Terug naar zoekresultaten

3.18.20 Inventaris van het archief der adellijke Vrouwenabdij van Rijnsburg van de Orde van Benedictus, 1179-1574

Het archief van de adellijke vrouwenabdij bevat onder meer een lijst van benoemde abdissen van Rijnsburg, pauselijke bullen en aflaatbrieven, privilegebrieven van de Hollandse graven, rekeningen, eigendomsbewijzen van huizen en land in Zuid-Holland en Zeeland, en stukken in verband met tienden en lenen van de abdij.
Voer een zoekterm in
VorigeVolgende

Archief

Titel

3.18.20
Inventaris van het archief der adellijke Vrouwenabdij van Rijnsburg van de Orde van Benedictus, 1179-1574

Auteur

J. Bruggeman

Versie

22-10-2021

Copyright

Nationaal Archief, Den Haag
1931 cc0

Beschrijving van het archief

Naam archiefblok

Abdij van Rijnsburg
Abdij Rijnsburg

Periodisering

oudste stuk - jongste stuk: 1179-1574

Archiefbloknummer

36019

Omvang

1309 inventarisnummer(s) 4,50 meter

Taal van het archiefmateriaal

De stukken zijn gesteld in heten in het
Nederlands

Soort archiefmateriaal

Normale geschreven en gedrukte teksten. De Nederlandstalige stukken zijn geschreven in het gotische cursiefschrift, met name in de oud-Hollandse klerkencursief.

Archiefdienst

Nationaal Archief

Locatie

Den Haag

Archiefvormers

Adellijke vrouwenabdij van Rijnsburg van de Orde van S. Benedictus

Samenvatting van de inhoud van het archief

Het archief van de adellijke vrouwenabdij bevat onder meer een lijst van benoemde abdissen van Rijnsburg, pauselijke bullen en aflaatbrieven, privilegebrieven van de Hollandse graven, rekeningen, eigendomsbewijzen van huizen en land in Zuid-Holland en Zeeland, en stukken in verband met tienden en lenen van de abdij.

Archiefvorming

Geschiedenis van de archiefvormer
uit: IRA (Inventarissen Rijks Archieven) IV (1931) p. 169-256.
De abdij ( Vgl. Maria Hüffer, De adellijke vrouwenabdij van Rijnsburg, 1133-1574, 1923, en de daar aangehaalde bronnen en litteratuur. Over den jaarstijl der abdij zie men haar artikel in Historisch Tijdschrift V, (1926), blz. 230-258. ) werd gesticht door Petronella, weduwe van graaf Floris II van Holland, op wier verzoek uit het Saksische klooster van Stötterlingenburg in het noorden van het Harzgebergte eenige nonnen van de Benedictijnenorde kwamen om het nieuwe klooster te bevolken, waarna de 16den September 1133 Andreas van Kuik, bisschop van Utrecht, de kerk van de nieuwe Benedictinessenabdij wijdde onder den titel van de H. Maagd. Door Paus Innocentius.II werd in 1140 aan de abdij exemptie verleend, waardoor zij regelrecht stond onder jurisdictie van de H. Stoel. Desondanks traden meermalen de Utrechtsche bisschoppen als scheidsrechters op, bekrachtigden de benoeming van pastoors, gaven toestemming tot investituur der nonnen en bevestigden de benoeming van de abdis. Bij bul van Paus Alexander VI van 5 Maart 1500 werd het getal der nonnen op 40 bepaald, die niet aan ordinaris kloostergeloften gebonden waren. Haar toelating werd verbonden aan de adeldom van vaders en moederszijde en van vier grootouders.
In 1536 werd de abdij in een collegium van kanonessen veranderd onder goedkeuring van Karel V, waardoor in de Alteratie de goederen niet als kloostergoed werden aangemerkt en behandeld, maar aan de Ridderschap van Holland vervielen onder verband van alimentatie van de overgebleven zusters.
in de zomer van 1572 had men reeds veel overlast van de Spanjaarden te verduren en in Februari 1573 had er een schermutseling tussen de Leidenaars. en den vijand plaats, waarbij ook enkele gebouwen der abdij schade leden: De Leidsche burgemeester deed materialen, balken en kunstwerk naar Leiden voeren, waarheen het archief misschien reeds vroeger in veiligheid gebracht was, zoals uit den na te noemen inventaris mag afgeleid worden. Nadat omstreeks dezen tijd de ontvanger van de abdij gevlucht was, werd het beheer der abdijgoederen opgedragen aan Dirk Gerritsz. van Kessel, door den Prins van Oranje aangewezen. Van de Staten ontving de ontvanger zijn bevelen en legde aan deze rekenschap van zijn beheer af. Hierin kwam sedert geen verandering, ondanks requesten van de conventualen in 1573 om haar goederen te mogen gebruiken, zoals bij de abdij Leeuwen-horst gebeurde, waar der administratie aan het klooster bleef en door den eigen ontvanger gevoerd werd. Nog in 1577 deed de abdij van Rijnsburg een poging om het gebruik der goederen terug te krijgen, doch tevergeefs.
in de loop van 1574 werd de abdij door de nonnen voorgoed verlaten, die naar Utrecht en elders bij familie haar toevlucht zochten. De parochiekerk van Rijnsburg werd reeds vóór April 1574 verwoest, terwijl de abdij spoedig daarna in vlammen opging. De laatste abdis, Stephana van Rossum, gestorven 27 December 1603, voerde ook na de verstrooiing nog haar weidsche titels en riep de nonnen buiten de abdij bijeen. Na haar benoemde de Ridderschap nog 2 abdissen, waarna die waardigheid geheel gesupprimeerd werd.
Geschiedenis van het archiefbeheer
De verwerving van het archief
Het archief is bij Koninklijk Besluit of ministeriële beschikking overgebracht.

Inhoud en structuur van het archief

Verantwoording van de bewerking Onder de oude inventarissen in het Rijksarchief is behalve een inventaris van 1603, die ons minder te zeggen heeft, als nummer 30 een exemplaar bewaard, dat de volledige samenstelling bevat van het archief van Rijnsburg in 1573. Het is een lijst van 123 folia, zonder eenig systeem, beschreven zoals de stukken uit koffers, kisten en pakken te voorschijn kwamen, en met veel fouten in de dateering. Daaruit is een lijst van ontbrekende stukken opgemaakt, die men vindt achter de regestenlijst. ( Lijst van ontbrekende stukken en regestenlijst blijven om redenen van bezuiniging tot later bewaard. ) Vóór 1573 waren reeds verloren de talrijke charters, in de regestenlijst vermeld, die alleen uit cartularia bekend zijn, en waarbij niet is aangeteekend, dat zij in de inventaris van 1573 voorkomen. Met behulp van dezen inventaris en van de dorsale merken konden eenige charters uit andere fondsen van het Rijksarchief, o.a. Grafelijkheid en Zeeland, worden opgespoord, terwijl enkele stukken tot het archief van de abdij Leeuwenhorst bleken te behooren en daarheen zijn overgebracht.
De titel van de bedoelden inventaris luidt als volgt: "Inventaris, ghemaect by scepenen der stadt Leyden ondergeschreven, van zoodanige goeden, stucken, brieven, boucken ende munimenten, hier bevonden in twee platte Brabantsche cofferen ende een houten kist, met yzeren banden beslagen, toecomende de abdye ende convent van Rijnsburch, ghecomen uuyt het secreet der stadt Leyden, aldaer dieselve in bewaringe geweest hebben, omme daeruuyt volgende het scryven van Zyne Excellentie aen deser stede van date den XXIIen Augusti 1573 Dirck Geritssz. van Kessel, rentmeester des voirsz. convents, te laeten volgen zodanighe stucken, papieren, brieven ende boucken, als hem nodich ende behouftich zullen wezen, begonst huyden dezen VIIIen Octobris XVcLXXIII."
(get.) Pieter Oom Pietersz. Pieter Jorysz.
De lijst werd voltooid 25 October 1573 en, mede ondertekend door Dirck van Kessel en Jan van Hout, secretaris van Leiden.

Aanwijzingen voor de gebruiker

Openbaarheidsbeperkingen
Volledig openbaar.
Beperkingen aan het gebruik
Reproductie van originele bescheiden uit dit archief is, behoudens de algemene regels die gelden voor het kopiëren van stukken, niet aan beperkingen onderhevig. Er zijn geen beperkingen krachtens het auteursrecht.
Materiële beperkingen
Het archief kent beperkingen voor het raadplegen van stukken als gevolg van kwetsbare of slechte materiële staat.
Aanvraaginstructie
Openbare archiefstukken kunnen online worden aangevraagd en gereserveerd. U kunt dit ook via de terminals in de studiezaal van het Nationaal Archief doen. Om te kunnen reserveren dient u de volgende stappen te volgen:
  1. Creëer een account of log in.
  2. Selecteer in de archiefinventaris een archiefstuk.
  3. Klik op ‘Reserveer’ en kies een tijdstip van inzage.
Citeerinstructie
Bij het citeren in annotatie en verantwoording dient het archief tenminste éénmaal volledig en zonder afkortingen te worden vermeld. Daarna kan worden volstaan met verkorte aanhaling.
VOLLEDIG:
Nationaal Archief, Den Haag, Abdij van Rijnsburg, nummer toegang 3.18.20, inventarisnummer ...
VERKORT:
NL-HaNA, Abdij Rijnsburg, 3.18.20, inv.nr. ...

Verwant materiaal

Beschikbaarheid van kopieën
Inventarisnummers van dit archief zijn in kopievorm beschikbaar

