Terug naar zoekresultaten

1.05.11.01 Inventaris van het digitaal duplicaat van het archief van de Gouverneur van Suriname, 1845-1869

Het archief van de Gouverneur van Suriname bevat enkele stukken uit zijn correspondentie en diverse publicaties gedurende de periode 1845-1869. Verder omvat het enige stukken in verband met het beheer van de plantages, met betrekking tot de slaven en aanvragen om octrooi.
Voer een zoekterm in
VorigeVolgende

Archief

Titel

1.05.11.01
Inventaris van het digitaal duplicaat van het archief van de Gouverneur van Suriname, 1845-1869

Auteur

E. Hoogendijk

Versie

02-05-2021

Copyright

Nationaal Archief, Den Haag
1932 cc0

Beschrijving van het archief

Naam archiefblok

Digitaal Duplicaat: Suriname na 1828: Gouvernementssecretarie
Gouverneur Suriname [digitaal duplicaat]

Periodisering

oudste stuk - jongste stuk: 1845-1869

Archiefbloknummer

DD133

Omvang

20 inventarisnummer(s)

Taal van het archiefmateriaal

Het merendeel der stukken is in het
Nederlands

Soort archiefmateriaal

Normale, geschreven en gedrukte documenten, geen bijzondere handschriften.

Archiefdienst

Nationaal Archief

De originelen bevinden zich in

Nationaal Archief van Suriname, Paramaribo

Archiefvormers

Gouverneur van Suriname

Samenvatting van de inhoud van het archief

Het archief van de Gouverneur van Suriname bevat enkele stukken uit zijn correspondentie en diverse publicaties gedurende de periode 1845-1869. Verder omvat het enige stukken in verband met het beheer van de plantages, met betrekking tot de slaven en aanvragen om octrooi.

Archiefvorming

Geschiedenis van de archiefvormer
( Met dank aan de Landsarchiefdienst Suriname )
De Gouverneur
Het koloniaal bestuur in Suriname was in hoge mate gecentraliseerd en er werd vanuit de hoofdstad Paramaribo gedirigeerd.
Van 1828 - 1845 waren Suriname en de Nederlands Antillen verenigd onder een te Paramaribo zetelende Gouverneur - Generaal. In 1845 vond er een scheiding plaats in het bestuur van de Nederlandse West-Indische bezittingen. Vanaf 1845 werd de kolonie Suriname beheerd door een Gouverneur die het land bestuurde in naam en als vertegenwoordiger van de Nederlandse Koning. Hij werd hierin geassisteerd door uitgezonden ambtenaren, met wie hij tezamen een groot deel van het directe beleid ontwikkelde en uitvoerde.
Volgens het Regeringsreglement van 1865:
  • werd de Gouverneur door de Koning benoemd en ontslagen;
  • hij moest de ouderdom van 30 jaren vervuld hebben;
  • verder was hij verplicht, zijn waardigheid te blijven bekleden totdat hij het bestuur aan zijn opvolger had overgegeven, tenzij hem van 's Koningswege gelast of vergund werd zijn waardigheid vroeger neder te leggen;
  • hij oefende zijn waardigheid uit met stipte inachtneming van 's Konings bevelen, en was aan de Koning wegens zijn doen en laten verantwoordelijk.
De macht van de Gouverneur op lokaal niveau was in alle sectoren van het maatschappelijk bestel voelbaar. Op elk gebied van de uitvoering had hij een beslissende stem. Geen bode of huishoudster aangesteld, balata- of goudconcessie verleend, Koninklijk besluit of verordening tot stand gebracht of een lap grond aan een kleinboer verleend, zonder dat zijn stem werd gehoord. Ook de buitenlandse machtgroeperingen werden door de Gouverneur vertegenwoordigd.
De Raad van Bestuur:
Op 1 januari 1866 trad een nieuwe bestuursregeling voor Suriname in werking. De Gouverneur werd de uitvoerende macht opgedragen, en hij werd daarin bijgestaan door de Raad van Bestuur. Deze Raad bestond uit een onder - voorzitter en drie leden, benevens een willekeurig aantal buitengewone leden, allen door de Koningin benoemd. De Gouverneur is voorzitter en de Gouvernements - Secretaris, secretaris van de Raad.
Hof van Politie/Politieke Raad:
De macht van de Gouverneur werd echter aanzienlijk beperkt door het instellen van een Hof van Politie (ook Politieke Raad genoemd). In dit Hof, aanvankelijk uit tien leden bestaande, hadden kolonisten zitting, die door de Gouverneur voor het leven werden benoemd. Voor iedere raadszetel moest de Gouverneur echter kiezen uit twee personen, die op hun beurt door de kolonisten met meerderheid van stemmen waren gekozen. Het Hof van Politie had grote bevoegdheden. De Gouverneur moest iedere zaak " van enig belang " aan de Raad voorleggen, die volgens de meerderheid van stemmen besliste. Bovendien was de Criminele Justitie ( strafrechtspraak) in handen van het Hof. De burgerlijke rechtspraak berustte bij het Hof van Civiele Justitie, waarin behalve de Gouverneur zes door de kolonisten uit hun midden gekozen leden zitting hadden. Ook dit Hof besliste met meerderheid van stemmen.
Koloniale Staten/ Staten van Suriname:
In 1865 kreeg de bevolking van Suriname een, grotendeels gekozen volksvertegenwoordiging: Koloniale Staten. Vier van de 13 leden werden, tot 1901, door de Gouverneur benoemd en 9 zouden gekozen worden volgens censuskiesrecht. De macht van Koloniale Staten was niet groot. Niet verkiesbaar tot lid der Koloniale Staten zijn de Gouverneur, de onder - voorzitter en de leden van de Raad van Bestuur, de Gouvernementssecretaris en de Krijgslieden van de Staat in werkelijke dienst, alsmede zij, wie dit ontzegd is bij rechterlijk vonnis.
Geschiedenis van het archiefbeheer
De verwerving van het archief
De collectie is een duplicaat van een archief dat elders bewaard wordt.

Aanwijzingen voor de gebruiker

Openbaarheidsbeperkingen
Volledig openbaar.
Beperkingen aan het gebruik
Reproductie van originele bescheiden uit dit archief is, behoudens de algemene regels die gelden voor het kopiëren van stukken, niet aan beperkingen onderhevig. Er zijn geen beperkingen krachtens het auteursrecht.
Materiële beperkingen
Het archief kent geen beperkingen voor het raadplegen van stukken als gevolg van slechte materiële staat.
Aanvraaginstructie
Openbare archiefstukken kunnen online worden aangevraagd en gereserveerd. U kunt dit ook via de terminals in de studiezaal van het Nationaal Archief doen. Om te kunnen reserveren dient u de volgende stappen te volgen:
  1. Creëer een account of log in.
  2. Selecteer in de archiefinventaris een archiefstuk.
  3. Klik op ‘Reserveer’ en kies een tijdstip van inzage.
Citeerinstructie
Bij het citeren in annotatie en verantwoording dient het archief tenminste éénmaal volledig en zonder afkortingen te worden vermeld. Daarna kan worden volstaan met verkorte aanhaling.
VOLLEDIG:
Nationaal Archief, Den Haag, Digitaal Duplicaat: Suriname na 1828: Gouvernementssecretarie, nummer toegang 1.05.11.01, inventarisnummer ...
VERKORT:
NL-HaNA, Gouverneur Suriname [digitaal duplicaat], 1.05.11.01, inv.nr. ...

Verwant materiaal

Beschikbaarheid van kopieën
Inventarisnummers van dit archief zijn in kopievorm beschikbaar