Terug naar zoekresultaten

3.22.05 Inventaris van de collectie charters ontvangen van het Centraal Bureau voor Genealogie (regesten), 1457-1829

De collectie bestaat uit charters geordend op datum en jaartal met een beschrijving van het desbetreffende stuk. Deze stukken hebben voornamelijk betrekking op de verkoop van onroerende goederen, erfenissen en testamentaire kwesties, het aangaan van leningen en beleningen, schuldverklaringen, doopaantekeningen en enkele processtukken.
Voer een zoekterm in
VorigeVolgende

Archief

Titel

3.22.05
Inventaris van de collectie charters ontvangen van het Centraal Bureau voor Genealogie (regesten), 1457-1829

Auteur

G.M. van Aalst

Versie

17-03-2021

Copyright

Nationaal Archief, Den Haag
1976 cc0

Beschrijving van het archief

Naam archiefblok

Charters Centraal Bureau voor Genealogie
Charters CBG

Periodisering

oudste stuk - jongste stuk: 1457-1829

Archiefbloknummer

33022

Omvang

; 307 inventarisnummer(s) 1,10 meter

Taal van het archiefmateriaal

Het merendeel der stukken is in het.
Nederlands

Soort archiefmateriaal

Normale geschreven, getypte en gedrukte documenten, geen bijzondere handschriften.

Archiefdienst

Nationaal Archief

Locatie

Den Haag

Archiefvormers

Centraal Bureau voor Genealogie

Samenvatting van de inhoud van het archief

De collectie bestaat uit charters geordend op datum en jaartal met een beschrijving van het desbetreffende stuk. Deze stukken hebben voornamelijk betrekking op de verkoop van onroerende goederen, erfenissen en testamentaire kwesties, het aangaan van leningen en beleningen, schuldverklaringen, doopaantekeningen en enkele processtukken.

Archiefvorming

Geschiedenis van het archiefbeheer
De verwerving van het archief
Het archief is door schenking verworven.
Het bestand werd in 1976 door het Centraal Bureau voor Genealogie geschonken aan het Algemeen Rijksarchief (Nationaal Archief).

Aanwijzingen voor de gebruiker

Openbaarheidsbeperkingen
Volledig openbaar.
Beperkingen aan het gebruik
Reproductie van originele bescheiden uit dit archief is, behoudens de algemene regels die gelden voor het kopiëren van stukken, niet aan beperkingen onderhevig. Er zijn geen beperkingen krachtens het auteursrecht.
Materiële beperkingen
Het archief kent geen beperkingen voor het raadplegen van stukken als gevolg van slechte materiële staat.
Aanvraaginstructie
Openbare archiefstukken kunnen online worden aangevraagd en gereserveerd. U kunt dit ook via de terminals in de studiezaal van het Nationaal Archief doen. Om te kunnen reserveren dient u de volgende stappen te volgen:
  1. Creëer een account of log in.
  2. Selecteer in de archiefinventaris een archiefstuk.
  3. Klik op ‘Reserveer’ en kies een tijdstip van inzage.
Citeerinstructie
Bij het citeren in annotatie en verantwoording dient het archief tenminste éénmaal volledig en zonder afkortingen te worden vermeld. Daarna kan worden volstaan met verkorte aanhaling.
VOLLEDIG:
Nationaal Archief, Den Haag, Charters Centraal Bureau voor Genealogie, nummer toegang 3.22.05, inventarisnummer ...
VERKORT:
NL-HaNA, Charters CBG, 3.22.05, inv.nr. ...

