Nationaal Archief. Collectie, tentoonstellingen en activiteiten

Gebruik

In deze index zijn de inschrijvingen in de stamboeken Oost-Indische ambtenaren over de periode 1814-1836 opgenomen. Deze stamboeken zijn te vinden in de inventarisnummers 3091-3096 van het archief van het Ministerie van Koloniën (1814-1849), archiefinventarisnummer 2.10.01.

Welke gegevens vind ik in deze index?

In deze index zijn de namen opgenomen van ambtenaren die in de periode 1814-1836 als ambtenaar werden uitgezonden naar Oost-Indië. Daarbij is een verwijzing opgenomen naar het stamboek. In deze bronverwijzing vindt u in welk inventarisnummer en op welk folionummer de inschrijving van deze persoon te vinden is.

Hoe kan ik zoeken in deze index?

Bij deze index kunt u kiezen voor de opties eenvoudig zoeken of uitgebreid zoeken. Bij eenvoudig zoeken kunt u de achternaam van de gezochte persoon in het zoekveld invullen. Daarbij kunt u de periode beperken. U krijgt dan alleen zoekresultaten uit de door u opgegeven periode.

Bij uitgebreid zoeken krijgt u specifieke zoekvelden voor de achternaam, eventuele tussenvoegsels en voorletters. Let op: in deze index zijn alleen voorletters ingevoerd, geen volledige voornamen. Ook bij uitgebreid zoeken kunt u de periode waarin u zoekt beperken.

Wat doe ik als ik de juiste persoon heb gevonden?

Wanneer de juiste naam als zoekresultaat verschijnt, klikt u op de treffer. In het volgende scherm ziet u de bronverwijzing. De bronverwijzing bestaat uit een verwijzing naar het archief (Ministerie van Koloniën, archiefinventarisnummer 2.10.01, het betreffende inventarisnummer en het folionummer. Dit folionummer kunt u vergelijken met een bladzijdenummer.

De stamboeken van Oost-Indische ambtenaren zijn door veelvuldig gebruik beschadigd geraakt. Om verdere schade te voorkomen zijn de stamboeken op microfiche gezet. Deze microfiches kunt u raadplegen in de studiezaal van het Centraal Bureau voor Genealogie (kast 7, lade 4). Schrijft u vooraf het betreffende inventaris- en folionummer op. Het is mogelijk een print te maken van de microfiches.

Waarom heb ik de juiste persoon niet gevonden?

Deze index is gemaakt op de stamboeken van Oost-Indische ambtenaren die in de periode 1814 tot 1836 werden uitgezonden. Op de stamboeken na 1836 is nog geen digitale index beschikbaar. Wel is er een index op papier. Deze vindt u in de studiezaal van het Nationaal Archief in de inventarissenkast onder de nummers 2.10.06-2.10.08.

Weet u zeker dat de door u gezochte ambtenaar in deze periode werd uitgezonden? Probeert u dan eens een spellingsvariant op de naam. Wellicht werd de naam ooit anders geschreven of is er een spelfout gemaakt. Wanneer u gebruik heeft gemaakt van uitgebreid zoeken, beperkt u dan het aantal velden dat u invult.

In het archief van het Ministerie van Koloniën, archiefinventarisnummer 2.10.01, bevinden zich nog meer stamboeken op Oost-Indische ambtenaren. Wellicht staat de door u gezochte ambtenaar wel in één van deze registers ingeschreven. U vindt deze stamboeken in de inventarisnummers 3098-3125.

Uitgebreid
Zoek in collecties
Zoek in