Terug naar zoekresultaten

2.21.183.39 Inventaris van het archief van M.H. Jansen [levensjaren 1817-1893], (1820) 1848-1888

Voer een zoekterm in
VorigeVolgende

Archief

Titel

2.21.183.39
Inventaris van het archief van M.H. Jansen [levensjaren 1817-1893], (1820) 1848-1888

Auteur

J.A.A. Bervoets

Copyright

Nationaal Archief, Den Haag
1992 cc0

Beschrijving van het archief

Naam archiefblok

Collectie 239 M.H. Jansen
Jansen, M.H.

Periodisering

archiefvorming: 1848-1888
oudste stuk - jongste stuk: 1820-1888

Archiefbloknummer

C24546

Omvang

; 28 inventarisnummer(s) 0,40 meter

Taal van het archiefmateriaal

Het merendeel der stukken is in het.
Nederlands

Soort archiefmateriaal

Normale geschreven, getypte en gedrukte documenten, geen bijzondere handschriften.

Archiefdienst

Nationaal Archief

Locatie

Den Haag

Archiefvormers

Jansen, Martin Henry
, (1817-1893)

Samenvatting van de inhoud van het archief

Het archief van M.H. Jansen (1817-1893), die actief was op het gebied van de ontwikkeling van de scheepvaart, bevat onder meer adviezen van Jansen aan het Ministerie van Koloniën uit 1848-1850, stukken betreffende zijn werkzaamheden voor een stoomvaartverbinding van Vlissingen en Norfolk met de Verenigde Staten in de jaren 1869-1874 en stukken van zijn deelnames aan de Nederlandse delegatie bij de internationale commissie voor het tonnage in Constantinopel, de internationale conferentie te Parijs ter bescherming van onderzeese telelegraafkabels en de internationale conferentie te Parijs voor de vrije doorvaart door het Suezkanaal.

Archiefvorming

Geschiedenis van de archiefvormer
Martin Henry Jansen werd op 11 augustus 1817 in Antwerpen geboren. Met de deelname aan de beschietingen op de Schelde tijdens het uitbreken van de Belgische opstand begon op hij 13-jarige leeftijd een glansrijke marineloopbaan, waarin hij zich ontwikkelde tot wetenschappelijk expert op allerlei gebied. Van 1848 tot 1850 was hij tijdelijk werkzaam bij het Ministerie van Koloniën om de minister te adviseren bij zijn maritiem beleid. Hier maakte hij een begin met zijn statistische documentatiemethode dat als grondslag zou dienen voor verdere maritieme studies. In 1864 verscheen bijvoorbeeld De omwenteling van het zeewezen, een bijdrage tot de verzekering van onze onafhankelijkheid: hierin voerde hij een pleidooi voor de invoering van pantserschepen, zoals die datzelfde jaar tijdens de Amerikaanse burgeroorlog in stelling werden gezet.
Hij was tijdens zijn tochten bevriend geraakt met de Amerikaanse marinier M.F. Maury, die bereid was om met hem een zakenrelatie aan te gaan.
In 1869 deed hij via een brochure een voorstel tot oprichting van een stoomvaartmaatschappij die een verbinding zou moeten maken tussen de Verenigde Staten, Norfolk en Vlissingen. Het voorstel leidde niet direct tot resultaat, maar uiteindelijk verwezenlijkte de Nederlandsch-Amerikaansche Stoomvaart Maatschappij zijn denkbeelden.
Jansen werd in 1873 benoemd tot voorzitter van de Nederlandse delegatie voor de internationale commissie van Constantinopel, die een regeling moest vaststellen voor de meting van de laadruimte van schepen. Dit was nodig om de tarieven vast te stellen voor internationale tollen als het vijf jaar tevoren opengestelde Suezkanaal. Het jaar daarop werd Jansen - wellicht vanwege zijn kennis op maritiem gebied - lid van de Raad van State. Hij werd nog voor twee internationale conferenties door het Ministerie van Buitenlandse Zaken uitgezonden: voor de bescherming der onderzeese telegraafkabels in 1882 en voor de vrije doorvaart in het Suezkanaal in 1885.
Op 9 december 1893 overleed Jansen in Den Haag.
Geschiedenis van het archiefbeheer
Het hier beschreven archiefgedeelte bevond zich oorspronkelijk in het Nederlands Economisch-Historisch Archief. In 1972 werd een deel ervan overgedragen aan de Tweede Afdeling van het Algemeen Rijksarchief en van een voorlopige lijst voorzien. Twintig jaar later volgde hierop een aanvulling.
De verwerving van het archief
Bruikleen

Inhoud en structuur van het archief

Aanvullingen
Gezien het feit dat Jansen ook als marineofficier belangrijke onderzoekingen deed en adviezen verstrekte, is het niet uitgesloten dat er ook elders verspreide manuscripten en stukken van zijn hand aanwezig zijn. Deze lijst blijft derhalve zijn voorlopig karakter behouden.
Verantwoording van de bewerking
De inventarislijst die in 1972 werd gemaakt, werd herzien: de beschrijvingen werden nader ingedeeld om het verband van de stukken met Jansens bemoeienissen duidelijk te maken. Voor een volledig systematische indeling bleek het archief te weinig omvangrijk.

Aanwijzingen voor de gebruiker

Openbaarheidsbeperkingen
Volledig openbaar.
Beperkingen aan het gebruik
Reproductie van originele bescheiden uit dit archief is, behoudens de algemene regels die gelden voor het kopiëren van stukken, niet aan beperkingen onderhevig. Er zijn geen beperkingen krachtens het auteursrecht.
Materiële beperkingen
Het archief kent geen beperkingen voor het raadplegen van stukken als gevolg van slechte materiële staat.
Aanvraaginstructie
Openbare archiefstukken kunnen online worden aangevraagd en gereserveerd. U kunt dit ook via de terminals in de studiezaal van het Nationaal Archief doen. Om te kunnen reserveren dient u de volgende stappen te volgen:
  1. Creëer een account of log in.
  2. Selecteer in de archiefinventaris een archiefstuk.
  3. Klik op ‘Reserveer’ en kies een tijdstip van inzage.
Citeerinstructie
Bij het citeren in annotatie en verantwoording dient het archief tenminste éénmaal volledig en zonder afkortingen te worden vermeld. Daarna kan worden volstaan met verkorte aanhaling.
VOLLEDIG:
Nationaal Archief, Den Haag, Collectie 239 M.H. Jansen, nummer toegang 2.21.183.39, inventarisnummer ...
VERKORT:
NL-HaNA, Jansen, M.H., 2.21.183.39, inv.nr. ...

Verwant materiaal

Beschikbaarheid van kopieën
Inventarisnummers van dit archief zijn niet in kopievorm beschikbaar