Verwant materiaal

Beschikbaarheid van kopieën
Inventarisnummers van dit archief zijn niet in kopievorm beschikbaar

Archiefbestanddelen

  • Johan Manteau voor zich en Bartel Manteau, zijn broer, voor Dingenis Mejonck, gehuwd met Catarina Manteau en voor Jacobus Manteau haar broer, voor zijn oom Pieter Manteau, secretaris van Willemstad, diens broer, voor ds. Arnoldus de Rijcke gehuwd met Agatha Manteau, ds Abraham van den Heuvel, gehuwd met Johanna Manteau en Joachim Leydecker gehuwd met Geertruyt Manteau en Johan Piggen voor zich, Johan Le Roy voor zich en voor Anthony Le Roy zijn broer, en gemachtigd door Joachim Leydecker, voogd over de drie kinderen van Daniel le Roy, zijn broer, allen erfgenamen van hun zuster en tante Apolonia Manteau, verkopen aan mr. Franchoys Leydecker een stuk land gelegen in de Pluimpodt met de dijk en de cijns, bevestigd door Willem Engelssen Loele, Jan Cornelissen Cuyper en Cornelis Cornelissen Rolle, schepenen van Poortvliet.
    2 Zegels beschadigd.

  • Dingman Abrahamssen Bigge voor Maycken Mertens., weduwe van Cornelis Cornelissen van Campen, en voor Cornelis Adriens. Tuynder, gehuwd met Willemyntgen Campendr. verkoopt aan mr. Franchoys Leydecker een stuk land, gelegen in de polder Smaelzie, belend door de dijk, de erfgenamen van Adriaen Venne en de kinderen van Anthony Verveucht, bevestigd door Willem Engelseen Loele, Cornelis Jobs. Manteau en Cornelis Cornelisz. Manteau, schepenen van Poortvliet op het eiland Tholen.
    1 zegel beschadigd.

  • Willem Kettingh d'Jongh, raad, thesaurier en rentmeester van de prins van Oranje, verkoopt voor deze aan Johannes Manteau voor mr. Franchoys Leydecker 2 percelen land, gelegen in Mallant in Huych van Mallantshouck, het eerste perceel belend door het vroon, de weg, het kapittel van St. Maertensdyck en Anthonis Janssen, het andere perceel belend door mr. François Leydecker en de vroone, bevestigd door Willem Engelssen Loele, Jan Cornelissen Cuyper en Cornelis Cornelissen Manteau, schepenen van Poortvliet op het eiland Tholen.
    Zegels verloren.

  • Willem Kettingh d'Jongh, raad, thesaurier en rentmeester van de prins van Oranje, verkoopt voor deze aan Johannes Manteau voor mr. Franchoys Leydecker 2 percelen land, het ene gelegen in de Bresamenhouck, belend door de landscheiding, de weg en Marinus Baeck, het andere gelegen in Huych van Mallantshouck belend door mr. Franchoys Leydecker en de vrone, bevestigd door Willem Engelssen LoeLe, Jan Cornelissen Cuyper en Cornelis Cornelissen Manteau, schepenen van Poortvliet.
    2 zegels beschadigd.

  • Jacob Venne verkoopt voor Catalijna Aerense, weduwe van Adriaen Venne, aan mr. François Leydecker, rentmeester, land, gelegen in de polder Smaelenzijde, belend door de dijk van de koper, bevestigd door Cornelis Manteau en Willem de Bonte, schepenen van Poortvliet op Tholen.

  • Jacobus Manteau voor Dyngentjen Schottman, verkoopt aan Marinus Priem 2 partijen land, gelegen in Bresamenhouck, belend door de landscheiding, ds. Grijbius, Francois Buise en de koper, bevestigd door Willem Loele, Bartel Manteau en Engel Philipssen, schepenen van Poortvliet op het eiland Tholen.
    3 zegels zwaar beschadigd.

  • Marinis Marinis Priem verkoopt aan mr. Franzois Leydecker land in de Bresamenhouck, bevestigd door Michiel Hollander, Jan Smalhen en Cornelis schepenen van Poortvliet.
    2 zegels beschadigd.

  • Philip Cornelissen, voogd van Janneken Huybrechts, overleden, voor Pauwels Jacobsen en Cornelis Anthonissen en voor Aert van Minoore en Cornelis Mallander, allen erfgenamen van Janneken voornoemd, verkoopt aan Marinis Priem voor mr. Francois Leydecker land, gelegen in Bresamenhouck, belend door de landscheiding, de dijk en Jan Vermuyden, bevestigd door Willem Loele, Bartel Manteau en Aernout van den Baack, schepenen van Poortvliet.
    2 zegels beschadigd, 1 zegel verloren.

