Nationaal Archief. Collectie, tentoonstellingen en activiteiten

Aankomst

Geschiedenis van de archiefvormer: 

Wanneer de Nederlandse emigrant in Australië arriveert kan hij een beroep doen op verschillende instellingen. In de naoorlogse periode, wanneer nog steeds meer dan 50 procent van de Nederlandse emigranten behoort tot een kerkgenootschap, is een belangrijke rol weggelegd voor deze kerken. Ze verschaffen de immigranten voorlichtingsmateriaal, met praktische informatie over hun nieuwe vaderland en de daar beleden godsdiensten. Ook zorgen ze ervoor dat de immigranten hun eigen godsdienst kunnen blijven uitoefenen. Zowel de katholieke kerk als de protestantse kerken zetten zich hiernaast in voor de integratie van de Nederlandse emigranten door deze de taal en praktische vaardigheden bij te brengen. Zo kunnen zij hun kansen op de arbeidsmarkt vergroten. Sommige Nederlandse kerkgenootschappen bieden hun lidmaten voorzieningen zoals eigen scholen en predikanten.

 Nederlandse emigranten arriveren in Australië
Nederlandse emigranten arriveren in Australi, februari 1952

Naast de kerkgenootschappen speelt de Australische overheid een belangrijke rol bij de eerste opvang van de immigranten. In 1945 wordt zelfs een apart ministerie opgericht voor immigratie om de immigratiestromen in goede banen te leiden. Vanaf 1950 zijn er commissies actief die met financiële steun van de overheid de integratie van de nieuwkomers trachten te bevorderen. Leden van deze commissies bieden de immigranten hulp bij het zoeken naar huisvesting en werk.

Het vinden van geschikte huisvesting vormt, als gevolg van een crisis op de Australische woningmarkt, voor een deel van de immigranten een probleem. Voor deze immigranten stelt de Australische overheid accommodatie ter beschikking. Oude legerkampen, verspreid over Australië, worden geschikt gemaakt om de immigranten te huisvesten. De omstandigheden in de kampen zijn vaak pover en de privacy is beperkt. Ondanks deze moeilijke omstandigheden in de beginperiode slagen veel Nederlandse emigranten er in een nieuw bestaan op te bouwen.

De invloed van de Nederlandse naoorlogse immigratie is nog steeds merkbaar in de Australische samenleving. In de grote steden zijn nog veel Nederlandse verenigingen actief, al neemt dit aantal als gevolg van de vergrijzing onder de eerste generatie immigranten de laatste jaren snel af. Momenteel leven in Australië circa 200.000 Australiërs van Nederlandse komaf.

Reacties

Plaats een (publieke) reactie
Velden gemarkeerd met een sterretje (*) zijn verplicht
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.
  • Uw reactie is zichtbaar voor alle bezoekers van deze website en voor zoekmachines. Heeft u een vraag, gebruik dan het contactformulier.
  • Zet geen e-mailadressen, adressen of telefoonnummers in de tekst van de reactie.
  • Het ingevulde e-mailadres is alleen zichtbaar voor het Nationaal Archief.
  • Uw reactie is mogelijk pas na beoordeling zichtbaar op de website.
CAPTCHA
Deze vraag is om te testen of u een menselijke bezoeker bent en om geautomatiseerde spam te voorkomen.
Uitgebreid
Zoek in collecties
Zoek in