Nationaal Archief. Collectie, tentoonstellingen en activiteiten

Achtergrond

Toegang

De index verwijst naar archiefinventaris 2.13.04 op het archiefbestand Verzameling Dienststaten en Stamboeken Officieren Landmacht en Koninklijk Nederlands-Indisch Leger 1814-1940, inventarisnummers 1-613.

Inventarisnummers 1-443 betreffen de dienstjaren 1813-1877.
Inventarisnummers 444-613 betreffen de dienstjaren 1850-1924.

Digitaal?

De index is digitaal en op afstand raadpleegbaar. De stamboekregistraties zelf zijn niet digitaal. Deze kunnen in de studiezaal van het Nationaal Archief bekeken worden. Direct reproducties bestellen vanuit de toegang kan ook.

Wat vind ik in de index?

 • Naam en voornamen of soms alleen voorletters.
 • Toegangsnummer en inventarisnummer.
 • Folionummer in het stamboek.

Wat vind ik in een stamboekregistratie van een officier

 • Zijn staat van dienst: wanneer in dienst gekomen, bevorderingen, overplaatsingen,  einde dienst (door een van de drie mogelijkheden 1. pensioen, 2. (eervol) ontslag, 3. overlijden tijdens de dienst). Garnizoensplaatsen worden niet genoemd.
 • Persoonlijke gegevens: naam en voornamen, geboorteplaats, geboortedatum, namen ouders, laatste woonplaats voor indiensttreding. Bij een gehuwde officier wordt soms de naam van de echtgenote vermeld. In incidentele gevallen ook de huwelijksdatum.
  De registraties bevatten hoofdzakelijk staten van dienst. Op een paar uitzonderingen na gaat het niet om conduitestaten.

Volledigheid van het archiefbestand

-

Geschiedenis van de archiefvormer: 

De rijksoverheid heeft het personeel dat het in dienst heeft gehad, altijd uitgebreid geregistreerd. Zo ook het Ministerie van Defensie en zijn voorgangers. Al het personeel werd ingeschreven in registers. Deze registers werden stamboeken genoemd. Hierin werd de loopbaan vastgelegd, teneinde op een verantwoorde wijze beslissingen te kunnen nemen over het betrokken personeel. Bevordering, salariëring, pensionering en het toekennen van onderscheidingen geschiedde op basis van voordrachten van de superieuren van betrokkene, maar werden steeds gecontroleerd met de gegevens die in de stamboeken waren ingeschreven. De stamboeken zijn dan ook bijgehouden door de Afdeling Personeel van het ministerie. Het verkreeg de gegevens van de commandanten van de landmacht in de vorm van periodieke opgaven.

Reacties

Nieuwe reactie inzenden
Velden gemarkeerd met een sterretje (*) zijn verplicht
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.
 • Adressen van webpagina's en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
 • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
 • Toegelaten HTML-tags: <p> <a> <em> <strong> <br> <abbr>
 • Zet HTML-elementen in hoofdletters om naar kleine letters.
Uitgebreid
Zoek in collecties
Zoek in