  • Marinis Adriaans Schiper voor zich en als voogd over de nagelaten kinderen van Huybrecht Adriaens en Anthony Noom, gehuwd met Janneke Adriaens. erfgenamen van Adriaen Thonne Schipper, verkopen aan mr. Franchoys Leydecker, rentmeester voor Janneke Jans. Plune een deel van een stuk land, gelegen in de Noorthouck, belend door de erfgenamen van Abraham Maertensse Bigge, de weg, de koper en de erfgenamen van Barent Damese. bevestigd door Willem Janse Soeter, Migiel Bodt en Dingenis Cornelissen Thorreman, schepenen van Nieuwstrien.

  • Willem Verstraeten, gehuwd met Pietronella Davitsdr., verkoopt aan Magiel Hollander voor mr. Franchoys Leydecker, land, gelegen in de Noorthouck, belend door de erven Aberam Maertensse Bigge, de weg en het land, dat door de koper is gekocht van de erven Adriaen Thonne Schiper, onder borgtocht van Marinis d'Kuyper en Jacob de Kocq, zwagers van Willem Verstraete en Adriaen de Kuyper, bevestigd door Dinghenis Thorreman en Marinus Adriaensse Schiper, schepenen van Nieuw Strien.
    Zegels verloren.

  • Marinis J. van Vrijbergen, secretaris, gemachtigd door het stadsbestuur van Tholen om als curator op te treden in de boedel van mr. Marinis Corvincx, mr. Johan van Vrijbergen, pensionaris en Franzois Leydecker, rentmeester, gemachtigd door genoemde Marinis Corvincx, verkopen aan mr. Franzois Leydecker, gemeten 196 roeden in Huigh van Mallandtshoeck, bevestigd door Mighiel Hollander, Mathijs Coeke en Jan Sin, schepenen van Poortvliet.
    2 zegels beschadigd.

  • Fransous Leijdecker verkoopt aan de armen van Poortvliet een stuk land, gelegen in Huygh van Mallantshoeck, terwijl de armmeesters verkopen bij monde van de penningmeester Hollander aan Fransous voornoemd een stuk land in de Bresamen hoeck, bevestigd door Mighiel Hollander en Mathijs Coucke, schepenen van Poortvliet.
    Zegel beschadigd.

  • Fransois Priem, voor de erfgenamen van Adriaen Jan Bastiaanse, verkoopt aan Den Hollander, schout, voor mr. Fransois Leydecker een rente op Mallantshoeck, bevestigd door Pieter van Atten, Mathijs Bouke en Dyngerius Feyter, schepenen van Poortvliet.

  • Mathijs Coecke voor Symon de Laater verkoopt aan Den Hollander, schout, voor mr. Fransois Leydecker land, gelegen in het zuideinde van t Nieuwee, bevestigd door Mathijs Coecke, Logier Scharre en Engel de Luuter, schepenen van Poortvliet.
    Zegel verloren.

  • Abraham van Diest, rentmeester voor Jan de Later verkoopt aan Den Hollander, schout, voor mr. Fransois Leydecker, burgemeester van Tholen, land, gelegen in Smaalzijde in de Zuidhoek en land gelegen in de Noorthoek als vrij eigen, bevestigd door Dyngerus Teuter, Mathijs Coecke en Jacob Cock, schepenen van Poortvliedt.
    Beide zegels beschadigd.

  • Logier Marinusz. Scharre voor Cornelis Jacobsz. Vrouchop, gehuwd met Pieternella Barentsdr. en Dierick Huybrechts. voor Pieter Diericx, zijn zoon,verkopen aan Jan Barentsz. Smout land, gelegen in het noorden van Nieuwee en in de Bresamenhouck, bevestigd door Mathijs Crijnsz, Cornelis Geertsz. en Marinus Matheusz., schepenen van Poortvlyet.
    1 zegel beschadigd, 2 zegels verloren.

  • Adriaen Theune Schipper verkoopt aan Marinus P. Lock een hoeve met wat daarbij behoort, gelegen in Hoete Ravenshouc, bevestigd door Heijnderick de Kuijper, Michiel Hollander en Michiel Bodt, schepenen van Poortvliet.
    2 zegels beschadigd.