Bijlagen

Lijst van ontbrekende stukken
Behalve de hierna beschreven stukken uit den inventaris van 1573 zijn sedert verloren geraakt de volgende nummers uit de regestenlijst, waarvan de regesten uit cartularia zijn opgemaakt.
Regestnummers
9. 128. 497. 1141.
24. 131. 499. 1143.
25. 136. 509.
26. 137. 599.
35. 153. 613.
48. 185. 622.
49. 189. 636.
54. 198. 729.
57. 309. 959.
68. 310. 1074.
69. 414. 1084.
71. 453. 1091.
88. 482. 1123.
Lijst van ontbrekende stukken
Nr. Datum Omschrijving
1. 1299 Augustus 1 Een aggriatiebrief van Jan Withars van Middelburch nepende den ceep gedaen bij Justaes Claessz. van Oppendamme van goeden hem versterven, in date 1299 op s. Pieters daghe ingaende eest, gequeteert nr. XCI. (fol. 44 vs.)
2. 1303 Januari 17 Item een vidimus van een verceepbrieff van de abt van Middelburch van vijff gemeten landts t'Oestcappelle tot behouff des veirsz. cenvente, in date M. IIIc. ende drie des Denredaechs nae s. Pentiaensdaghe, gequeteert nr. XLI. (fol. 10 vs.)
3. 1304 Juli 11 Een vidimusbrieff van zeeckere brieff van grave Wilhem van Hellant van 100 £. tsjaers veer het cleester van Rijnsburch, in date 1304 op S. Benedictus translatiedach in de somer, gequeteert nr. XLVIII. (fol. 39 vs.)
4. (1310 Mei 4) Bulle van de paus Clemens, daerby hy deputeert den abt van S. Pieters te Gend te aenheren de questie tussen dabdisse van Rijnsburch ende den abt van Middelburch, gequoteert nr. IIII. (fol. 118.)
5. 1310 Juni 10. 1310 Vidimusbrieff van de cureyt van Boscoop ende Rijnsburch nopende zeeckere 12 mergen landts by Mone van de Houte tot behoeff van een capelrijc, in date 1310 des Woensdaechs nae S. Bonifaes daghe, gequoteert nr. XIIII. (fol. 29 vs.)
6. 1314 Januari 10 Een brieff in Latijn van 12 £. Hollants voor den pastoor van Buscoop, in date 1314 den Ven dach nae derthiendach, gequoteert nr. XLVII. (fol. 39 vs.)
7. 1318 October 2 Een brieff bij dewelcke alle Willems Pouwels kinder gheven haren oudtsten broeder alle haer vaders ende moeders goet, in date 1318 des Maendaechs nae S. Michiels dach, geteeckent nr. XVIII. (fol. 78.)
8. 1325 December 23 Een verheffbrieff van leene van derdalff hont landts in Oestgeest, gedaen bij Willem Claes Linnaertsz. jegen Dirck borchgrave van Leyden, in date 1325 des Maendaechs voor Kersavont, gequoteert nr. CCXXI. (fol. 27.)
9. 1326 Mei 1 Een brieff spreeckende van 4 mergen landts in de Linschoten, gequoteert VII. (fol. 52).
10. 1332 Mei 3 Een brieff van de date 1332 des Sonnendaechs nae Meydach, sprekende van 1 £. Hollants tsjaers, gequoteert XIX. (fol. 53.)
11. 1332 December 3 Een brieff van der date 1332 des Donderdaechs nae S. Andriesdach, nopende thien sc. tsjaers op een hoffstede, gequoteert L. (fol. 56.)
12. 1349 Juni 3 Een brieff van der date 1349 des Woensdaechs nae Sinxendagen, spreeckende van 1 £. Hollants tsjaers, gequoteert XXVI. (fol. 53 vs.)
13. 1349 Juni 9 Een brieff van de date 1349 des Dysendaechs nae beloken Pinxter aengaende 100 goeder scilde geleent gelt, gequoteert XXXVII. (fol. 54 vs/55.)
14. 1350 Februari 1 Vidimusbrieff van Willem, abt van Egmondt, van zeeckere brieff, die paus Clemens gegeven heeft, in date 1350 sdaechs voor onse Vrouwe lichtmisse, geteeckent nr. VII. (fol. 75 vs.)
15. 1351 Augustus 14 Een brieff van de date 1351 des Sonnendaechs nae S. Louwerens dach, sprekende van 10 scellingen Hollants tsjaers met een transport daeraen, gequoteert XV. (fol. 52 vs.)
16. 1352 Februari 5 Een brieff van de date 1352 des Sonnendaechs nae O.L.V. Lichtmisse. sprekende van 40 scellinghen Hollants, gequoteert XXI. (fol. 53 en vs.)
17. 1354 Augustus 6 Item eenen certificatiebrieff van Herpart van Foreest ende Gerrit van Oestgeest van een handvest in date 1354 sWoensdaechs nae sinte Peter ingaende oest, gequoteert nr. CLII. (fol. 20 vs.)
18. 1357 Januari 5 Een brieff van de date 1357 opten derthienavont, sprekende van 10? sc. Hollants, met een transport daeraen, gequoteert XLIIII (Fol. 55 vs.)
19. 1359 Februari 7 Een brieff van de date 1359 des Donderdaechs nae Purificationis beate Marie virginis, spreeckende van 8 scellimgen tsjaers, met noch 3 ander brieven daeraen, gequoteert XVII. (fol. 53.)
20. 1361 April 8 Een brieff spreeckende van 1 £. Hollants payements tsjaers op 5 hond lants, gequoteert XLV. (fol. 55 vs.)
21. 1362 Augustus 28 Een brieff van der date 1362 des Sonnendaechs nae S. Bartholomeusdach, sprekende van 1 £. Hollandts tsjaers, gequoteert LV. (fol. 56-vs.)
22. 1363 October 19 Een brieff van de date 1363 des Donredaechs nae S. Lucas dach, sprekende van zeeckere landt, ghenaempt Catwijcx camp, gequoteert XXII. (fol. 53 vs.)
24. 1367 October 18 Een brieff van de date 1367 op S. Lucas dach evangelisten nopende zeeckere testamenten ende onder andere van de Catwijsxcamp voirsz. (zie 1363 October 19), gequoteert XXIIII. (fol. 53 vs.)
25. 1367 Een brieff geraseert tot drie plaetssen, maeckende mentie van 40 scellingen Hollants, gequoteert XIIII. (fol. 52 vs.)
26. 1369 April 5 Een brieff van de date 1369 des Donderdaechs nae Paesschen, sprekende van 1½ mergen lants, gequoteert V. (fol. 51 vs.)
27. 1369 April 27 Een brieff van de date 1369 des Vrydaechs nae S. Marcus dach, maeckende mentie van 1 £. payements Hollants tsjaers, metten transpoort daeraen, gequoteert XVIII. (fol. 53.)
28. 1369 Augustus 9 Huyrcelle van zeeckere huys ende hoffstede, dewelcke jouffrou Lijsbet van Groenevelt toebehoort heeft, gelegen opten Oudenvliet, voor Dirck Robbrecht ende zijne naecomelingen, in date 1369 op S. Lourens avont, gequoteert nr. XVIII. (fol. 33 vs.) Vgl. reg. nr. 217.
29. 1370 Februari 22 Een brieff van der date 1370 op S. Pietersdach ad cathedram, spreeckende van 1 £. Hollants tsjaers, gequoteert LVI. (fol. 56 vs.)
30. 1371 November 11 Een rentbrieff van 10 £. tsjaers op zeeckere woninghe van Dirck Philipsz. in Voorschoten, met een transport daeraen, in date 1371 op S. Mertijns dach, gequoteert nr. XXXIX. (fol. 38 vs.)
31. 1372 Juni 9 Een brieff van der date 1372 des Woensdaechs nae S. Bonifatiusdach aengaende zeeckere quytsceldinge van leen, gequoteert XLIX. (fol. 56.)
32. 1372 October 26 Een brieff van der date 1372 des Dysendaechs nae XIm maechdendach, spreeckende van 2 hont lants in Oestgeest, gequoteert XXVIII. (fol. 54)
33. 1375 Juli 1 Een brieff van de jaer 1375 op onser Vrouwenavont visitatie van 1 £. Hollants opt huys ende erve in de Kerckstraet, gequoteert XL. (fol. 55).
34. 1375 Een brieff spreeckende van 30 sc. tsjaers 4 penningen, met 2 transporten daeraen, gequoteert LI. (fol. 56.)
35. 1376 Maart 18 Een brieff van de jaer 1376 des Dysendaechs nae S. Geertrudendach, sprekende van 3 £. payements Hollants, geqioteert XLI. (fol. 55.)
36. Noch eenen van derselver date aengaende 45 scellinghen Hollants, gequoteert XLII. (fol. 55.)
37. 1377 Juni 30 Een brieff van de date des 1377 Dysendaechs nae S. Jans Baptisten dach, sprekende van 1 mergen landts in Oestgeest, gequoteert IX. (fol. 52.)
38. 1378 Mei 2 Een brieff van der date 1378 tsonnendaechs nae beloken Paesschen, spreeckende van 40 scellingen Hollants tsjaers, gequoteert XXV. (fol 53 vs.)
39. 1379 Juni 23 Item eenen willecoorbrieff van 4 hont lants in Boscoop by Fye Dirck Pieters zoens dochter gedaen van haere pachtlanden aldaer jegens de abdisse, in date 1379 op sint Jans avont midtsomer, gequoteert Nr. CLXXXV. (fol. 23 vs.)
40. 1379 Juli 24 Item eenen lossingebrieff van zeven hont landts in de ambochte van Boscoop by Claes Dircxz. jegens d'abdisse van Rijnsburch, in date 1379 op S. Jacobs avont apostel, gequoteert nr. CLXVII. (fol. 22).
41. 1379 Juli 25 Een brieff van der date 1379 op S. Jacobsdach, sprekende van 1 £. Hollants tsjaers, gequoteert LIIII. (fol. 56 vs.)
42. 1379 October 24 Item eenen verwillecoerbrieff van 8 hont pachtlants in Boscoop, by Niclaes Boudumiisz. jegens de abdisse gedaen, in date 1379 des Maendaechs nae elff duyssent maechden dach, gequoteert nr. CXCI. (fol. 24.)
43. 1379 October 25 Item eenen vercoopsbrieff van 2 hont lants in Reynnerscoop voor Jan Claesz., in date 1379 des Dinsdaechs nae elff duyssent maechden dach, gequoteert nr. CLXXIX. (fol. 23.)
44. 1380 Januari 3 Item eenen verwilcoert brieff van pachtlanden in Boscoop, gedaen bij Jacob Vredericxz. jegens d'abdisse van Rijnsburch, in date 1380 des Dincxdaechs naer Jaersdach, gequoteert nr. CXLVIII. (fol. 20.)
45. 1380 Januari 12 Item eenen anderen verwilcoor brieff van zeeckere pachtlanden in Boscoop, by Willem Dircxz. jegens de abdisse gedaen, in date 1380 des Donredaechs nae derthiendach, gequoteert nr. CLXXXI. (fol. 23.)
46. 1380 Januari 24 Item een verwillekeurt brieff van vijftalff merghen pachtlandts ende een vierendeel honts in de ambochte van Boscoop, gedaen by Pieter Allertssz. jeghens d'abdisse van Rijnsburch, in date 1380 des Dinxdaechs nae S. Agnieten dach, gequoteert nr. CLXVIII. (fol. 22.)
47. 1380 Januari 24 Een (verwillecoerbrieff) van zeeckere pachtlanden in Boscoop, toecomende Aernt Willemsz., jegens die abdisse gedaen in date 1380 des Dincxdaechs nar S. Aghietendach, gequoteert nr. CCXXVIII. (fol. 27 vs. 28.)
48. 1380 Februari 16 Item eenen lossingebrieff van 10 hont lants ende een vierendeel in Boscoop, gedaen by Gerrit Dirckssz. jegens de abdisse, in date 1380 des Donredaechs nae S. Valentiins daghe, gequoteert nr. CLXXVI. (fol. 22 vs.)
49. 1380 Maart 18 Item eenen anderen verwillecoert brieff van 3 mergen landts in Boscoop voor Dirck Jansz. jegens de abdisse, in date 1380 op den Palmdach, gequoteert nr. CLXXIIII. (fol. 22 vs.)
50. 1380 April 1 Item eenen anderen verwilcoert brieff van vijff hont pachtlants in Boscoop, gedaen by Vrederick Jacopsz. jegens de abdisse, gequoteert nr. CLXXI. (fol. 22.)
51. 1380 April 6 Item eenen verwillecoert brieff van 2 mergenlants in Boscoop, gedaen by Hugue Jacopssz. jegens de abdisse, gequoteert nr. CLXXVII. (fol. 23.)
52. 1380 April 9 Item eenen anderen verwillevoer brieff van 1½ mergen pachtlants in Boscoop bij Kerstiaen Hermansz. jegens de abdisse gedaen, gequoteert nr. CLXXXVI. (fol. 23 vs.)
53. 1380 April 9 Item een willecoorbrieff onbezegelt van 3 mergen pachtlandts in Boscoop, by Vrederich Kerstiaensz. jegens de abdisse gedaen, gequoteert nr. CCVI. (fol. 25 vs.)
54. 1380 April 11 Item eenen anderen verwilcoert brieff van 8 mergen pachtlants ende 1 hont in Boscoop, gedaen by Jan Jacopsz. jegens de abdisse, gequoteert nr. CLXXVIII. (fol. 23.)
55. 1380 September 22 Item een (verwillecoerbrieff) van derdalff mergen lants in Boscoop, by Dirck Kerstiaens soen kinder gedaen jegens de abdisse, in date 1380 op S. Mouricius dach, gequoteert nr. CXCVI. (fol. 24 vs.)
56. 1380 October 23 Item een verwillekeurt brieff van zeeckere pachtlande voor Jacob Dircksz. jegens d'abdisse van Rijnsburch, in date 1380 des Dincxdaechs nae elff duyssent maechden dach, gequoteert nr. CLXIIII. (fol. 21 vs.)
57. 1380 October 23 Item eenen verwillecoort brieff van zeeckere pachtlanden, toecomende Willem Maerlant, priester in Boscoop, jegens de abdisse, in date 1380 des Dinsdaechs nae elff duyssent maechden dach, gequoteert nr. CLXXIII. (fol. 22 vs.)
58. 1380 October 23 Item een (verwillecoertbrieff) van 1 mergen landts in Boscoop, by Claes Dircksz. jegens de abdisse ghedaen, in date 1380 des Dincxdaechs nae elff duyssent maechdendach, gequoteert nr. CXCVII. (Fol. 24 vs. 25.)
59. 1380 October 27 Item eenen anderen verwillecoerbrieff van 3 mergen pachtlandts in Boscoop, by Dierick Vredericxz. jegens d'abdisse gedaen, in date 1380 op S. Symon ende Juden avont, gequoteert nr. CLXXXVIII. (fol. 24.)
60. 1380 November 20 Een verwillecoorbrieff van zeeckere pachtlanden, toecomende Claes de Brede Dircksz. gedaan jegens de abdisse, liggende in Boscoop, in date 1380 des ander Dincxdaechs nae S. Martijns dach, gequoteert nr. CCXIIII. (fol. 26 vs.)
61. 1381 Januari 13 Item eenen verwilleceorbrieff van 5 hont pachtlants in Boscoop, by Kerstiaen Dirck Lisenz. gedaen jegens de abdisse, in date 1381 op S. Pontiaensavont, gequoteert nr. CXC. (fol. 24.)
62. 1381 Januari 16 Item een verwillecoerbrieff van 1½ mergen landts in Boscoop by Gerrit Dirxz. jegens de abdisse gedaen, in date 1381 des Woens daechs nae S. Pontiaens dage, gequoteert nr. CXCV. (fol. 24 vs.)
63. 1381 Maart 2 Item een verwillecoerbrieff van zeeckere pachtlanden in Boscoop by Jan Trumbout ende Gherrit IJsebrant Hermans zoens kinderen jegens de abdisse gedaen, in date 1381 des anderen daechs van Meerte, gequoteert nr. CXCIIII. (fol. 24 vs.)
64. 1381 Maart 29 Item eenen verwillecoerbrieff van 3 mergen landts in Boscoop, by Kerstiaen Zymonsz. jegens de abdisse gedaen, in date 1381 des Vrydaechs nae onser Vrouwen dach Annunciatio, gequoteert nr. CLXXXIX. (fol. 24.)
65. 1381 Maart 31 Item eenen verwilcoert brieff van anderhalff merghen pachtlants in Boscoop voor Claes Bouduninsz. jegens d'abdisse van Rijnsburch, in date 1381 des Sondaechs nae onsen Vrouwen dach Annunciatio, gequoteert nr. CL. (fol. 20 vs.)
66. 1381 April 7 Item eenen verwillecoer brieff van 4 hont pachtlants in Boscoop by Pieter Ellaertsz. jegens de abdisse gedaen, gequoteert nr. CLXXXVII (fol. 23 vs./24.)
67. 1381 Juni 18 Item eenen verwilcoert brieff van 2 mergen lants in Boscoop, gedaen by Jan van Grieken jegens de abdisse, in date 1381 des Dincxdaechs nae Sacramentsdach, gequoteert nr. CLXXX. (fol. 23.)
68. 1381 Juni 29 Item noch een lossinghe ende verwillecoert brieff van derdalff mergen landts in de ambochte van Boscoop voor Pieter Henrick Hoevesz. jegens d'abdisse van Rijnsburch, in date 1381 op sinte Pieter ende Pouwels dach, gequoteert nr. CLXIII. (fol. 21 vs.)
69. 1381 Augustus 25 Item eenen anderen verwilcoert brieff van elfftalff hont pachtlants in Boscoop, gedaen by Sasbout Staepsoen jegens de abdisse, in date 1381 des Sonnendaechs nae onser Vrouwen dach Assumptio, gequoteert nr. CLXX. (fol. 22.)
70. 1381 September 1 Item een willekeurbrieff van vierdalff hontkins in Boscoop, gedaen by Wouter Claesz. jegens de abdisse, in date 1381 des Sondaechs nae S. Jans dach Decollatio, gequoteert nr. CCXIII. (fol. 26 vs.)
71. 1381 September 30 Item eenen anderen verwillecoert brieff van twee mergen landts in Rynsburch, gedaen by Vrede Vredericxs. jegens de abdisse, in date 1381 des Maendaechs nae S. Michiels dach, gequoteert nr. CLXIX. (fol. 22.)
72. 1381 October 26 Een (verwillecoerbrieff) van zeeckere pachtlanden in Boscoop, toe comende Claes Hannen zoens kinder, jegens de abdisse gedaen in date 1381 des Saterdaechs nae elff duyssent maechden dach, gequoteert nr. CCXXIX. (fol. 28.)
73. 1381 October 30 Item een lossingebrieff van drie hont lants in de ambochte van Oestgeest, gedaen by Walich Geritz. jegens d'abdisse van Rijnsburch, in date 1381 des Woensdaechs nae S. Symon ende Judasdach, gequoteert nr. CLIII. (fol. 20 vs.)
74. 1383 December 8 Een brieff van der date 1383 op O.L.V. dach Conceptio aengaende eenen ouden scilt, staende op 4 hont landts, geheten Volkenvenne, gequoteert LII. (fol. 56 vs.)
75. 1383 December 9 Een brieff van de date 1383 des Woensdaechs nae S. Barbaren dach, sprekende van 1 £. tsjaers payements, gequoteert VIII. (fol. 52.)
76. 1384 Maart 25 Een brief van de date op O.V. dach Annunciatio, spreeckende van 4 hont luttel min ofte meer, gequoteert XXXIII. (fol. 54 vs.)
77. 1384 October 28 Een brieff van der date 1384 des Vrydaechs voor alreheyligendach van zeeckere vrydom by den burchgrave van Leyden gegeven, gequoteert XLVI. (fol. 55 vs.)
78. 1385 Juni 28 Een verwillecoerbrieff van zeeckere landen in Boscoop, toecomende IJsebrant Werenboutsz., jegens de abdisse gedaen, in date 1385 op S. Peter ende Pauwels avont, nr. CCXXVII. (fol. 27 vs.)
79. 1386 Een brieff aengaende zeeckere renthen, heer Willem Stuvesant overgegeven, gequoteert LIII. (fol. 56 vs.)
80. 1389 October 3 Een brieff van de date 1389 des Sonendaechs na S. Baven dach, maeckende mentie van 2 hont lants ende 36 roeden in Oestgeest, gequoteert X. (fol. 52.)
81. 1398 December 17 Een brieff van de date 1398 des Dysendaechs nae S. Lucie aengaende een quytsceldinge van 1 £. Hollants tsjaers, gequoteert XXXV. (fol. 54 vs.)
82. 1400 September 9 Een brieff van der date 1400 des Donredaechs nae onser Vrouwen dach Nativitas, sprekende van een helft van zestalff hont landts, gelegen aen de Valckenburgerwech in Oestgeest, gequoteert XLVIII. (fol. 56.)
83. 1401 Maart 3 Een brieff maeckende mentie van 1 £. payements Hollants, ghelegen op een huys ende acker, met het transport daeraen, gequoteert XI. (fol. 52 en vs.)
84. 1403 Augustus 24 Een brieff van de jaer 1403 op S. Bartholomeusdach, spreeckende van ½ mergen landts in de groene steech, gequoteert XXXIX. (fol. 55.)
85. 1408 April 9 Een brieff spreeckende van thientehalff hont, luttel min oft meer, genaempt de Hasencant, met een transport daeraen, gequoteert XXXVIII (fol. 55.)
86. 1409 April 4 Een brieff van de date 1409 op S. Ambrosiusdach, spreeckende van 1 £. payements tsjaers, gequoteert XXXIIII. (fol. 54 vs.)
87. 1410 Juni 16 Een brieff van der date 1410 des Maendaechs nae S. Odulphusdach, sprekende van 8 hont landts, gequoteert XXVII. (fol. 53 vs./54.)
88. 1410 Juli 31 Een brieff van de date 1410 op S. Pietersalvont ad vincula, maeckende mentie van 33 scellingen ende 4 penningen, gequoteert IIII. (fol. 51 vs.)
89. 1410 November 12 Testament van Jan van Santhorst in date 1410 des anderdaechs nae S. Martijnsdach in de Winter, geteeckent nr. XIIII. (fol. 77 vs.)
90. (voor 1412) Een cruynbrieffken voor Dirck Janssz., gequoteert nr. XCIIII. (fol. 104.)
91. 1413 Januari 30 Een brieff van de date 1413 des Maendaechs nae S. Pouwels Conversic, sprekende van 1 £. comans payements, gequoteert XLIII. (fol. 55 vs.)
92. 1418 Januari 10 Een brieff van de date 1418 des Maendaechs nae derthiendach, spreeckende van 1 £. Hollants tsjaers, gequoteert III. (fol. 51 vs.)
93. 1418 Februari 12 Een rentbrieff van 1 gouden Eduardus Engelsche nobel tsjaer? ten behoeve (der abdisse van Rijnsburch) op ½ mergen lants in Oestgeest, in date 1418 des Saterdaechs nae S. Appolonien dach, gequoteert nr. LXXII. (fol. 42 vs.)
94. 1418 Augustus 29 Item een quytsceldinge gedaen by Oloren (sic) van Nyeuhove van alsulcke goet, als Jan van Nyeuwenhove Pieter Danckertsz. sculdich was, in date M. IIIIc XVIII op sint Jans Decollatio, gequoteert nr. XXII. (fol. 8 vs.)
95. 1431 December 1 Een brieff aengaende zeeckere pacht van 15 stuvers op een gebroken huys tot Catwijck, gequoteert XXXI. (fol. 54.)
96. 1436 October 21 Een brieff van de date 1436 op de elff duyssent maechdandach, spreeckende van 12 grote tsjaers payements, gequoteert XXXVI. (fol. 54 vs.)
97. 1448 Juli 12 Een brieff sprekende van 4 mergen landts gelegen in Ouderschie, met een transport daeraen, gequoteert XLVII. (fol. 55 vs./56.)
98. 1450 (1451 Februari 6-7) Een gezegelde brieff van hertoech Philips van Bourgoinguen nopende zeeckere previlegie om van vryemanden gereformeert te worden van de dato 1450, geteeckent I. (fol. 58.) Vgl. inv. Rijnsburg nr. 86.
99. 1455 Januari 26 Item een copie van eenen resignatiebrieff van het bailliuscap van Rijnlandt voor Symon Heyen in date 1455 den 26 January, gequoteert nr. VII. (fol. 7 vs.)
100. 1458 Mei 12 Item eenen scepenenbrieff van de ghemeenen buyeren van Boscoop, daermede zy beloven alle jaerlicxe renthe, dewelke zy den convent van Rijnsburch souldich zijn, te betalen, in date 1458 opten XIIen dach Meye, gequoteert nr. CLXV. (fol.21 vs.)
101. 1461 April 13 Een sententie tussen dabdisse van Rijnsburch eyssersche ter eenre, contra Arien Franckensz., scoudt van Delft, Nr. I. (fol. 58 vs.)
102. 1461 October 7 Procuratie voor Willem van Zwieten van de abdisse van Rijnsburg om te ageren voor den Grooten Raedt van de hertoghe van Bourgoinguen tegen den scoudt van Delft, gequoteert nr. XII. (fol. 121.)
103. 1463 October 21 Een brieff int parckement nopende zeeckere helft van 3 mergen ende 11 roeden (in Oestgeest), vercocht aen Katrijn Bouwijn Gerritsz'dochter by heren Willem Claes Hersts, gequoteert I. (fol. 51 vs.) Vgl. reg. nr. 819.
104. 1464 Januari 24 Een rentbrieff van 1 £. Hollants tsjaers ten behoeve (van S. Anthonisgilde tot Boscoop) op een huys, erve ende 4 mergen lants in Boscoop, in date 1464 op S. Pouwels avont Conversie, gequoteert nr. CX. (fol. 47.)
105. 1468 October 8 Brieff van een quytsceldinghe van eenen zoen ende dootslach, gequoteert nr. XXIIII. (fol. 96.)
106. Noch een rekeninghe van Gerijt van der Spaengen van 1473, geteeckend nr. VIII. (fol. 49.)
107. 1476 Juni 19 Ghiftbrieff van het pastoorscap van Rijnsburch voor Johannes Nicolai bij de abdisse van Rijnsburch gedaen, gequoteert nr. XV. (fol. 121.)
108. 1482 Mei 10 Een brieff spreeckende van 4 mergen lants tot Ouderschie, gequoteert XII. (fol. 52 vs.)
109. 1483 Augustus 16 Brieff van de rectors ende universiteyt van Loven aen de abdisse van Rijnsburch aengaende een recommandatie van die prochiekercke van Rijnsburch, geteeckent nr. XII. (fol. 77.)
Gedrukt bij Schotel: de abdij van Rijnsburg p. 217.
110. 1484 Februari 27 Een brieff sprekende van 3 morgen lants in Noortwijck, met een transport daeraen, gequoteert XVI. (fol. 52 vs./53.)
111. 1485 Februari 18 Een brieff sprekende van achtalff hont weylants ende ½ hont teellants met 2 transporten daeraen, gequoteert XXIX. (fol. 54.)
112. 1495 Februari 19 Item eenen vercoopbrieff van een huys mitten erve liggende in laech Boscoop voor d'abdisse van Rijnsburch, in date 1495 opten XIXen dach in Februario, gequoteert nr. CLXII. (fol. 21 vs.)
113. 1498 Juli 29 Een vercoopbrieff voor de vrouwe van Rijnsburch van een huys, schuyeren met alle datter aencleeft, gelegen in Monster, gequoteert nr. LXVII. (fol. 42.)
114. 1503. Januari 27 Een brieff maeckende mentie van 16 coopmans grote erfflick eeuwyghe renthe, gequoteert VI. (fol. 52.)
115. (1507) Item een dingebouck mitsgaders zeeckere copien van bullen ende andere brieven, roerende de cauze van Niclaes Zymonssz. jegens Michiel Keye, gequoteert nr. LVIII. (fol. 12.)
Het boek berust in het seminarie te Warmond (sign. 93 G. 29) en bevat de volgende stukken: (volgens mededeeling van Mej. M. Hieffer)
  • 1438 Maart 17. Brief van Paus Eugenius IV d.d. 16 Kal. Apr. fol. 3 a en b.
  • 1490 Aug. 17. Paus Innocentius preciseert het recht van de Roomsch-Koning Maximiliaan op het aanwijzen van personen voor een kerkelijk Bene ficie. Copie, gewaarmerkt door Jo. de Goch. fol. 4b vv.
  • 1504 Maart 12. Maximiliaan, Roomsch-Koning beveelt de abdis van Rijnsburg aan Michael Keyen een beficie te harer dispositie te verlenen. fol. 4 a en b.
  • 1504. Oct. 23. Engelbertus, graaf in Nassau, proost van S. Bartholomeus te Frankfort als executeur van de brief d.d. 1504 Maart 12, beveelt, dat aan Michael Kleyen (sic) een kerkelijk beneficie ter dispositie van de abdis van Rijnsburg, worde gegeven. fol. 8a-9a.
  • 1507 Jan. 18. Acte van collatie voor Nicolaas Symonsz. to de parochiekerk van Rijnsburg. Copie. fol. 1
  • 1507 Jan. 18. 21. 23. 25. aantekening over de presentatie van Nycolay (sic) Symonis door abdis B. de Remerswalis en over de dies proclamacionis. (Ingehecht strookje). fol. 12a.
  • Ongedateerd. (in dorso van voorgenoemd strookje) aantekening, dat Nycolaus Symonis door de abdis is aangesteld, door Michael Keyen wordt bestreden, en dat verzocht wordt vigore rescrti legati a latere Michael terug te wijzen en Nicolaas in te stellen. fol. 12b.
  • Zonder jaar, Oct. 31. (1507 of 1508). Advies gegeven door Petrus Brunus in het proces tussen Nicolaus Simonis en Michael Keyen, gericht aan magister Florencius N. jurisconsultus en advocaat Curie Comitatus Hollandie. (ingehecht blad, orig.) fol. 11 a en b.
115 (vervolg).
  • 1508. Juli 21. Bruxellense. Bernardinus (Lopez de Carvajal) bisschop van Tusculum, kardinaal t.t. S. Crucis beveelt den dekens van S. Marie te 's-Gravenhage en van Geervliet te beslissen in de zaak tussen Nicolaas Symonsz. en Michael Keye. (De zaak was eerst voor den Aartsdiaken van Utrecht, maar is door den kardinaal daartoe verzocht zijnde aan zich getrokken). Copie, geteekend A, fol. 13a.
  • 1508. Sept. 24. Jacobus Ruysch, deken van S. Maria op het hof te den Haag citeert Michael Keyen naar Den Haag. Gemerkt B, fol. 2a. Met aantekening: Executum fuit 4ta die Octobris Anno quo supra.
  • 1508 oct. 10 Bevel de citatie te hechten aan de poort van S. Maria op het Hof te Den Haag. Gemerkt C. fol. 10a.
  • 1508 oct. 15. Attestatie, dat aan dit bevel is voldaan. fol. 10a.
  • 1508 Oct. 30. Tweede citatiebrief van Jac. Ruysch tegen Michael Keye. fol. 14a. Met aantekening: Executum fuit ultima Octobris anno quo supra. Gemerkt D.
  • (1508) Nov. 24. Dergelijke citatie-brief, sterk geschonden. Gemerkt E. fol. 14a.
  • (1508) vòòr Dec. 3. Dergelijke citatie-brief, geschonden. Met aantekening: Executum fuit 3a Decembris anno quo supra. Gemerkt F. fol 14b.
  • Coram decano Hagensis. Articuli pro parte domini Nicolaj Symonis, zeer geschonden, fol. 15a-15b. (Is een uiteenzetting over het recht van collatie der abdis, de presentatie van Nic. Simonsz. en het verloop der zaak).
  • 1508 Dec. 20. Een citatie-brief als de voorgaande brieven tegen Mich. Keye. Gemerkt G. fol. 17a.
  • 1508 Oct. 13-1509 Maart 8. Aanteekeningen over het verloop van het proces. Coram decano Hagensis domini Nycolay Symonis contra Michaelem Keye. Pro actore Zeeman, pro reo - --. Item xiij Octobris anno VIII Zeeman repetijt rescriptu?? legati de latere - - - - etc. etc. Item VIII marcii dom. Nicolaus Symonis fuit solempnìter et publice introductus.
116. 1511 November 8 Mandament van dachvaert voor derffgenamen Jhoris van Hoempijl, die vergeten hadden te verheffen zeeckere leen in Maeslandt, gequoteert nr. XXIIII. (fol. 122.)
117. 1512 April 7 Een rentbrieff van 1 £. Hollants tsjaers ten behoeve van S. Anthonisgilde tot Boscoop op 6 mergen lants in leech Boscoop, gequoteert nr. CIX. (fol. 46 vs,/47.)
118. Een rekeninghe van de wijnvrouwe van Rijnsburch, beginnende Alreheyligen anno XI, eyndende anno XII, gequoteert nr. CXXXVI. (fol. 109 vs
119. 1513 December 14 Een rentbrieff van 1 £. Hollants tsjaers ten behoeve (van S. Anthonisgilde tot Boscoop), op 6 mergen lants, geheten Wittebol, in leech Boscoop, gequoteert nr. CXI. (fol. 47.)
120. 1514 Januari 2 Een aggreatie van zeeckere benefitie voer Adriaen van der Does van zeeckere capelrije by resignatie van Mr. Jan de Noortich, geteeckent nr. XVII. (fol. 121 vs.)
121. 1514 Juni 1 Een rentbrieff van 12 st. tsjaers ten behoeve (van S. Anthonisgilde tot Boscoop) op een huys ende erve, gelegen in de Biessen, gequoteert nr. CXII. (fol. 47.)
122. 1525 Maart 27 Copie van eenen brieff van absolutie aengaende zeeckere excommunicatie voor Cornelis Pietersz. ende Nicolaus Herbransz., gequoteert nr. XXVI. (fol. 122 vs.)
123. 1528 Een constitutiebrieff van 37 £. 10 sc. tsjaers op de staten van Hollant, geteeckent nr. IIII. (fol. 57 vs.)
124. 1528 Een constitutiebrieff van 50 £. tsjaers op de staten van Hollandt, geteeckent nr. V. (fol. 57 vs./58.)
125. 1529 Maart 1 Een brieff van de date 1529 in de vasten in Martio den eersten dach off daeromtrent nopende zeeckere roeylinghe van lant van de kercke van Wassenaer, gequoteert XIII. (fol. 52 vs.)
126. 1530 Mei 8 Een resignatie van het benefitie van die capelrye van de H.G. van Heynrick van der Does voor Georgius Pistor, gedaen by Lambert ten Duven, canonick vicaris, gequoteert nr. XVIII, (fol. 121 vs.)
127. 1532 October 12 Commissiebrieff nopende het rentmeesterscap generael voor heere Willem van Alkemade, ridder, van de goeden van Rijnsburch, gequoteert nr. XXIIII. (fol. 30/30 vs.)
128. Register van lantpachten onder Rijnlandt en Westlant by heer Wilhem van Alckemade, ridder, gheteeckent nr. IIII en V. (1532). (fol. 49.)
129. Een rekeninghe van de fabrijckmeesters van Boscoop van de jare 1533, gequoteert nr. CXXXV. (fol. 109 vs.)
130. 1536 Rentbrieff nopende zeeckere rente van 62 £. 10 sc. van 40 grooten Vlaems, gehypotequeert opte duynen van Hollandt, geteyckent nr. I. (fol. 57 en vs.)
131. Item de descharge van Henrick Stercke, by dewelcke hy bekent ontfaen te hebben de capitale penningen van de voirsz. rente, geteyckent nr. II. (fol. 57 vs.)
132. 1538 Mei 19 Quitantie van Mr. Joris de Backer priester aengaende de volle betalinge van Jan van Heecke voor een pensie van 13 gld. van de H.G. autaer, gequoteert nr. XXVII. (fol. 122 vs.)
133. Proceszak contra Adr. v Crimpen, dijkgraaf van Rijnlant, 14 stukken, buyten gequoteert nr. CLIII. (fol. 111.)
134. Idem contra Pouwels Jorissz. in Vlaerdingenambocht, 14 stukken, buyten gequoteert nr. CLIIII. (fol. 111.)
135. (1538) Twee farden van brieven van processe, 13 ende 39 stucken, contra erfgenamen van heer Floris van IJselmomde, gequoteert nr. CLV. (fol. 111.)
136. 1539 Februari 28 Copie van een confirmatiebrieff van paus Innocentius van de previlegien van Rijnsburch, gequoteert nr. XXVIII. (fol. 122 vs.)
137. 1539 April 24 Een sententie tussen de vrouwe van Rijnsburch ende Mr. Frans van Alphen, gequoteert nr. VI. (fol. 73.) Vgl. reg. nr. 1067.
138. 1540 Mei 23 Accordbrieff tussen Gerrit van Westrenen, cureyt der kercke van Buscoop, ende Gerrit Willemsz. ende Pieter Lyclaesz., kerckmeesteren, gequoteert nr. XI. (fol. 36.)
139. 1540 November 14 Een rentbrieff van 15 stuvers tsjaers tot behoeff van het sghilde tot Buscoop op 9 mergen landts in de Biessen, ghequoteert nr. CXIII. (fol. 47.)
140. 1543 Maart 9 Missivebrieff van vrouwe Marie om nyet te laten volgen Jacob van der Laen de proven, hem gegunt by den keysser, gequoteert nr. I. (fol. 28.) Gedrukt bij Schotel p. 18.
141. Quitantie van Jacob Verlaen nopende de quytsceldinghe van de proven, gedaen mit een somme van penninghen, gequoteert nr. II. (fol. 28 vs.)
142. (1543 Maart 9) Een proces mette sententie emde andere stucken, 6 in getale, tussen Jacob van der Laen ende de abdisse, gequoteert nr. LIII. (fol. 33.)
143. 1543 Een constitutiebrieff van 75 £. tsjaers opte vroonlanden, mitsgaders descharge van de ontfanger-generael Stercke van de capitale penningen, geteyckent nr. VI. (fol. 58.)
144. (1544 Juni 9) Item een farde van brieven, als procuratie van Geerloff Pieterssz., onderrentmeester van Rijnsburch, quytanties ende andere brieven, tzamen gebonden, gequoteert nr. LVII. (fol. 12.)
145. 1553 Een constitutiebrieff van 125 £. tsjaers op Kennemerlandt, te lossen den penning 16, mitsgaders descharge van Robert de Bouloingue, bekennende ontfangen te hebben de capitale penningen, geteeckent nr. III. (fol. 57 vs.)
146. Z. d. (vòòr 1555) Copie auctentijck van de keysser Carel ten eynde de geestelicheyt overbrenghe alle haer goeden, die nyet geamortizeert en zijn, geteyckent nr. I. (fol. 68 vs.)
147. Een rekeninghe van Jan Roen Huygenssz. de anno (15) 56 aengaende Zeelant, nr. XIIII. (fol. 49 vs.)
148. 1563 Maart 27 Garandbrieff van heer Gerrit van Renesse, ridder, nopende 10 mergen leens in Maeslant, mitsgaders de resignatie van de procuratie daeraen gehecht, gequoteert nr. XVI. (fol. 121 vs.)
149. 1567 Augustus 2 Erffpachtbrieff voor Machtelt Jacobs dochter van 2 mergen landts tot Outshoorn, toecomende de capelrye van onser Vrouwen autaer t' Oestgeest, gequoteert nr. CIIII. (fol. 105 vs.)
150. Een farde met acquyten dienende opte rekeninge van de Heyligen-Gheest totten jaere (15) LXVII. N.B. In margine staat: De post geleyt in de eerste kiste by de rekeninge, ergo hier nyet. (fol. 50 vs.)
151. Een langwerpich franchynen register van verscheyden caerten, beroerende landen gelegen in Delfflandt, ghemeten bij Jan Potter. (fol. 1.)
152. Item eenen cruynbrieff voor Jan Dirckss., gequoteert nu III. (fol. 7.) N.B. Cruynbrieff = literae tonsurales.
153. Item noch vijff missevebrieven aen de abdisse van Rijnsburch, zoe by den hertoge van Bourgeinguen als andere, roerende de capel rye genaempt sgraven capelle in Rijnsburch ende andere, gequoteert nr. CXX. (fol. 17 vs.) N.B. 1 brief van 1466 April, zie inv.nr. 796, reg. 847.
154. Een register van alderley opstallen buyten geteeckent nr. XI. (fol. 49 vs.)
155. Een register aengaende de lenen gheteeckent nr. XII. (fol. 49 vs.) Misschien inv.nr. 700, dat echter een nieuwe band heeft. (1553-1765).
156. Een bondel van cleyn boecxkens aengaende het goet van Zeelant, nr. XIII. (fol. 49 vs.)
157. Een rekeninghe van vrouwe Barbara van Nyevelt, scepcamervrouwe, van de renthen van de scepcamer, geteyckent nr. XV, (fol. 49 vs.)
158. Een rekenbouck, gehouden bij Geerloff Pieterssz., dienaer van de heere van Alkemade, van goeden van Rijnlant, geteeckent nr. XVI. (fol. 49 vs.)
159. Een farde van rekeninghen van het dorp van Rijnsburch, waer op de bovenste gescreven staet: Rekeninghe de anno LXIX, geteyckent nr. XVIII. (fol. 50.)
160. Een rekeninghe van Jacobs van de Noirden van die wijnkelre van Rijnsburch, geteeckent nr. XIX. (fol. 50.)
161. Een register van zeeckere landen, gecocht by de vrouwe van Rijnsburch, als van de wijnkelre by haer gehouden, geteeckent nr. XXIII. (fol. 50 en vs.)
162. Een bondel van papieren beroerende den wijnkelre, geteyckent nr. XXIIII. (fol. 50 vs.)
163. Een register van de ontfanck van de dagelicxe offerande, geteyckent nr. XXV. (fol. 50 vs.)
164. Noch een register aengaende den wijnkelre, gheteyckent nr. XXVI, (fol. 50 vs.)
165. Een rekeninghe van de H.G. gedaen by Jan van Eck, geteyckent nr. XXIX. (fol. 51.)
166. Een rekeninghe van de kercke van Boscoop gedaen by Symon Claessz. ende Symon Willemssz., geteyckent nr. XXX. (fol. 51.)
167. Een bondel van sommige rekeninghe aengaende de sacristye, buyten geteyckent nr. XXXI. (fol. 51.)
168. Een rekeninghe van de vier gilden van Rijnsburch, gedaen by Mr. Pieter Claessz., geteyckent nr. XXXII. (fol. 51.)
169. Een instructie ende ordonnantie over de heerlicheden van Rijnsburch etc., nr. XXXIII. (fol. 51.)
170. Een register van brieven, in dewelcke zijn geregistreert sommige brieven aengaende het clooster, gequoteert LVII. (fol. 57.)
171. Noch een hoop brieven van cleynder ofte geender weerden, gebonden in zeeckere papier, geteeckent LVIII. (fol. 57.)
172. Z.d Twee copien auctentijck int Latijn roerende de sauvegaerden, geteyckent nr. XI. (fol. 63.)
173. Z.d Vidimus int Latijn nopende de bewaernisse van de goeden van Rijnsburch, gequoteert nr. XVI. (fol. 70.)
174. Z.d Vidimus van de brieff, die Dirck, grave van Hollant, confirmeert aengaende de goeden, die het convent heeft binnen Nortghe, gequoyeert nr. XXII. (fol. 70 vs.)
175. Een anderen brieff van vidimus aengaende de confirmatie, gedaen by Dirck, grave van Hollant, aen het convent van Noortghe, gequoteert nr. XXIIII. (fol. 71.)
176. Een rekeninghe van de wijnkelder, diewelcke vrouwe Johanna van Lis doet, gequoteert nr. CXXXII. (fol. 109.)
177. Een procuratie van die abdisse van Rijnsburch voor Melchior Adriaenssz., gequoteert nr. CL. (fol. 110 vs.)
178. Memorie om te furneren zeeckere somme van gelde voor de vrouwen van Rijnsburch, gequoteert CLII. (fol. 110 vs.)
179. Een doosken waerinne was besloten eenen beenen zegel van een Marienbeelt, hebbende in de circumferentie: Sancta Maria in Rijnsburch, gequoteert het doosken nr. XXIX. (fol. 115.) N.B. Het zegel bevindt zich thans in het Nederl. Museum voor geschiedenis en kunst (Rijksmuseum) te Amsterdam.
180. Een farde off bondel mit verscheyden missiven, antwoorden ende quytantien, gequoteert IJ. (fol. 122 vs.)
181. Een farde off bondel mit verscheyden ongesegelden, gecasseerde ende inauctentycke franchyne brieven, gequoteert KK. (fol. 123.)
182. Noch een farde off bondel van verscheyden papieren chartabellen, gequoteert LL. (fol. 123.)
Nr.DatumOmschrijving

