Nationaal Archief. Collectie, tentoonstellingen en activiteiten

Gebruik

Deze index is gemaakt op de inschrijvingen in de stamboeken van schepelingen bij de Marine over de periode 1860-1901. Deze stamboeken zijn te vinden het archief Stamboeken Marinepersoneel 1813-1940, archiefinventaris 2.12.14, in de inventarisnummers 503-533.

Wat vind ik in deze index?

In deze index vindt u de volgende gegevens van de schepelingen.

  • Naam
  • Geboortedatum
  • Bronverwijzing

Hoe kan ik zoeken in deze index?

In deze index kunt u het beste zoeken op de achternaam van de schepeling die u zoekt. U kunt deze naam in het algemene zoekveld invullen, maar ook bij het specifieke zoekveld voor namen. Daarbij kunt u de periode waarbinnen u zoekt afbakenen.

Wat doe ik als ik de juiste persoon heb gevonden?

Wanneer u de juiste persoon hebt gevonden, klikt u op de naam. In het volgende scherm ziet u, naast de naam van de schepeling, ook zijn geboortedatum en een bronverwijzing vermeld staan. Deze bronverwijzing geeft aan waar u de inschrijving in het stamboek kunt vinden. Eerst wordt verwezen naar het archief 2.12.14, daarna naar het inventarisnummer en daarna naar het nummer waaronder de schepeling is ingeschreven.

Let op: de stamboeken van schepelingen bij de Marine zijn niet digitaal beschikbaar. U kunt de stamboeken alleen inzien op de studiezaal van het Nationaal Archief. Wanneer u op de bronverwijzing klikt, komt u in de archiefinventaris terecht. Hier kunt u het stamboek reserveren voor uw volgende bezoek aan de studiezaal. Ook is het mogelijk vanaf deze plek een scan van de inschrijving te bestellen. Zorgt u er dan wel voor dat u het inschrijvingsnummer van de schepeling hebt genoteerd. Dit dient u als specificatie van uw opdracht op te geven.

Wat vind ik in het stamboek?

In het stamboek vindt u, naast de naam en de geboortedatum van de schepeling, ook de namen van zijn ouders, zijn geboorteplaats, uiterlijke kenmerken en een overzicht van zijn carriere. Zo kunt u zien wanneer hij in dienst is gekomen, welke reizen hij heeft gemaakt en of er overplaatsingen of bevorderingen zijn geweest.

Waarom heb ik de juiste persoon niet gevonden?

Deze index is gemaakt op de stamboeken van schepelingen bij de Marine over de periode 1860-1901. Weet u zeker dat de door u gezochte persoon in deze periode als schepeling werkzaam was bij de Marine?

Soms worden namen anders gespeld dan verwacht of is er een spelfout gemaakt. Probeer daarom ook altijd spellingsvarianten.

Bij een brand ten tijde van de Tweede Wereldoorlog is een deel van de stamboeken van het ministerie van Marine vernietigd. Wellicht is ook de inschrijving van de door u gezochte persoon niet meer aanwezig.

Uitgebreid
Zoek in collecties
Zoek in