Nationaal Archief. Collectie, tentoonstellingen en activiteiten

Gebruik

In het archief van de Sociëteit van Suriname, dat de periode 1683 tot en met 1795 beslaat, bevinden zich vele overgekomen brieven en papieren. Dit zijn de stukken die vanuit Suriname door de gouverneur en andere medewerkers van de overheid naar Nederland werden gestuurd. Deze ingekomen stukken zijn zeer divers van aard. In het archief zijn de brieven en papieren opgeborgen op datum. Om het zoeken in deze stukken te vergemakkelijken is deze index gemaakt.

Welke gegevens vind ik in deze index?

In deze index zijn alle overgekomen brieven en papieren van de Sociëteit van Suriname opgenomen met een gedetailleerde titelbeschrijving. In deze titel wordt beschreven waarover het stuk gaat. Wanneer het stuk bepaalde personen betreft, zijn de persoonsnamen ook in de titelbeschrijving opgenomen. Dat geldt ook voor de namen van schepen.

Hoe kan ik zoeken in deze index?

U kunt eenvoudig zoeken door in het zoekveld (een deel van) de naam het gezochte stuk of de naam van een bepaald persoon of schip in te vullen. Bij uitgebreid zoeken is er een apart zoekveld voor scheepsnamen. Ook is er een zoekveld om op de complete titel van het ingekomen stuk te zoeken. Dit veld is alleen goed te gebruiken als u precies weet welke titel er aan het door u gezochte stuk is toegekend.

Wat doe ik als het juiste stuk heb gevonden?

Wanneer uw zoekopdracht een treffer heeft opgeleverd, klikt u op de titelbeschrijving. In het scherm verschijnt nu een bronvermelding waarin u kunt zien in welk inventarisnummer en op welk folionummer het door u gezochte stuk zich bevindt. Let op: de overgekomen brieven en papieren van de Sociëteit van Suriname zijn niet digitaal beschikbaar. U kunt de stukken alleen raadplegen op de studiezaal van het Nationaal Archief. Door op de bronvermelding te klikken komt u in de archiefinventaris van de het archief van de Sociëteit van Suriname terecht. Hier kunt u het stuk reserveren voor uw volgende bezoek aan het Nationaal Archief, of een scan van het betreffende stuk bestellen.

Waarom heb ik niet gevonden wat ik zocht?

Heeft u zoekopdracht geen treffers opgeleverd? Deze index betreft alleen in de ingekomen brieven en papieren van de Sociëteit van Suriname. Misschien bevindt het door u gezochte stuk zich in een ander deel van het archief. Bekijk de archiefinventaris en kijk of één van de beschrijvingen overeenkomt met wat u zoekt.

Weet u zeker dat het stuk zich in de overgekomen brieven en papieren moet bevinden? Probeer dan met minder gedetailleerde informatie te zoeken. Laat de periode leeg en zoek op één woord of naam. Wanneer het een naam betreft, kunt u ook verschillende spellingsvarianten gebruiken. Misschien werd de naam ooit wel anders geschreven of is er een spelfout gemaakt.

Nog steeds niets gevonden? Dan kunt u via de onderstaande contactknop uw vraag voorleggen aan de afdeling Inlichtingen.

Uitgebreid
Zoek in collecties
Zoek in