Archiefbestanddelen

    • Evenals bij de schepkamer voerde hier één der nonnen als wijnvrouw het beheer. De registers en rekeningen liet zij opmaken door een rentmeester, ofschoon er ook tekenen zijn, dat zij een eigen administratie voerde. Na 1475 werden de rekeningen opgenomen in die van de thesaurier-generaal.

        • Vgl. Reg. nos. 644, 729, 1011.

          • Reg. nos. 559, 619, 651.

            • 619 1414 Maart 2.

              Jan Voet, cureit van Reynsburch, oorkondt dat zijn neef Jacob Willemsz. verkocht heeft aan Jacob van de Noerde Jacobsz. 2 hond land in Oestgheest aan de Valkenburgerweg, genaamd Caliaertscamp, volgens den brief, waardoor dit transfix gestoken is. (zie 1399 April 11).

              Int jaer ons Heeren M.IIIIc ende viertien, des Vridaghes na sinte Matijsdach.

              Orig. ( inv.nr. 852.3 ). Met uithangend zegel in groene was.

              Copie in inv.nr. 128 fol. 105.

              Vermeld in ouden inv. 30 f. 66 vs. op datum 414 September 28.

            • 651 1421 Januari 20.

              Jacob van de Noerde verkoopt aan Margriet van Uppellen, non te Reynsburch, voor den wijnkelder 2 hond land, gelegen naar inhoud van de brief, waardoor dit transfix gestoken is. (zie 1399 April 11).

              Int iaer ons Heren duysent vierhondert ende een ende twintich, op sinte Agnietenavont.

              Orig. ( inv.nr. 852.1 ). Met uithangend zegel in groene was.

              Copie in inv.nr. 128 fol. 105, en nr. 130 fol. 70.

          • 659 1422 October 13.

            Aernt van Alcmaed, schout in Oestgheest, oorkondt dat Jacob Claes Woutersz'zoon verkocht heeft aan Margriete van Uppel ten behoeve van de wijnkelder van Reynsburch 4 hond land in Oestgheest.

            Int jaer ons Heren dusent vierhondert ende twee ende twintich, des Dinxdaechs na sinte Victorors dach.

            Orig. ( inv.nr. 853 ). Met uithangend zegel in groene was.

            Copie in inv.nr. 128 fol. 74, en nr. 130 fol. 64.

            Reg. no. 659.

          • 734 1445 Juni 16.

            Gerijt Vos, cureit van Rijnsburch, en Jan van Alkemade Hugensz., schout aldaar, oorkonden dat Pieter Claes Kocxz. aan vrouwe Jan van der Spangien ten behoeve van de wijnkelder verkocht een halven morgen land in Oestgeest.

            in de jair dusent IIIIc vijf ende veertich, up den XVIten dach in Junio.

            Orig. ( inv.nr. 854 ). Geschonden. De zegels ontbreken.

            Copie in inv.nr. 128 fol. 103, en nr. 130 fol. 69.

            Reg. no. 734.

          • 737 1446 September 11.

            Margriete van Oestende, abdis van Rijnsborch, oorkondt dat zij ontvangen heeft van Aechte Dirc Robbrechtsz. dr. 2 hond land in Oestgeest, gemeen met den wijnkelder en nu in gebruik bij Pieter Kock, waarvan zij haar de bruikleen geeft zoolang zij leeft, terwijl na haar dood haar en haars broeders memorie daarvoor zal gehouden worden.

            Int jair ons Heeren dusent vierhondert ses ende viertich, up den XIten dach in Septembry

            Orig. ( inv.nr. 855 ). Met uithangend zegel in rode was.

            Reg. no. 737.)

            Vgl. Reg. no. 735.

          • 961 1497 Januari 16.

            Claes Florijsz., schout in Rijnsburch, en 7 schepenen aldaar oorkonden, dat Cornelijs Pieter Aerentsz. Rechteroert aan Adriaen van der Does, rentmeester-generaal van Rijnsburch, ten behoeve der abdis Beaterijs van Remmerszwaele verkocht heeft 1½ hond land in Oestgeest, welke zullen behooren in de wijnkelder.

            Int jair ons Heeren XIIIIc seven ende tnegentich, upten sesthienden dach in Januario.

            Orig. ( inv.nr. 856 ). Met 2 uithangende zegels in groene was.

            Copie in inv.nr. 128 fol. 104.

            Reg. no. 961.

          • 689 1430 Januari 18.

            Jan van Sassenaem verkoopt aan het convent te Reynsburch in de wijnkelder ½ morgen in Reynsburch bij Elsgheester en Hiemweg en Ouden Vliet, dat nog voor 6 jaar voor 2 gouden Wilhelmusschilden gehuurd is. Op verzoek bezegeld door Jan Ben, kapelaan van het convent.

            Int iaer ons Heren dusent vierhondert ende dertich, op den achtienden dach in Januario.

            Orig. ( inv.nr. 857 ). Met uithangend zegel in groene was.

            Copie in inv.nr. 128 fol. 59, en nr. 130 fol. 62.

            Reg. no. 689.

          • 558 1399 April 6.