  • De Staten Generaal der Vereenigde Nederlanden stellen Matthias Haiko Appius aan tot kolonel commandant bij het regiment te paard van de prins van Hessen Homburg. (get. O.Z. van Haren).
    Zegel verloren.

  • De Staaten Generaal der Vereenigde Nederlanden stellen Nicolaas van Bockholt aan tot luitenant kolonel van het 2de bataillon van het regiment infanterie van generaal graaf d'Envie, in plaats van E.E. Collot d'Escurij.
    Zegel verloren.

  • De Staaten Generaal der Vereenigde Nederlanden stellen George Lundin aan tot kapitein kommandant van de Grenadier compagnie van het 2de bataillon van het regiment van generaal majoor Dundas in plaats van D. Nicolson.
    Zegel verloren.

  • De Staten Generaal der Vereenighde Nederlanden stellen Lambert van Noothoven aan tot kapitein over de compagnie voetknechten van Barent Buissonet.
    Hieraangehecht nr 271.

  • Zijne majesteit van Groot-Brittannien, erfstadhouder en gouverneur van Hollandt, Zeelandt en Westvrieslandt enz. en de Gecommitteerde Raden van de provincie Hollandt en Westvrieslandt hechten hun goedkeuring aan de aangehechte benoeming. (zie. regest nr.270).
    .

  • Hun Hoog Mogende, Vertegenwoordigende het Bataafs Gemeenebest, stellen Jacob Adriaan Paets aan tot Eerste Luitenant bij het Derde battaillon van het regiment Infanterie.

  • De Staaten Generaal der Vereenigde Nederlanden stellen Guillaume de Pineda aan tot adjudant van het eerste battaillon van het regiment Mariniers van kolonel de Rhijngraaf van Salm in plaats van C.C. van Jordan.
    Zegel verloren.

  • De Staten Generael der Vereenighde Nederlanden stellen Floris van Ratingen aan tot sergeant-majoor of wachtmeester te Arnhem in plaats van Johan van Brienen.
    Zegel geschonden.

  • Het Committé tot de Algemene zaken van het Bondgenootschap te Landen stellen J.W. Willemzen aan tot eerste luitenant bij de Artillerie, het 3de battaillon.

  • De Staaten van Hollant en Westvrieslant stellen James Wood aan tot kapitein van een compagnie voetknechten in plaats van Johan Cambel.
    Zegel verloren.

  • De Staaten Generaal der Vereenigde Nederlanden stellen Johan Lambert van Jeger aan tot kapitein van een compagnie in het regiment van generaal majoor Bekker in plaats van Hendrik Anthony van Brederode.
    Zegel geschonden.

  • De Staaten Generaal der Vereenigde Nederlanden stellen Johan Lambert van Jeger aan tot luitenant kolonel bij het regiment van generaal majoor Ruysch.

  • De Staaten Generaal der Vereenigde Nederlanden stellen Johan Lambert van Jeger aan tot segeant majoor van het 2de bataillon van het regiment van generaal majoor Ruijsch, in plaats van N. Godin.
    Zegel verloren.

  • De Staten Generaal der Vereenigde Nederlanden stellen Johan Lambert van Jeger aan tot Kolonel commandant van het regiment van generaal majoor Godin.
    Zegel verloren.

  • De Staaten Generaal der Vereenigde Nederlanden stellen Johan Lambert van Jeger aan tot sergeant majoor of wagtmeester generaal over de infanterie in dienst van de Republiek.
    Zegel geschonden.

  • De Staaten Generaal der Vereenigde Nederlanden stellen Cornelis Johannes Kraijenhoff aan tot kapitein ingenieur in plaats van K. Siderius.
    Zegel verloren.

  • De Staaten Generaal der Vereenigde Nederlanden stellen Cornelis Johannes Kraijenhoff aan tot kapitein ingenieur.
    Zegel verloren.

  • De Staaten Generaal der Vereenigde Nederlanden stellen Stephanus Johannes Valat aan tot kapitein in het regiment van kolonel Acronius in plaats van N. van Sytzama.
    Zegel verloren.

