Nationaal Archief. Collectie, tentoonstellingen en activiteiten

Gebruik

In deze index zijn de civiele sententies van het Hof van Holland opgenomen. Deze sententies zijn uitgesproken tussen 1409 en 1600. De registers waarnaar deze index verwijst bevinden zich in de inventarisnummers 461-598 van het archief van het Hof van Holland (3.03.01.01).

Welke gegevens vind ik in deze index?

In deze index vindt u de beschrijving van de sententies. Hierin zijn de onderwerpen van de geschillen, de plaatsnamen, het jaartal van de uitspraak en het sententienummer opgenomen. Daarbij vind u ook de bronverwijzing. Deze bronverwijzing geeft aan in welk inventarisnummer van het archief van het Hof van Holland de sententie zich bevindt en onder welk sententienummer de uitspraak in dit inventarisnummer is opgenomen.

Hoe kan ik zoeken in deze index?

Deze index kent alleen de optie eenvoudig zoeken. In het zoekveld kunt u zoeken op het sententienummer, maar ook op woorden en (plaats)namen uit de omschrijving van de sententie. Daarbij kunt u de periode beperken. U krijgt dan alleen zoekresultaten uit de door u opgegeven periode.

Wat doe ik als ik de juiste sententie heb gevonden?

Wanneer u de gezochte sententie hebt aangetroffen, klikt u op de treffer. In het volgende scherm verschijnt aanvullende informatie over deze sententie. Let op: de sententies zelf zijn niet digitaal beschikbaar. Ze zijn alleen in te zien op de studiezaal van het Nationaal Archief. Wanneer u op de bronverwijzing klikt, komt u terecht in de archiefinventaris van het archief van het Hof van Holland. Hier kunt u het stuk reserveren voor uw volgende bezoek aan onze studiezaal. Sommige inventarisnummers van het Hof van Holland verkeren in slechte staat. Van deze stukken kunt u niet het origineel raadplegen. Deze stukken zijn wel te bekijken op microfiche in de bronnenzaal van het Centraal Bureau voor Genealogie (kast 12, lade 4 en 5).

Waarom heb ik de juiste sententie niet gevonden?

Deze index bevat alleen de sententies uit de periode 1409-1600. Voor de periode 1600-1800 is een - incomplete - handgeschreven index aanwezig op de studiezaal van het Nationaal Archief. Deze kent het archiefinventarisnummer 3.03.01.08.

Omdat deze index slechts een deel van de sententies ontsluit, is het aan te raden ook altijd de zogenaamde eigentijdse toegangen op de sententies te raadplegen. Deze vindt u in de inventarisnummers 1063-1082 van het archief van het Hof van Holland. Deze zijn alleen te raadplegen in de studiezaal. Dit geldt ook voor de eigentijdse toegangen op civiele processen in de inventarisnummers 1083-1090.

Nog steeds niets gevonden? De oudste stukken van het Hof van Holland zijn niet compleet bewaard gebleven. Daardoor is er over sommige gebeurtenissen en rechtzaken niets terug te vinden. Ook kan het zijn dat de door u gezochte zaak werd behandeld door de Grafelijkheidsrekenkamer, archiefinventaris 3.01.27.04. Ten slotte is het mogelijk dat de zaak werd behandeld door een lagere rechtbank. Hiervoor kunt informeren bij plaatselijke archiefinstellingen.

Reacties

Nieuwe reactie inzenden
Velden gemarkeerd met een sterretje (*) zijn verplicht
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.
  • Adressen van webpagina's en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Toegelaten HTML-tags: <p> <a> <em> <strong> <br> <abbr> <span>
  • Zet HTML-elementen in hoofdletters om naar kleine letters.
Uitgebreid
Zoek in collecties
Zoek in