            Jacob van Dam oorkondt dat broeder Willem aan Geetuut van Minen en Clemeyns van der Hurst verkocht heeft 5 hond en 8 gaarden land in Valkenburch, welk land na haar dood en na Hubrecht van Leyenburch Jans'dochter zal komen in de wijnkelder om haar jaar getijden mede te doen.

            Ghegheven int jaer ons Heren dusent driehondert neghen ende tneghentich, op Beloken Paesschen.

            Orig. ( inv.nr. 858 ). Met uithangend zegel in groene was, geschonden.

            Copie in inv.nr. 128 fol. 109, em nr. 130 fol. 38 vs.

            Reg. no. 558.

          • 577 1403 Juni 5.

            Willem Claesz. en Jacob van Dam oorkonden, dat Dirc Lem aan broeder Willem ten behoeve van het klooster van Reynsburch in de wijnkelder verkocht heeft 10 hond, 18 gaarden land in Valkenburch, waarvan 1 morgen in Cleppelkamp.

            Int jaer ons Heren dusent vierhondert ende drie, des Dinxdaechs in die Pinxter heilighe daghe.

            Orig. ( inv.nr. 859 ). Met uithangend zegel in groene was: het tweede ontbreekt.

            Copie in inv.nr. 128 fol. 110.

            In inv.nr. 130 fol. 73 staat Cappelcamp.

            Reg. no. 577.

          • 728 1442 Februari 7.

            "Willem Bertoen, schout van Voirhout, oorkondt dat Reiner Mathijsz. aan Jan van der Spangien, non, ten behoeve van de wijnkelder van Reinsburch verkocht heeft 1 morgen land in Voirhout, met vrijwaring, zonder een rente van 20 groot voor de ""sacrastie"" van Reinsburch."

            Int jair ons Heren dusent vierhondert twe ende veertich, opten sevenden dach in Fabruario.

            Orig. ( inv.nr. 860 ). Met uithangend zegel in groene was.

            Copie in inv.nr. 128 fol. 116, en nr. 130 fol. 63.

            Reg. no. 728.

          • 947 1491 Maart 19.

            Jan Jansz., schout, en 7 schepenen in Rijnsburch oorkonden, dat Dirc van der Made aan Adriaen van der Does, rentmeester-generaal van Rijnsburch, ten behoeve van de wijnkelder verkocht heeft 1 morgen land in Voirhout, aan de watering, gemeen liggende met Cornels Janz.

            Int jair ons Heeren duysent vierhondert een ende tnegentich, opten negentiensten dach van Mairte.

            Orig. ( inv.nr. 861 ). Met 2 uithangende zegels in groene was.

            Copie in inv.nr. 129 fol. 75.

            Reg. no. 947.

          • Reg. nos. 855, 856.

            • 855 1470 Februari 28.

              Jan Aernt Pouwelsz. en Claes Jan Paedzenz., schepenen in Leyden, oorkonden dat Ratrijn Claesdr., priorin der besloten regularissen van Sint Agnieten huis binnen Leyden achter O.L.V. Kerk vanwege haar convent aan Truye Poesdr. verkoopt 3 morgen 2 hond land, gemeen liggende met het klooster Reynsburch in een kamp van 4 morgen in Wassenair tussen banwetering en buurweg.

              Int jaer ons Heeren duysent vierhondert ende tseventich, opten lesten dach in Februario.

              Orig. ( inv.nr. 862.2 ). Met 2 uithangende zegels in groene was.

              Copie in inv.nr. 128 fol. 106.

              Met transfix d.d. 1470 Maart 9.

            • 856 1470 Maart 9.

              Claes Jansz., schout te Wassenair, oorkondt dat voor hem, azing en 7 buren Geertruyt Poes'dochter aan Gerijt van der Spaengen, rentmeester van het klooster Reynsburch, heeft opgedragen ten behoeve van de wijnkelder 3 M. en 2 hond land, die zij gekocht had van S. Agnietenzusterhuis in Leyden, volgens den principalen brief, waardoor deze gestoken is. (zie 1470 Febr. 28).

              Int jaer ons Heeren duysent vierhondert ende tseventich, upten negenden dach in Maerte.

              Orig. ( inv.nr. 862.1 ). Met uithangend zegel in groene was.

              Copie in inv.nr. 128 fol. 106.

          • 544 1395 Mei 29.

            Jan van de Rijn verkoopt aan broeder Jan Paridaen ten behoeve van het klooster Rijnsburch in de wijnkelder 8 hond land in Wateringhe in Stomperdijc, aan de banweg.

            Ghegheven int iaer ons Heren M.CCC. vijf ende tneghentich, op ten Pijnster avont.

            Orig. ( inv.nr. 863 .) Met uithangend zegel in groene was.

            Copie in inv.nr. 128 fol. 127, en nr. 130 fol. 78.

            Vermeld in ouden inv. 30 f. 65 vs. nr. XXI op datum 1394.

            Reg. no. 544.

        • Vgl. Reg. nos. 109, 384, 684.

          • 29 1244 April.

            Otto, Elect van Traiectum, bevestigt op verzoek van abdis en convent van Rinsborch de vestiging van zekere inkomsten voor wijnkelder, kleedkamer en ziekenhuis, en bepaalt dat een wijziging in die regeling zal geschieden met toestemming van de prelaten, wier zegels zijn aangehangen.

            Actum anno Domini M.CC. quadragesimo quarto Mense Aprili.

            Orig. ( inv.nr. 865 ). Met uithangende zegels van Giselbertus, proost was een der kapittels, in witte van was, van N.N. en den prior der Predikheeren in groene was en van de Gardiaan der Minderbroeders in bruine was. Losse zegels van (Volkwijn), abt van St. Paulus en van Walterus, proost van St. Marie (?) te Utrecht in groene was met tegenzegels.

            Copie in inv.nr. 127 fol. 14. vs..

            Gedrukt Van Mieris I p. 218 (vertaling), van de Bergh I nr. 403.

            Gedrukt: Kruisheer, OHZ, dl. II, p. 252-23, nr. 661.

            Reg. no. 29.

          • 89 1298 April 6.

            Jutte, abdis van Renzeburg, en het convent, beloven dat zij jaarlijks zullen betalen te Vorsooter en Valkenburcher markt aan Machtelde, zuster van kapelaan Arnout, en aan Marie, dochter van Warmbout, certijds kanunnik van Oude Monster te Utrech, 3 £. na haar dood te bestammen voor wijn op de drie jaargetijden van heer Arnout's broeders en zuster.

            Ghegheven te Pasken in die heilighe daghe in de jaren ons Heren M.CC.X.VIII.

            Orig. ( inv.nr. 866 ). Met fragmenten van 2 uithangende zegels in groene was.

            Gedrukt van de Bergh II nr. 1025.

            Gedrukt: Dijkhof, OHZ, dl. V, p. 904, nr. 3384.

            Reg. no. 89.

          • 199 1335 Aug. 5.

            Lisebeth, weduwe van heer Willes van der Made, maakt haar testament, o.a. ten voordeele van het convent van Reynsburgh 1 £. 's-jaars voor wijn op haar jaargetij. Mede bezegeld door Jan van Petten, provisor en deken van Kenemaerland, Willem van der Woert, Sophie, zijn vrouw, haar zuster, en Aleyd van Haerlem, zuster van de heer van der Lecke, testamentoren, - en Aernd van Berkenrode en Symon Hughenz. van Zaenden, schepenen in Haerlem.

            Ghegheven int jaer ons Heren M.CCC. vive ende dertich, des Saterdages na sinte Pieters dach ad vincula.

            Gelijktijdige copie. ( inv.nr. 867 ).

            Vermeld in Regesta Hannonensia p. 232.

            Met bevestiging van de graaf van Holland (zie 1336 Aug. 27).

            203 1336 Aug. 27.

            Willem, graaf van Heynnegouwen, en Holland, en heer van Vriesland, bevestigt het testament van Lisebetten, weduwe van heer Willem van der Made, volgens den inhoud van het geschrift, waardoor deze tegenwoordige brief gestoken is, (zie 1335 Aug. 5), op verzoek van Aleud van Haerlem, zuster van de heer Van der Lecke, zijn nicht, een van de testamentoren.

            Ghegheven in die Haghe s-Dinxendaghes na sinte Bertelmeus dach int jaer ons Haren M.CCC. zesse ende dertich.

            Gelijktijdige copie, ( inv.nr. 867 ) op een blad met 1335 Aug. 5.

            Vermeld in Regesta Hannonensia p. 232.

            Reg. nos. 199, 203.

          • 215 1339 Maart 10.

            "Willem, graaf van Heynnegouwen, Hollant, Zelant en heer van Vrieslant, geeft aan abdis en convent van Reijsburch ""te hulpe huere wijnrente"" voor het jaargetij zijner ouders 5 £, Holl, 's-jaars te betalen door den rentmeester van Northollant."

            Ghegheven in die Haghe des Woensdaghes na halfvasten int jaer ons Heren M.CCC. achte ende dortich.

            Orig. ( inv.nr. 868 ). Met uithangend zegel in groene was.

            Copie in inv.nr. 128 fol. 141, en nr. 130 fol. 83 vs.

            Vermeld in Regesta Hannonensia p. 259.

            Reg. no. 215.

          • 220 1340 Mei 2.

            Machtelt, abdis van Rijnsborgh, en convent oorkonden van Gheertaud, vroeger vrouwe van der Binghorst, weduwe van Simon van Benthens, ontvangen te hebben 30 £. Holl. gereed geld, voor de wijnrente te beleggen, waarvoor jaarlijks 3 £. aan haar en later aan Lutghaerde van der Binghorst, dochter van Simon van Benthen, non te Rijnsborgh, zal betaald worden.

            Ghegheven int jaer ons Heren als men screef dusent driehondert ende veertich, des Dijnsdaghes na sinte Marcus dach.

            Orig. ( inv.nr. 869 ). Met de zegels van abdis en convent in groene en bruine was, geschonden.

            Copie in inv.nr. 128 fol. 158.

            Vermeld in Regesta Hannonensia p. 269.

            Reg. no. 220.

          • 235 1343 Mei 30.

            Machtelt van Duvenvoerde, abdis van Reynsborch, belooft aan Elyzabeth, dochter van Diric Plellinc 1 £. Holl. 's-jaars haar leven lang, waaruit na haar dood elke vrouw een mengel wijn zal ontvangen.

            Int jaer ons Heren dusent driehondert drie ende viertich, des Vridaghes voer Pinster daghe ghegheven.

            Orig. ( inv.nr. 870 ). Zegel verloren.

            Copie in inv.nr. 128 fol. 162.

            Vermeld in Regesta Hannonensia p. 289.

            Reg. no. 235.

          • 418 1372 Januari 7.

            Agniesse van Huerne, abdis van Rijnsborch, verklaart aan Jonkvrouw Margriete van Uppel 7 £. Holl. 's-jaars schuldig te zijn uit den wijnkelder, te betalen haar leven lang en na haar dood 5 £. aan Jonkvrouw Jutta van Uppel, haar zuster, en 2 £. aan Lisebet van Hodenpijl: na beider dood weder te komen in de wijnkelder ter memorie van verschillende personen.

            Ghegheven des anderen daghes na Dertiendaghe, int jaer ons Heren M.CCC. ende tseventich ende twe.

            Orig. ( inv. nr. 871 ). Met uithangend zegel in groene was.

            Copie in inv. nr. 128 fol. 143.

            Vermeld in ouden inv. 30 f. 72 vs. nr. III op 1370.

            Reg. no. 418.

          • 427 1373 Januari 13.

            Agniese van Huerne, abdis van Rijnsborch, bekent aan Lisebet van der Burch jaarlijks uit de wijnrente te moeten uitreiken 30 schell., zoolang zij leeft, en na haar dood aan Jonkvr. Sophie van Buren, wegens 15 £., die zij in de wijnrente gegeven heeft.

            Ghegheven op sente Ponciaens avond, int jaer ons Heren M.CCC. drie ende tseventich.

            Orig. ( inv.nr. 872 ). Het uithangend zegel in groene was is geschonden.

            "Copie in inv.nr. 128 fol. 64, met aantekening: ""deze brief is dood"", en nr. 130 fol. 54 vs."

            Reg. no. 427.

          • 437 1374 Augustus 4.

            Agniese van Huerne, abdis van Rijnsborch, verklaart dat Beatrijs van Hodenpijl aan de wijnkelder gegeven heeft 40 £. ten behoeve van Jonkvr. Jutte van Uppel, non in het klooster, waaruit deze jaarlijks 4 £. zal ontvangen, na haar dood over te gaan op Jonkvr. Margriete van Uppel, haar zuster, en daarna ter memorie van Beatrijs, Lisebet, haar zuster, Jutte en alle gelovige zielen.

            Ghegheven des Vrijdaghes na sente Pieters dach ad Vincula, int jaer ons Heren M.CCC. vier ende tseventich.

            Orig. ( inv.nr. 873 ). Met uithangend zegel in groene was.

            Reg. no. 437.

          • 642 1418 Augustus 14.

            "Clemeyns van der Horst, abdis van Reynsburch, oorkondt dat vrouw Jan van Nyvelt 13 £. 's-jaars uit de wijnrente heeft, en vergunt dat op haar jaargetij elke non 8 gr. en de twee convents kapelaans en de koster elk 1 groot zullen ontvangen, terwijl de reet voor de wijnrente overblijft, waarvan de ""maenstont"" van vrouw Jan en vrouw Ade van Noertich zal worden gedaan."

            Int iaer ons Heren duysent vierhondert ende XVIII, op onser Vrouwen avont Assumpcio.

            Orig. ( inv.nr. 874 ). Met uithangend zegel in groene was.

            Copie in inv.nr. 129 fol. 100.

            Reg. no. 642.

          • Reg. nos. 28, 143.

            • 28 1243 November 18.

              Willelmus, graaf van Holland, en Rikardis, jonkvrouwe van Holland, schenken de opbrenst van de botermaat bij Dilf aan het convent van Rinsburg.

              Datum et actum anno Domini M.CC.XLIII. in ectava Martini.

              Orig. ( inv.nr. 875.1 ). Met geschonden zegel van de graaf in bruine was. Dat van Richardis, afgebeeld bij Kluit, en door van de Bergh verkeerd benoemd, is niet aanwezig.

              In vidimus van 1317 Juli 6.

              Gedrukt Kluit II1 p. 491, van de Bergh I nr. 398.

              Gedrukt: Kruisheer, OHZ, dl. II, p. 229, nr. 635.

            • 143 1317 Juli 6.

              Henricus, kastelein in Leyden, vidimeert den brief van graaf Willem van Holland en Rikardis d.d. 1243 Nov. 18.

              Datum transcripti nostro sigill muniti anno Domini M.CCC. decimo septimo in octava apostolorum Petri et Pauli.

              Orig. ( inv.nr. 875.2 ). Met uithangend zegel in bruine was.

          • 187 1329 Juli 2.

            Machtelt, abdis van Reinsburch geeft voor 5 £. 's-jaars den heeren van Delft in eemoige pacht de botermaat, die 't convent te Delft bezit, met bepalingen omtrent panding. Mede bezegeld met het conventszegel.

            Int jair ons Heren dusent driehondert negen ende twintich, des Sonnen daachs na sinte Peter ende Pauwelsdach apostel.

            XVIe eeuwse copie op papier.( inv.nr. 876 ).

            Copie in inv.nr. 129 fol 55, en nr. 830 fol. 31 vs.

            Gedrukt Van Mieris II p. 483.

            188 1329 Juli 2.

            Schepenen en raad van Delf verklaren dat de stad aan het klooster Reinsborch schuldig is 5 £. 's-jaars van de botermaat, die de stad gepacht heeft van het onvent.

            Int iaer ons Heren M.CCC. neghen ende twintich, des Zonnendaghes na zente Pieters ende Pouwels dach apostelen.

            Orig. ( inv.nr. 876 ). 't Groot zegel der porte verloren.

            Vermeld in Regesta Hannonensia p. 179.

            Reg. nos. 187, 188.

          • 256 1347 Maart 25.

            Jan, proost van Coninxvelt, verklaart dat zijn klooster aan abdis en klooster Reinsborch schuldig is 7 sch. 6 penn. van 5 hond land benoorden het klooster, dat Machtelt Brabandersdochter aan het klooster gaf.

            Ghegheven int jaer ons Heren dusent driehondert seven ende viertich, op onser Vrouwendach Annunciatio.

            Orig. ( inv.nr. 877 ). Met uithangend zegel in groene was.

            Copie in inv.nr. 128 fol. 152, en nr. 130 fol. 79 vs.

            In ouden inv. 30 f. 66 nr. XXVIII.

            In Regesta Hannonensia p. 277 op 1341.

            Reg. no. 256.

          • 646 1419 Juli 19.

            Symon Aerntz. en Pieter Rijck Jacobsz., schepenen in Delff, oorkonden dat Pieter Ruysch van Claes die Hoeyer Florijsz. gekocht heeft ten behoeve van het klooster Rijnsborch in de wijnkelder 13 schell. 4 p. Holl. 's-jaars op zijn huis en erf aan de Vornversdijck.

            Int iair ons Heren M.CCCC. ende negentien, ts-Dinxdages na sinte Margrieten dage.

            Orig. ( inv.nr. 878 ). Met 2 uithangende zegels in groene was.

            Copie in inv.nr. 128 fol. 136

            Vermeld in ouden inv. 30 f. 66 nr. XXV op 1319.

            Reg. no. 646.

          • 330 1359 December 27.

            "Jan van Delf, schout op den Gheer, en de gemeene ""sworen"" aldaar, oorkonden dat Wouter Arndsz. van der Hoeghe aan Marie van Delna en Lisebet van Airnem, nonnen in Rijnsburgh, verkocht heeft ten behoeve van het klooster in de wijnrente 40 schell. Holl. 's-jaars op 6 morgen land in tree kampen. (in de Geer)."

            Des Vrydaghes na Kersdach, int jair ons Heren dusent driehondert ende neghen ende vijftich.

            Orig. ( inv.nr. 879 ). Met 2 uithangende zegels in groene was.

            Copie in inv.nr. 128 fol. 122, en nr. 30 fol. 79. 90.

            Reg. no. 330.

          • 300 1356 Mei 23.

            "Florens van Loeven, priester, en Jan van Mattenesse oorkonden, dat wijlen Jan Heynrics'zoon het convent van Rijnsburgh in de wijnrente besproken heeft 1 £. Holl. 's-jaars, op een kamp land in Ketelambacht, tussen de hoge brug en de ""hoeel"", die men naar Sciedamme gaat, tussen weg en watering."

            Des Manendaghes voir sente Urbaensdach, Int jair ons Heren dusent driehondert ende ses ende vijftich.

            Orig. ( inv.nr. 881 ). Met 2 uithangende zegels in groene was.

            Copie in inv.nr. 128 fol. 131, en nr. 130 fol. 90 waar staat: Maand na Urbaensdach.

            Reg. no. 300.

          • 258 1347 Juli 7.

            "Jan van Nuwenene verkoopt aan broeder Vrank ten behoeve van het klooster Rijnsborgh in de wijnrente 10 sch. 's-jaars op 3 morgen in Leyderdorp, genaamd ""haren Vranken ghers""). Op verzoek bezegeld door Hughe Ghiben'neef, knaap, schout van Leyderdorp."

            in de iare ons Heren als men screef dusent driehondert ende seven ende viertich, des Saterdaghes na sente Martijnsdach in de somer.

            Orig. ( inv.nr. 882 ). Met uithangend zegel in groene was.

            Copie in inv.nr. 130 fol. 91 vs.

            Reg. no. 258.

          • Reg. nos. 406, 407, 408, 415, 416, 498.

            • 406 1370 September 15.

              Jonkvrouw van Bolghersteyn geeft aan haar nicht Sophie van der Spange alle renten, die zij van haar zuster Alide van Cralinghe geërfd heeft, en die deze van haar oom Jan van Zassenaem in lijftocht had, groot 40 schell. in Naerwikerbreec.

              Ghegheven int jaer ons Heren dusen(t) driehondert ende tseventich, des Zonnendaghes na des heylighes cruysdach Exaltatie.