  • De Staaten Generaal der Vereenigde Nederlanden stellen Steffanus Johan de Valat aan tot majoor bij het eerste battaillon van het regiment van Zijne Vorstelijke Doorluchtigheid de luitenant generaal Prins van Baden Dourlach.
    Zegel verloren.

  • De Staaten Generaal der Vereenigde Nederlanden stellen Stephan Johan de Valat aan tot kolonel van het Staatse leger met behoud van de compagnie.
    Zegel verloren.

  • De Staten Generaal der Vereenigde Nederlanden betalen François Croquesel gehuwd met Jacoba Hoeten, een jaarlijkse lijfrente ten behoeve van hun zoon Louis Croquesel, oud 10 jaar.

  • De Staten van Hollant en West-Vrieslant verkopen een lijfrente aan Grietje Lipkis voor haar dochter Elisabeth Mommers, oud 23 jaar.
    Zegel verloren.

  • De Raden wegens den staat der Generale vereenigde Nederlandse geoctroijeerde Oost-Indische Compagnie te Batavia stellen na de dood van gouverneur-generaal van Swoll in diens plaats Henric Zwaardecroon aan, in afwachting van de toestemming van de heren Bewindhebbers van de V.O.C., hun gebracht met de retourvloot uit Amsterdam onder de commandeur Gerrit van der Zijden op de schepen Purmerlust en Assenburg, welke akte is opgemaakt in het Kasteel van Batavia in het koninkrijk Jaccratra op het eiland groot Java.

  • Extracten uit de resoluties van de Staten-Generaal betreffende de rouv bij het overlijden van leden van het stadhouderlijk huis aangenomen, 1584-1676.

  • Frederique Ouuwens, kapitein in dienst van de keurvorst van Brandenburg verkoopt aan Willem van Nimewegen in het huis van Louis de Mean in de parochie St. Adalbert bij Luik een obligatie ten laste van de Staten van Holland en Westvriesland, gekocht in 1607 op naam van Hendrik Frans van der Wielm bevestigd door Louis de Mean en, Jan Arnoldi en Louis Arnoldi, notaris.

  • De Staten Generael der Verenichde Nederlanden stellen Johan van Duiter aan tot commissaris ordinaris van de monsteringe in plaats van Jacob Sas van den Bossche.
    Zegel verloren.

  • De Staten Generaal der Vereenigde Nederlanden stellen Herman van Heeze aan tot procureur voor Hare Hoog Mogenden in plaats van Victor Breij.

  • Dirck Dircksz. Romeijn verkoopt aan Maria Gerbrants. weduwe van Jasper Balthazar een rentebrief, bevestigd door Jan Jacobse Verschie, schout, Adriaen van Roijen en François Verssen, schepenen van Beukelsdijc, Blommersdijc en het land van Cool.
    Zegel verloren. Gecancelleerd.

  • Pieter Jansz, Mol verklaart een schuld te hebben aan Arien Abrahamsz. van der Horden en aan de erfgenamen van Wouter Jansz. Proost een jaarlijkse losrente, gevestigd op een huis, erf en schuur, in Gouderack, waar het Zwaantje uithangt, strekkende van de dijk tot aan de sloot tot het kerkhof, belend door Pieter Ariensz., Pieter Pietersz. Smith, op een akker gelegen in het Middelblocq, strekkende van de dijkwetering tot het land van Sijchie Cornelisdr. en de halve dwarssloot, belend door Pauw Jansz. Boer en Bartholomees Tuijnenburgh, gehuwd met Sijchie Cornelisdr., op een akker, gelegen in hetzelfde blok, strekkende alsvoren, op een akker in hetzelfde blok, strekkende van Pieter Cornelisz. van Leeuwen tot aan het erf van de weduwe van Cornelis Jan Barents toe, belend door Dirck Thijssen, de kade of het gemene land van Stolwijk, en een boomgaard gelegen in het voorz. blok, strekkende van de plaats van de erfgenamen van Cornelis Janss. Wiltvangh tot Pieter Cornelisz. van Leeuwen, belend door Dirck Thijssen, de stolwijcxe cade, bevestigd door Johan van Dam, schout, Pieter Claesz Visscher, Galeijn Thonisz Veenbacker en Johan Brants Moeyweer, gezworenen van Gouderack.

