Nationaal Archief. Collectie, tentoonstellingen en activiteiten

Fotocollectie Losse Aanwinsten » Inventaris nr. 9 - Zoeken: anefo

Naam archiefblok:
Fotocollectie Losse Aanwinsten

Geschonken door zijn dochter Mw. H. Breedveld - De Boer. Schenkingsdatum 27/8/12. Zie dossier 2011-3904

Niet raadpleegbaar

Het album begint met foto’s van het vertrek met de ‘Volendam’, een schip van de Holland Amerika Lijn. De Volendam werd tijdens de politionele acties ingezet als troepentransportschip.

Van de oorlog is op enkele plaatsen iets te zien; op het zesde blad zien we twee foto’s van een opgeblazen spoorbrug (te Nankru?), blad 14 toont soldaten (wandeling over ravijn), blad 17 (soldaten een brug aanleggend (tocht naar het Idjoemeer).

Op blad 41 komt in een bijschrift het Indonesische woord pelopor voor (gespeld als polopers: ‘Hoe de polopers huis hielden in villa’s [..] aan de hoofdweg Semarang, Djocja’ – met twee foto’s van een verwoest huis en kerk?).
Het woord betekent "verkenner, pionier" en is oorspronkelijk afkomstig uit het Nederlands, van het woord voorloper. In historische context wordt het ook wel gebruikt om Indonesische antikoloniale strijders mee aan te duiden. Gedurende de Indonesische onafhankelijkheidsstrijd waren er verschillende strijdgroepen actief, waaronder de TNI (Tentara Nasional Indonesia) in de van meet af aan door de nationalisten gecontroleerde gebieden, en de pelopors in de gebieden die in handen van de Nederlanders waren. Dit onderscheid werd en wordt door veel Nederlanders niet herkend, waardoor de term vaak ten onrechte wordt gebruikt, vaak in verbasterde vorm en met een negatieve ondertoon (ploppers, peloppers) [bron Wikipedia].

De ontscheping van de Volendam (blad 50) en de opleiding (voor uitzending) – op blad 51 - komen pas in de tweede helft van het album aan bod. Interessant zijn de oefeningen in de sneeuw ter voorbereiding op de uitzending naar Indie.

Daarna volgt de ‘Laatste Vlaggenparade te Semarang’ (53), een blad met foto’s ‘Wat er al zo gedaan werd tijdens tocht Idjoe platteau’ (54), foto’s van de ‘Bonowoso conferentie’ (55) (moet zijn Bondowoso conferentie, 1948).

Het album eindigt met een serie ‘Afscheid van oude strijdmakkers’ (67), foto’s aan boord van De Volendam (id.), personeel M.P.V. (?) te Soerabaja (68), Uitgeleide te Soerabaja (69), Laatste Koninginnedag te Semarang 1950 (70) en veel foto’s van het Suez kanaal (72-74). De laatste foto is een gezicht op Semarang (75).

Reacties

Nieuwe reactie inzenden
Velden gemarkeerd met een sterretje (*) zijn verplicht
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.
  • Adressen van webpagina's en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Toegelaten HTML-tags: <p> <a> <em> <strong> <br> <abbr> <span>
  • Zet HTML-elementen in hoofdletters om naar kleine letters.
Uitgebreid
Zoek in collecties
Zoek in