              Orig. ( inv.nr. 883.1 ). Met uithangend zegel in groene was.

            • 407 1370 September 15.

              Odzier van Cralinghe geeft aan zijn nicht Sophie van der Spange alle renten, die hij geërfd heeft van zijn tante Aleyt van Cralinghe, en die deze in lijftocht had van zijn oom Jan van Zassenaem, groot 40 sch. op land in Naeldwikerbroec.

              Ghegheven int jaer ons Heren dusent driehondert ende tseventich, des Zonnendaghes na des heylighes cruysdach Exaltatio.

              Orig. ( inv. nr. 883.2 ). Met uithangend zegel in groene was.

            • 408 1370 September 15.

              Willaem van Cralinghe, ridder, geeft aan Sophie van der Spange, zijn nicht, alle renten, die hij geërfd heeft van zijn tante Alide van Cralinghe en die deze tot haar lijftocht had van zijn oom Jan van Sassenaem, groot 40 schell. op land in Naeldwicker broec.

              Ghegheven int jaer ons Heren dusent driehondert ende tseventich, des Sonnendaghes na des heylichen cruusdach Exaltatio.

              Orig. ( inv. nr. 883.3 ). Met uithangend zegel in groene was.

            • 415 1371 Juni 12.

              Coen van Oesterwijc, Harman van Zweten en Coen van Oesterwijc, zijn zoons, geven aan Sophie van der Spanghen, hun nicht, de renten die zij geërfd hebben van Alide van Cralinghe, hun nicht, op land in Naeldwikerbroec, en hun aandeel in een rente van 1 £. 's-jaars, die Jan van Sassenaem aan Sophie vermaakte.

              Ghegheven int jaer ons Heren M.CCC. ende LXXI, op sinte Odulfdach.

              Orig. ( inv. nr. 883.4 ). Met zegel van Coen van Oesterwijc, den vader, in groene was.

            • 416 1371 October 21.

              Dirc van Suueten geeft aan Sophie van der Spaenge alle renten, die hij geërfd heeft van zijn nicht jobkvrouw Meyne, heer Dircs'dochter uut den Waerde, en die Jan van Zassenem aan Aleyd van Cralinghe gemaakt had, op land in Naeldwikerbroec.

              Ghegheven int jaer ons Heren dusent driehondert een ende tseventich, des Dinxdaghes na sinte Lucasdach Ewangelista.

              Orig. ( inv. nr. 883 ). Het zegel ontbreekt.

            • 498 1383 Juni 11.

              Soffye van der Spange, non te Rijnsborch, geeft aan het convent de 40 schell. 's-jaars, die zij geërfd had van haar oom Jan van Zassenaem op land in Naeldwiker-broek, op voorwaarde dat zij de rente haar leven lang blijft genieten, welke daarna aan de wijnkelder zal vervallen. Op verzoek bezegeld door Hademan, parochiepaap van Rijnsborch.

              Int jaer ons Heeren dusent driehondert drie ende tachtich, op sinte Odulfs avent.

              Orig. ( inv.nr. 883.5 ). Met uithangend zegel in groene was.

              Copie in inv.nr. 128 fol. 120, en nr. 130 fol. 87.

        • Vgl. Reg. nos. 217, 635.

          • 261 1348 Mei 13.

            Alveric Jacobszoon geeft aan broeder Vrank ten behoeve van het klooster Rijnsborgh in de wijnrente 10 sch. Holl. 's-jaars op 4½ hond land in Oestgheest bij Leyderweg ter aflossing van 10 sch., die wijlen broeder Dirc Loete, op zijn huis en hofstede op den Oudenvliet had staan. Bezegeld door Dirc, parochiepaap, en Jan van Minden, baljuw van Rijnsborgh.

            in de iare ons Heren als men screef dusent driehondert ende acht ende viertich, op sente Servatiusdach.

            Orig. ( inv. nr. 884 ). Met 2 uithangende zegels in groene was.

            Copie in inv. nr. 128 fol. 91, en nr. 130 fol. 66

            Reg. no. 261.

          • Reg. nos. 270, 303.

            • 270 1350 Mei 23.

              Dirc Naghel van Rijnsborgh verkoopt aan broeder Vrank ten behoeve van het klooster in de wijnrente 1 £. Holl. 's-jaars op 7½ hond land in Oestgheest. Bezegeld door Dirc, parochiepaap, en Jan van Minden, baljuw van Rijnsborgh.

              in de jare ons Heren als men screef dusent driehondert vijftich, des Sonnedaghes na Pinxterdach.

              Orig. ( inv. nr. 885.1 ). Met 2 uithangende zegels in groene was.

              Copie in inv. nr. 128 fol. 82, en nr. 130 fol. 65.

              Oude inv. 30 fol. 81 vs. nr. VIII spreekt van 1½ hond in Valkenburg.

            • 303 1356 December 18.

              Dirc Naghel verkoopt aan Marie van Delfna en Lisebet van Aernem, nonnen in Rijnsburgh in de wijnrente 10 sch. Holl. 's-jaars, op een halven morgen in Oestgheest bij den Does. Op verzoek bezegeld door IJsebrant van Alkemade IJsebrantsz., knaap, schout van Oestgheest.

              Int jair ons Heren dusent driehondert ses ende vijftich, des Sonnendaghes na sente Lucien dach.

              Orig. ( inv.nr. 885.2 ). Met uithangend zegel in groene was.

              Copie in inv.nr. 128 fol. 86, en nr. 130 fol. 65 vs.

          • 301 1356 Juni 2.

            Matte, Heinric, Jan en Oelout Vinke verkopen aan Marie van Delfna en Lisebet van Aernem, nonnen te Rijnsburgh, ten behoeve van het - klooster in de wijnrente 1 £. Holl. 's-jaars, op hun huis en hofstede en op 2 hond land daarachter in Oestgheest. Op verzoek bezegeld door Dirc, parochipaap, en Symon Naghel, schout van Rijnsburgh.

            Int jair ons Heren dusent driehondert ende ses ende vijftich, up des Ascentionisdaghe, dats ons Heren Hemelvairt.

            Orig. ( inv.nr. 886 ). Met 2 uithangende zegels in groene was.

            Copie in inv.nr. 128 fol. 78, en nr. 130 fol. 63.

            Reg. no. 301.

          • Reg. nos. 378, 405.

            • 378 1368 Maart 12.

              Jan Ghisebrecht Coppen'zoonszoon vestigt de 50 sch. Holl. 's-jaars, die zijn vader zaliger aan het klooster Rijnsborch in de wijnrente verkocht heeft, op 4½ hond land in Oestgheest voor Camphusen. Op verzoek bezegeld door Pieter Florijss., schout van Oesgheest.

              Ghegheven int jaer ons Heren dusent driehondert acht ende tsestich, op sinte Gregorijs dach.

              Orig. ( inv.nr. 887.1 ). Met uithangend zegel in groene was.

              Copie in inv.nr. 128 fol. 77, en nr. 130 fol. 69 vs.

              Vermeld in inv.nr. 130 fel.39. De oude inv. 30 f. 82 vs. nr. XIX specht van 15 schelling.

            • 405 1370 Juli 28.

              Jan Ghisebrecht Coppen'zoons'zoen verklaart den wijnkelder te Rijnsburgh schuldig te zijn 1 £. Holl. 's-jaars op een morgen land in Oestgheest, die hij van zijn neef Jacob Wolvericsz. gekocht heeft. Op verzoek bezegeld door Pieter Florijss., schout van Rijnsburgh.

              Ghegheven int jair ons Heren dusent driehondert ende tseventich, des Sonnendaghes na sinte Jacobsdach.

              Orig. ( inv.nr. 887.2 ). Met uithangend zegel in groene was.

              Copie in inr.nr. 128 fol.97, en nr. 130 fol. 69 vs.

          • 457 1379 Maart 30.

            Dirc van Wassenair, burggraaf van Leyden, ridder, geeft aan het convent Rijnsburch in de wijnkelder 1 £. Holl. 's-jaars ter memorie van zijn vader Philips en zijn moeder, op zijn woning op 't Sandt in Oostgheest, af te lossen met 10 £.

            Des Woensdaghes na onser Vrouwen dach Annunciatie. Ghegheven int jair ons Heren dusent driehondert acht ende tseventich.

            Orig. ( inv.nr. 888 ). Met uithangend zegel in groene was.

            Copie in inv.nr. 130 fol. 70a vs.

            Reg. no. 457.

          • 530 1393 December 7.

            Jan van Noertwijc, schout in Oestgheest, oorkondt dat Willem Claes, den bastaard'zoon van Wasnaer aan Enghebrecht Claes Ghijssen'zoon verkocht heeft 7 hond land met 10 schell. 's-jaars, die de wijnkelder van Rijnsburch daarop heeft.

            Ghegheven int jaer on Heren dusent driehondert drie ende tneghentich, des Sonnendaghes na sinte Nyclaesdach.

            Orig. ( inv.nr. 889 ) Met uithangend zegel in groene was.

            Copie in inv.nr. 128 fol. 85, en nr. 130 fol. 67.

            Vermeld in ouden inv. 30 f. 83 vs. nr. XXV als van 7 £. Holl. met 10 schell. 's-jaars op datum 1390.

            Reg. no. 530.

          • 618 1413 December 20.

            Jan Voet, cureit te Reynsburch, bewijst aan het klooster van Reynsburch in de wijnrente, voor hetgeen Jonkvr. Badeloghe van Oestgheest dat convent besproken heeft, 13 schell. 4 penn. 's-jaars, staande op 4 hond land in Oestgheest in Raffersmade, waarop reeds 14 schell. 's-jaars staan voor het godshuis en de papelijke prove.

            Int jaer ons Heren duysent vierhondert ende dertien, op sinte Tomes avont.

            Orig. ( inv.nr. 890 ). Met uithangend zegel in groene was.

            Copie in inv.nr. 128 fol. 80, en nr. 130 fol. 68.

            Reg. no. 618.

          • 669 1424 Juli 29.

            Aernt van Alcmade, schout in Oestgheest, oorkondt dat Clemens Aernt Pouwelsz.'dr. van Rijn aan Haestgen Gherijt Dawijndr. een huis en erf op den ouden Vliet verkocht heeft, met vrijwaring, uitgenomen voor 21 schell. voor den wijnkelder.

            Int jair ons Heren dusent vierhondert ende vier ende twintich, des Saterdaghes na sinte Jacob-dach in de zomer.

            Orig. ( inv.nr. 891 ). Met uithangend zegel in groene was.

            Reg. no. 669.

        • Vgl. Reg. nos. 269, 423, 447, 454, 625, 838.

          • 201 1336 Febr. 15.

            Dirc Naghel, schout van Rijnsborgh verkoopt aan broeder Dirc Loeten ten behoeve des kloosters 1 £. holl. 's-jaars op zijn huis en hofstede, daar hij woont en op de hofstede aan de steeg, Op verzoek bezegeld door Dirc, parochiepaap van Rijnsborgh, en Jan van der Boeckhorst, baljuw van Rijnsborgh.

            Ghegheven in de jare ons Keren als men soreef dusent driehondert ende sess ende dertich, des Dennersdaghes na Asschewoensdach.

            Orig. ( inv.nr. 892 ). Met 2 uithangende zegels in groene was.

            Copie in inv.nr. 128 fol. 33 en nr. 130 fol. 52.

            Vermeld in Regesta Hannonensia p. 243 op 1337 Maart 6.

            Reg. no. 201.

          • Reg. nos. 207, 208, 227, 265.

            • 207 1337 Dec. 31.

              Hobbe Katerinen'zoon geeft voor een eeuwige memorie aan de wijnkelder te Rijnsborgh 1 £. Holl. 's-jaars. staande op een land, waarvan hij den brief aan de wijnvrouwe overdraagt, onder voorwaarde, dat hij bij zijn leven 1 £. uit de wijnrente ontvangt. Verder geeft hij aan de abdij 8 £. 's-jaars na zijn dood en dien van Nanniken van de Bossche, staande op een hofstede belend door Clais Wackerbout, waarvan hij den brief aan de abdis overdraagt, en al zijn goederen, waarvan zijn broeder heer Symon Jhansz., vrouw Betten'zoon, 8 £. zal ontvangen. Op verzoek bezegeld door Didderic, parochiepaap van Rijnsborgh, Rutgher, kapelaan, en Jhan van der Boechorst, baljuw.

              Ghegheven int jaer ons Heren als men screef dusent driehondert zeven ende dertich, op sunte Silvesters dach

              "Orig. ( inv. nr. 893.1 ). Met 2 uithangende zegels in groene was; het derde ontbreekt."

              Vermeld in Regesta Hannonensia p. 251.

            • 208 1337 Dec. 31.

              Machteld van Duvenvoerde, abdis van Rijnsborgh, belooft aan Hobbe Katerinenzoon 1 £. 's-jaars zijn leven lang, en 1 £. uit de wijnrente, en hem en Nanniken van de Bossche hun leven lang 8 £. s'jaars te zullen geven, staande op zijn huis, en dat zij in dat huis mogen wonen, en na zijn dood 8 £. uit zijne nalatenschap aan heer Symon Jhansz., vrouw Betten'zoon te zullen betalen.

              Ghegheven int jaer ons Heren als men screef dusent driehondert zeven ende dertich, op sunte Silversters dach.

              Orig. ( inv. nr. 893.2 ). Met uithangend zegel in groene was, geschonden.

              Vermeld in Regesta Hannonensia p. 251.

            • 227 1342 Mei 2.

              Dirc, parochiepaap van Rijnsborgh, en broeder Dirc Loete, hofmeyer van Rijnsborgh, oorkonden dat Jan Stouthals, de smid, aan Hobbe Kateriaensone verkocht heeft 1 £. Holl. op zijn huis en hofstede dat hij kocht van Dirc Keestiaen, en dat Hobbe dat geld na zijn dood de abdis van Rijnsborgh heeft gegeven voor de 8 £. die hij haar vermaakt had, staande op het halve huis, dat van Nannetiaen v.d. Bossche was.

              Ghegheven int jaer ons Heren M.CCC.XLII, des Donresdaghes na Meyedach.

              Vidimus van 1349 Mei 18. ( inv.nr. 893.3 ).

              Vermeld in Regesta Hannonensia p. 283.

              265 1349 Mei 18.

              Dirc, parochiepaap van Rijnsborgh, en Pieter Alveric, kapelaan van convent van Rijnsborgh, vidimeeren een brief van 1342 Mei 2.

              in de iaer als men screef dusent driehondert neghen ende viertich, des Manendaghes na sente Servaesdach.

              Orig. ( inv. nr. 893.3 ). Met 2 uithangende zegels in groene was.

              Copie in inv. nr. 128 fol. 39, en nr. 130 fol. 56 vs.

          • Reg. nos. 211, 263.

            • 211 1338 September 8.

              Karstant Boemaert verkoopt aan Broeder Dirc Loeten ten behoeve van het klooster Rijnsborgh 10 sch. Holl. 's-jaars op zijn huis en hofstede, op verbeurte van verval aan het klooster bij wanbetaling. Bezegeld door Dirc, parochiepaap, en Jan van der Boechorst, baljuw van Rijnsborgh.

              in de iare ons Heren als men screef dusent driehondert ende acht ende dertich, op onser Vrouwendach in de herfst.

              Orig. ( inv.nr. 894.1 ). Met 2 uithangende zegels in groene en bruine was.

              Copie in inv.nr. 128 fol. 3, en nr. 130 fol. 56 vs.

              Vermeld in Regesta Hannonensia p. 255.

            • 263 1349 Januari 15.

              Kerstant Beemaert verkoopt aan broeder Vrank ten behoeve van het klooster Rijnsborgh in de wijnrente 3 sch. Holl. 's-jaars op zijn huis en hofstede in 't ambacht van Rijnsborgh op den Vliet. Bezegeld door Dirc, parochiepaap, en Jan van Minden, baljuw van Rijnsborgh.

              Ghegheven in de jaer ons Heren als men screef dusent driehondert ende neghen ende viertich, des Donnersdaghes na sente Poenstiaensdach.

              "Orig. ( inv. nr. 894.2 ). Met uithangend zegel in groene was; van het tweede zegel slechts een fragment."

              Copie in inv. nr. 128 fol. 16, waar staat: Boemaert, en nr. 130 fol. 60 vs.

          • 214 1339 Febr. 9.

            Reinier Lijsbetzoon verkoopt aan broeder Dirc Loeten ten behoeve van het klooster Rijnsborgh 1 £. Holl. 's-jaars op zijn woning en hofstede, groot 7 hond in de Waert, bij wanbetaling aan het klooster te vervallen. Bezegeld door Dirc, parochiepaap, en Jan van der Boechorst, baljuw van Rijnsborgh.

            in de jare ons Heren dusent driehondert ende neghen ende dertich, des Dinxdaghes na groete vastelavent.

            "Orig. ( inv.nr. 895 ). Met uithangend zegel in groene was, geschonden; het tweede zegel ontbreekt."

            Copie in inv.nr. 128 fol. 34, en nr. 130 fol. 60.

            Vermeld in Regesta Hannonensia p. 268 op 29 Febr. 1340.

            Reg. no. 214.

          • 218 1339 Aug. 31.

            Boudijn de vleeshouwer verkoopt aan broeder Dirc Loeten ten behoeve van het klooster Rijnsborgh 10 schell. 's-jaars op zijn huis en hofstede te Rijnsborgh. Bezegeld door Dirc, parochiepaap, en Jan van der Boechorst, baljuw van Rijnsborgh.

            in de jare ons Heren als men screef dusent driehondert ende neghen ende dertich, des Dinx daghes na sente Jans onthoefdinghe.

            Orig. ( inv.nr. 896 ). Met 2 uithangende zegels in bruine en groene was.

            Copie in inv.nr. 129 fol. 43, en nr. 130 fol. 48.

            Vermeld in Regesta Hannonensia p. 264.

            Reg. no. 218.

          • 229 1342 Juni 9.

            Ghereit Bijltiaen en Willaem Ghereit Bijltiaenszoon verkopen aan broeder Dirc Losten ten behoeve van het klooster Rijnsborgh 12 sch. Holl. 's-jaars op hun huis en hofstede in de Waerde, waarvan de vader één, de zoon twee derden zal betalen. Bezegeld door Dirc, parochiepaap, en Jan van Nortich, baljuw van Rijnsborgh.

            in de jaer ons Heren dusent driehondert twe ende viertich, des Zonendaghes na sente Bonifaesdach.

            Orig. ( inv.nr. 897 ). Met 2 uithangende zegels in groene was.

            Copie in inv.nr. 128 fol. 14, en nr. 130 fol. 59.

            Vermeld in Regesta Hannonensia p. 283.

            Reg. no. 229.

            Vgl. Reg. no. 292.

          • Reg. nos. 238, 252.

            • 238 1344 Januari 25.

              Diric, parochiepaap, en Jan van Minden, baljuw der abdis van Rijnse borch oorkonden dat Pieter Pieter Kaeliaertsz, en zijn moeder Aghet aan broeder Diric Loet ten behoeve van het klooster verkocht hebben 5 sch. Hell. 's-jaars op hun huis en hofstede bij den Vliet in 'tdorp.

              Ghegheven int jaer ons Heren dusent driehondert vier ende viertich, op sente Pauwelsdach in de winter die men heet Conversic Pauli.

              Orig. ( inv.nr. 898.1 ). Met 2 uithangende zegels in groene was.

              Copie in inv.nr. 128 fol. 17, en nr. 130 fol. 52 vs.

              Vermeld in Regesta Hannonensia p. 297 op 25 Januari 1345.

            • 252 1346 Juli 10.

              Pieter Kaeliaert verkoopt met vrijen wil zijner moeder aan broeder Vrank ten behoeve van het klooster Rynsborgh 10 sch. Holl. 's-jaars op zijn huis en hofstede op den Vliet te Rijnsborgh. Op verzoek bezegeld door Dirc, parochiepaap, en Jan van Minden, baljuw van Rijnsborgh.

              in de iare ons Heren dusent driehondert sess ende viertich, des Manendaghes na sente Martijnsdach in de zomer.

