Nationaal Archief. Collectie, tentoonstellingen en activiteiten

Gebruik

Deze index verwijst naar het archief van het Ministerie van Koloniën over de periode 1814-1849. In dit archief bevinden zich verscheidene inventarisnummers waarin registraties zijn te vinden van Nederlanders en andere Europeanen die in Oost- of West-Indië zijn overleden in de periode 1816-1829. De registratie kan een eenvoudige namenlijst zijn, maar ook een staat van nalatenschap.

Wat vind ik in deze index?

In deze index zijn de volgende gegevens opgenomen:

  • Inititialen
  • Tussenvoegsel
  • Achternaam
  • Bronverwijzing

Hoe kan ik zoeken in deze index?

U kunt in deze index zoeken door de achternaam van de gezochte persoon in te vullen in het zoekveld. U laat de velden waarin u de periode kunt beperken, leeg. Vervolgens drukt u op de knop Zoeken. In het onderstaande veld verschijnen de zoekresultaten.

Wat doe ik als ik de juiste persoon heb gevonden?

Heeft u de juiste persoon gevonden? Dan klikt u op het betreffende zoekresultaat. Op het volgende scherm ziet u de initialen en de achternaam nogmaals staan, nu met een één of meerdere bronverwijzingen eronder. Wanneer u op de bronverwijzing klikt, komt u terecht bij het betreffende inventarisnummer in de archiefinventaris. U ziet dan om wat voor bron het gaat. Vanaf deze plek kunt u een scan van het betreffende stuk bestellen of het stuk reserveren voor uw volgende bezoek aan de studiezaal. Houdt u er rekening mee dat niet elke bron evenveel informatie geeft. Soms zult u niets anders aantreffen dan een lijst met een overlijdensdatum.

Let op: de registraties van het overlijden van personen in Oost- en West-Indië zijn niet digitaal beschikbaar. U kunt de stukken alleen inzien op de studiezaal van het Nationaal Archief.

Waarom heb ik de juiste persoon niet gevonden?

Niet alle in de koloniën overleden personen zijn geregistreerd. Het is dus mogelijk dat de door u gezochte persoon inderdaad in één van de koloniën is overleden, maar dat u geen registratie vindt in het archief van het Ministerie van Koloniën.

Soms werden namen anders gespeld dan tegenwoordig of was de naam op de lijst moeilijk leesbaar. Probeert u daarom ook altijd spellingsvarianten.

Uitgebreid
Zoek in collecties
Zoek in