  • Cornelia Jacobs. wonende ter Goude; Bartholomees van den Laet gehuwd met Aliet Cornelisdochter, Anna Cornelisdochter gemachtigd door mr. Pieter Heerman, haar man, Jan Cornelisz. als oom voor de nagelaten kinderen van Chrystyaen Cornelisz. Farij n.1. Chrystyaenus, Christyna en Cornelia Chrystyaensdochters, allen erfgenamen van Katryna Dericks Vermeulendochter, weduwe van Jan van Dam, verdelen onderhands de nalatenschap van Katryna voorz. en van Brecht Dericx dochter haar zuster, waarbij volgens testament legaten worden toegekend aan Ysbrant Cornelisz., de kinderen van Brecht, n.1. Cornelis en Jacob, Katryna Bartholomeesdochter en Heynrich Cornelisz. Hack, Cornelia Jacobsdochter voorz., Quist Willemsz. Cosoet, bevestigd door Heynrich Cornelisz. Hack en Jacob Vastersz. als getuigen.

  • Mr. Floris Thin voor zichzelf en voor Cornelis Thin, zijn oom en mr. Gijsbert Thin, zijn broer, komt overeen met Henrich van Dam gehuwd met Adriana Joost Claess. dochter, dat de laatste de pachten zal mogen ontvangen die geind worden door Aert Wijnantsz. en die alle kinderen van Jacob Claesz. toekomen ingevolge het testament van de weduwe van Adriana JanThins, waardoor het proces, dat Cornelis en Gijsbert Thin om de landen in Berchambacht aangeheven, zal worden geschikt.

  • Cornelis van Dam Jansz. verklaart ontvangen te hebben van Hubrecht van Vliet wonende te Haarlem van Mechtel Tynne, weduwe van mr. Ghijsbert zaliger, 26 stuivers en 1 oortje.

  • Rector en senaat van Leiden geven Petrus de Winter, geboren te Brielle bevestiging van de doctorsgraad in de rechten.

  • Rector en senaat van Leiden geven Petrus van Kessel, van Reeuwijk bevestiging van de doctorsgraad in de medicijnen.
    zegel verloren

  • Rector en senaat van Leiden geven Carolus Schattenkerk van Zwammerdam bevestiging van de doctorsgraad in de medicijnen.
    zegel verloren.

  • Burgemeesters en regeerders van de stad Rotterdam bevestigen Gerrit van der Dussen, geboren te Gouda, advocaat-fiscaal bij het College ter Admiraliteit te Rotterdam, als poorter.

  • Mandement van rau-actie voor Apolonia van Zijl, weduwe van Jacob Clos, wonende te Leidschendam onder Veur, enige erfgename van Johannes Jacobse Clos.
    Fragment.

  • Oost boven
    Behoort bij charter betreffende grondverkoping van 1664. Zie regest nr 14.

    Schaal 5,3 cm. = 50 "kleyne voet"

  • Oost boven
    Vervaardigd door: Kaartmaker Coenraet Oelensz. , landmeter van Delfland. Geextraheerd uit een landkaart, 1551 december 11.

    Schaal vermoedelijk in roeden 12,7 cm = 50 roeden (schaal circa 1:1500)

  • Huurovereenkomst tussen bootgezellen en de commandeur Anne Annes van het schip "De Man onder de Leeuw alias De Hoop" voor de tocht ter walvisvangst naar Groenland, gesloten te Amsterdam.

  • Uitspraak in het geding tussen Cornelis Aerntsz. en Thonis Jansz. over een wal en sloot liggende tussen beider grond als scheiding van de "werff totten ryvech thoe" gedaan door Bouven Jansz. schout te Wassenaar onder arbitrage van Anthonis Jacobsz., Cornelis Cornelisz. int weer, Jacob Dircsz. en Jan Willemsz.