              Orig. ( inv.nr. 898.2 ). Met 2 uithangende zegels in groene was.

              Copie in inv.nr. 128 fol. 24, en nr. 130 fol. 53.

          • 239 1344 Maart 12.

            Clais Willenzoon verkoopt aan broeder Dirc Loeten voor 't klooster Rijnsborgh in de wijnrente 16 sch. Holl. 's-jaars op zijn huis en hofstede te Rijnsborgh. Op verzoek bezegeld door Dirc, parochiepaap, en Jan van Minnen, baljuw van Rijnsbergh.

            in de iare ons Heren als men soreef dusent driehondert ende vier ende viertich, op sente Gregoriusdach.

            Orig. ( inv.nr. 899 ). Met 2 uithangende zegels in groene en bruine was.

            Copie in inv.nr. 128 fol. 7, en nr. 130 fol. 53vs.

            Vermeld in Regesta Hannonensia p. 297 op 12 Maart 1345.

            Reg. no. 239.

          • Reg. nos. 240, 248, 332.

            Vgl. Reg. no. 287.

            • 240 1344 Juni 28.

              Jacob Alkemare verkoopt aan broeder Dirc Loeten ten behoeve van het klooster van Rijnsborgh 10 sch. Holl. 's-jaars op zijn huis en hofstede (in Rijnsburg) met verbeurte van huis en hof bij wanbetaling. Bezegeld door Dirc, parochiepaap, en Jan van Minden, baljuw van Rijnsborgh.

              in de iare ons Heren als men soreef dusent driehondert ende vier ende viertich, des Manendaghes na sente Jansdach te midden somer.

              Orig. ( inv.nr. 900.1 ). Met 2 uithangende zegels in groene was.

              Copie in inv.nr. 129 fol. 42, en nr, 130 fol. 51.

              Vermeld in Regesta Hannonensia p. 293.

            • 248 1345 November 30.

              Jacob Alkemare verkoopt aan broeder Vrank ten behoeve van het klooster van Rijnaborgh 10 sch. Holl. in de wijnrente op zijn huis en hofstede, met recht het op andere perceelen in de ambachten Oesgheest of Rijnsborgh te verzekeren. Op verzoek bezegeld door Dirc, parochiepaap, en Jan van Minden, baljuw van Rijnsborgh.

              in de iare ons Heren als men screef dusent driehondert ende vijf ende viertich, op sente Andries dach.

              Orig. ( inv.nr. 900.2 ). Met 2 uithangende zegels in groene was.

              Copie in inv.nr. 128 fol. 62, en nr. 130 fol. 59 vs.

              In ouden inv. fol. 90 vs. nr. LII op 1348.

            • 332 1360 April 10.

              Jacob Alkemair verklaart aan Marie van Delna en Lisebet van Airnem schuldig te zijn ten behoeve van het klooster Rijnsburgh in de wijnrente 2 schell. Holl. 's-jaars, op zijn huis en hofstede te Rijnsburgh ter aflossing van 2 schell. 's-jaars, die op het huis in de Koestraat stonden, dat vroeger aan Kerstant Clais Kerstants'zoons zwager had behoord en nu aan Simon Bertelmeus. Op verzoek bezegeld door Jan Boen, parochiepaap, en Willem Arntsz., schout in Rijnsburgh.

              Des Vrydaghes na Payschdach, int jair ons Heren dusent driehondert ende tsestich.

              Orig. ( inv.nr. 900.3 ). Met 2 uithangende zegels in groene was.

              Copie in inv.nr. 128 fol. 13, en nr. 130 fol. 46.

          • Reg. nos. 245, 299, 420.

            • 245 1345 Januari 16.

              Louwe de Pelser verkoopt aan broeder Dirc Loeten ten behoeve van het klooster Rijnsborgh 8 sch. Holl. 's-jaars op zijn half huis en hofstede, dat Jacob van Cudelstaert behoorde. Op verzoek bezegeld door Dirc, parochiepaap, en Jan van Minden, baljuw van Rijnsborgh.

              in de iaer ons Heren als men screef dusent driehondert ende vijf ende viertich, des Sonendaghes na sente Ponstiaensdach.

              Orig. ( inv.nr. 900.1 ). Met 2 uithangende zegels in groene was.

              Copie in inv.nr. 128 fol. 47, en nr. 130 fol. 58.

            • 299 1356 Mei 3.

              Lou Pelser verkoopt aan Marie van Delfna en Lisebet van Aernem, nonnen in Rijnsburgh, ten behoeve van het klooster in de wijnrente 10 sch. Holl. 's-jaars, een Vlaamsche groot voor 8 penningen, en een oude schild voor 16 schellingen gerekend, op zijn huis en hofstede. Op verzoek bezegeld door Dirc, parochiepaap, en Florens van Raphorst, baljuw van Rijnsburgh.

              Int jair ons Heren dusent driehondert ende ses ende vijftich, des Dinxdaghes na sente Philip ende sente Jacobs dach.

              Orig. ( inv.nr. 901.2 ). Met 2 uithangende zegels in groene was.

              Copie in inv.nr 128 fol. 22, en nr. 130 fol. 51 vs.

            • 420 1372 Maart 30.

              Claes, bastaard van Wassenaer, schout in Rijnsborch, oorkondt dat Louwe Pelser aan Willem uten Campe ten behoeve der wijnrente te Rijnsborch 1 £. Holl. 's-jaars verkocht heeft op zijn huis en hofstede.

              Ghegheven des Dijnxdaghes na Paesken int jaer ons Heren M.CCC. twe ende tseventich.

              Orig. ( inv. nr. 901.3 ). Met uithangend zegel in groene was.

              Copie in inv. nr. 128 fol. 30, en nr. 130 fol. 55.

          • 246 1345 Februari 27.

            Ghijstiaen verkoopt aan broeder Dirc Loeten ten behoeve van het klooster van Rijnsborgh in de wijnrente 10 sch. Holl. op zijn half huis en hofstede in 't ambacht van Rijnsborgh aan de Pijlssteeg. Op verzoek bezegeld door Dirc, parochiepaap, en Jan van Minden, baljuw van Rijnsborgh.

            in de iare ons Heren als men screef dusent driehondert ende vijf ende viertich, des Sonedaghes na sente Matijsdach.

            Orig. ( inv.nr. 902 ). Met 2 uithangende zegels in groene was.

            Copie in inv.nr. 128 fol. 65, en nr. 130 fol. 54.

            Reg. no. 246.

          • 247 1345 Maart 25.

            Aechte van Gaver, en Jan Tornoy, haar zoon, verkopen aan Dirc Loeten ten behoeve van het klooster van Rijnsborgh in de wijnrente 2 schell. Holl. op hun huis en hofstede te Rijnsborgh op den Vliet. Op verzoek bezegeld door Jan van Minden, baljuw van Rijnsborgh, knaap.

            in de iare ons Heren als men screef dusent driehondert ende vijf ende viertich, op den goeden Vridach.

            Orig. ( inv.nr. 903 ). Met uithangend zegel in groene was.

            Copie in inv.nr. 128 fol. 42, en nr. 130 fol. 54.

            Reg. no. 247.

          • 249 1346 Maart 23.

            Jacob Benninox verkoopt aan broeder Vrank ten behoeve van het klooster Rijnsborgh in de wijnrente 10 sch. Holl. 's-jaars op zijn huis en hofstede, te Rijnsborgh, met recht van overbrenging op een ander perceel in Rijnsborgh of Oestgheest. Op verzoek bezegeld door Dirc, parochiepaap, en Jan van Minden, baljuw van Rijnsborgh.

            in de iare ons Heren dusent driehondert ende sess ende viertich, des Donnersdeghes na sente Benedictusaach.

            Orig. ( inv.nr. 904 ). Met 2 uithangende zegels in groene was.

            Copie in inv.nr. 128 fol. 23, en nr. 130 fol. 46 vs.

            Reg. no. 249.

          • 253 1346 September 22.

            Jan Bien'zoon verkoopt aan broeder Vrank ten behoeve van het klooster Rijnsborgh 10 sch. Holl. 's-jaars in de wijnrente staande op zijn huis en erf in de Coestraat, met recht van overbrenging op een ander perceel. Op verzoek bezegeld door Dirc, parochiepaap, en Jan van Minden, baljuw van Rijnsborgh.

            in de iare ons Heren dusent driehondert ende sess ende viertich, op sente Mauriciusdach.

            Orig. (inv.nr 905). Met 2 uithangende zegels in groene was.

            Copie in inv.nr. 128 fol. 12, en nr. 130 fol. 46.

            In ouden inv. 30 fol. 87 nr. XXIII op 1343.

            Reg. no. 253.

          • 255 1347 Febr. 14.

            Louwe Bien'zoon verkoopt aan broeder Vrank ten behoeve van het klooster Rijnsborgh in de wijnrente 1 £. Holl. 's-jaars op zijn huis en hofstede. Bezegeld door Dirc, parochiepaap, en Jan van Minden, baljuw van Rijnsborgh.

            Ghegheven in de iare ons Heren als men screef dusent driehondert ende seven ende viertich, op den Asschewoensdach.

            Orig. ( inv.nr. 906 ). Met 2 uithangende zegels in groene was.

            Copie in inv.nr. 128 fol. 41, en nr. 130 fol. 48.

            Reg. no. 255.

          • 257 1347 Juli 2.

            Bertelmeus, de kuiper, verkoopt aan broeder Vrank ten behoeve van het klooster Rynsborgh in de wijnrente 1 £. Holl. 's-jaars op zijn huis en hofstede. Bezegeld door Dirc, parochiepaap, en Jan van Minden, baljuw van Rijnsborgh.

            in de iare ons Heren als men screef dusent driehondert ende seven ende viertich, des Manendaghes na sente Pietersdach ende sente Pouwels in de somer.

            Orig. ( inv.nr. 907 ). Met uithangend zegel in groene was. Van het tweede slechts een fragment.

            Copie in inv.nr. 128 fol. 56, en nr. 130 fol. 45 vs.

            Reg. no. 257.

            • 262 1348 December 27.

              Clais Borghaert verkoopt broeder Vrank ten behoeve van het klooster Rijnsburgh 10 sch. Holl. 's-jaars in de wijnrente op de helft van zijn huis en hofstede aan de noordzijde en op het derde ervan aan de zuidzijne met bevoegdheid, ze ook op andere perceelen te verzekeren. Bezegeld door Dirc, parochiepaap, en Jan van Minne, baljuw van Rijnsburgh.

              Int iaer ons Heren M.CCC. ende XLVIII, des Saterdaghes na Kersdach.

              Orig. ( inv. nr. 908.1 ). Met 2 uithangende zegels in groene was.

              Copie in inv. nr. 128 fol. 18, en nr. 130 fol. 56.

              Reg. nos. 262, 302.

            • 302 1356 Augustus 14.

              Clais Borghairt verkoopt aan Marie van Delfna en Lisebet van Aernem, nonnen in Rijnsburgh, ten behoeve van het klooster in de wijnrente 10 sch. Holl. 's-jaars, op een derde van een huis en hof van 2 hond in de Koestraat. Op verzoek bezegeld door Dirc, parochiepaap, en Florens van Raphorst, baljuw van Rijnsburgh.

              Op onser Vrouwen avont Assumptio, int jair ons Heren dusent driehondert ende ses ende vijftich.

              Orig. ( inv.nr. 908.1 ). Met 2 uithangende zegels in groene was.

              Copie in inv.nr. 128 fol. 21, en nr. 130 fol. 47 vs.

          • 264 1349 Maart 24.

            Diederic suvermaker verkoopt aan broeder Vrank ten behoeve van het klooster Rijnsborgh in de wijnrente 12 sch. Holl. 's-jaars op zijn huis en hofstede. Bezegeld door Dirc, parochiepaap, en Jan van Minden, baljuw van Rijnsborgh.

            Ghegheven in de jare ons Heren als men scref M.CCC. ende neghen ende viertich, op onser Vrouwenavent na midvasten.

            Orig. ( inv. nr. 909 ). Met 2 uithangende zegels in groene was.

            Copie in inv. nr. 128 fol. 26, en nr. 130 fol. 45

            Reg. no. 264.

          • Reg. nos. 268, 317.

            • 268 1349 December 21.

              Ghereit de Grote verkoopt aan broeder Vrank ten behoeve van het klooster Rijnsborgh in de wijnrente 10 sch. Holl. op zijn huis en hofstede te Rijnsborgh. Bezegeld door Dirc, parochiepaap, en Jan van Minden, baljuw van Rijnsborgh.

              Ghegheven in de jare ons Heren als men screef dusent driehondert neghen ende viertich, op sente Thomasdach apostel.

              Orig. ( inv. nr. 910.1 ). Met 2 uithangende zegels in groene was.

              Copie in inv. nr. 128 fol. 32, en nr. 130 fol. 52 vs.

            • 317 1358 April 2.

              Alijt, weduwe van Ghert Groeten en haar kinderen verkopen aan Marie van Delfna en Lisebet van Airnem, nonnen te Rijnsburgh, ten behoeve van het klooster in de wijnrente 10 schell. Holl. 's-jaars, op hun huis en hofstede. Op verzoek bezegeld door Bairtout, vicecureyt, en Florens van Raphorst, baljuw in de parochie van Rijnsbugh.

              Des Manendaghes na Payschen, int jair ons Heren dusent driehondert ende acht ende vijftich.

              Orig. ( inv.nr. 910.2 ). Met 2 uithangende zegels in groene was.

              Copie in inv.nr. 128 fol. 50, en nr. 130 fol. 59.

          • 285 1354 Oct. 10.

            Willaem Uter Delle verkoopt aan heer Dirc Robbrecht, zijn zwager, 1 £. Holl. 's-jaars op zijn huis en hofstede in de koestraat, te betalen in de wijnrente van het klooster van Rijnsburgh, ter memorie van zijn tante Machteld. Op verzoek bezegeld door Dirc, parochiepaap, en Ghert van Oest gheest, baljuw van Rijnsburgh.

            Ghegheven int jaer ons Heren dusent driehondert vier ende vijftich, up sinte Victoersdach.

            Orig. ( inv.nr. 911 ). Met 2 uithangende zegels in groene was.

            Copie in inv.nr. 128 fol. 46, en nr. 130 fol. 52.

            Reg. no. 285.

          • Reg. no. 286.

            • 286 1355 Februari 1.

              Coman Pieter en Lizebet, zijn vrouw, verkopen 10 sch. Holl. 's-jaars aan abdis en convent van Rijnsburgh en aan Beatrix van Wilsnes, non te Rijnsburgh, die het geld uitreikte, staande op hun huis en hofstede in de Kerksteeg, welke renten aan Beatrix haar leven lang zullen blijven en dan aan de bierkelder te Rijnsburgh, onder voorbehoud van overbrenging der rente op een ander pand. Op verzoek bezegeld door broeder Vranke, hofmeier, en Ghereit van Oesgheest, baljuw van Rijnsburgh.

              Ghegheven int iaer ons Heren M.CCC.LV, op onser Vrouwen avont te Lichtmisse.

              Orig. en duplicaat. ( inv.nr. 912.1 ), . ( inv.nr. 912.2 ).. Beide met 2 uithangende zegels in groene was.

              Copie in inv.nr. 129 fol. 80bis, en nr. 130 fol. 24. (met datum 1360).

          • 287 1355 Maart 15.

            Kerstent, Clais Kerstans'zoons zwager, verkoopt aan Marie en Lisebet van Aernem ten behoeve van het klooster Rijnsburgh in de wijnrente 6 sch. Holl. 's-jaars op zijn huis en hofstede in de koestraat. Op verzoek bezegeld door Dirc, parochiepaap, en Gheraerd van Oestgheest, baljuw van Rijnsburgh.

            Int jaer ons Heren duzent driehondert ende vijf ende vijftich, des Sonnendaghes die men ghemienlic hiet Mitvasten.

            Orig. ( inv.nr. 913 ). Met 2 uithangende zegels in groene was.

            Copie in inv.nr. 128 fol. 44, en nr. 130 fol. 47.

            Reg. no. 287.

            Vgl. Reg. no. 332.

          • 290 1355 April 26.

            Hildegond, Alijt Broeders dochter, verkoopt aan Marie en Lisebet van Aernem ten behoeve van het klooster Rijnsburgh in de wijnrente 26 ach. 's-jaars op haar huis en hofstede met de hiemwerf en op 1 hond land samen 1½ hond gelegen in de koestraat. Op verzoek bezegeld door Dirc, parochiepaap, en Gheraerd van Oestgheest, baljuw van Rijnsburgh.

            Int jaer ons Heren dusent driehondert ende vijf ende vijftich, des Sonnendaghes na sente Marous dach.

            Orig. ( inv.nr. 914 ). Met 2 uithangende zegels in groene was.

            Copie in inv.nr. 128 fol. 2, en nr. 130 fol. 59 vs., met datum: Des Sonnendaghes na sente Andreas dach.

            Vermeld in ouden inv. 30 f. 85 vs. nr. XIII op 1355 Dec. 6.

            Reg. no. 290.

          • 291 1355 Mei 1.

            Willaem Wandelaer verkoopt aan Marie van Delfna en Lisebet van Aernem ten behoeve van het klooster Rijnsburgh in de wijnrente 1 £. Holl. 's-jaars, op de helft van zijn huis en hofstede en 1½ morgen te Rijnsburgh. Op verzoek bezegeld door Dirc, parochiepaap, en Gheraerd van Oestgheest, baljuw van Rijnsburgh.

            Int jaer ons Heren dusent driehondert ende vijf ende vijftich, up den Meye dach.

            Orig. ( inv.nr. 915 ). Met 2 uithangende zegels in groene was.

            Copie in inv.nr. 128 fol. 69, en nr. 130 fol. 51. 64.

            Reg. no. 291.

          • 297 1356 Maart 5.

            Andries, de smid, verkoopt aan Marie van Delfna en Lisebet van Aernem, nonnen in Rijnsburgh ten behoeve van het klooster in de wijnrente 1 £. Holl. 's-jaars, staande op zijn huis en hofstede in Grieken. Op verzoek bezegeld door Dirc. parochiepaap, en Florens van Raphorst, baljuw van Rijnsburgh.

            Int jaer ons Heren M.CCC. ende LVI, des Saterdaghes voir groete Vastelavont.

            Orig. ( inv.nr. 916 ). Met 2 uithangende zegels in groene was.

            Copie in inv.nr. 128 fol. 63, en nr. 130 fol. 49 vs.

            Reg. no. 297.

          • 298 1356 April 29.

            Jan Wijnglaep verkoopt aan Marie van Delfna en Lisebet van Aernem, nonnen in Rijnsburgh, ten behoeve van het klooster in de wijnrente 10 sch. Holl. 's-jaars, op de helft van zijn huis en 2 hond land. Op verzoek bezegeld door Dirc, parochiepaap, en Florens van Raphorst, baljuw van Rijnsburgh.

            Int jair ons Heren dusent driehondert ses ende vijftich, des Vrydaghes na Paeschen.

            Orig. ( inv.nr. 917 ). Met 2 uithangende zegels in groene was.

            Copie in inv.nr. 128 fol. 58, en nr. 130 fol. 58 vs.

            Vermeld in ouden inv. 30 fol. 87 vs. nr. XXVI. (als land van de Grieck in Rijnsburg).

            Reg. no. 298.

          • 323 1358 October 4.

            Ermegairt, weduwe van Jan Minen, en haar kinderen geven aan het godshuis van Rijnsburgh in de wijnrente 6 sch. 's-jaars op haar huis en hofstede in Grieken bij den Vliet, ter lossing van de 6 sch. 's-jaars, die Colijn Boffel zaliger er op had staan. Op verzoek bezegeld door Symon Naghel, schout van Rijnsburgh, knaap.

