Terug naar zoekresultaten

2.05.233 Inventaris van de nagelaten stukken van mr. M.P.L. Steenberghe als leider van de Economische, Financiële en Scheepvaartmissie van het Koninkrijk der Nederlanden in de Verenigde Staten, 1942-1945

Voer een zoekterm in
VorigeVolgende

Archief

Titel

2.05.233
Inventaris van de nagelaten stukken van mr. M.P.L. Steenberghe als leider van de Economische, Financiële en Scheepvaartmissie van het Koninkrijk der Nederlanden in de Verenigde Staten, 1942-1945

Auteur

F.J. Ouborg

Versie

06-01-2023

Copyright

Nationaal Archief, Den Haag
2001 cc0

Beschrijving van het archief

Naam archiefblok

Ministerie van Buitenlandse Zaken: Collectie Missie M.P.L. Steenberghe
BuZa / Coll. Steenberghe

Periodisering

oudste stuk - jongste stuk: 1942-1945

Archiefbloknummer

Z140

Omvang

; 42 inventarisnummer(s) 0,10 meter

Taal van het archiefmateriaal

Het merendeel der stukken is in het.
Nederlands

Soort archiefmateriaal

Normale geschreven, getypte en gedrukte documenten, geen bijzondere handschriften.

Archiefdienst

Nationaal Archief

Locatie

Den Haag

Archiefvormers

M.P.L. Steenberghe

Samenvatting van de inhoud van het archief

Maximilien Paul Leon Steenberghe was minister van Economische Zaken van 1933-1935 en wederom van 1937 tot 1941. Daarna vertrok hij naar de Verenigde Staten om daar de oprichting van de Economische, Financiële en Scheepvaartmissie van het Koninkrijk der Nederlanden voor te bereiden. Via deze missie was Steenberghe vooral betrokken bij scheepvaartkwesties en bij aankoop van goederen.
De in dit archief beschreven stukken beslaan de periode dat Steenberghe actief was als leider van de hierboven genoemde missie. Het bevat o.a. stukken m.b.t. de leden van de missie, correspondentie van Steenberghe, een geheime lijst met namen en codenummers van schepen en een lijst met verliezen van personen en materieel in de Tweede Werledoorlog. Tevens is er een nota inzake de internationaal-financiële positie van het Koninkrijk der Nederlanden na de oorlog.

Archiefvorming

Geschiedenis van de archiefvormer
Maximilien Paul Leon Steenberghe werd geboren op 2 mei 1899 te Leiden. Na het gymnasium in Utrecht te hebben doorlopen studeerde hij in dezelfde stad rechten. Na de afronding van die studie op zijn 21e startte hij zijn carrière in het bedrijfsleven. Net 30 jaar werd hij voorzitter van de Algemeene Roomsch Katholieke Werkgevers Vereeniging; een functie die hij in 1934 verruilde voor die van minister van Economische Zaken in het tweede kabinet Colijn (1933-1935). Van 1937 tot 1941 zou hij deze functie wederom uitoefenen. Nadat hij dit ambt in november 1941 had neergelegd vertrok hij in maart 1942 naar de Verenigde Staten om daar de oprichting van de Economische, Financiële en Scheepvaartmissie van het Koninkrijk der Nederlanden voor te bereiden. Via deze missie was Steenberghe vooral betrokken bij scheepvaartkwesties en bij aankoop van goederen. Ook leidde hij diverse delegaties bij verschillende internationale conferenties die tijdens de oorlog in de Verenigde Staten en Canada werden gehouden. Na de oorlog was hij nauwelijks nog politiek actief binnen de Katholieke Volkspartijen. Van 1946 tot 1947 was hij nog vertegenwoordiger van het ministerie van Financiën in de VS in het bijzonder betreffende de Internationale Bank voor Herstel en Ontwikkeling. Daarna stortte hij zich door middel van commissariaten in het zakenleven, onderwijs (presidentcurator van de Katholieke Economische Hogeschool te Tilburg) en de Belgisch-Nederlandse betrekkingen op waterstaatkundig gebied middels de "Belgisch-Nederlandse studie- en onderhandelingscommissie". Hij overleed op 22 januari 1972 te Hilvarenbeek.
Geschiedenis van het archiefbeheer
De beschreven stukken beslaan de periode dat Steenberghe actief was als leider van de hierboven genoemde missie. Dat deze stukken bij het ministerie van Buitenlandse Zaken terecht zijn gekomen komt omdat de missie gehuisvest was binnen de muren van de Nederlandse ambassade te Washington en zij tesamen met het archief van de ambassade naar Nederland zijn verscheept. De in de lijst beschreven mappen zijn de mappen zoals ze indertijd door Steenberghe zelf of een naaste medewerker zijn gevormd.
De verwerving van het archief
Overbrenging van een overheidsarchief

Inhoud en structuur van het archief

Selectie en vernietiging
Uit het archief is niets vernietigd.
Ordening van het archief
De mappen zijn op chronologische volgorde geplaatst.

Aanwijzingen voor de gebruiker

Openbaarheidsbeperkingen
Volledig openbaar.
Beperkingen aan het gebruik
Reproductie van originele bescheiden uit dit archief is, behoudens de algemene regels die gelden voor het kopiëren van stukken, niet aan beperkingen onderhevig. Er zijn geen beperkingen krachtens het auteursrecht.
Materiële beperkingen
Het archief kent geen beperkingen voor het raadplegen van stukken als gevolg van slechte materiële staat.
Aanvraaginstructie
Openbare archiefstukken kunnen online worden aangevraagd en gereserveerd. U kunt dit ook via de terminals in de studiezaal van het Nationaal Archief doen. Om te kunnen reserveren dient u de volgende stappen te volgen:
  1. Creëer een account of log in.
  2. Selecteer in de archiefinventaris een archiefstuk.
  3. Klik op ‘Reserveer’ en kies een tijdstip van inzage.
Citeerinstructie
Bij het citeren in annotatie en verantwoording dient het archief tenminste éénmaal volledig en zonder afkortingen te worden vermeld. Daarna kan worden volstaan met verkorte aanhaling.
VOLLEDIG:
Nationaal Archief, Den Haag, Ministerie van Buitenlandse Zaken: Collectie Missie M.P.L. Steenberghe, nummer toegang 2.05.233, inventarisnummer ...
VERKORT:
NL-HaNA, BuZa / Coll. Steenberghe, 2.05.233, inv.nr. ...

Verwant materiaal

Beschikbaarheid van kopieën
Inventarisnummers van dit archief zijn niet in kopievorm beschikbaar

Archiefbestanddelen