Nationaal Archief. Collectie, tentoonstellingen en activiteiten

Gebruik

In deze index vindt u de inschrijvingen in de memorialen van het Hof van Holland uit de periode 1428-1463. De memorialen van deze periode bevinden zich in de inventarisnummers 1 tot en met 21 van het archief van het Hof van Holland, archiefinventaris 3.03.01.01.

Welke gegevens vind ik in deze index?

In deze index zijn de inschrijvingen in de memorialen van het Hof van Holland uit de periode 1428-1463 opgenomen. Van elke inschrijving is het onderwerp en de betrokken rechtspersoon opgenomen. Daarbij wordt ook een bronverwijzing gegeven. Deze bronverwijzing geeft aan in welk inventarisnummer van het archief de betreffende memoriaal te vinden is. Binnen het inventarisnummer zoekt u aan de hand van het jaar/de datum naar de juiste memoriaal.

Hoe kan ik zoeken in deze index?

Om te zoeken in deze index maakt u gebruik van het zoekveld. Hierin kunt u een trefwoord invullen. Dit kan een (plaats)naam uit het onderwerp zijn of de naam van de betrokken rechtspersoon. U kunt daarbij uw zoekopdracht beperken tot een bepaalde periode.

Wat doe ik als ik heb gevonden wat ik zocht?

Wanneer u de inschrijving heeft gevonden die u zocht, klikt u op de treffer. In het volgende scherm ziet u de details van deze inschrijving en een bronverwijzing. De bronverwijzing geeft aan in welk inventarisnummer van het archief de betreffende memoriaal te vinden is. Binnen het inventarisnummer zoekt u aan de hand van het jaar/de datum naar de juiste memoriaal.

Let op: de memorialen van het Hof van Holland zijn niet digitaal beschikbaar maar alleen te raadplegen in de studiezaal van het Nationaal Archief. Door op de bronverwijzing te klikken komt u in de archiefinventaris van het archief van het Hof van Holland. Hier kunt u het inventarisnummer reserveren voor uw volgende bezoek aan het Nationaal Archief. Sommige stukken uit het archief van het Hof van Holland verkeren in slechte staat. Deze stukken zijn alleen te raadplegen op microfiche. Deze microfiches vindt u in de bronnenzaal van het Centraal Bureau voor Genealogie (kast 12, lade 4 en 5).

Waarom heb ik niet gevonden wat ik zocht?

In deze index zijn alleen de inschrijvingen in de memorialen uit de periode 1428-1463 opgenomen. Voor inschrijvingen in de memorialen van een latere periode, kunt u gebruik maken van de zogenaamde eigentijdse toegangen op de memorialen. Deze bevinden zich in de inventarisnummers 266a-266i van het archief van het Hof van Holland.

Heeft u gezocht op de naam van een persoon? Probeer dan eens een spellingsvariant op de naam. Wellicht werd de naam ooit anders geschreven of is er een spelfout gemaakt.

De memorialen zijn niet geheel compleet. Soms missen er katernen. Het is mogelijk dat de door u gezochte inschrijving niet bewaard is gebleven.

Uitgebreid
Zoek in collecties
Zoek in