            Des Donredaghes na sente Baven dach, int jair ons Heren dusent driehondert ende acht ende vijftich.

            Orig. ( inv.nr. 918 ). Met uithangend zegel in groene was.

            Copie in inv.nr. 128 fol. 20, en nr. 130 fol. 49 vs.

            Reg. no. 323.

          • 324 1358 October 4.

            Reynburgh, weduwe van Jan Vink, en haar kinderen verkopen aan Marie van Delna en Lijsbet van Airnem, nonnen te Rijnsburgh, ten behoeve van het klooster in de wijnrente 10 schell. Holl. 's-jaars op hun huis en hofstede in Grieken, uitgenomen een vierendeel. Op verzoek bezegeld door Symon Naghel, schout van Rijnsburgh.

            Des Donredaghes na sente Bavendach, int jair ons Heren dusent driehondert ende acht ende vijftich.

            Orig. ( inv.nr. 919 ). Met uithangend zegel in groene was.

            Copie in inv.nr. 128 fol. 55, en nr. 130 fol. 55 vs,.

            Reg. no. 324.

          • 328 1359 Maart 24.

            Symon Naghel, schout in Rijnsburgh, oorkondt dat Symon van de Dike aan Marie van Delfna en Lisebet van Airnem, nonnen te Rijnsburgh, ten behoeve van het klooster in de wijnrente verkocht heeft 1 £. Holl. 's-jaars op zijn huis en hofstede en ½ morgen land.

            Des Sonnendaghes na sente Gheertrudendach, int jair ons Heren dusent driehondert ende neghen ende vijftich.

            Orig. ( inv.nr. 920 ). Met uithangend zegel in groene was.

            Copie in inv.nr. 128 fol. 60, en nr. 130 fol. 57 vs.

            Reg. no. 328.

          • 329 1359 Mei 31.

            Symon de Vriese verkoopt aan broeder Heeschen, zijn broeder, ten behoeve van het klooster in de bierkelder 10 sch. 's-jaars op zijn huis en hofstede, met recht van overbrenging op een ander perceel in Rijnsburg. Op verzoek bezegeld door Florens van Raphorst, baljuw van Rijnsburgh, knaap.

            Des anderen daghes na ons Heren Hemelvairt, int jair ons Heren dusent driehondert ende neghen ende vijftich.

            Orig. ( inv.nr. 921 ). Met uithangend zegel in groene was.

            Copie in inv.nr.l30 fol. 23 vs. en 63 vs.

            Reg. no. 329.

          • Reg. nos. 359, 361, 364, 366.

            • 359 1364 Maart 23.

              Broeder Heesche, hofmeyer van Rijnsburch, en Symon van Alkemade, schout in dat ambacht, oorkonden dat Florijs Foykijn Symons'zoon aan Arnd Boelen 1 £. Holl. 's-jaars op 4 hond land aldaar, verkocht heeft met recht van panding op zijn huis en hofstede. Op verzoek van Heesche bezegeld door Jan Boon, parochiepaap van Rijnsburch.

              Up den Paeschavont int jair ons Heren dusent driehondert vier ende tsestich.

              Orig. ( inv. nr. 922.1 ). Met 2 uithangende zegels in groene was

              Copie in inv. nr. 128 fol. 37, en nr. 130 fol. 57.

              Vermeld in ouden inv. 30 f. 84 vs. nr. V op 1360.

              Met transfix van 1364 Juni 17.

            • 361 1364 Juni 17.

              Arnd Boelen geeft aan het godshuis van Rijnsburgh in de wijnrente het £. rente 's-jaars, vermeld in de brief, waardoor deze gestoken is, (zie 1364 Maart 23) ter lossing van 7 hond land tussen Corenmarc en Lantsatersvenne, waarop het godshuis een pond 's-jaars had. Op verzoek bezegeld door Symen van Alkemade, schout van Rijnsburgh.

              Des Manendaghes na sente Odulfs dach, int jair ons Heren dusent driehondert vier ende tsestich.

              Orig. ( inv.nr. 922.2 ). Met uithangend zegel in groene was.

              Copie in inv.nr. 128 fol. 37.

            • 364 1365 Januari 12.

              Broeder Heesche, hofmeier van Rijnsburgh, en Symon van Alkemade, schout van Rijnsburgh, oorkonden dat Willaem Hanneboys'zoon aan Arnd Boelens'zoon 14 sch. Holl. 's-jaars op zijn huis en hofstede in de Koestraat verkocht heeft. Op verzoek van Heesche bezegeld door Jan Boen, parochiepaap van Rijnsburgh.

              Int jair ons Heren dusent driehondert vijf ende tsestich, des Sonnendaghes na Dertiendendach.

              Orig. ( inv.nr. 922.3 ). Met 2 uithangende zegels in groene was.

              Copie in inv.nr. 128 fol. 73, en nr. 130 fol. 60 vs.

              Met transfix van 1366 Januari 4.

              Oude inv.nr. 30 f. 85 vs. nr. XXVII spreekt van 40 schelling.

            • 366 1366 Januari 4.

              Arnd Boelen'zoon geeft aan het godshuis van Rijnsburgh in de wijnren te de wijnren te de 14 schellingen, vermeld in de brief, waardoor deze brief gestoken is, (zie 1365 Januari 12) ter aflossing van 14 schellingen op de Maedacker in Oestgheest. Op verzoek bezegeld door Symon van Alkemade, knaap, schout van Rijnzburgh.

              Des Sonnendaghes na Jairsdach, int jair ons Heren dusent driehondert ses ende tsestich.

              Orig. ( inv.nr. 922.4 ). Met uithangend zegel in groene was.

              Copie in inv.nr. 128 fol. 73.

          • 369 1367 Januari 25.

            Jan de Vos van Linter, barbier te Rijnsburgh verklaart het klooster Rijnsburgh jaarlijks in de wijnrente te moeten betalen 10 sch. Holl. 's-jaars wegens het testament van Teye Portiers, en stelt zijn huis en hofstede tot onderpand. Op verzoek bezegeld door Jan Boen, parochiepaap, en Symon van Alkemade, schout van Rijnsburgh.

            Up zente Pouwelsdach Conversio, int jair ons Heren dusent driehondert seven ende tsestich.

            Orig. ( inv.nr. 923 ). Met 2 uithangende zegels in groene was.

            Copie in.nr. 128 fol. 54, en nr. 130 fol. 53.

            Reg. no. 369.

          • 370 1367 Januari 31.

            Clais Smit verkoopt aan Marie van Delna en Lisebet van Airnem, nonnen te Rijnsburgh, ten behoeve van het klooster in de wijnrente 1 £. Holl. 's-jaars, op zijn huis en hofstede. Op verzoek bezegeld door Jan Boen, parochiepaap, en Symon van Alkemade, schout van Rijnsburgh.

            Des Sonnendaghes na sente Pouwelsdach Conversie, int jair ons Heren dusent driehondert seven ende tsestich.

            Orig. ( inv.nr. 924 ). Met 2 uithangende zegels in groene was.

            Copie in inv.nr. 128 fol. 88, en nr. 130 fol. 48 vs.

            Reg. no. 370.

          • 387 1369 Januari 25.

            Jan Dijc verkoopt aan heer Dirc Robbrecht 10 sch. 's-jaars ten behoeve van de wijnrente, die Alijt van Berselen gaf op een huis en hofstede, ½ morgen groot, aan de Vliet. Op verzoek bezegeld door Pieter Florijss., schout van Rijnsburgh.

            Up zente Pouwels dach Conversio, int jair ons Heren dusent driehondert neghen ende tsestich.

            Orig. ( inv.nr. 925 ). Met uithangend zegel in groene was.

            Copie in inv.nr. 128 fol. 43, en nr. 130 fol. 54 vs.

            Reg. no. 387.

          • 389 1369 Mei 2.

            Broeder Gherit Momme, hofmeier van Rijnsburgh, oorkondt dat Jacob Wolverits'zoon aan Dirc Robbrecht, priester, ten behoeve van de wijnrente verkocht heeft 1 £. Holl. 's-jaars op zijn deel van het huis en hofstede, aan de Vliet en de kloostergracht. Op verzoek bezegeld door Pieter Florijss, schout van Rijnsburgh.

            Des anderen daghes na Meyendach, int jair ons Heren dusent driehonde dert neghen ende tsestich.

            Orig. ( inv.nr. 926 ). Met uithangend zegel in groene was.

            Copie in inv.nr. 128 fol. 19, en nr. 130 fol. 55 vs.

            Reg. no. 389.

          • 410 1371 Januari 21.

            Pieter Florijs'zoon, schout te Rijnsborch, oorkondt dat Vrederic Pashouwer en Fye Pieter Pelsers'dochter, zijn vrouw, aan Willem Uten Campe ten behoeve van de wijnrente te Rijnsborch verkocht hebben 1 £. Holl. 's-jaars op hun huis en hofstede, en Fye geeft hiervan een vrije gift, daar 't haar huwelijksgift was.

            Ghegheven op sente Agnietendach, int jaer ons Heren M.CCC. een ende tseventich.

            Orig. ( inv. nr. 927 ). Met uithangend zegel in groene was.

            Copie in inv. nr. 128 fol. 1, en nr. 130 fol. 57 vs. met datum 1370.

            Reg. no. 410.

          • 422 1372 Mei 29.

            Claes, bastaard van Wassenaer, schout in Rijnsborch, oorkondt dat Wouter Reyners'zoon ten behoeve der wijnrente te Rijnsburch aan Willem uten Campe verkocht heeft 10 schell. Holl. 's-jaars op zijn huis en erf in de Koestraat.

            Ghegheven des Saterdaghes na des heylich Sacramentsdach int jaer ons Heren M.CCC. ende twe ende tseventich.

            Orig. ( inv. nr. 928 ). Met uithangend zegel in groene was.

            Copie in inv. nr. 128 fol. 31, en nr 130 fol. 55.

            Reg. no. 422.

          • 423 1372 Juni 9.

            Claes, bastaard van Wassenaer, schout te Rijnsborch, oorkondt dat Jan Reyners'zoen aan Willen uten Campe ten behoeve van Lisebet van der Burch en na haar dood van de wijnrente voor een memorie, 10 schell. Holl. 's-jaars op zijn huis en erve, strekkende van de Vliet tot achter in de gracht verkocht heeft, met recht van overbrenging op een ander perceel.

            Ghegheven des Woensdaghes na sente Bonefacius dach, int jaer ons Heren M.CCC. twe ende tseventich.

            Orig. ( inv. nr. 929 ). Met uithangend zegel in groene was.

            Copie in inv. nr. 128 fol. 67, en nr 130 fol. 57.

            Reg. no. 423.

          • 430 1373 Mei 29.

            Claes, bastaard, schout te Rijnsborch, oorkondt dat Gheret Wackerbout aan Willem uten Campe ten behoeve der wijnrente te Rijnsborch verkocht heeft op zijn huis en erve in de Camp aldaar 1 £ Holl. 's-jaars.

            Ghegheven des Sonnendaghes na sente Urbanus dach int jaer ons Heren M.CCC. drie ende tseventich.

            Orig. ( inv.nr. 930 ). Met uithangend zegel in groene was.

            Copie in inv.nr. 128 fol. 71, en nr. 130 fol. 50 vs.

            Reg. no. 430.

          • 448 1376 Mei 31.

            Pieter Florijs'zoon, schout in Rijnsborch, oorkendt dat Dirc Dirc Didde Neven'zoons'zoon aan Hughe van Keten ten behoeve der wijnrente 1 £. Holl. 's-jaars op 4 hond land aldaar, Struyxhofstede genaamd, verkocht hupt met recht om de rente op ander land te verzekeren met goedvinden van het convent van Riinsborch.

            Ghegheven op den Pijnxteravond int jaer ons Heren M.CCC. ses ende tseventich.

            Orig. ( inv.nr. 93 l). Met uithangend zegel in groene was.

            Copie in inv.nr. 128 fol. 70, en nr. 130 fol. 45 vs.

            Reg. no. 448.

          • 502 1384 September 17.

            Clays, de bastaard, schout te Rijnsborch, oorkondt dat Clays Wouters'zoon aan Jan Hoec ten behoeve van het klooster Rijnsborch in de wijnrente verkocht heeft 10 schell. 's-jaars op zijn huis en erve in de Koestraat tussen de twee wegen.

            Int jaer ons Heren dusent driehondert vier ende tachtich, des Zaterdaghes na des heylichs Cruysdache Ascencioen.

            Orig. ( inv.nr. 932 ). Met uithangend zegel in groene was.

            Copie in inv.nr. 128 fol. 57, en nr. 130 fol. 53 vs.

            Reg. no. 502.

          • 556 1398 December 29.

            Willem (Claeszoon), schout te Rijnsburg, oorkondt dat Baertraed Jan Blanckerts'dochter verkocht heeft aan Claes Dircs'zoon haar huis akker bij den molen met 8 schell. 's-jaars, die daarop behooren aan de wijnkelder te Rijnsburg, en met recht om over Baertradens' erf te rijden.

            Int jaer ons Heren dusent driehondert achte ende tneghentich, des Sonnendaechs na Kersdach.

            Orig. ( inv.nr. 933 ) Met uithangend zegel in groene was, door vocht beschadigd.

            Copie in inv.nr. 128 fol. 51, en nr. 130 fol. 63, met notitie dat Clemense Keisers deze akker aan het klooster besprak.

            Reg. no. 556.

          • 574 1403 Januari 11.

            Aernt van Alcmade, schout te Rijnsburch, oorkondt dat Allert Ghisebrechts verkoopt aan Jan Naghel, priester, 40 schell. Holl. 's-jaars op zijn huis en hofstede aan dan heerweg.

            Int jaer ons Heren dusent vierhondert ende drie, des Donredaghes na Dertienden dach.

            Orig. ( inv.nr. 934 ). Met uithangend zegel in groene was.

            Copie in inv.nr. 128 fol. 66, en nr. 130 fol. 60 vs.

            Reg. no. 574.

          • 601 1409 December 4.

            Willaem Claesz., schout van Rijnsburch, oorkondt dat Pouwels Willaem Naghelsz. aan Dirc Jansz. 1 £. 's-jaars op zijn huis en erve aldaar verkoopt.

            Int iaer ons Heren dusent vierhondert ende neghen, up sinte Barbaren dach.

            Orig. ( inv.nr. 935 ). Met uithangend zegel in groene was.

            Copie in inv.nr. 128 fol. 5, en nr. 130 fol. 61 met notitie: deze rente gaf juffr. Steven van Nyevelt.

            Reg. no. 601.

          • 612 1412 Maart 8.

            Willem Claesz., schout te Reynsburch, oorkondt dat Dirc van Rijn aan Gheertruut van Minen 1 £. 's-jaars op zijn huis en erve verkocht heeft, staande in de kerkstraat aldaar.

            Ghegheven in de iaer ons Heren dusent vierhondert ende twalef, op den achtenden dach in Maerte.

            Orig. ( inv.nr. 936 ). Met uithangend zegel in groene was, geschonden.

            Copie in inv.nr. 128 fol. 6, en nr. 130 fol. 61 met notitie dat juffr. Steven v Nyevelt deze rente gaf.

            Reg. no. 612.

          • Reg. nos. 363, 677.

            • 363 1364 November 12.

              Jan Dijc verkoopt aan Willem Aernt Dircs'zoons zoon 1 £. Holl. 's-jaars op ½ morgen in Rijnsburgh. Op verzoek bezegeld door Jan Boen, parochiepaap, en Dirc Robbrocht, kapelaan te Rijnsburgh. (vgl. reg. nr. 677).

              Ghegheven in de jaer ons Heren dusent driehondert vier ende tsestich, des andersdaghes na sente Martijnsdach in de winter.

              Orig. ( inv.nr. 937.1 ). Met 2 uithangende zegels in groene was.

              Copie in inv.nr. 128 fol. 9, in margine staat: H. Geest, en nr. 130 fol. 48 vs.

            • 677 1427 April 23.

              Clemeyns van der Horst, abdis van Reynsburch, scheldt den erfgenaam van Nyes Pieters 1 £. 's-jaars kwijt, dat de wijnkelder had op ½ morgen land, dat Jan Dijc verkocht in de Waerde (Vgl. reg.nr. 363), en ontvangt daarvoor een brief van 2 £. op ½ huis aan de Kerksteeg in Reynsbruch, waarvan Ave Danelsdr., camerwijf der abdis, haar leven lang 1 £. ontvangt, die na haar dood aan de abdij vervalt.

              Int iaer ons Heren M.IIIIc. zeven ende twintich, des Woensdages in die Paesch heylige dage.

              Orig. ( inv.nr. 937 ). Het zegel ontbreekt.

              Copie in inv.nr. 128 fol. 140, en nr. 130 fol. 62 vs.

          • Reg. nos. 443, 525, 552, 681.

            Vgl. Reg. nos. 497, 567.

            • 443 1375 Juli 21.

              Claes, bastaard van Wassenaer, schout te Rijnsborch, oorkondt dat Claes Rijn Anderies'broeder Jans'zoons'zoon verkocht heeft aan Jonkvr. Margriete, heeren Cysariis'nicht, 1 £. Holl. 's-jaars op 5 hond land op de Mersche in Oestgheest, aan de Leyder weg.

              Ghegheven op sente Marien Magdalenen avond, int jaer ons Heren M.CCC vijf ende tseventich.

              Orig. ( inv.nr. 938.2 ). Met uithangend zegel in groene was.

              Copie in inv.nr. 128 fol. 92, en nr. 130 fol. 68.

            • 525 1391 November 12.

              Claes, de bastaerd van Wassenaer, schout in Rijnsburch, oorkondt dat Jonkvrouw Margariet, heer Cisarijs' nicht, aan Jan van Nyevelt, non te Rijnsburch, verkocht heeft 1 £. 's-jaars op het land, vermeld in de brief waardoor dezr gestoken is. (zie 1375 Juli 21).

              Ghegheven int jaer ons Heren dusent driehondert een ende tneghentich, des Sonnendaghes na sinte Martijnsdach in de winter.

              Orig. ( inv.nr. 938 ). (Was transfix). Zegel ontbreekt.

              Copie in inv.nr. 128 fol. 88.

            • 552 1397 October 1.

              Jacob van Dam, schout te Rijnsburch, oorkondt dat Jan Vinc Louwerijs'zoon aan Vrouwe Jan van Nyevelt 1 £. 's-jaars verkocht heeft op zijn huis en erf in de Kerksteeg.

              Ghegheven int iaer ons Heren dusent driehondert seven ende tneghentich, op sinte Bavendach.

              Orig. ( inv.nr. 938.3 ). Met uithangend zegel in groene was.

              Copie in inv.nr. 128 fol. 25, en nr. 130 fol. 50.

            • 681 1428 November 18.

              Clemeins van der Horst, abdis van Reynsbruch, oorkondt dat Jan van Nyevelt, non, aan de wijnkelder gegeven heeft 3 £. 's-jaars op het huis van Jan Vinc in de Kerksteeg te Reynsburch, op 5 hond land op de Mersche in Oestgheest en op het huis van Philips van Bogaert in Wassenaer en 1 morgen land in Noirtwic, waarvoor de wijnkelder aan Mary van Nyenrode haar leven lang 4 £. 's-jaars zal betalen.

              Ghegheven int jaer ons Heren dusent vierhondert ende achtentwintich, des Donredaghes na sinte Martijnsdach.

              Orig. ( inv.nr. 938.1 ). Met los zegel in groene was.

              Copie in inv.nr. 128 fol. 142.

        • Vgl. Reg. no. 553.

          • 313 1357 October 18.

            Bartout Mourijnsz., schout in Wassenair In het ambacht der jonkvrouw van Suutwie, oorkondt dat Heylwijf Willaem's weduwe van Santwic en de man van haar dochter Bairtraet, Ghereyt Vranc Arnts Grunsz. aan het klooster Rijnsburghe in de wijnrente verkocht hebben 3 £. Holl. 's-jaars op haar huis en 5 morgen broekland aan de noordzijde van de Nieuzijl, op 17 morgen zaadland en 2 morgen geestland, met recht van panding. Op verzoek mede bezegeld door Clais van Santwic.

