeenschap in Australië een eigen krant, de Dutch Australian Weekly. Door een gebrek aan inkomsten en een afnemende belangstelling door het internet, moet de krant begin 2005 haar activiteiten staken. Een andere Nederlandse krant, de Dutch Courier, verschijnt nog wel maandelijks in papieren vorm. In een verkorte versie is deze krant ook digitaal te raadplegen. Ook zijn er op bepaalde dagen nog Nederlandstalige radio- en televisieuitzendingen.

In diverse staten zijn interviewprojecten opgezet om de herinneringen van onder andere de Nederlandse immigranten vast te leggen. Zij zijn meestal raadpleegbaar in de State Library’s. Het Dutch Australian Cultural Centre in New South Wales publiceert delen van interviews met voormalige landgenoten op hun website.

Reacties

Graag zou ik meer weten over mijn emigratie naar australie met mijn ouders in 1958.
Wij zij eind 1958 vetrokken vanuit Rotterdam op de SS Wateman. En begin 1959 aangekomen in sydney. Ik ben op zoek naar kopieen van de emigratiepapieren.
Ingeschreven op naa, van: DERREZ, JOSEPH WILLEM,
geb. Dat: 30-11-1919
Medereizigers: vrouw: C. Derrez-Halsema
geb. Dat: 19-3-1926/27
Kinderen: Derrez M.E.G.J. geb.: 10-04-1946
Derrez G.E.J gab: 01-06-1950
Hopelijk kan ik hier verder geholpen worden.

Geachte mevrouw Derrez,

Uw vraag is ter behandeling doorgestuurd naar onze afdeling dienstverlening.
Zo spoedig mogelijk neemt een collega contact met u op.

Met vriendelijke groet,

Het Nationaal Archief

Nieuwe reactie inzenden
Velden gemarkeerd met een sterretje (*) zijn verplicht
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.
  • Adressen van webpagina's en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Toegelaten HTML-tags: <p> <a> <em> <strong> <br> <abbr> <span>
  • Zet HTML-elementen in hoofdletters om naar kleine letters.
Uitgebreid
Zoek in collecties
Zoek in