Nationaal Archief. Collectie, tentoonstellingen en activiteiten

Gebruik

Deze index verwijst naar de inventarisnummers 6847-6897 van het archief van de Verenigde Oost-Indische Compagnie 1.04.02. In deze inventarisnummers bevinden zich 10709 kopie testamenten verleden voor notarissen in de VOC vestigingen in Indië in de periode 1698-1807.

Wat vind ik in deze index?

In deze index vindt u verwijzingen naar de 10709 kopie testamenten verleden voor notarissen in de VOC vestigingen in Indië in de periode 1698-1807. In de index zijn de namen opgenomen van de personen die een testament hebben opgemaakt en het jaar waarin zij dat deden.

Hoe kan ik zoeken in deze index?

U kunt in deze index zowel eenvoudig als uitgebreid zoeken. Bij eenvoudig zoeken, heeft u de beschikking over één zoekveld waarin u bijvoorbeeld de achternaam van de gezochte persoon kunt invullen. Vervolgens klikt u op Zoeken. Wanneer u erg veel resultaten krijgt, kunt u gebruik maken van de filter aan de rechterkant van het scherm. Hier kunt u filteren op het jaar waarin het testament is opgemaakt.
Bij uitgebreid zoeken heeft u de beschikking over meer zoekvelden. Hier kunt bijvoorbeeld zowel een achternaam als een jaar invullen. In de index zijn geen voornamen opgenomen, alleen voorletters. Wanneer u een voornaam invult, zult u dan ook geen resultaten krijgen.

Bekijk en download de scans van de testamenten

De kopie testamenten worden als scan bij de zoekresultaten getoond.

Wilt u een hoge resolutie scan van het testament downloaden of opvolgende of voorafgaande scans bekijken, klik dan door op de link het veld 'Scan' (link begint met proxy.handle.net).

U komt dan bij de presentatie van de scan in de inventaris van de VOC.

Daar kunt u:

  • de scan dowloaden (knop: 'Download scan')
  • bladeren naar opvolgende of voorgaande scans
  • een transcriptie aan de scan toevoegen

Waarom heb ik het juiste testament niet gevonden?

De testamenten in het archief van de VOC zijn kopie testamenten die door notarissen uit alle handelsposten van de VOC, naar Nederland zijn verzonden. Het is mogelijk dat bepaalde testamenten niet zijn verzonden of door scheepsrampen niet in Nederland zijn aangekomen. Deze index beslaat alle kopie testamenten die er in de inventarisnummers 6847-6897 van het archief van de VOC aanwezig zijn. In een enkel geval kunnen bij de scheepssoldijboeken testamenten zijn meegebonden. Zoekt u van de betreffende persoon dan ook altijd het scheepssoldijboek erbij. Dat kan via de index VOC: Opvarenden

Uitgebreid
Zoek in collecties
Zoek in