            Des Woensdaghes na sente Calixtusdach, int jair ons Heren dusent driehondert ende seven ende vijftich.

            Orig. ( inv.nr. 94 l). Met 2 uithangende zegels in groene was.

            Copie in inv.nr. 128 fol. 107, en nr. 130 fol. 76 vs.

            Reg. no. 313.

    • Vgl. Reg. no. 29.
      De ontvangsten en uitgaven worden verantwoord in de rekeningen van de thesaurier-generaal.

      • 565 1400 Augustus 17.

        Jan Naghel, priester, geeft 40 schell. 's-jaars ter memorie van zuster Margriet, vrouw van broeder Jan Pariden, waardoor deze brief gestoken is (zie.....), aan het kleedergeld voor het vierdedeel van een ossengras, dat broeder Jan Pariden van Pieter Willem IJevenz. kocht.

        Ghegheven int jaer ons Heren dusent vierhondert, des Dijnxdaghes na onser Vrouwendach Assumptio.

        Orig. ( inv.nr. 942 ). Het zegel ontbreekt. Transfix.

        De principale brief ontbreekt.

        Reg. no. 565.

      • 635 1417 Januari 10.

        "Clemense van der Horst, abdis van Reynsburch, oorkondt dat Jacob Jansz. aan de abdij bewezen heeft 8 schell. 's-jaars, volgens het legaat van zijn grootvader Ghijsbrecht Coppenz. in de ""scoerente"", op 1 morgen land in Oestgheest aan de Vliet, waarop de wijnrente 20 schell. 's-jaars heeft staan."

        Ghegheven int jaer ons Heren dusent vierhondert ende seventien, des Sonnendaechs na Dertienden dach.

        Orig. ( inv.nr. 943 ). Met uithangend zegel in groene was.

        Copie in inv.nr. 129 fol. 94bis.

        Vermeld in inv.nr. 130 fol. 39.

        Reg. no. 635.

    • Vgl. Reg. no. 684.
      Met de zorg van de bibliotheek was één der nonnen belast. De ontvangsten en uitgaven werden reeds in de XVde eeuw verantwoord in de rekeningen van de thesaurier-generaal.

    • Deze afdeeling betreft de buitenschool van Rijnsburg, waar de dorpsjeugd onderricht ontving, in tegenstelling met de kloosterschool, die voor de kloosterleerlingen bestemd was. De school had bepaalde inkomsten uit de abdij, de kerk en het H.-Geestgilde en stond onder leiding van de buitenschoolmeester, die door de abdis benoemd werd.
      Over de kloosterschool vgl. Inv. no. 108 en Reg. no. 606.

    • Vgl. Reg. no. 29 en M. Hüffer, blz. 95.

      • 367 1366 October 10.

        "Willaem Arnts'zoon verkoopt met raad en goedvinden van zijn vrouw Nelle aan Ermegaerde van Huessen ten behoeve der kamer, ""die si nu verwaert"", 1 £. 's-jaars, op zijn huis en hofstede in Rijnsburgh aan de Kerkstraat. Mede bezegeld door Jan Boon, parochiepaap, en Dirc Robbrecht, kapelaan der abdis van Rijnsburgh."

        Ghegheven int jair ons Heren dusent driehondert ses ende tsestich, op sinte Victoersdach.

        "Orig. ( inv.nr. 949 ). Met uithangend zegel van Dirc Robbrecht in groene was; de eerste twee ontbreken."

        Vermeld in ouden int. 30 f. 61 nr. XX op 1360.

        Reg. no. 367.

      • 438 1374 November 5.

        Claes, bastiard van Wassenaer, schout te Rijnsborch, oorkondt dat Dirc Uter Delle Aden'zoon verkocht heeft aan Beatrijs van Hodenpijl, non te Rijnsborch, ½ morgen land aldaar aan de nieuwe weg en Ouden Vliet, welken morgen Beatrijs aan de kamer van het klooster geschonken heeft.

        Ghegheven des Sonnendaghes na Alre Zielen daghe int jaer ons Heren M.CCC. vier ende tseventich.

        Orig. ( inv.nr. 950 ). Met uithangend zegel in groene was.

        Reg. no. 438.

      • 686 1429 September 3.

        Jan Willemsz. verkoopt aan Jan van Nyevelt, non te Reynsburch, 1 £. Hollo 's-jaars op zijn huis en erf te Reynsburch, met bepaling dat na haar dood dit £. 's-jaars gaan en behooren zal aan het huis in de Kerkstraat, ten behoeve van arme oude vrouwen. Op verzoek bezegeld door Pouwels Harmansz., cureit te Reynsburch.

        Ghegheven int jaer ons Heren dusent vierhendert ende neghen ende twintich, des Saterdaghes na Decollacio Johannis Baptisten dach.

        Orig. ( inv.nr. 95 l). Met uithangend zegel in groene was.

        Copie in inv.nr. 129 fol. 30.

        "Oude inv. 30 fol. 101 vs. nr. LXXXII; heeft de notitie: daer Jan Florisz. inne te wonen plach."

        Reg. no. 686.

    • Vgl. Reg. no. 647 en M. Hüffer, blz. 113.

      • 583 1404 October 25.

        Schout, schepenen en raad der stad Leyden oorkonden, dat uitspraak is gedaan tussen de abdis van Reynsburch en de erfgenamen van broeder Willem (Coppijn, poorter van Leyden, c.s.) over diens nalatenschap, die begeven broeder was in het klooster.

        Int jair ons Heren M.CCCC. ende vier, up sinte Crispijnsdach.

        Orig. ( inv.nr. 954 ). Met uithangend stadszegel (geschonden) in groene was.

        Reg. no. 583.

        • Reg. nos. 579, 580.

          • 579 1403 Augustus 4.

            Dirc Willemsz., parochiepaap te Aelsmeer, komt met de abdis van Rijnsburch overeen dat, als haar tienden te Aelsmeer 1 hoet rogge en 1 hoet gerst waard zijn, hij ook zooveel zal genieten voor zijn prove gedurende zijn leven. Getuige hierbij was Daniel Boon, cureit van Sparnewoud.

            Int jaer ons Heren M.CCCC. ende drie, des Saterdaghes na sente Pieter inganc oechst.

            Orig. ( inv.nr. 955.1 ). Met uithangend zegel in groene was.

            Copie in inv.nr. 129 fol. 7.

          • 580 1403 September 12.

            "Dirc Willemsz., parochiepaap van Aelsmeer, verklaart zich voldaan met de toezegging van de abdis van Rijnsburch ""uit gunst en niet van rechtswege"", van een hoet rogge en een hoet gerst 's-jaars, Haarlemsche maat, uit haar tienden in Aelsmeer, meer of minder al naar de oogst uitvalt."

            Int jaer ons Heren M.CCCC. ende drie, des Woensdaghes na onser Vrouwen dach Nativitas.

            Orig. ( inv.nr. 955.2 ). Met uithangend zegel in groene was.

            Copie in inv.nr. 129 fol. 7, em nr. 130 fol. 32.

        • Reg. nos. 1184, 1185, 1186.

          Vgl. oude inventaris 30, fol. 11 vo., no. LIIII.

          • 1184 1565 Januari 2.

            Cornelis Cornelisz., schout in Aelsmeer, oorkendt dat hij erkent aan de pastorie van Aelsmeer schuldig te zijn een jaarlijkse losrente van 15 Car.gl., verzekerd op een stuk land, dat pastoor Thyman Jacobssz. met consent van de collatrice, vrouwe van Riinsburch, verkocht had, gelegen bij de kerkbuurt van Aelsmeer.

            Op ten tweede Januarii anno XVc vijff ende tzestich naer ghemeen scryven.

            Orig. ( inv.nr. 956.1 ). Met uithangend zegel in bruine was.

          • 1185 1565 Januari 2.

            Cornelis Cornelissz., schout in Aelsmeer, oorkondt dat oude Cornelis Lourisz. erkent aan de pastorie van Aelsmeer schuldig te zijn een jaarlijkse losrente van 36 Car.gl. 5 st., verzekerd op 11 M. land, die pasteer Thyman Jacobssz. met consent van de collatrice, vrouwe van Rijnsburch, aan de koster Hans Ghijsbertssz., en deze aan Cornelis Lourisz. verkocht had, strekkende van de elsakker der pastorie tot de Grote meer.

            Opten tweede Januarii anno XVc vijff ende tzestich naer ghemeen scryven.

            Orig. ( inv.nr. 956.2 ). Met uithangend zegel in bruine was.

          • 1186 1565 Januari 2.

            Cornelis Cernelissz., schout in Aelsmeer, oorkondt dat Quirijn Willemssz. erkent aan de pastorie van Aelsmeer schuldig te zijn een jaarlijkse losrente van 6 Car.gl. 4 st., verzekerd op 828 roeden land aan de dijk en 838 roeden land aldaar, die pastoor Thyman Jacobssz. met consent van de collatrice, vrouwe van Rijnsburch, aan hem verkocht had.

            Opten tweede Januarii anno XVc vijff ende tzestich naer ghemeen scryven.

            Orig. ( inv.nr. 956.3 ). Met uithangend zegel in bruine was.

      • Vgl. M. Hüffer, blz. 89, 225.

        • Reg. nos. 356, 357, 358.

          • 357 1364 Februari 16.

            Hughe van der Hant, schout, schepenen en raden van Leyden oorkonden, vanwege de stad geen recht te hebben eenige gift te geven van de kapel, die nu gesticht is te Leiden in Marendorp, binnen de parochie van Oestgheest, welke kapel van de parochiekerk van Oestgheest zal gescheiden worden en geconsacreerd met goeddunken en raad van Clarysse, abdis van Reynsburch, aan wie de gift der kerk van Oestgheest vanouds toekomt.

            Ghegheven int jaer ons Heren M.CCC. vier ende tsestich, des Vrydaghes na sinte Valentijsdach.

            Orig. ( inv. nr. 957 ). Het zegel ontbreekt.

            Copie in inv. nr. 127 fol. 9 vs.

            Gedrukt in Oudheden en gestichten van Rijnland 1719 p. 166.

          • 358 1364 Februari 20.

            Schout, schepenen en raad van Leyden vidimeeren een brief van Clarisse van Scengen, abdis van Reynsburch. (zie 1364 Febr. 16).

            Ghegheven int jair ons Heren dusent driehondert vier ende tsestich, des Dijnsdaghes na sinte Valentijsdach.

            Orig. ( inv. nr. 957.1 ). Met uithangend stedezegel in groene was.

            Copie in inv. nr. 127 fol. 10.

            356 1364 Februari 16.

            Clarisse van Scengen, abdis van Reynsburch, met goedvinden van het convent en op verzoek der stad Leyden, staat toe dat de kapel, binnen de vrijheid van Leyden in de parochie van Oestgheest, gesticht, gewijd wordt tot een parochiekerk, met voorbehoud van de rechten van het klooster en van de kerk van Oestgheest en de pensie, die de pastoor van Oestgheest, (thans hr. Heynric Spiker) daarvan jaarlijks trekt 6 sch. 24 gr. Vlmsch, en dat daarin kapelrieën worden gefundeerd.

            Ghegheven int jair ons Heren dusent driehondert vier ende tsestich, des Vridaghes na sinte Valentijsdach.

            Vidimus van schout, schepenen en raden der stad Leyden van 1364 Februari 20. ( Inv. nr. 957.1 ).

        • 1118 1544 Januari 11.

          Kaerle, Roomsch keizer, geeft bevel dat de abdis van Reynsburch, Maria van Toutenburch, zal gehandhaafd worden in haar collatie- of presentatierecht van de O.L. Vrouwekerk te Leyden, en dat Heindric Peraert, die zich tegen den door de abdis voorgedragen cureit Pieter Jansz. in het bezit der pastorie had gesteld, zal worden geweerd.

          Gegeven in onser stede van Mechelen den XIen dach Januarii int jaer ons Heeren duysent vijfhondert ende XLIII.

          Orig. ( inv.nr. 958 ). Met uithangend zegel aan een enkele strook.

          Reg. no. 1118.

          • Reg. nos. 1129, 1130, 1131, 1132, 1133, 1134.

            • 1129 1549 Juni 6.

              Maria van Tautenburch, abdis van Rijnsburch, en haar gemachtigde in dezen, Wilhelmus van Alckemade, ridder presenteren aan Cornelius Myropyus, aartsdiaken van Utrecht, of zijn officiaal, tot de vicarie van de H. Maagd in de St. Willebrordskerk te Oestgeest, waarvan de begeving aan de aartsdiaken toekomt, den klerk Johannes Wilhelmi, bij overlijden van Cornelius Petri van Woerdt, met verzoek om admissie.

              Datum Rijnsbourch anno Domini millesimo quingentesimo quadragesimo none, die sexta mensis Junii.

              "Orig. ( inv.nr. 959.1 ). Met uithangend zegel van de abdis in rode was; het zegel van W. van Alckemade ontbreekt."

            • 1130 1549 Juni 6.

              Anneken Pietersdr., weduwe van Willem Ottez., verbindt zich voor haar zoon, Jan Willemsz., die een beneficie op O.V. altaar in Ougstgeest heeft gekregen van Marie van Tautemburch, abdis van Reynsburch dat hij die niet zal resigneeren noch ruilen, maar terug zal geven aan de abdis, als hij mocht gaan trouwen, en hem hiervan, als hij tot jaren is gekomen, acte zal doen passeeren.

              Upten VIen Junii anno XVc negen ende veertich.

              Orig. ( inv.nr. 959 ). Papier. Op verzoek ondertekend door Mr. Heyman van de Ketel en Jan van Dompseler.

              Hierbij concept van de collatiebrief van de abdis z.d.

            • 1131 1549 Juni 11.

              De officiaal van de aartsdiaken van Utrecht geeft kennis van de voordracht van Joannes Wilhelmi tot de kapelanie der H. Maagd in de St. Willebrordskerk te Oostgeest, vacant door overlijden van Cornelius Petri van Woerdt en beveelt de gewone afkondigingen te doen.

              Datum anno Domini millesimo quingentesimo quadragesimo nono, die undecima mensis Junii.

              Orig. ( inv.nr. 959.2 ). Met uithangend zegel in groene was.

              Op den rug een acte van 20 Juni

              1132 1549 Juni 20.

              Jodocus Clemens de Haga, propastor in Oostgheest, oorkondt dat hij volgens vorenstaand mandaat (zie 1549 Juni 11) de vereischte afkondigingen gedaan heeft, maar dat niemand bezwaren heeft ingeleverd,

              Anno Domini millesimo quingentesimo quadragesimo nono, vicesime die mensis Junii.

              Orig. ( inv.nr. 959.2 ). ondertekend.

            • 1133 1549 Juni 24.

              De officiaal van de aartsdiaken van Utrecht geeft bevel om Joannes Wilhelmi in het bezit der vicarie van S. Marie in de kerk van S. Willibrerdus te Oestgeest te stellen, waarmede hij na de dood van Cornelius Petri de Woerdt door de abdis van Reynsburch begiftigd is, waartegen niemand zich verzet heeft, en dien hij hierbij admitteert.

              Datum Traiecti anno Domini millesimo quingentesimo quadragesimo nono, die Lune post festum Venerabilis Sacramenti continuata a die Sabbati praxime precedente.

              Orig. ( inv.nr. 959.3 ). Met uithangend zegel in groene was.

              In dorso een acte van 1549 Juli 22.

              1134 1549 Juli 22.

              Jodocus Clemens de Haga, openbaar pauselijke notaris, protesteert dat dit tegenwoordige mandaat (zie 1549 Juni 24) ten uitvoer gelegd is door den deken van Rijnland, Amelis van Oy, in tegenwoordigheid van Jacobus van Duvenvoerde, pastoor in Warmonda, e.a.

              Anno Domini M. mo V.c. mo XLIX die vero XXII mensis Julii.

              Orig. ( inv.nr. 959.3 ). ondertekend.

          • Reg. nos. 1161, 1162, 1163, 1165, 1166, 1167.

            • 1161 1559 October 17.

              Jacobus uuyten Eng, deken van St. Pieter in Traiectum, vicaris-generaal sede vacante, oorkondt dat Nicolaus a Nova Terra, bisschop van Hebren, de tonsuur verleend heeft aan Adrianus Gerardi van Renicastrum.

              Actum Traiecti anno, mense et die prescriptis (anno Domini millesimo quingentesime quinquagesime nono, die vero decima septima mensis Octebris.

              "Orig. ( inv.nr. 962.3 ). Geteekend: Lamzweerde. Met uithangend zegel ""ad ordines"" in rode was."

            • 1162 1559 October 19.

              Elburg van Langeraeck, abdis van Reynsburch, geeft aan Cornelis van Myerop, proost en aartsdiaken van Traiectum, kennis, dat zij Adrianus Gerardi in plaats van Johannes Wilhelmi tot de vicarie van de H. Maagd in de St. Willibrorduskerk te Oestgeest heeft aangewezen, en verzoekt zijn bevestiging.

              Datum in Reynsbourch anno Domini millesimo quingentesimo quinquagesimo none, die vero Jevis decima nona mensis Octobris.

              Orig. ( inv.nr. 962.2 ). Met uithangend zegel in rode was.

            • 1163 1559 October 25.

              De officiaal van de aartsdiaken van Traiectum beveelt de gewone afkondigingen te doen wegens de benoeming door de abdis van Reynsburch van Adrianus Gerardi tot de vicarie van de H. Maagd in de St. Willebrorduskerk te Oestgeest, vacant door afstand van Johannes Wilhelmi.

              Datum Traiecti vigesima quinta Octobris anno millesimo quingentesimo quinquagesimo nono.

              "Orig. ( inv.nr. 962.1 ). Met uithangend zegel in groene was; geteekend Lamzweerde."

              In dorso acte van proclamatie d.d. Nov. 5, en een notitie (van notaris Adam Boon) Mercurii VIIIa Novembris 1559 dat er geen bezwaren zijn ingebracht, en de benoemde ingeleid kan worden.

              1165 1559 November 5.

              Gherardus Wilhelmi, pastoor van Oestgheest, geeft (den officiaal van Utrecht) kennis, dat de drie afkondigingen hebben plaats gehad, en geen bezwaren zijn ingebracht.

              Orig. ( inv.nr. 962.1 ). Met handtekening, in dorso van de brief van Oct. 25.

            • 1166 1559 November 8.

              De officiaal van de aartsdiaken van Traiectum geeft bevel om Adrianus Gerardi, door Elburg van Langeraeck, abdis van Reynsburch, aangewezen tot de vicarie van S. Marie in de parochiekerk van S. Willibrerdus te Oestgeest, vacant door afstand van Johannes Wilhelmi, in het bezit daarvan te stellen.

              Datum Traiecti geria quarta ante festum divi Martini anno Domini millesimo quingentesimo quinquagesimo nono.

              Orig. ( inv.nr. 962.4 ). Geteekend: Lamzweerde. Met uithangn gend zegel in groene was. In dorso acte van inbezitstelling d.d. 1559 Nov.

              Vermeld in ouden inv. 30 fol. 94 nr. V op 1550.

              1167 1559 November.

              Notaris Adam Boon testeert, dat Emilius van Oy, deken van Rijnland, uit kracht van de brief aan de tegenzijde (zie 1559 Nov. 8), Adrianus Gerardi in het bezit der vicarie heeft gesteld.

              Acta sunt hec in ecclesia de Oestgeest (anno Domini millesimo quingentesimo quinquagesimo nono die - - - - mensis Novembris).

              Orig. ( inv.nr. 962.4 ).

        • Vgl. lijst van ontbrekende stukken no. 149.

  • Omstreeks het begin van 1573 werd door den Prins het beheer der abdijgoederen opgedragen aan D. G. van Kessel. De abdis behield evenwel haar titels en rechten, ook bij verblijf in Utrecht en Leiden.