Nationaal Archief. Collectie, tentoonstellingen en activiteiten

Gebruik

In deze index zijn de criminele sententies van het Hof van Holland opgenomen. Deze sententies zijn uitgesproken in de periode 1539-1811. De registers waarnaar deze index verwijst zijn te vinden in de inventarisnummers 5561-5671.

Welke gegevens vind ik in deze index?

In deze index zijn de namen en voornamen van de veroordeelden opgenomen, de omschrijving van het misdrijf, het vonnis en de datum waarop het vonnis is uitgesproken. Daarnaast vindt u een bronverwijzing. Deze bronverwijzing geeft aan waar in het archief van het Hof van Holland u de betreffende sententie kunt vinden.

Hoe kan ik zoeken in deze index?

U kunt kiezen voor de opties eenvoudig en uitgebreid zoeken. Bij eenvoudig zoeken kunt u een trefwoord invullen. Dit kan een naam van een veroordeelde zijn of een trefwoord uit de beschrijving van het misdrijf of het vonnis. Daarbij kunt u de periode beperken. In de zoekresultaten verschijnen dan alleen veroordelingen uit de door u opgegeven periode.

Bij uitgebreid zoeken kunt u specifiek de naam van de veroordeelde als zoekterm gebruiken. Ook bestaat hier de optie om op de precieze vonnisdatum te zoeken.

Wat doe ik als ik de juiste sententie heb gevonden?

Wanneer de juiste sententie als treffer in het resultaatscherm is verschenen, kunt u hierop klikken. Op het volgende scherm treft u dan de bronverwijzing aan. Let op: de sententies van het Hof van Holland zijn digitaal beschikbaar. U kunt de sententies alleen inzien op de studiezaal van het Nationaal Archief. Wanneer u op de bronverwijzing klikt, komt u in de archiefinventaris terecht. Hier kunt u het stuk reserveren voor uw volgende bezoek aan het Nationaal Archief. Wanneer er een folionummer wordt aangegeven, betekent dit dat de door u gezochte veroordeling zich op dit folionummer (te vergelijken met een bladzijdenummer) in het inventarisnummer te vinden is.

Waarom heb ik de juiste sententie niet gevonden?

Deze index bevat alleen de criminele sententies uit de periode 1539-1811. Omdat de criminele sententieboeken niet compleet bewaard zijn gebleven, ontbreken de sententies uit de periode 1572-1623. Ook binnen de registers kunnen er pagina's en katernen ontbreken.

Wanneer de door u gezochte sententie zich niet in deze index bevindt, kunt u ook altijd de zogenaamde eigentijdse toegangen op het archief gebruiken. Deze vindt u in hoofdstuk 2.1.8.8 van de archiefinventaris van het Hof van Holland. Deze eigentijdse toegangen zijn alleen raadpleegbaar op de studiezaal van het Nationaal Archief.

Weet u zeker dat de door u gezochte sententie binnen deze periode valt? Probeer dan spellingsvarianten op de naam van de persoon die u zoekt. Wellicht werd de naam ooit anders gespeld.

Nog steeds niet gevonden? Gezien het fragmentarische karakter van het bestand is het goed mogelijk dat van een bepaalde veroordeling niets bewaard is gebleven. Ook is het mogelijk dat het vergrijp of misdaad viel onder de jurisdictie van een lagere, lokale, rechtbank. Hiervoor kunt u informeren bij plaatselijke archiefinstellingen.

Uitgebreid
Zoek in collecties
Zoek in